Hopp til innhold

Trenerens tordentale ga Thingnes Bø en vekker: – Går forhåpentligvis aldri i den fella igjen

KONTIOLAHTI (NRK): Da Johannes Thingnes Bø kastet bort sjansen til å stjele ledertrøya fra erkerivalen i 2018, stilte skytetreneren et spørsmål skiskytteresset sent vil glemme. Nå forteller de om episoden som var med på å forme verdens beste skiskytter.

xO6_BiV0-uQ

DISKUTERER: Tilbakemeldingene fra skytetrener Siegfried Mazet (t.v.) kan være tøffe. – Men det er der han er utrolig god og jeg må tåle pepper når jeg gjør det dårlig, mener Johannes Thingnes Bø (t.h.)

Foto: Lise Åserud

Forrige uke kunne man se Johannes Thingnes Bø og treneren Sigfried Mazet diskutere voldsomt i snøværet i Kontiholati. Det var ikke mer enn et døgn før Thingnes Bø og resten av skiskytterne skulle starte verdenscupsesongen der, og nordmannen hadde et problem: Den liggende skytingen hans satt ikke.

Men da Thingnes Bø kom på startstreken dagen etter var det som om skyteproblemene aldri fantes. Under åpningshelgen i Kontiolahti skjøt han 29 treff av 30 mulige.

Thingnes Bø

VANT SPRINTEN: Johannes Thingnes Bø vant sesongens første verdenscupsprint i Kontiolahti.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Det på den samme standplassen hvor han rotet bort muligheten til å overta den gule ledertrøya fra franske Martin Fourcade tre år tidligere.

– Johannes ville bli best i verden. Men på måten han oppførte seg den dagen, virket det ikke slik, mimrer Mazet.

Stilte et «hardt spørsmål»

Thingnes Bø husker sprinten godt. Fourcade var på innskyting, men franskmannen følte seg ikke vel og stilte aldri til start. Dermed hadde Thingnes Bø tidenes mulighet til å ta over ledelsen i verdenscupen.

Han fikk en god start, men følte seg tung i beina.

– Så da valgte jeg å «gutse» litt på stående for å prøve og hente inn litt av det jeg kom til å tape på sisterunden. Og det har vist seg gang på gang at det alltid er feil taktikk.

Mazet

BESTEMT: Siegfried Mazet har vært skytetrener for det norske herrelandslaget siden 2016.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Skuddene gikk av i en voldsom fart og det ble to strafferunder på stryningen. Med én bom mindre ville han overtatt den gule ledertrøya.

– Med så stort potensial er det synd å oppføre seg sånn. Da var jeg ærlig med han, sier Mazet.

– Han fortalte at jeg ikke kunne rote vekk slike sjanser. Så stilte han spørsmål om jeg egentlig ville vinne verdenscupen totalt, og det er et ganske hardt spørsmål å stille når jeg hadde sjansen og mislyktes, forteller Thingnes Bø.

Tror det gikk et lys opp for han

Mazet tror historien om hvem som vant verdenscupen sammenlagt den vinteren kanskje kunne vært annerledes om ikke Thingnes Bø hadde skutt som «en villmann» den marsdagen i Kontiolahti.

Det tror ikke Thingnes Bø, men episoden var likevel med på å forme han den sesongen.

– I etterpåklokskapens lys så har jeg jo sett at det er sånne ting man lærer av. Og den fella går jeg forhåpentligvis ikke i igjen.

Mazet tror det gikk et lys opp for løperen den dagen.

– Johannes måtte lære å kontrollere seg og takle forskjellige situasjoner. Den dagen tror jeg han forstod hva jeg mente.

0rUnhRlBRoM

RIVALER: Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade var hverandres største konkurrenter frem til franskmannen la opp etter forrige sesong.

Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP

Presser hverandre

I Kontiolahti nesten tre år senere er det en langt mer kontrollert Thingnes Bø på standplass. Etter tre renn leder han verdenscupen og får gå i den gule ledertrøya han aldri klarte å stjele fra Fourcade i 2018.

Men tordentalene og de tøffe spørsmålene fra skytetreneren dukker fremdeles opp fra tid til annen.

– Av og til møter jeg motstand, og da blir jeg litt sånn «Hæ? Men Siegfried, jeg trodde vi var venner?». Sånn har det vært de siste par ukene, vi har presset hverandre litt. Og nå er vi der vi skal være, forteller Thingnes Bø.

– Funker tordentalene?

– De funker av og til. Så lenge jeg treffer i konkurranse er det det som gjelder.

  • Se jaktstarten for skiskytterherrene lørdag kl. 13.20 på NRK 1 eller i NRK TV. Johannes Thingnes Bø starter som nummer tre, 29 sekunder bak storebror Tarjei Bø.

Sportsnyheter

Ville jubelscener etter norsk superstafett: – Hva skjedde nå??

For første gang på 100 år er et norsk lag klare for OL på en lagøvelse i friidrett. Etter målgang ble ankerkvinne Henriette Jæger «overfalt» av lagvenninnene.

Siste nytt

  • Ventetiden over for PSV Eindhoven – tok sitt første ligagull på seks år

    PSV sikret sitt første seriemesterskap i nederlandsk fotball siden 2017/18-sesongen da Sparta Rotterdam ble beseiret med 4-2 søndag.

    Etter seieren skiller det nemlig 12 poeng ned til regjerende seriemester Feyenoord på 2.-plass, med bare tre kamper igjen av sesongen.

    Tobias Lauritsen spile hele kampen for Sparta Rotterdam, mens Joshua Kitolano ikke var i troppen grunnet en skade.

    Ligagullet var PSVs 25. i æresdivisjonen. Bare Ajax har flere ligatitler med sine 36 triumfer. (NTB)

    Luuk de Jong
    Foto: AFP
  • Jensen-dobbel ikke nok for Real Sociedad

    Synne Jensen noterte seg for to scoringer, men Real Sociedad tapte likevel 3-4 borte mot Levante i spansk kvinnefotball søndag.

    Scoringene var Jensens 12. og 13. for sesongen, hvilket sender henne hun opp på delt 4.-plass på toppscorerlisten, fem mål bak Caroline Graham Hansen på topp.

    Real Sociedad ligger på 9.-plass på tabellen og er helt akterutseilt i kampen om europaspill neste sesong. Det skiller 22 poeng opp til Atlético Madrid på 3.-plass, som innehar den siste kvalifiseringsplassen til Champions League. (NTB)

    Synne Jensen
    Foto: Annika Byrde/NTB / NTB
  • Norsk stortap i åpningskampen i J17-EM

    England ble flere hakk for store i den første kampen i gruppespillet i J17-EM søndag.

    Allerede etter elleve minutters spill ledet England 2-0 og hadde etter det god kontroll på kampen.

    Like etter pause scoret Lola Brown Englands tredje mål, et mål som også ble kampens siste. Dermed endte kampen 3-0 til England.

    J17-EM arrangeres i Sverige. Norge spiller mot Frankrike på onsdag, før gruppespillet avsluttes mot Sverige på lørdag.

    Norge J17

Sendeplan

Kl. Program Kanal