Hopp til innhold

Treneren avslører at Østberg trosset treningsplanen – skistjernen vil ikke kommentere

VAL DI FIEMME (NRK): Landslagstrener Ole Morten Iversen mener Ingvild Flugstad Østbergs startnekt kunne vært unngått om hun hadde holdt seg til treningsplanen. I stedet trente hun mer enn hun skulle.

Ingvild Flugstad Østberg, Ole Morten Iversen og Geir Endre Rogn

VANSKELIG VINTER: Ingvild Flugstad Østberg har sammen med trenerne Ole Morten Iversen og Geir Endre Rogn løst helseproblemene som stoppet henne før jul.

Foto: Terje Pedersen

– Prosessen har ikke vært enkel. Men når hun selv kommer dit at hun skjønner at hun ikke får gå skirenn, så er det veldig enkelt, sier Ole Morten Iversen.

Landslagstreneren snakker om det som skjedde med Ingvild Flugstad Østberg gjennom sommeren og høsten. Det endte med at verdenscupvinneren fra sist vinter fikk startnekt fordi hun ikke innfridde kravene til helseattesten som norske skiløpere må ha for å konkurrere internasjonalt. Før jul fikk hun ikke gå et eneste skirenn.

Østberg har ikke selv fortalt hva som utløste startnekten, men landslagstrener Iversen har tidligere bekreftet overfor NRK at det handlet om balansen mellom trening og ernæring.

Nå forteller han at Ingvild Flugstad Østberg trente mer enn hun skulle inn mot sesongen.

– Iveren har blitt for stor

– Hun er ivrig til å trene mye, og så har det blitt litt mer enn det som var planen. Hadde hun holdt seg til planen, så kan det hende ting hadde gått uproblematisk. Men det er det å tøye den strikken hele tiden ... Den ble tøyd for langt i høst, tror jeg, sier Iversen til NRK.

Så hun tøyde strikken mer enn du hadde lagt opp til?

– Ja, mer enn det hun hadde lagt opp til selv også. Når vi ser på det hun har gjort, så har det blitt litt mer enn det hun selv har vært med på å planlegge. Iveren etter å trene har blitt litt for stor, bekrefter han.

Så startnekten ble en vekker?

– Ja, noe annet ville være merkelig. Og igjen er det dette med totalbelastning. Det finnes ei grense til og med for henne, og den grensa var nærmere enn hun kanskje trodde selv. Helsesakene gir oss et hint, og jeg håper hun har lært. Jeg tror det at Ingvild helst vil slippe å stå over sesongåpning og verdenscup, jeg tror hun gjør det hun har vært dyktig på nå i mye større grad, sier Iversen.

Åpning av langrennsesongen 2019/20

VANSKELIG ØYEBLIKK: Under sesongåpninga på Beitostølen fortalte Ingvild Flugstad Østberg at hun hadde fått startnekt på grunn av helseutfordringer.

Foto: terje pedersen

– Voldsomt å bruke de ordene

Konfrontert med at startnekten kanskje var det som skulle til for å få henne på rett kurs igjen, svarer Østberg:

– Det var litt voldsomt å bruke de ordene. Det var ikke noen god situasjon som jeg var i den sesongstarten her, så det vil jeg ikke si meg enig i, sånn sett. At man kan gå fort på ski med forskjellig type oppladning, det er klart, men det var ikke noen drømmesituasjon de første måneden av sesongen, det var det ikke.

Er det riktig, som han sier, at du trente mer enn du skulle gjennom sommer og høst?

– Det har jeg ikke lyst til å kommentere. Det er en ting mellom meg og han.

Iversen understreker at han ikke nødvendigvis er kritisk til Østberg treningsmengder.

– Jeg har sagt mange ganger at hvis du skal bli verdens beste langrennsløper, så må du for guds skyld passe på å ikke alltid gjøre det treneren din sier. De beste tør å sprenge grenser og gjøre ting litt utenfor boksen. Hadde de ikke gjort det, hadde de ikke blitt verdens beste heller. Men det er ei grense for det også, sier han.

Ikke vaktbikkjer

Landslagstreneren påpeker at i den norske landslagskulturen, så er det til syvende og sist utøverne selv som bestemmer hvor mye de skal trene.

– Det er ikke som andre enkelte andre steder, at utøver går med vaktbikkjer. Så lenge de får rådene de skal ha og skjønner hva som skal gjøres, så er det opp til dem selv.

Da Østberg fikk startnekt før sesongstart, trappet hun ned treningsbelastningen. Derfor var hun usikker på formen før Tour de Ski.

Men full av overskudd har hun gjort sin egen skepsis til skamme. Østberg vant jaktstarten i Toblach, og var også med i seierskampen på fredagens fellesstart i Val di Fiemme helt til hun brakk staven etter nærkontakt med Therese Johaug i den siste motbakken.

Nå hyller Iversen jobben Østberg har gjort for å komme tilbake. Han påpeker at det kan være vanskelig for utøvere å tro at de kan bli

mBEzvwIoxUs

STERKT COMEBACK: Ingvild Flugstad Østberg ligger på andreplass i Tour de Ski etter fem av sju etapper.

Foto: Terje Pedersen

Gikk for langt

– Når det blir litt mindre trening enn det de har gjort før, så tror de formen forsvinner. Jeg tror også det har noe å gjøre med at utøverne har en kropp som er vant til å være i aktivitet to ganger om dagen. Når kroppen ikke får det, så føler de seg ikke vel. Ingvild er ikke den det er lettest å be om å trene mindre, men etter hvert har hun skjønt at det skal hun gjøre. Ut fra det hun har fått til nå, har hun tydeligvis gjort den jobben veldig bra, sier landslagstreneren.

Østberg har flere ganger understreket at hun har fått god oppfølging fra trener og helseteam i skiforbundet. Ole Morten Iversen varsler likevel at det kommer til å bli en liten evaluering.

– At det måtte helt dit at hun fikk startnekt, gjør at vi i ettertid må se om noe kunne ha vært gjort bedre av oss alle for å unngå det, sier han.

Sportsnyheter

Kritisk til Nordås-taktikk: – «Hvorfor fulgte du ikke din egen plan?»

Narve Gilje Nordås var sjanseløs i sesongens første Diamond League-stevne. Trener Gjert Ingebrigtsen er kritisk til taktikken underveis.

Siste nytt

  • Hovland trøblet igjen i PGA-comebacket

    Norges golfstjerne Viktor Hovland fikk en brutal start på dag to av PGA-turneringen i Charlotte i USA.

    Hovland startet på hull 10 og noterte seg for fire bogeyer på de seks første hullene. De siste tolv hullene endte tre under par og reddet dagen noe.

    Dermed endte dag to som den første med én over par.

    – Måten han snur denne dagen på, som startet så dårlig, er helt nydelig gjort, sa Discovery-kommentator Per Haugsrud.

    Turneringen i North Carolina har total premiesum på 20 millioner dollar. Enn så lenge er Xander Schauffele fra USA på topp.

    Hovland avsluttet fjorårssesongen strålende, men han har ikke klart å finne tilbake til storspillet så langt i år. Etter at han misset cuten i US Masters for en snau måned siden, tok han pause for å prioritere trening. (NTB)

    The Masters - Round One
    Foto: ANDREW REDINGTON / AFP
  • BA: Lysekloster har lagt inn protest etter cupkampen mot KFUM

    Lysekloster har lagt inn protest etter at KFUM Oslo brukte en suspendert spiller i runden før avansementet mot 2.-divisjonslaget.

    KFUM slo Lysekloster 3-2 onsdag.

    – Etter samtaler med advokater som har erfaring med slikt, har vi nå valgt å sende inn en protest, sier daglig leder Svein Kollen i Lysekloster til Bergensavisen.

    KFUM-spiller Adnan Hadzic spilte 3.-rundekampen mot Sogndal og endte opp med å få avgjørende betydning da han scoret i straffesparkkonkurransen.

    Samtidig hadde Hadzic gult kort fra både første og andre runde og skulle dermed ha vært plassert på tribunen. I neste runde slo KFUM ut Lysekloster som nå har lagt inn protest.

    En protest må varsles innen 48 timer etter kampslutt, det vil si før klokken 20 fredag. Like før fristen gikk ut, sendte Kollen og co. protesten inn til Norges Fotballforbund (NFF), skriver BA.

    I utgangspunktet er det Sogndal som er part i saken. Sogndal protesterte ikke etter nederlaget mot KFUM. NFF er kjent med tabben og har uttalt at de vil ta stilling til om det blir en sanksjonssak i neste uke, melder Bergensavisen.

    – Her har vi gjort en tabbe vi ikke har vært klar over. Det er bare å beklage det, sa daglig leder Thor Erik Stenberg i KFUM til VG. (NTB)

    NM i fotball 2024 Cup 4. runde: Lysekloster - KFUM Oslo (2-3)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Fiasko for skadeplaget Casper Ruud i Roma

    Det snudde fort for Casper Ruud i Roma. Etter 6-0 i det første settet ble det trøbbel for nordmannen som sviktet på grusen.

    Ruud tapte til slutt 2.-rundekampen med sifrene 6-0, 4-6, 4-6.

    De to første settene var som dag og natt for Ruud. 6-0 på en halvtime med Kecmanovic som fikk behandling for ryggtrøbbel, ble fulgt opp av at Ruud måtte inn i behandlingsrommet i sett nummer to.

    Nordmannen så ut til å strekke litt på korsryggen før han forlot grusen.

    – Han er ikke typen til å gå ut hvis det ikke er noe. Jeg tror nok han kjente noe, sa TV 2s ekspert Christer Francke.

    I det avgjørende settet endte det med tap, kun det fjerde på grus denne sesongen.

    Tapet var det første mot Kecmanovic på grus. Ruud og Kecmanovic kjenner hverandre godt. De har spilt flere doubleturneringer sammen, og de har også stått på hver sin side av nettet en rekke ganger.

    Ruud har tatt seg til semifinalen i Roma tre ganger. Han debuterte i turneringen i 2019 som kvalifiseringsspiller og tok seg til kvartfinalen. Alle fire tapene i storturneringen har vært mot en topp ti-spiller.

    Men i Roma i år sa det stopp for Ruud, som av mange ses på som den største vinnerkandidaten i Grand Slam-turneringen Roland-Garros senere i mai. (NTB)

    Casper Ruud i Roma
    Foto: TIZIANA FABI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal