Hopp til innhold

Trenerens tordentale ga Thingnes Bø en vekker: – Går forhåpentligvis aldri i den fella igjen

KONTIOLAHTI (NRK): Da Johannes Thingnes Bø kastet bort sjansen til å stjele ledertrøya fra erkerivalen i 2018, stilte skytetreneren et spørsmål skiskytteresset sent vil glemme. Nå forteller de om episoden som var med på å forme verdens beste skiskytter.

xO6_BiV0-uQ

DISKUTERER: Tilbakemeldingene fra skytetrener Siegfried Mazet (t.v.) kan være tøffe. – Men det er der han er utrolig god og jeg må tåle pepper når jeg gjør det dårlig, mener Johannes Thingnes Bø (t.h.)

Foto: Lise Åserud

Forrige uke kunne man se Johannes Thingnes Bø og treneren Sigfried Mazet diskutere voldsomt i snøværet i Kontiholati. Det var ikke mer enn et døgn før Thingnes Bø og resten av skiskytterne skulle starte verdenscupsesongen der, og nordmannen hadde et problem: Den liggende skytingen hans satt ikke.

Men da Thingnes Bø kom på startstreken dagen etter var det som om skyteproblemene aldri fantes. Under åpningshelgen i Kontiolahti skjøt han 29 treff av 30 mulige.

Thingnes Bø

VANT SPRINTEN: Johannes Thingnes Bø vant sesongens første verdenscupsprint i Kontiolahti.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Det på den samme standplassen hvor han rotet bort muligheten til å overta den gule ledertrøya fra franske Martin Fourcade tre år tidligere.

– Johannes ville bli best i verden. Men på måten han oppførte seg den dagen, virket det ikke slik, mimrer Mazet.

Stilte et «hardt spørsmål»

Thingnes Bø husker sprinten godt. Fourcade var på innskyting, men franskmannen følte seg ikke vel og stilte aldri til start. Dermed hadde Thingnes Bø tidenes mulighet til å ta over ledelsen i verdenscupen.

Han fikk en god start, men følte seg tung i beina.

– Så da valgte jeg å «gutse» litt på stående for å prøve og hente inn litt av det jeg kom til å tape på sisterunden. Og det har vist seg gang på gang at det alltid er feil taktikk.

Mazet

BESTEMT: Siegfried Mazet har vært skytetrener for det norske herrelandslaget siden 2016.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Skuddene gikk av i en voldsom fart og det ble to strafferunder på stryningen. Med én bom mindre ville han overtatt den gule ledertrøya.

– Med så stort potensial er det synd å oppføre seg sånn. Da var jeg ærlig med han, sier Mazet.

– Han fortalte at jeg ikke kunne rote vekk slike sjanser. Så stilte han spørsmål om jeg egentlig ville vinne verdenscupen totalt, og det er et ganske hardt spørsmål å stille når jeg hadde sjansen og mislyktes, forteller Thingnes Bø.

Tror det gikk et lys opp for han

Mazet tror historien om hvem som vant verdenscupen sammenlagt den vinteren kanskje kunne vært annerledes om ikke Thingnes Bø hadde skutt som «en villmann» den marsdagen i Kontiolahti.

Det tror ikke Thingnes Bø, men episoden var likevel med på å forme han den sesongen.

– I etterpåklokskapens lys så har jeg jo sett at det er sånne ting man lærer av. Og den fella går jeg forhåpentligvis ikke i igjen.

Mazet tror det gikk et lys opp for løperen den dagen.

– Johannes måtte lære å kontrollere seg og takle forskjellige situasjoner. Den dagen tror jeg han forstod hva jeg mente.

0rUnhRlBRoM

RIVALER: Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade var hverandres største konkurrenter frem til franskmannen la opp etter forrige sesong.

Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP

Presser hverandre

I Kontiolahti nesten tre år senere er det en langt mer kontrollert Thingnes Bø på standplass. Etter tre renn leder han verdenscupen og får gå i den gule ledertrøya han aldri klarte å stjele fra Fourcade i 2018.

Men tordentalene og de tøffe spørsmålene fra skytetreneren dukker fremdeles opp fra tid til annen.

– Av og til møter jeg motstand, og da blir jeg litt sånn «Hæ? Men Siegfried, jeg trodde vi var venner?». Sånn har det vært de siste par ukene, vi har presset hverandre litt. Og nå er vi der vi skal være, forteller Thingnes Bø.

– Funker tordentalene?

– De funker av og til. Så lenge jeg treffer i konkurranse er det det som gjelder.

 • Se jaktstarten for skiskytterherrene lørdag kl. 13.20 på NRK 1 eller i NRK TV. Johannes Thingnes Bø starter som nummer tre, 29 sekunder bak storebror Tarjei Bø.

Siste nytt

 • Kjempehopp på rankingen for «norsk» golffenomen

  Viktor Hovland beholder 8.-plassen på verdensrankingen i golf. Amerikaneren Michael Thorbjornsen, som har norsk far, avanserer over 1000 plasser på rankingen.

  Hovland var ikke med på helgens PGA-turnering i Connecticut, men der viste Thorbjornsen seg for alvor fram.

  Den 20 år gamle amerikaneren var rangert som nummer 1785 på OWGR-rankingen før turneringen, men hang lenge med i kampen om turneringsseieren. Til slutt endte han på en knallsterk 4.-plass.

  Det gjør at Thorbjornsen, som fortsatt har amatørstatus, går helt opp til 412.-plass på verdensrankingen i golf.

  Selv om ikke Hovland deltok, stilte flere av verdens beste golfspillere i turneringen. Thorbjornsen endte foran blant andre verdensener Scottie Scheffler og Rory McIlroy.

  Hovlands neste store turnering er majorturneringen British Open fra 14. til 17. juli. 1. juli deltar han i en veldedighetsturnering i Larvik. (NTB)

  Travelers Championship Golf
  Foto: Seth Wenig / AP
 • Laengen klar for Tour de France

  Vegard Stake Laengen er tatt ut i troppen til UAE Team Emirates som skal delta i årets Tour de France.

  Det opplyser laget på sin Twitter-konto mandag formiddag. Laengen deltar dermed i det prestisjetunge sykkelrittet for femte gang i karrieren.

  Slovenske Tadej Pogacar har vunnet Tour De France de to foregående årene, og er kaptein på UAE-laget også i årets ritt.

  I tillegg til Vegard Stake Laengen og Tadel Pogacar er følgende UAE-ryttere tatt ut: Rafal Majka, Brandon McNulty, Marc Soler, Matteo Trentin, Mikkel Bjerg og George Bennett.

  Trening med Alexander Kristoff og Team Coop
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Cech gir seg i Chelsea

  Petr Cech slutter i rollen som utvikler og teknisk rådgiver i Chelsea.

  Det opplyser Chelsea på egen nettside mandag.

  Chelsea-legenden slutter i rollen 30. juni etter tre år i jobben. Cech har blant annet hatt som oppgave å sørge for at fotballavdelingene i klubben arbeider effektivt sammen.

  Den tidligere målvakten spilte for London-klubben fra 2004 til 2015. Han innehar rekorden for flest kamper totalt uten å slippe inn mål i klubbens historie med hele 228 kamper.

  Han vant 15 titler, blant annet mesterligaen i 2012 og Premier League fire ganger i løpet av tiden hos blåtrøyene.

  Petr Cech
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste