Hopp til innhold

Klæbo om monsterbakken: – Det er ikke noe jeg gleder meg til

Johannes Høsflot Klæbo (22) har vokst opp med Tour de Ski og den beryktede sisteetappen opp en slalåmbakke, men kun på TV. Det mener Torgeir Bjørn kan gi trønderen en fordel.

klæbo i farta

IKKE FAVORITT: Men Johannes Høsflot Klæbo kan likevel være med å kjempe helt i toppen, tror NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Jeg trenger hardøkter, jeg trenger å gå hardt, og det kan jeg likegodt gjøre i Tour de Ski som å være hjemme, sier Joannes Høsflot Klæbo.

NRK møter tre av langrennsgutta, Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen og Tour de Ski-debutant Klæbo på flyplassen i München. De er på vei til Toblach og lørdagens førsteetappe i Tour de Ski.

– Brutal

Det var lenge usikkert om trønderen kom til å stille, men da laget ble offentliggjort 18. desember, stod navnet til 22-åringen oppført.

Han tror han ville gått Tour de Ski i år uavhengig av om han hadde vært i like god form som i fjor.

– I år føler jeg det er enda viktigere enn i fjor. Jeg tror Tour de Ski er et konsept jeg må lære meg mer om. Jeg føler jeg må gjøre et forsøk og telle opp etterpå, sier Klæbo.

– Er du her for å vinne sprinter eller Tour de Ski?

– Jeg skal gjøre det jeg kan for å kjempe i toppen, og målet er å komme til mål og være fornøyd.

For det å faktisk komme i mål, etter monsterbakken i Val de Fiemme, er tungt i seg selv. Og han tviler på at han, som Tour de Ski-debutant, blir førstemann opp.

– Den har sett brutal ut på TV. Det er ikke noe jeg gleder meg til, innrømmer han.

Spår Klæbo-fordel

Torgeir Bjørn på flyplassen

LANGRENNSEKSPERT: Torgeir Bjørn.

Foto: Anders Skjeringstad / NRK

NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn, er også på vei til Toblach og Tour de Ski-sirkuset. Han tror Klæbo kan bli sterk, også opp monsterbakken, selv om han kun har sett den på TV.

– Det kan være en fordel aldri å ha gått den bakken. Da går han til oppgaven med åpent sinn, sier Bjørn.

Han tror riktignok at Klæbo bør ha en ganske klar ledelse før den avsluttende bakken for å stikke avgårde med sammenlagtseieren.

– Han har nok sin styrke på sprinter, kortere løp og fellesstarter, men samtidig har han såpass god kapasitet at han trolig vil kunne være med og slåss om en seier sammenlagt.

Martin Johnsrud Sundby, som selv har vunnet Tour de Ski i 2014 og 2016, tror sesongens tour vil passe debutant Klæbo ypperlig.

– Særlig sånn som touren er i år. Det er mye korte distanser, fellesstarter og mye bonussekunder underveis. Det behersker Johannes veldig bra, og det har han bevist tidligere også.

Utenlandske løpere Tour de Ski

SLITNE: Løperne ligger som regel strødd i målområdet etter monsterbakken i Val di Fiemme. Her fra 2016 da Martin Johnsrud Sundby vant Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal