Hopp til innhold

Jakob Ingebrigtsen må endre planer: – Ikke helt ideelt

Jakob Ingebrigtsen blir ikke med den norske troppen til EM i Brussel. Det er andre gang på kort tid han gjør endringer i planene sine før OL-sesongen.

Jakob Ingebrigtsen

MÅ VENTE PÅ NY TRIUMF: Jakob Ingebrigtsen vant seniorklassen i EM i terrengløp i Dublin i 2021 og Torino i 2022. Nå står han over.

Foto: Niall Carson/Pa / NTB

– Det er nok ikke helt ideelt i en veldig viktig sesong med både EM i juni og OL i august. Han har skumle planer i OL, der han også er tittelforsvarer, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Den tidligere OL-mesteren på 800 meter mener det kan virke stressende for en utøver å måtte endre planene. Rodal trekker samtidig frem at 23-åringen ofte har virket kald og rolig i tidligere sammenhenger.

NM i friidrett 2021

NRK-EKSPERT: Vebjørn Rordal, tidligere OL-vinner og VM-bronsemedaljør på 800 meter.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Det er viktig å ikke la seg stresse. De beste toppidrettshodene er ganske gode med dette med plan B. De lar seg ikke vippe av pinnen. De er ganske dyktig til å tenke konstruktivt, sier Rodal, som mener EM-løpet betyr lite i den store sammenhengen.

Ingebrigtsens opprinnelige plan var å tilbringe november på høydesamling i Sierra Nevada. Den ble også endret. Da storebror Henrik Ingebrigtsen dro sørover, ble Jakob igjen i Sandnes.

– OL er langt frem i tid, men han har jo sagt og det har vært et mantra i Team Ingebrigtsen at de gjentatte høydeoppholdene har vært en suksessfaktor. Å gå glipp av et slikt opphold i førjulsperioden er nok ikke en krise, men to-tre av dem kan være skummelt. Da har du mistet mye av den kontinuiteten som kan være avgjørende, sier Rodal.

Mandag ble det også kjent at han dropper europamesterskapet i Brussel.

Les også Vant prestisjetung pris – takket kona og fleipet om bryllupsnerver

Jakob Ingebrigtsen og Elisabeth

Ville egentlig løpe

Jakob har besluttet at han ikke kommer til å delta i EM i terrengløp i år. Han ønsker å fokusere på restitusjon og trening etter en lang og hard sesong. Han har et viktig år foran seg, og ønsker å fokusere på det, sier Espen Skoland, pressetalsmann for Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen.

TV 2 skriver det dreier seg en skade. Ingebrigtsen snakker sjelden om skader, men avslørte til NRK at han hadde hatt litt trøbbel med bekkenet før VM i Budapest.

Det norske løperesset har tatt gull i samtlige europeiske terrengmesterskap siden 2016, men nå brytes seiersrekken.

Den yngste løpebroren ble i midten av oktober kåret til årets friidrettsutøver i Europa. Der avslørte han planene om å løpe:

– Det blir min første konkurranse etter banesesongen. Jeg vet at Brussel sannsynligvis kommer til å by på en gjørmete og tøff løype, men det bryr meg ikke. Personlig håper jeg det blir iskaldt, sa Ingebrigtsen til European Athletics.

Les også Nordås kranglet med løpsledelsen etter rekordløpet: – Trodde jeg vant

Narve Gilje Nordås

Parademesterskap

Familien Ingebrigtsen har stolte tradisjoner i mesterskapet.

  • Henrik vant U23-klassen i 2012.
  • Filip vant seniorklassen i 2018.
  • Jakob vant U20-klassen fire ganger fra 2016 til 2019. De to siste årene har han vunnet seniormesterskapet.

Henrik Ingebrigtsen er tatt ut på Norges seniorlag sammen med treningskamerat Magnus Tuv Myhre. Det samme er Jacob Boutera og Even Brøndbo Dahl.

– Henrik stiller som planlagt. Han debuterte i EM i terrengløp nettopp i Brussel, så for han blir det et ekstra spesielt løp, skriver Skoland.

Rodal mener medaljesjansene er klart svekket:

– Jakob soleklar gullkandidat. Han var satt opp for sitt tredje gull i seniorklassen. Vi har et solid lag, men om noen er medaljekandidater tviler jeg på. I dameklassen er Karoline Bjerkeli Grøvdal tittelforsvarer, og kandidat til å gå til topps igjen.

Friidrettsforbundets opprinnelige plan var å offentliggjøre opptaket sist onsdag. De valgte å utsette til mandag, samtidig som sportssjef Erlend Slokvik va pår besøk i Sierra Nevada.

– Vi vurderer fortsatt om vi skal stille stafettlag, og det kan bli suppleringer, sier sportssjef Erlend Slokvik om uttaket som kan ses i faktaboksen over.

Jakob Ingebrigtsen hadde et forrykende år på friidrettsbanen. Han innledet året med EM-gull innendørs, før det ble sanket rekorder og seirer i Diamond League.

Jakob Ingebrigtsen i 2023

Jakob Ingebrigtsen leverte medaljer, rekorder og tapte knapt løp sist sesong. Dette var året hans.

Han dro hjem fra VM i Budapest med gull på 5000 meter sølv på 1500 meter.

Flere profiler uaktuelle

Zerei Kbrom Mezngi og Sondre Nordstad Moen løper Fukuoka maraton søndag 3. desember og var ikke aktuelle for uttak.

Narve Gilje Nordås og Per Svela signaliserte tidlig at de ikke ønsket å prioritere EM i terrengløp. De leverte sterke prestasjoner under et gateløp i Lille i helgen.

PS! EM i terrengløp arrangeres i Brussel søndag den 10. desember. NRK sender løpet.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal