Trenerens tordentale ga Thingnes Bø en vekker: – Går forhåpentligvis aldri i den fella igjen

KONTIOLAHTI (NRK): Da Johannes Thingnes Bø kastet bort sjansen til å stjele ledertrøya fra erkerivalen i 2018, stilte skytetreneren et spørsmål skiskytteresset sent vil glemme. Nå forteller de om episoden som var med på å forme verdens beste skiskytter.

xO6_BiV0-uQ

DISKUTERER: Tilbakemeldingene fra skytetrener Siegfried Mazet (t.v.) kan være tøffe. – Men det er der han er utrolig god og jeg må tåle pepper når jeg gjør det dårlig, mener Johannes Thingnes Bø (t.h.)

Foto: Lise Åserud

Forrige uke kunne man se Johannes Thingnes Bø og treneren Sigfried Mazet diskutere voldsomt i snøværet i Kontiholati. Det var ikke mer enn et døgn før Thingnes Bø og resten av skiskytterne skulle starte verdenscupsesongen der, og nordmannen hadde et problem: Den liggende skytingen hans satt ikke.

Men da Thingnes Bø kom på startstreken dagen etter var det som om skyteproblemene aldri fantes. Under åpningshelgen i Kontiolahti skjøt han 29 treff av 30 mulige.

Thingnes Bø

VANT SPRINTEN: Johannes Thingnes Bø vant sesongens første verdenscupsprint i Kontiolahti.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Det på den samme standplassen hvor han rotet bort muligheten til å overta den gule ledertrøya fra franske Martin Fourcade tre år tidligere.

– Johannes ville bli best i verden. Men på måten han oppførte seg den dagen, virket det ikke slik, mimrer Mazet.

Stilte et «hardt spørsmål»

Thingnes Bø husker sprinten godt. Fourcade var på innskyting, men franskmannen følte seg ikke vel og stilte aldri til start. Dermed hadde Thingnes Bø tidenes mulighet til å ta over ledelsen i verdenscupen.

Han fikk en god start, men følte seg tung i beina.

– Så da valgte jeg å «gutse» litt på stående for å prøve og hente inn litt av det jeg kom til å tape på sisterunden. Og det har vist seg gang på gang at det alltid er feil taktikk.

Mazet

BESTEMT: Siegfried Mazet har vært skytetrener for det norske herrelandslaget siden 2016.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Skuddene gikk av i en voldsom fart og det ble to strafferunder på stryningen. Med én bom mindre ville han overtatt den gule ledertrøya.

– Med så stort potensial er det synd å oppføre seg sånn. Da var jeg ærlig med han, sier Mazet.

– Han fortalte at jeg ikke kunne rote vekk slike sjanser. Så stilte han spørsmål om jeg egentlig ville vinne verdenscupen totalt, og det er et ganske hardt spørsmål å stille når jeg hadde sjansen og mislyktes, forteller Thingnes Bø.

Tror det gikk et lys opp for han

Mazet tror historien om hvem som vant verdenscupen sammenlagt den vinteren kanskje kunne vært annerledes om ikke Thingnes Bø hadde skutt som «en villmann» den marsdagen i Kontiolahti.

Det tror ikke Thingnes Bø, men episoden var likevel med på å forme han den sesongen.

– I etterpåklokskapens lys så har jeg jo sett at det er sånne ting man lærer av. Og den fella går jeg forhåpentligvis ikke i igjen.

Mazet tror det gikk et lys opp for løperen den dagen.

– Johannes måtte lære å kontrollere seg og takle forskjellige situasjoner. Den dagen tror jeg han forstod hva jeg mente.

0rUnhRlBRoM

RIVALER: Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade var hverandres største konkurrenter frem til franskmannen la opp etter forrige sesong.

Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP

Presser hverandre

I Kontiolahti nesten tre år senere er det en langt mer kontrollert Thingnes Bø på standplass. Etter tre renn leder han verdenscupen og får gå i den gule ledertrøya han aldri klarte å stjele fra Fourcade i 2018.

Men tordentalene og de tøffe spørsmålene fra skytetreneren dukker fremdeles opp fra tid til annen.

– Av og til møter jeg motstand, og da blir jeg litt sånn «Hæ? Men Siegfried, jeg trodde vi var venner?». Sånn har det vært de siste par ukene, vi har presset hverandre litt. Og nå er vi der vi skal være, forteller Thingnes Bø.

– Funker tordentalene?

– De funker av og til. Så lenge jeg treffer i konkurranse er det det som gjelder.

 • Se jaktstarten for skiskytterherrene lørdag kl. 13.20 på NRK 1 eller i NRK TV. Johannes Thingnes Bø starter som nummer tre, 29 sekunder bak storebror Tarjei Bø.

Siste nytt

 • Start-spiller koronasmittet

  IK Start har valgt å utsette dagens treningsøkt etter at de fikk vite at en spiller i troppen er koronasmittet. Det melder klubben selv på sine nettsider.

  Det er enkelte spillere som har vært i kontakt med vedkomne før den positive prøven, og de må nå i karantene.

  Alle A-lagsspillere er i dag sendt hjem i karantene mens det kartlegges om det er flere i og rundt klubben som har vært i nærkontakt med vedkommende.

  Eliteserien 2020 Start - Haugesund 5-1
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Ny skuffelse for Jansrud

  Kjetil Jansrud har mye ansvar å bære på sine skuldre frem mot VM. Både Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted er ute med skade, og dermed er det veteranen som seiler opp som Norges håp i fartsrennene i VM.

  Men i Kitzbühel har Jansrud slitt med å prestere. Fredag og søndag ble det svake resultater i utfor, mens under mandagens super-G kjørte han ut tidlig i løpet.

  – Jeg prøvde å være aggressiv i dag. Men jeg fikk problemer med en gang og da forplantet det seg bare hele veien. Så forsvant jeg ut av sporet og kjørte ut, sa Jansrud til NRK etter å ha kommet ned i målområdet.

  Vincent Kriechmayr ligger an til å vinne rennet når alle de antatt beste har vært i aksjon.

  Gårsdagens overraskelsesmann, Henrik Røa, kommer på startnummer 48.

  Alpine Skiing - Men's Super-G
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters
 • Bekreftet: Lampard har fått sparken

  Frank Lampard har fått sparken som Chelsea-manager. Det bekrefter klubben selv i en pressemelding.

  – Dette er en veldig vanskelig avgjørelse for klubben. Spesielt siden jeg har et utmerket personlig forhold til Frank, og jeg har enormt stor respekt for ham, sier Chelsea-eier Roman Abramovich i en uttalelse.

  Dermed forlater Lampard klubben han spilte mesteparten av sin karriere i. Han tok over Chelsea sommeren 2019, men har slitt med å levere gode nok resultater denne sesongen. For øyeblikket er Chelsea helt ende på en niendeplass på tabellen.

  Det var Telegraph som først meldte om sparkingen mandag formiddag.

  Ifølge The Athletic er det den tyske treneren Thomas Tuchel som tar over. Tuchel ble nylig sparket fra jobben i PSG.

  Lampard
  Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal