Hopp til innhold

– Den størsten faren er at Magnus begynner å kjede seg

Garri Kasparov (50) ble verdensmester som 22-åring og regjerte sjakksporten i to tiår. Russeren tror Magnus Carlsen (23) kan sitte på sjakktronen like lenge.

Kasparov og Carlsen

Garri Kasparov og Magnus Carlsen kjenner hverandre godt. Begge har en klar fellesnevner: De ble begge verdensmestre før de var fylt 23 år.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Den størsten faren er at man begynner å kjede seg. Man vinner og vinner, til slutt kan det bli kjedelig, faktisk. Og det synes umiddelbart på sjakkbrettet. Men Magnus er ikke der. Han er fortsatt sulten på spillet og har motivasjon til å ville bli enda bedre. Det er synlig at han liker å spille. Jeg kan garantere at Carlsen vil være på toppen i flere år fremover. Han er fortsatt villig til å forbedre seg, sier Kasparov i et lengre intervju med NRK.no.

Sjakk-russeren er i Norge for å promotere sin kampanje for å bli den nye presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen med beviset på at han i øyeblikket er verdens ubestridt beste sjakkspiller.

Foto: BABU / Reuters

Mellom slagene med møter hos idretts-Norge og norske sjakkfrelste, tok Kasparov seg tid til en halvtimes prat med NRK.

Og den høflige russeren snakker gjerne om det norske sjakk-unikumet.

– Ja, la oss snakke Carlsen, smiler Kasparov bredt når NRK vrir temaet over på den nybakte norske verdensmesteren i sjakk.

Les også: Kasparov sjokkert over Idrettsgallaen

– Magnus er blitt voksen

Kasparov følger Carlsen tett, og har selv bidratt til det norske sjakkgeniets utvikling. I 2009 hadde russeren og Carlsen et samarbeid. Kasparov ønsker imidlertid ikke å ta noe av æren for den enorme suksessen Carlsen har opplevd.

Verdensmesteren fra 1985 til 2000 - med kun ett års avbrekk i 1993 - er stum av beundring for Carlens prestasjon i sjakk-VM.

– Viswanathan Anand var ikke på sitt beste, men han var selvfølgelig ekstremt godt forberedt. At Magnus likevel gikk ubeseiret gjennom hele kampen, tyder på at Magnus er blitt voksen. Han evner å spille fantastisk sjakk selv under enormt press. Det fortjener han den høyeste anerkjennelsen for, sier Kasparov.

Etter nordmannens VM-bragd skrev Kasparov en lengre kronikk i Times Magazine om hvordan Carlsen er kommet for å bli.

50-åringen pensjonerte seg som sjakkspiller i 2005. Da var han 43 år. Kasparov ble verdensmester for første gang da han var 22 år. Russeren tror Carlsen kan komme til å holde på like lenge.

Forventes mer i neste VM-kamp

– Man må ikke glemme at i den neste VM-kampen er Magnus regjerende mester. Alle forventer at han skal vinne igjen... det er et enormt press. Det vet jeg av egne erfaringer. Men jeg tror Magnus er moden for å takle en slik utfordring, sier Kasparov.

– Så lenge det finnes en vilje til å bli bedre, er det ingen fare for Magnus. Da mister han ikke sin «magiske touch», sier sjakkprofilen, og mener Carlsen fortsatt har mye å oppnå som sjakkspiller.

– Han har mange mål foran seg. Han kan for eksempel klare å nå 2900 ratingpoeng, sier Kasparov.

I øyeblikket har Carlsen 2872 poeng, noe som er klar verdensrekord. Ingen har noensinne vært i nærheten av den magiske grensen på 2900 poeng.

Carlsen har brutt «mediebarrieren»

Kasparov roser også nordmannen for hans evne til å tiltrekke sjakksporten medieinteresse fra alle verdens hjørner.

– Magnus har et uvanlig godt medietekke. Kramnik, Anand og Karpov... de er alle fantastiske sjakkspillere, men ingen av dem våget å by på seg selv på samme måte som Carlsen. Han er likt av pressen, og er heller ikke fremmed for å stille opp. Han har en eventyrlig eksponeringsevne, sier Kasparov.

– Carlsen har brutt barrieren mellom sjakksporten og resten av sportsverden. Han når et publikum som vanligvis ikke bryr seg om sjakk, sier Kasparov.

Carlsens neste sjakkturnering er ventet å være i Zürich, Sveits i januar.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal