Tour-kaoset fortsetter: Måtte forlate uakseptabelt overnattingssted – her venter finnene på nye rom

ÅRE (NRK): Bare timer etter at mange nasjoner gjorde opprør mot smørebodene i Åre, måtte det finske laget forlate overnattingsstedet de var tildelt. Der skulle 30 personer dele to toaletter.

Krista Pärmäkoski og Iivo Niskanen

VENTER PÅ ROM: Krista Pärmäkoski og Iivo Niskanen lader opp til tirsdagens etappe med å vente på å få hotellrom i Åre.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

I 18-tida mandag kveld la den finske stjernen Iivo Niskanen ut bilder på sin instagramprofil av bostedet Finland var tildelt før tirsdagens tredje etappe i Ski Tour 2020.

«This have to be a joke, @fiscrosscountry?», var teksten. «Smell not included», la han til på bilder av noe som kunne minne om ei militærbrakke.

På norsk: «Dette må være en spøk» og «lukt ikke inkludert».

Litt før klokka 20 møter NRK Niskanen i lobbyen på mediehotellet i Åre. Finland så rett og slett ingen annen mulighet enn å forlate bostedet de var tildelt.

– 30 personer og to toaletter

Slik beskriver Niskanen det som møtte dem:

– Det var serviceteam og løpere i samme bygg, 30 personer og to toaletter. Det luktet fukt på rommene, beskriver han.

Niskanen

SLIK SÅ DET UT: Dette er videoen Iivo Niskanen delte på sin instagramprofil.

Foto: Iivo Niskanen

Årsaken til at bildene så ut som en militærleir var at det faktisk var en militærleir.

– Å spise sammen med soldater er ikke den sunneste måten å forberede seg til å fortsette Touren på.

– Hva var din første reaksjon?

– Jeg var ikke så stresset, men det var bra at kvinnene presset på for å få nye rom. Først og fremst er det bortkastet tid. Men det er som det er. Det er bare å vente, sier den normalt sindige OL-mesteren på femmil.

– Ikke akseptabelt

NRK har også snakket med renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, mandag kveld. Han har sett bildene Iivo Niskanen har lagt ut.

– Er dette akseptabelt?

– Nei. Dette er ikke bra, sier han.

Han forteller at FIS i utgangspunktet driver overordnet koordinering av arrangementet og at det i utgangspunktet er organisasjonskomiteen som uttaler seg om slike bostedsproblemer som Finland møtte i dag.

FIS-toppen ønsker ikke å dytte ansvar den ene eller andre veien. Nå ønsker han bare å finne en løsning. Han peker i hvert fall på at det i Åre og området rundt har vært vanskelig å ordne bosted for de ulike lagene og utøverne.

Leder for Ski Tour, Guri Knotten Hetland, beklager overfor finnene når NRK ringer. Hun sier at standarden på Camp Ånn, der Finland først var innlosjert. i utgangspunktet er god og tilfredsstillende i henhold til FIS sine krav.

Men det var ett hus på anlegget som de ikke hadde kontrollert. Det var bygningen finnene ble plassert i.

– Ikke godt nok

– Det var rett og slett ikke godt nok, medgir Hetland.

– Dialogen med Finland har vært helt fint. Jeg forstår frustrasjonen til Niskanen, for det var virkelig ikke bra. Jeg er glad vi klarte å løse det fort. Men det er uheldig.

Hetland peker på at det er ferietid og høysesong for å oppholde seg på et skisted som Åre i disse dager. Derfor har arrangøren slitt med å samle utøvere og støtteapparat på få hoteller i både Östersund og Åre.

– Det ideelle hadde vært å bo på samme hotell alle sammen. Det skal vi i Trondheim. Men i en verdenscupsesong er det slik at det jevner seg ut. Og for oss som legger kabalen er det mange hensyn. Som hvor mange rom vi har tilgjengelig de ulike stedene og lagenes behov ut ifra hvor mange de er. Det blir rett og slett et puslespill og mer tilfeldig hvor de havner, sier Hetland.

