NRK Meny
Normal

– Nordmenn ligner mer på langrennsløpere som stopper for å skyte, enn på skiskyttere

OBERTILLIACH (NRK): Norges nye skytetrener tar et oppgjør med den tradisjonelle norske tankegangen.

Sigfried Mazet og Johannes Thingnes Bø

TØFFE KRAV: Franske Siegfried Mazet (t.v.) tar grep som ny norsk skytetrener. Her sammen med Johannes Thingnes Bø under forrige ukes samling i Østerrike.

Allerede på sin første utenlandstur med nordmennene kommer franske Siegfried Mazet med et lite stikk til sine nye kolleger: nordmenn tenker ikke nok som skiskyttere.

– Jeg har studert skytestatistikken de siste åtte årene og ser at nivået hos Norge ikke har endret seg. Treffprosenten ligger på 84 prosent, det var bra nok frem til 2012, men nå har de ti beste skiskytterne en treffprosent på over 87, sier Mazet til NRK.

Franskmannen er den gamle suksesstreneren til verdenseneren Martin Fourcade. Nå skal han få Svendsen, Bø og resten av nordmennene til å tenke mer som skiskyttere og mindre som langrennsløpere - slik han mener Fourcade gjør.

– Nordmennene ligner mer på langrennsløpere som stopper for å skyte, enn på skiskyttere, sier Mazet og legger til:

– Før så skilte de (nordmennene) mer mellom den fysiske treningen og skytetreningen, mens vi nå prøver å jobbe mer som skiskyttere, sier Mazet.

Sigfried Mazet

NY: Siegfried Mazet er ny skytetrener for skiskyttergutta. Han kommer fra jobben som skytetrener for verdenseneren Martin Fourcade.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Vi måtte ta treneren hans

Det vakte oppsikt da Mazet før årets sesong avsluttet samarbeidet med Fourcade og i stedet valgte Norge. Ifølge han selv var Norge-jobben en utfordring han ikke kunne si nei til etter mange år sammen med franskmannen - som tok hele fire VM-gull i vinter.

– Vi måtte ta treneren hans for å slå han, fleiper Tarjei Bø.

Men noe måtte gjøres, for i fjor hadde Bø en treffprosent på 83 på stående, mot Fourcades 88. Nå ønsker han den nye trenerens tanker og holdninger velkommen.

– Det er veldig spennende for oss, han har nye innfallsvinkler og stiller harde krav. Det er veldig lærerikt for vi har lyst til å være vinnere, sier Bø.

Emil Hegle Svendsen

POSITIV: Emil Hegle Svendsen erkjenner at Norge har noe å lære av Frankrike når det gjelder skyting.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Det mener også de andre landslagsløperne NRK har snakket med.

– Det er ikke tvil om at Frankrike har vært langt fremme i utviklingen av skytingen og de har vært en bedre skytenasjon enn oss, sier Emil Hegle Svendsen til NRK og legger til:

Vi får håpe Siegfried tar med seg litt av det over til Norge.

Og det er nettopp det han gjør. I sine nye klær med norske sponsorer styrte han aktiviteten på standplass da NRK i forrige uke besøkte landslagssamlingen i østerrikske Obertilliach.

Ifølge Mazet handler det ikke nødvendigvis om å skyte mer, men heller om å terpe på overgangen mellom langrenn og skyting og motsatt. I tillegg til mye repetering på å skyte fort, særlig i pressede situasjoner. Veldig mye repetering.

– Skytingen viktigere enn jeg trodde

– Skytedelen er nok viktigere enn jeg trodde, sier landslagets nye fysiske trener Egil Kristiansen.

Han kommer rett fra jobben som landslagstrener for langrennskvinnene

Ifølge Kristiansen kommer han og Mazet de til å jobbe kontinuerlig med å tilpasse skytetrenignen med den fysiske treningen, men han innrømmer at det nok ikke alltid vil v'ære like lett.

– Det kan jo være en utfordring, men utfordringer er bra. Jeg tror gutta har mye å gå på både på skytedelen og den fysiske delen, sier han.

Siste nytt

 • Helle Thomsen ny trener i Molde HK

  Danske Helle Thomsen blir ny trener for Molde Håndballklubb Elite. Hun har tidligere trent det svenske landslaget, men har siden 2016 trent det nederlandske landslaget, som under hennes ledelse har vunnet både EM-sølv og VM-bronse.

  Helle Thomsen
  Foto: Molde HK
 • Ruud klatrer på verdensrankingen

  Casper Ruud blir belønnet for storspillet under Båstad-turneringen på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Nordmannen klatrer seks trinn til 141.-plass. Ruud slo tidligere verdenstreer David Ferrer under turneringen i Sverige.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Diomande målløs innbytter i stortap

  Adama Diomandé startet på benken, men kom inn etter pause da Los Angeles FC tapte hele 1–5 mot Minnesota i MLS natt til mandag. Før Dio rakk å entre banen ledet Minnesota 3–1. Diomande har vært strålende for LAFC, og står med 9 mål på 9 kamper for klubben.

  MLS Crew Los Angeles FC Soccer
  Foto: Mark J. Terrill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag