Tysse kritiserer norsk idrett

Kappgjengeren mener han ikke har fått nok støtte i kampen for å renvaske seg. I dag er det høring i dopingsaken.

Erik Tysse

Erik Tysse møtte tirsdag til høring for å svare for dopinganklagene mot ham.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

NRK følger høringen gjennom dagen.

SISTE: Prosessfullmektig Nils Kiær har innledet med å si at alle prosedyrene er fulgt, og at det ikke er noe som tyder på laboratoriefeil i forbindelse med at testene ble analysert. Påtalenemndas bevisbyrde er fulgt, mener Kiær.

Erik Tysse testet positivt på det forbudte stoffet CERA i mai 2010. Siden har han hevdet sin uskyld. Nå mener han at toppene i norsk idrett burde vært mer interessert i å få fakta på bordet.

– Jeg syns enkelte skjuler seg litt bak det at man skal være nøytrale i en slik sak. Man må hvertfall se på systemet i etterkant, syns Erik Tysse.

Dem kritikken er rettet mot, vil ikke uttale seg i denne saken. Idrettspresident Tove Paule er på ferie, generalsekretær i Idrettsforbundet, Inge Andersen vil muligens uttale seg om saken senere i dag.

Video Tysse kritiserer norsk idrett

– Typisk norsk toppidrett

Også Tysses advokat Gunnar Martin Kjenner er klar på at norske idrettstopper kunne gjort mer.

– Det er en egenskap ved norsk toppidrett at når en utøver blir dopingtatt, rømmer alle vekk - som har heiet og gratulert når han har stått på seierspallen. Det er betenkelig og en grunn til ettertanke når denne saken er avsluttet, sier advokat Gunnar Martin Kjenner til NRK.

Han ble kastet ut på dypt vann og ingen i norsk idrett rakk en finger for å hjelpe ham. Han var avhengig av selv å orientere seg i det store åpne markedet om hvilke rettigheter han hadde.

Gunnar Martin Kjenner

Kjenner mener prøvene til Tysse er tolket feil, og at det beviser at Tysse aldri har hatt det forbudte stoffet CERA i kroppen.

Tror på frifinnelse i Tysse-saken

(saken fortsetter under videoen)

Video Tror på frifinnelse i Tysse-saken

– Ingen rakk ham fingeren engang

Nå etterlyser både Tysse og Kjenner en bedre rutine fra Norges Idrettsforbund i slike saker.

– Han ble kastet ut på dypt vann, og det er ingen i norsk idrett som rekker en finger for å hjelpe ham. Han er helt avhengig av å finne ut av det i det store åpne markedet selv - hvem kan bistå ham, hva med økonomi, alt er borte, sier Kjenner.

Den muntlige høringen i Tysse-saken starter tirsdag. Det er ventet dom i saken på torsdag.

LES OGSÅ: Eksperter støtter Tysse