– Urettferdig

Det har vært en røff mandag for renndirektøren Mignerey og Tour-arrangørene, som først måtte møte illsinte smørere fra en rekke nasjoner. De nektet å smøre i garasjen de var blitt tildelt.

Også der måtte Mignerey legge seg helt flat.

Finland har i likhet med de andre store nasjonene egen smøretrailer, men Iivo Niskanen reagerer også på at ikke arrangørene i Åre heller ikke hadde kontroll på den biten.

– Hvis det er sånn at vi reiser med de samme togene og bussene, og så får de små nasjonene slike boder, er det ikke rettferdig, sier Niskanen mens han venter på å få tildelt et akseptabelt hotellrom.

Sportsnyheter

Klopp

Ville ikkje ta Klopp i handa: – Det er litt feigt

Diego Simeone sprang rett inn i garderoben etter 2-3-tapet mot Liverpool, utan å ta Jürgen Klopp i handa.

Siste nytt

 • Krev at NSF ryddar opp

  Oslo skikrets ber Norges Skiforbund ta grep etter konflikten som har oppstått med sportssjefen i hopp Clas Brede Braathen.

  I eit brev til forbundet krev dei eit meir synleg skistyre både internt og i det offentlege rom. Samtidig ber dei om at det blir tatt aktive grep knytt til dei interne forhold som står fram kritikkverdige.

  Skikretsen vil ikkje ta stilling til sjølve konflikten, men meiner at saka har skada heile organisasjonen og idretten.

  Ingvild Bretten-Berg / Clas Brede Bråthen
  Foto: NTB Scanpix
 • Åpen om Haaland-interesse

  Chelsea-trener Thomas Tuchel snakker åpent om interessen for Erling Braut Haaland (21) i et intervju med tyske Sport Bild.

  – Vi snakket om Erling et par ganger, også i løpet av overgangsvinduet, sier Tuchel.

  Dortmund var gjennom sommeren krystallklar på at Haaland ikke kom til å forlate klubben ennå. Kontrakten hans strekker seg til sommeren 2024.

  – Det fremstod totalt urealistisk og overhodet ikke gjennomførbart, forklarer Tuchel, som ledet Chelsea til mesterligatriumf sist sesong.

  Dortmund-topp Hans-Joachim Watzke har uttalt at det heller ikke er avgjort om han forlater klubben kommende sommer. Men da kan det bli vanskeligere å beholde ham.

  Flere internasjonale medier hevder at han har en utkjøpsklausul som gjør at han er tilgjengelig for rundt 750 millioner kroner.

  – Vi diskuterer det naturligvis regelmessig siden han er en fantastisk spiller og den mest fremtredende skikkelsen i Dormund, som er en stor rival i mesterligaen, sier Tuchel.

  Premier League - Brentford v Chelsea
  Foto: Toby Melville / Reuters
 • To mål – to målgjevande

  Mats Zuccarello storspela og sette sitt store preg på Minnesotas siger på 6-5 over Winnipeg i ein svært hendelsesrik kamp i natt, og scora sine første mål for sesongen.

  Nordmannen har dermed scora i 12 NHL-sesongar på rad, sidan han kom til New York Rangers i 2010.

  Zuccarello utlikna til både 1-1 og 3-3 for heimelaget, og hadde assist på måla som gav 2-2 og 5-5.

  Laget hans låg under 3-5 mot slutten av kampen. Men dei kjempa seg opp til 5-5, med utlikning 59 sekund før ordinær tid var ute.

  Like før hadde videodømminga annullert det som kunne ha vore Winnipegs 6-4-mål.

  Joel Eriksson Ek scora tre av måla, inkludert sigersmålet 3.30 inne i overtida.

  Minnesota har dermed vunne sine tre første kampar denne sesongen.

  Mats Zuccarello
  Foto: Harrison Barden / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal