Hopp til innhold

Toppsyklist arrestert for doping

Stefan Denifl (31) har syklet på lag med Thor Hushovd, og er knyttet til dopinglegen Mark Schmidt.

Austria Cycling Tour

INNRØMMER BLODDOPING: Stefan Denifl har en etappeseier fra Spania rundt, og er ingen smågutt i sykkelverdenen. Nå har han innrømmet å ha dopet seg.

Foto: Kerstin Joensson / AP

Den østerrikske toppsyklisten Stefan Denifl (31) har innrømmet å ha dopet seg med eget blod, melder flere østerrikske medier søndag. Denifl ble arrestert denne uka, men er løslatt etter innrømmelsen, som kommer som et resultat av etterforskningen etter dopingrazziaen mot flere langrennsløpere onsdag denne uka.

Denifl er ingen smågutt i sykkelverdenen. Han har blant annet en etappeseier i Spania rundt, og han har tidligere syklet på Team Cervélo med Thor Hushovd. Han har også vært lagkamerat med Vegard Stake Laengen, Sondre Holst Enger og Gabriel Rasch.

– Han var en veldig god syklist på sitt beste, men slet med å få kontrakt. Da blir man fort desperat og da gjør man jo desperate ting, sier Hushovd til TV 2.

Han har de siste sesongene syklet for Aqua Blue Sport.

Ni personer ble pågrepet i VM-byen Seefeld onsdag, blant dem fem langrennsløpere, Aleksej Poltaranin og østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf i tillegg til to estlendere.

Max Hauke er langrennsløperen som ble tatt med nåla i armen.

Max Hauke

TATT MED NÅLA I ARMEN: Max Hauke ble arrestert i en razzia i Seefeld. Politimannen som tok videoen av den unge langrennsløperen har i etterkant blitt tatt ut av tjeneste som følge av at han publiserte den.

– Flere navn neste uke

Den østerrikske avisa Kronen Zeitung skriver at flere navn kan dukke opp neste uke. Det totale antallet er usikkert, men østerrikske medier har spekulert i at det kan dreie seg om over hundre utøvere i en rekke idretter.

Den tyske legen Mark Schmidt pekes på som hovedmannen bak dopingnettverket som ble avslørt i Seefeld, og han skal nå sitte i avhør hos tysk politi, og skal ha gått med på å samarbeide. Schmidt skal ha oppbevart opp mot 50 blodposer i flere spesialfrysere i en egen garasje i nærheten av sitt hjem i Erfurt. Han risikerer ti års fengsel dersom han blir kjent skyldig.

Det er ventet at dopingsaken vil eskalere ytterligere når DNA-resultatene fra posene blir klare.

Den østerrikske langrennsløperen Johannes Dürrs uttalelser i et tysk dokumentarprogram i januar kan ha bidratt til etterforskningen som resulterte i razziaen i Seefeld. Dürr ble avslørt for EPO under OL i Sotsji i 2014.

Dürr trekkes inn

Langrennsløperen Johannes Dürr, som i forrige måned var sentral i en tysk dopingdokumentar, trekkes også inn i denne saken. Ifølge Kronen Zeitung skal de to arresterte østerrikerne i avhør ha fortalt at det var nettopp Dürr som åpnet døra til den tyske doplegen.

Dürr selv benektet at han skal ha tystet på sine lagkamerater. Alt er opplysninger østerriksk politi så langt verken vil bekrefte eller avkrefte.

Senere søndag kom også nyheten om at Markus Gandler saksøker Johannes Dürr. Gandler var inntil nylig langrennsjef for Østerrike, men han ble sparket samme dag som hans løpere ble pågrepet.

Søksmålet retter seg mot uttalelser han kom med i dopingdokumentaren. Der hevdet Dürr at han hadde fått hjelp av flere personer tilknyttet det østerrikske langrennsforbundet. Nå krever Gandler å få navnene.

LES MER OM SAKEN: Slik er nettverket politiet har dopingovervåket

eJJwXkTzRlY
Foto: ANDREW MEDICHINI / AFP

Se dokumentaren om doperen Johannes Dürr:

Langrennsløperen Johannes Dürr var en av Østerrikes mest fremgangsrike utøvere, før han ble tatt for doping under OL i Sotsji i 2014. I denne filmen forteller han sin historie.

Langrennsløperen Johannes Dürr var en av Østerrikes mest fremgangsrike utøvere, før han ble tatt for doping under OL i Sotsji i 2014. I denne filmen forteller han sin historie.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal