NRK Meny
Normal

– Den størsten faren er at Magnus begynner å kjede seg

Garri Kasparov (50) ble verdensmester som 22-åring og regjerte sjakksporten i to tiår. Russeren tror Magnus Carlsen (23) kan sitte på sjakktronen like lenge.

Kasparov og Carlsen

Garri Kasparov og Magnus Carlsen kjenner hverandre godt. Begge har en klar fellesnevner: De ble begge verdensmestre før de var fylt 23 år.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Den størsten faren er at man begynner å kjede seg. Man vinner og vinner, til slutt kan det bli kjedelig, faktisk. Og det synes umiddelbart på sjakkbrettet. Men Magnus er ikke der. Han er fortsatt sulten på spillet og har motivasjon til å ville bli enda bedre. Det er synlig at han liker å spille. Jeg kan garantere at Carlsen vil være på toppen i flere år fremover. Han er fortsatt villig til å forbedre seg, sier Kasparov i et lengre intervju med NRK.no.

Sjakk-russeren er i Norge for å promotere sin kampanje for å bli den nye presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen med beviset på at han i øyeblikket er verdens ubestridt beste sjakkspiller.

Foto: BABU / Reuters

Mellom slagene med møter hos idretts-Norge og norske sjakkfrelste, tok Kasparov seg tid til en halvtimes prat med NRK.

Og den høflige russeren snakker gjerne om det norske sjakk-unikumet.

– Ja, la oss snakke Carlsen, smiler Kasparov bredt når NRK vrir temaet over på den nybakte norske verdensmesteren i sjakk.

Les også: Kasparov sjokkert over Idrettsgallaen

– Magnus er blitt voksen

Kasparov følger Carlsen tett, og har selv bidratt til det norske sjakkgeniets utvikling. I 2009 hadde russeren og Carlsen et samarbeid. Kasparov ønsker imidlertid ikke å ta noe av æren for den enorme suksessen Carlsen har opplevd.

Verdensmesteren fra 1985 til 2000 - med kun ett års avbrekk i 1993 - er stum av beundring for Carlens prestasjon i sjakk-VM.

– Viswanathan Anand var ikke på sitt beste, men han var selvfølgelig ekstremt godt forberedt. At Magnus likevel gikk ubeseiret gjennom hele kampen, tyder på at Magnus er blitt voksen. Han evner å spille fantastisk sjakk selv under enormt press. Det fortjener han den høyeste anerkjennelsen for, sier Kasparov.

Etter nordmannens VM-bragd skrev Kasparov en lengre kronikk i Times Magazine om hvordan Carlsen er kommet for å bli.

50-åringen pensjonerte seg som sjakkspiller i 2005. Da var han 43 år. Kasparov ble verdensmester for første gang da han var 22 år. Russeren tror Carlsen kan komme til å holde på like lenge.

Forventes mer i neste VM-kamp

– Man må ikke glemme at i den neste VM-kampen er Magnus regjerende mester. Alle forventer at han skal vinne igjen... det er et enormt press. Det vet jeg av egne erfaringer. Men jeg tror Magnus er moden for å takle en slik utfordring, sier Kasparov.

– Så lenge det finnes en vilje til å bli bedre, er det ingen fare for Magnus. Da mister han ikke sin «magiske touch», sier sjakkprofilen, og mener Carlsen fortsatt har mye å oppnå som sjakkspiller.

– Han har mange mål foran seg. Han kan for eksempel klare å nå 2900 ratingpoeng, sier Kasparov.

I øyeblikket har Carlsen 2872 poeng, noe som er klar verdensrekord. Ingen har noensinne vært i nærheten av den magiske grensen på 2900 poeng.

Carlsen har brutt «mediebarrieren»

Kasparov roser også nordmannen for hans evne til å tiltrekke sjakksporten medieinteresse fra alle verdens hjørner.

– Magnus har et uvanlig godt medietekke. Kramnik, Anand og Karpov... de er alle fantastiske sjakkspillere, men ingen av dem våget å by på seg selv på samme måte som Carlsen. Han er likt av pressen, og er heller ikke fremmed for å stille opp. Han har en eventyrlig eksponeringsevne, sier Kasparov.

– Carlsen har brutt barrieren mellom sjakksporten og resten av sportsverden. Han når et publikum som vanligvis ikke bryr seg om sjakk, sier Kasparov.

Carlsens neste sjakkturnering er ventet å være i Zürich, Sveits i januar.

Siste nytt

 • Uforandret lag for Norge

  Norge stiller med de samme fire hopperne som forrige helg i morgendagens lagkonkurranse. Det til tross for at Anders Fannemel bommet totalt i kveldens renn. De fire som skal hoppe for Norge er da Tande, Forfang, Fannemel og Johansson.

  lag
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Forfang nummer to i kvalifiseringen

  Johann Andre Forfang ble nr 2 i hoppkvalifiseringen i Ruka. Han ledet lenge med et hopp på 138,5 meter, men Stefan Kraft overgikk alle med sitt monsterhopp på 144 meter. Av de norske var det bare Anders Fannemel som ikke klarte å kvalifisere seg.

  Forfang
  Foto: Janek Skarzynski / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal