Hopp til innhold

– Nordmenn ligner mer på langrennsløpere som stopper for å skyte, enn på skiskyttere

OBERTILLIACH (NRK): Norges nye skytetrener tar et oppgjør med den tradisjonelle norske tankegangen.

Sigfried Mazet og Johannes Thingnes Bø

TØFFE KRAV: Franske Siegfried Mazet (t.v.) tar grep som ny norsk skytetrener. Her sammen med Johannes Thingnes Bø under forrige ukes samling i Østerrike.

Allerede på sin første utenlandstur med nordmennene kommer franske Siegfried Mazet med et lite stikk til sine nye kolleger: nordmenn tenker ikke nok som skiskyttere.

– Jeg har studert skytestatistikken de siste åtte årene og ser at nivået hos Norge ikke har endret seg. Treffprosenten ligger på 84 prosent, det var bra nok frem til 2012, men nå har de ti beste skiskytterne en treffprosent på over 87, sier Mazet til NRK.

Franskmannen er den gamle suksesstreneren til verdenseneren Martin Fourcade. Nå skal han få Svendsen, Bø og resten av nordmennene til å tenke mer som skiskyttere og mindre som langrennsløpere - slik han mener Fourcade gjør.

– Nordmennene ligner mer på langrennsløpere som stopper for å skyte, enn på skiskyttere, sier Mazet og legger til:

– Før så skilte de (nordmennene) mer mellom den fysiske treningen og skytetreningen, mens vi nå prøver å jobbe mer som skiskyttere, sier Mazet.

Sigfried Mazet

NY: Siegfried Mazet er ny skytetrener for skiskyttergutta. Han kommer fra jobben som skytetrener for verdenseneren Martin Fourcade.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Vi måtte ta treneren hans

Det vakte oppsikt da Mazet før årets sesong avsluttet samarbeidet med Fourcade og i stedet valgte Norge. Ifølge han selv var Norge-jobben en utfordring han ikke kunne si nei til etter mange år sammen med franskmannen - som tok hele fire VM-gull i vinter.

– Vi måtte ta treneren hans for å slå han, fleiper Tarjei Bø.

Men noe måtte gjøres, for i fjor hadde Bø en treffprosent på 83 på stående, mot Fourcades 88. Nå ønsker han den nye trenerens tanker og holdninger velkommen.

– Det er veldig spennende for oss, han har nye innfallsvinkler og stiller harde krav. Det er veldig lærerikt for vi har lyst til å være vinnere, sier Bø.

Emil Hegle Svendsen

POSITIV: Emil Hegle Svendsen erkjenner at Norge har noe å lære av Frankrike når det gjelder skyting.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Det mener også de andre landslagsløperne NRK har snakket med.

– Det er ikke tvil om at Frankrike har vært langt fremme i utviklingen av skytingen og de har vært en bedre skytenasjon enn oss, sier Emil Hegle Svendsen til NRK og legger til:

Vi får håpe Siegfried tar med seg litt av det over til Norge.

Og det er nettopp det han gjør. I sine nye klær med norske sponsorer styrte han aktiviteten på standplass da NRK i forrige uke besøkte landslagssamlingen i østerrikske Obertilliach.

Ifølge Mazet handler det ikke nødvendigvis om å skyte mer, men heller om å terpe på overgangen mellom langrenn og skyting og motsatt. I tillegg til mye repetering på å skyte fort, særlig i pressede situasjoner. Veldig mye repetering.

– Skytingen viktigere enn jeg trodde

– Skytedelen er nok viktigere enn jeg trodde, sier landslagets nye fysiske trener Egil Kristiansen.

Han kommer rett fra jobben som landslagstrener for langrennskvinnene

Ifølge Kristiansen kommer han og Mazet de til å jobbe kontinuerlig med å tilpasse skytetrenignen med den fysiske treningen, men han innrømmer at det nok ikke alltid vil v'ære like lett.

– Det kan jo være en utfordring, men utfordringer er bra. Jeg tror gutta har mye å gå på både på skytedelen og den fysiske delen, sier han.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal