Hopp til innhold

Tour-kaoset fortsetter: Måtte forlate uakseptabelt overnattingssted – her venter finnene på nye rom

ÅRE (NRK): Bare timer etter at mange nasjoner gjorde opprør mot smørebodene i Åre, måtte det finske laget forlate overnattingsstedet de var tildelt. Der skulle 30 personer dele to toaletter.

Krista Pärmäkoski og Iivo Niskanen

VENTER PÅ ROM: Krista Pärmäkoski og Iivo Niskanen lader opp til tirsdagens etappe med å vente på å få hotellrom i Åre.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

I 18-tida mandag kveld la den finske stjernen Iivo Niskanen ut bilder på sin instagramprofil av bostedet Finland var tildelt før tirsdagens tredje etappe i Ski Tour 2020.

«This have to be a joke, @fiscrosscountry?», var teksten. «Smell not included», la han til på bilder av noe som kunne minne om ei militærbrakke.

På norsk: «Dette må være en spøk» og «lukt ikke inkludert».

Litt før klokka 20 møter NRK Niskanen i lobbyen på mediehotellet i Åre. Finland så rett og slett ingen annen mulighet enn å forlate bostedet de var tildelt.

– 30 personer og to toaletter

Slik beskriver Niskanen det som møtte dem:

– Det var serviceteam og løpere i samme bygg, 30 personer og to toaletter. Det luktet fukt på rommene, beskriver han.

Niskanen

SLIK SÅ DET UT: Dette er videoen Iivo Niskanen delte på sin instagramprofil.

Foto: Iivo Niskanen

Årsaken til at bildene så ut som en militærleir var at det faktisk var en militærleir.

– Å spise sammen med soldater er ikke den sunneste måten å forberede seg til å fortsette Touren på.

– Hva var din første reaksjon?

– Jeg var ikke så stresset, men det var bra at kvinnene presset på for å få nye rom. Først og fremst er det bortkastet tid. Men det er som det er. Det er bare å vente, sier den normalt sindige OL-mesteren på femmil.

– Ikke akseptabelt

NRK har også snakket med renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, mandag kveld. Han har sett bildene Iivo Niskanen har lagt ut.

– Er dette akseptabelt?

– Nei. Dette er ikke bra, sier han.

Han forteller at FIS i utgangspunktet driver overordnet koordinering av arrangementet og at det i utgangspunktet er organisasjonskomiteen som uttaler seg om slike bostedsproblemer som Finland møtte i dag.

FIS-toppen ønsker ikke å dytte ansvar den ene eller andre veien. Nå ønsker han bare å finne en løsning. Han peker i hvert fall på at det i Åre og området rundt har vært vanskelig å ordne bosted for de ulike lagene og utøverne.

Leder for Ski Tour, Guri Knotten Hetland, beklager overfor finnene når NRK ringer. Hun sier at standarden på Camp Ånn, der Finland først var innlosjert. i utgangspunktet er god og tilfredsstillende i henhold til FIS sine krav.

Men det var ett hus på anlegget som de ikke hadde kontrollert. Det var bygningen finnene ble plassert i.

– Ikke godt nok

– Det var rett og slett ikke godt nok, medgir Hetland.

– Dialogen med Finland har vært helt fint. Jeg forstår frustrasjonen til Niskanen, for det var virkelig ikke bra. Jeg er glad vi klarte å løse det fort. Men det er uheldig.

Hetland peker på at det er ferietid og høysesong for å oppholde seg på et skisted som Åre i disse dager. Derfor har arrangøren slitt med å samle utøvere og støtteapparat på få hoteller i både Östersund og Åre.

– Det ideelle hadde vært å bo på samme hotell alle sammen. Det skal vi i Trondheim. Men i en verdenscupsesong er det slik at det jevner seg ut. Og for oss som legger kabalen er det mange hensyn. Som hvor mange rom vi har tilgjengelig de ulike stedene og lagenes behov ut ifra hvor mange de er. Det blir rett og slett et puslespill og mer tilfeldig hvor de havner, sier Hetland.

– Urettferdig

Det har vært en røff mandag for renndirektøren Mignerey og Tour-arrangørene, som først måtte møte illsinte smørere fra en rekke nasjoner. De nektet å smøre i garasjen de var blitt tildelt.

Også der måtte Mignerey legge seg helt flat.

Finland har i likhet med de andre store nasjonene egen smøretrailer, men Iivo Niskanen reagerer også på at ikke arrangørene i Åre heller ikke hadde kontroll på den biten.

– Hvis det er sånn at vi reiser med de samme togene og bussene, og så får de små nasjonene slike boder, er det ikke rettferdig, sier Niskanen mens han venter på å få tildelt et akseptabelt hotellrom.

Siste nytt

 • NFL-ikonet Tom Brady legger opp: – Denne gang er det for godt

  Quarterbackstjernen Tom Brady har bestemt seg for å avslutte sin aktive NFL-karriere for godt, skriver NTB. Brady har tidligere gjort comeback til amerikasnke fotball fra «pensjonisttilværelsen».

  Etter forrige sesong sa Brady at han ville gi seg, men han tok en usving få måneder senere, hvor han returnerte til gressmatta.

  – Jeg legger opp for godt. Det var en ganske omfattende prosess sist, så jeg tenkte at jeg bare skulle lage en video i det jeg sto opp. Tusen takk til alle for å støtte meg, både familie, venner, lagkamerater og motstandere, sier han i en videomelding på Twitter.

  NFL-legendens siste klubb var Tampa Bay Buccaneers, men han spilte 19 år for New England Patriots, som han tok seks Super Bowl-titler med. Brady har også vunnet den prestisjefylte NFL-finalen med Buccaneers.

  Hele fem ganger ble Brady kåret til Super Bowls mest verdifulle spiller. Han avslutter karrieren med imponerende 649 touchdowns.

  APTOPIX Saints Buccaneers Football
  Foto: Chris O'Meara / AP
 • Wahlstedt blir værende i Odd

  Odds keeper Leopold Wahlstedt (23) blir i Skiensklubben. Den svenske landslagskeeperen er fornøyd, men ser muligheter for klubbytte i neste overgangsvindu.

  Bodø/Glimt bød på målvakten før jul, men Odd takket i følge lokalavisa Varden nei til tilbudet.

  – Jeg begynner å bli lei av dette. Det var viktig at jeg svarte ja til Bodø/Glimt raskest mulig, men så kom det jo ikke bud som Odd ville akseptere, sa Wahlstedt til Varden.

  – Jeg har hele tiden sagt at Odd er et bra alternativ, og det kommer et vindu til sommeren som er enklere med tanke på en ny klubb, sier 23-åringen

  Odds sportssjef Morten Rønningen ser fram mot en ny sesong med Wahlstedt mellom stengene.

  – Denne saken ser jeg som avsluttet, sier Rønningen til Varden.

  Wahlstedt har vært hos de sorte og hvite i to år og kontrakten hans varer ut 2023-sesongen. Han kom fra 2.-divisjonsklubben Arendal.

 • Johansson står over hopprennet i Willingen

  Halvor Egner Granerud fronter et sterkt norsk hopplag i verdenscuphelgen i tyske Willingen. Robert Johansson står igjen over med skadeproblemer, skriver NTB.

  Forrige helg klinket Granerud til med to seiere i skiflyging i østerrikske Kulm. Og Anna Odine Strøm tronet øverst på pallen i Hinterzarten søndag, da hun tok sin andre verdenscupseier.

  De norske hopperne har vist generelt god form og stiller manns- og kvinnesterke i Tyskland.

  Robert Johansson har, som NRK har skrevet om, slitt med tap av følelse i høyrebeinet grunnet en ryggprolaps. Etter en svak hopphelg i Kulm, står han derfor over konkurransene i Willingen i håp om å bedre formen.

  Herrelaget lyder som følger: Halvor Egner Granerud (Asker), Marius Lindvik (Rælingen), Johann Forfang (Tromsø), Daniel-André Tande (Kongsberg), Kristoffer Sundal (Koll), Bendik Heggli (Byåsen), Fredrik Willumstad (Skimt).

  Disse kvinnene stiller for Norge: Anna Odine Strøm (Alta), Thea Minyan Bjørseth (Lensbygda), Silje Opseth (Holeværingen), Maren Lundby (Kolbu).

  Austria Ski Jumping World Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste