Hopp til innhold

Tour-kaoset fortsetter: Måtte forlate uakseptabelt overnattingssted – her venter finnene på nye rom

ÅRE (NRK): Bare timer etter at mange nasjoner gjorde opprør mot smørebodene i Åre, måtte det finske laget forlate overnattingsstedet de var tildelt. Der skulle 30 personer dele to toaletter.

Krista Pärmäkoski og Iivo Niskanen

VENTER PÅ ROM: Krista Pärmäkoski og Iivo Niskanen lader opp til tirsdagens etappe med å vente på å få hotellrom i Åre.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

I 18-tida mandag kveld la den finske stjernen Iivo Niskanen ut bilder på sin instagramprofil av bostedet Finland var tildelt før tirsdagens tredje etappe i Ski Tour 2020.

«This have to be a joke, @fiscrosscountry?», var teksten. «Smell not included», la han til på bilder av noe som kunne minne om ei militærbrakke.

På norsk: «Dette må være en spøk» og «lukt ikke inkludert».

Litt før klokka 20 møter NRK Niskanen i lobbyen på mediehotellet i Åre. Finland så rett og slett ingen annen mulighet enn å forlate bostedet de var tildelt.

– 30 personer og to toaletter

Slik beskriver Niskanen det som møtte dem:

– Det var serviceteam og løpere i samme bygg, 30 personer og to toaletter. Det luktet fukt på rommene, beskriver han.

Niskanen

SLIK SÅ DET UT: Dette er videoen Iivo Niskanen delte på sin instagramprofil.

Foto: Iivo Niskanen

Årsaken til at bildene så ut som en militærleir var at det faktisk var en militærleir.

– Å spise sammen med soldater er ikke den sunneste måten å forberede seg til å fortsette Touren på.

– Hva var din første reaksjon?

– Jeg var ikke så stresset, men det var bra at kvinnene presset på for å få nye rom. Først og fremst er det bortkastet tid. Men det er som det er. Det er bare å vente, sier den normalt sindige OL-mesteren på femmil.

– Ikke akseptabelt

NRK har også snakket med renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, mandag kveld. Han har sett bildene Iivo Niskanen har lagt ut.

– Er dette akseptabelt?

– Nei. Dette er ikke bra, sier han.

Han forteller at FIS i utgangspunktet driver overordnet koordinering av arrangementet og at det i utgangspunktet er organisasjonskomiteen som uttaler seg om slike bostedsproblemer som Finland møtte i dag.

FIS-toppen ønsker ikke å dytte ansvar den ene eller andre veien. Nå ønsker han bare å finne en løsning. Han peker i hvert fall på at det i Åre og området rundt har vært vanskelig å ordne bosted for de ulike lagene og utøverne.

Leder for Ski Tour, Guri Knotten Hetland, beklager overfor finnene når NRK ringer. Hun sier at standarden på Camp Ånn, der Finland først var innlosjert. i utgangspunktet er god og tilfredsstillende i henhold til FIS sine krav.

Men det var ett hus på anlegget som de ikke hadde kontrollert. Det var bygningen finnene ble plassert i.

– Ikke godt nok

– Det var rett og slett ikke godt nok, medgir Hetland.

– Dialogen med Finland har vært helt fint. Jeg forstår frustrasjonen til Niskanen, for det var virkelig ikke bra. Jeg er glad vi klarte å løse det fort. Men det er uheldig.

Hetland peker på at det er ferietid og høysesong for å oppholde seg på et skisted som Åre i disse dager. Derfor har arrangøren slitt med å samle utøvere og støtteapparat på få hoteller i både Östersund og Åre.

– Det ideelle hadde vært å bo på samme hotell alle sammen. Det skal vi i Trondheim. Men i en verdenscupsesong er det slik at det jevner seg ut. Og for oss som legger kabalen er det mange hensyn. Som hvor mange rom vi har tilgjengelig de ulike stedene og lagenes behov ut ifra hvor mange de er. Det blir rett og slett et puslespill og mer tilfeldig hvor de havner, sier Hetland.

– Urettferdig

Det har vært en røff mandag for renndirektøren Mignerey og Tour-arrangørene, som først måtte møte illsinte smørere fra en rekke nasjoner. De nektet å smøre i garasjen de var blitt tildelt.

Også der måtte Mignerey legge seg helt flat.

Finland har i likhet med de andre store nasjonene egen smøretrailer, men Iivo Niskanen reagerer også på at ikke arrangørene i Åre heller ikke hadde kontroll på den biten.

– Hvis det er sånn at vi reiser med de samme togene og bussene, og så får de små nasjonene slike boder, er det ikke rettferdig, sier Niskanen mens han venter på å få tildelt et akseptabelt hotellrom.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal