Hopp til innhold

Trener tar selvkritikk: – Det kan ha gjort dem syke

CORRENCON-EN-VERCORS/OSLO (NRK): Landslagstrener Siegfried Mazet innrømmer at de presset utøverne for hardt gjennom fjorårets sesong. Emil Hegle Svendsen bekrefter at treningen kan ha vært for tøff.

VM i skiskyting 2017. Stafett menn

SKUFFENDE: Emil Hegle Svendsen under VM-stafetten menn, der Norge gikk inn til en 8.-plass.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– De var på grensen i fjor, sier Mazet.

– Det kan ha gjort noen av dem syke.

Franske Siegfried Mazet kom inn som skytetrener for de norske skiskytterne i fjor.

Sammen med tidligere landslagssjef i langrenn, Egil Kristiansen, ble de to den nye trenerduoen for norsk skiskyting på herresiden.

Franskmannen innrømmer imidlertid at det første året har vært utfordrende for både trenere og utøvere.

– Jeg har stilt høye krav når det gjelder skytingen. Jeg har forlangt mye, og det har nok Egil også. Kombinasjonen ble kanskje for mye, sier han.

Kjenner grensene

Både Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø var plaget med sykdom gjennom sesongen. Mazet mener at trenerduoen presset utøverne for hardt rett og slett fordi de ikke kjente skiskytterne godt nok.

– Det kan ha vært årsaken til at de ble syke. Nå er situasjonen en annen, for vi kjenner utøverne bedre, påpeker treneren.

– Vi kjenner grensene til gutta bedre.

Emil Hegle Svendsen bekrefter at utøverne kan ha blitt kjørt for hardt på trening.

– Dette er to nye trenere som begge er gode på sine felt og «vil veldig mye». Og selv om vi ikke trente mer i timer og antall skudd totalt sett, så blir det noe annet når de vil at vi skal «pushe» oss selv på hver eneste økt. Det er det det handler om, så kan det kanskje ha blitt litt tøft, sier en ærlig Hegle Svendsen til NRK før han fortsetter:

– Men jeg tror at vi kommer sterkere tilbake i år og at vi slår litt tilbake, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Skiskytterlaget

Siegfried Mazet (t.v.) sammen med langrennstrener Egil Kristiansen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vanskelig å svare på

Johannes Thingnes Bø var en av utøverne som holdt seg frisk gjennom fjoråret og som til slutt berget Norges ære i VM i Hochfilzen med tre sølvmedaljer. Han vil ikke kritisere treningsopplegget i fjor.

– Jeg tror trenerne har lyst å beskytte oss utøverne litt og ta oss litt i forsvar. Hva som er årsaken til at vi ikke er like gode som før, er litt vanskelig å svare på, sier 24-åringen.

– Jeg har ikke ofret det en tanke at det skal være Siegfrieds eller Egils feil at det gikk for sakte i fjor. Jeg har veldig tro på opplegget, understreker stryningen.

Johannes Thingnes Bø vann NM-gull i fellesstart på rulleski

Johannes Thingnes Bø tror trenerne prøver å beskytte utøverne.

Foto: Sofie Johnsen og Oskar Mæland/NMSirdal

– Bedre justering

Egil Kristiansen mener de har fått til en bedre justering i forholdet mellom skyting og langrenn i år.

– Nå kjenner vi utøverne bedre og klarer å justere ting i forkant - og ikke i etterkant. Når du ikke kjenner en utøver så godt, så kan det være at man lar ting gå litt for langt. Når du kjenner en utøver, kan du bremse opp litt tidligere enn du har gjort før, forteller treneren.

Mazet mener at trenerduoen har klart å tilpasse treningen bedre.

– Gutta er bedre forberedt på hva vi holder på med i år. I fjor var jeg og alt annet nytt. Nå responderer de som vi ønsker. Jeg føler at vi er på riktig vei nå, sier han.

Sportsnyheter

Sklitaklet av hovedkonkurrenten – søstrene sikret likevel NM-gull

Tidlig i kvinnenes stafett gikk favorittene på trynet. Likevel tok søstrene Silje-, Astrid- og Kari Øyre Slind NM-gull på stafett for Oppdal IL.

Siste nytt

 • Grainger til NRK: Hegerberg usikker til Kroatia-kampen

  To dager før Norges nasjonsliga-skjebne skal besegles forteller landslagstrener Gemma Grainger at Ada Hegerberg er usikker til kampen.

  Hun deltok ikke på søndagens treningsøkt. Det gjorde heller ikke Caroline Graham Hansen eller landslagskaptein Maren Mjelde.

  – Jeg håper å ha både Ada og Maren klare til tirsdag. De hadde en hviledag i dag, men vi tar en ny vurdering mandag. Da vet vi nok mer, sier Grainger til NRK.

  Årsaken til usikkerheten rundt Hegerberg er en tøff takling hun ble utsatt for i den første kampen mot Kroatia. Det norske landslaget knuste Kroatia 3-0 i den første av to kamper som skal bestemme Norges fremtid i nasjonsligaen.

  Det gode resultatet til tross; det ble et par skår i gleden for Grainger, ettersom landslagets to store stjerner pådro seg skader.

  Hegerberg klarte å fortsette etter taklingen, men foten hennes må vurderes på nytt før Kroatia-kampen.

  Caroline Graham Hansen ble på sin side byttet ut rett etter sin scoring. For hennes del var det hamstringen som trøblet.

  På spørsmål om hun blir klar til tirsdagen, svarer Grainger:

  – Det er ikke mulig å si noe om ståa nå, det medisinske støtteapparatet kan ikke gi et svar før de har all informasjonen de trenger, og det tar tid. Vi håper å ha et svar mandag.

  Norges kamp mot Kroatia spilles i Stavanger tirsdag klokken 18.00. Kampen kan du se på NRK 1.

  Landskamp fotball kvinner Kroatia - Norge (0-3)
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Kolstad tok NM-gull – slo Elverum 27-23 i finalen

  En strålende første omgang la grunnlaget for Kolstad i 27-23-seieren over Elverum i NM-finalen i håndball søndag.

  – Det var deilig. Vi spiller en fantastisk 1. omgang der vi tar et langt skritt i riktig retning, men så surrer vi det til i annen omgang med masse bom og dumme feil. Vi står i det og vinner til slutt. Det er jeg stolt over, sa Sander Sagosen til TV 2.

  Trønderne ledet 18-11 til pause etter et sterkt siste kvarter av den første omgangen. Kolstad satte inn et rykk midtveis i 1. omgang. Da gikk trønderne fra 7-7 til 10-7, og etter hvert ble ledelsen økt ytterligere.

  Elverum kom ut i 2. omgang med mer energi og reduserte fort til 15-18. Den luken holdt seg lenge før Kolstad langt på vei sikret seieren med firemålsledelse med tre og et halvt minutt igjen.

  Den luken ble aldri tettet, og dermed kunne Kolstad juble for sitt annet NM-gull på to år.

  Kolstad startet for noen år siden en storsatsing og hentet flere stjernespillere tilbake fra europeiske toppklubber.

  Blant dem som har sluttet seg til klubben er Sander Sagosen og Torbjørn Bergerud.

  I fjor høst ble det imidlertid kjent at klubben slet hardt økonomisk. Det førte til at mange spillere måtte ned i lønn. Tidligere i februar signerte Sagosen ny kontrakt med laget fra hjembyen.

  Kolstad og Elverum møttes også i fjorårets NM-finale. Der stoppet Kolstad rivalens rekke på fire NM-gull på rad. Elverum står med fem NM-titler siden 2009/10. (NTB)

  e3ga-I_2lBg
  Foto: NTB
 • Forfang nummer ni i Oberstdorf

  Johann André Forfang greide ikke å blande seg inn i tetsjiktet i skiflygingsrennet i Oberstdorf søndag.

  Tromsø-hopperen landet på 220 og 213 meter i sine to svev. Forfang var nummer sju og hadde 4,9 poeng opp til pallen etter 1. omgang. I finaleomgangen fikk han ikke nok vind under skiene.

  Det holdt til en niendeplass. Han ble nummer åtte i lørdagens renn.

  Halvor Egner Granerud landet på 208 og 212,5 meter og ble nummer 14. Han var denne helgen tilbake etter en måned med konkurransepause. Asker-hopperen har hatt en tung sesong hittil.

  Marius Lindvik fikk opp 219 og 213 meter i sine to svev søndag. Han endte på 16.-plass.

  Østerrikske Stefan Kraft (Østerrike) vant rennet foran slovenske Peter Prevc og Ryoyu Kobayashi (Japan). Prevc avslutter karrieren etter sesongen.

  (NTB)

  _KeRjmKXrlc
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal