Toppsyklist arrestert for doping

Stefan Denifl (31) har syklet på lag med Thor Hushovd, og er knyttet til dopinglegen Mark Schmidt.

Austria Cycling Tour

INNRØMMER BLODDOPING: Stefan Denifl har en etappeseier fra Spania rundt, og er ingen smågutt i sykkelverdenen. Nå har han innrømmet å ha dopet seg.

Foto: Kerstin Joensson / AP

Den østerrikske toppsyklisten Stefan Denifl (31) har innrømmet å ha dopet seg med eget blod, melder flere østerrikske medier søndag. Denifl ble arrestert denne uka, men er løslatt etter innrømmelsen, som kommer som et resultat av etterforskningen etter dopingrazziaen mot flere langrennsløpere onsdag denne uka.

Denifl er ingen smågutt i sykkelverdenen. Han har blant annet en etappeseier i Spania rundt, og han har tidligere syklet på Team Cervélo med Thor Hushovd. Han har også vært lagkamerat med Vegard Stake Laengen, Sondre Holst Enger og Gabriel Rasch.

– Han var en veldig god syklist på sitt beste, men slet med å få kontrakt. Da blir man fort desperat og da gjør man jo desperate ting, sier Hushovd til TV 2.

Han har de siste sesongene syklet for Aqua Blue Sport.

Ni personer ble pågrepet i VM-byen Seefeld onsdag, blant dem fem langrennsløpere, Aleksej Poltaranin og østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf i tillegg til to estlendere.

Max Hauke er langrennsløperen som ble tatt med nåla i armen.

Max Hauke

TATT MED NÅLA I ARMEN: Max Hauke ble arrestert i en razzia i Seefeld. Politimannen som tok videoen av den unge langrennsløperen har i etterkant blitt tatt ut av tjeneste som følge av at han publiserte den.

– Flere navn neste uke

Den østerrikske avisa Kronen Zeitung skriver at flere navn kan dukke opp neste uke. Det totale antallet er usikkert, men østerrikske medier har spekulert i at det kan dreie seg om over hundre utøvere i en rekke idretter.

Den tyske legen Mark Schmidt pekes på som hovedmannen bak dopingnettverket som ble avslørt i Seefeld, og han skal nå sitte i avhør hos tysk politi, og skal ha gått med på å samarbeide. Schmidt skal ha oppbevart opp mot 50 blodposer i flere spesialfrysere i en egen garasje i nærheten av sitt hjem i Erfurt. Han risikerer ti års fengsel dersom han blir kjent skyldig.

Det er ventet at dopingsaken vil eskalere ytterligere når DNA-resultatene fra posene blir klare.

Den østerrikske langrennsløperen Johannes Dürrs uttalelser i et tysk dokumentarprogram i januar kan ha bidratt til etterforskningen som resulterte i razziaen i Seefeld. Dürr ble avslørt for EPO under OL i Sotsji i 2014.

Dürr trekkes inn

Langrennsløperen Johannes Dürr, som i forrige måned var sentral i en tysk dopingdokumentar, trekkes også inn i denne saken. Ifølge Kronen Zeitung skal de to arresterte østerrikerne i avhør ha fortalt at det var nettopp Dürr som åpnet døra til den tyske doplegen.

Dürr selv benektet at han skal ha tystet på sine lagkamerater. Alt er opplysninger østerriksk politi så langt verken vil bekrefte eller avkrefte.

Senere søndag kom også nyheten om at Markus Gandler saksøker Johannes Dürr. Gandler var inntil nylig langrennsjef for Østerrike, men han ble sparket samme dag som hans løpere ble pågrepet.

Søksmålet retter seg mot uttalelser han kom med i dopingdokumentaren. Der hevdet Dürr at han hadde fått hjelp av flere personer tilknyttet det østerrikske langrennsforbundet. Nå krever Gandler å få navnene.

LES MER OM SAKEN: Slik er nettverket politiet har dopingovervåket

Se dokumentaren om doperen Johannes Dürr:

Langrennsløperen Johannes Dürr var en av Østerrikes mest fremgangsrike utøvere, før han ble tatt for doping under OL i Sotsji i 2014. I denne filmen forteller han sin historie.

Langrennsløperen Johannes Dürr var en av Østerrikes mest fremgangsrike utøvere, før han ble tatt for doping under OL i Sotsji i 2014. I denne filmen forteller han sin historie.

Siste nytt

 • Nok en remis for Carlsen

  Magnus Carlsen fortsetter sin lange rekke av sjakkpartier uten tap. Lørdag ble det en ny remis mot russeren Jan Nepomnjasjtsji i Sinquefield Cup i USA.

  Det sendte Carlsen opp på 86 strake langsjakk-partier uten nederlag. Han står imidlertid med sju strake remis i St. Louis-turneringen.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Salah-show senket Arsenal

  Joel Matip startet maktdemonstrasjonen i Liverpools 3-1-seier over Arsenal i Premier League lørdag. Mo Salah sikret så seieren med to mål, det ene på straffe. Liverpool er eneste lag i Premier League med full poengpott etter tre serierunder.

  Pre Season Friendly - Olympique Lyonnais v Liverpool
  Foto: Denis Balibouse / Reuters
 • Vos vant igjen i i Tour of Norway

  Den nederlandske sykkelstjernen Marianne Vos vant lørdagens etappe i Ladies Tour of Norway og går mot sin tredje strake sammenlagtseier i rittet.

  Den regjerende mesteren tok sin andre strake etappeseier i rittet.

  Vos
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal