Hopp til innhold
Kommentar

Grådighet i koronaens tid

De tomme tribunene under Norge-Serbia var eneste riktige løsning. Også for fotballforbundets renommé. Nå skal vi kvalifisere oss til et EM det neppe blir noe av.

Tom tribune Ullevaal

TOMME SETER: Det blir like tomt på Ullevaals tribuner under Serbia-kampen som under treningen for landslaget. Selv om NFF i lengste laget prøvde å fortelle noe annet

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Det blir ingen tilskuere på Ullevaal 26. mars. Hvilket ga oss to umiddelbare følelsesmessige utslag. Ett av et fotballforbund som prøvde litt for hardt å unngå det uunngåelige. Og ett av en større grad av rettferdighet i kampen om den forjettede kvalifiseringsplass. Til et EM som neppe blir avholdt i sin planlagte form uansett.

Det er i ettertid ingen som kommer til å argumentere mot det som ble konklusjonen tirsdag kveld. Stengingen av tribunene for publikum under Norge-Serbia var eneste mulige løsning da epidemien gikk inn i en ny fase.

Dette reddet også Norges Fotballforbunds (NFF) omdømme på et tidspunkt de selv for lengst burde forberedt seg på samme konklusjon. I stedet brukte de å kombinere antydninger om uklar kommunikasjon med helsemyndighetene med å lansere lett utopiske planer for gjennomføring.

Ingen av disse tiltakene ville fjernet det helt vesentlige motargumentet, nemlig at 27 000 mennesker var tett samlet og sannsynligvis mer enn middels engasjerte i mer enn to sammenhengende timer.

Grådig rettferdighet

Ingen er heller i tvil om at NFF helhjertet ønsket en fotballfest vi nordmenn ikke har opplevd på mer enn et par tiår. Og følte støtten fra hjemmepublikum ville være et essensielt bidrag til å slå Serbia.

Men det ville også kunne reddet inntekter på 10–15 millioner kroner. Som ble i overkant tydelig anført, blant andre av fotballpresidenten selv til VG.

Folkehelseinstituttet (FHI) reddet derfor NFF fra grådighetens bastante stempel. I en tid vi mest av alt venner oss til å vise større grad av kollektiv omtanke enn de aller fleste av oss er vant til.

Det hadde tatt seg dårlig ut for vårt største særforbund om argumentasjonen hadde fortsatt særlig mye lenger.

I stedet kan de inntil videre glede seg over at kampen i det hele tatt blir spilt.

Og fordelen vi hadde med hjemmebane som gruppevinner i Nasjonsligaen er til en viss grad utvisket, eller i hvert fall godt utvannet.

Tidsvinduet landslagene har tilgjengelig i klubbsesongen er ikke langt nok til å muliggjøre returoppgjør i semifinalene, slik at det blir ordentlig rettferdig. Derfor er de tomme tribunene med på å gi den likhet oppgjør av denne viktighet egentlig burde ha. Det samme gjelder en eventuell finale om EM-plass tirsdag 31. mars. Denne har blitt tildelt Norge etter loddtrekning.

EM kan bli utsatt

Fotball-EM 2020

TYNN TRÅD? Fotball-EM skal etter planen spilles i 12 land over hele Europa i sommer. Men virus-problemene er ikke over til da

Foto: Christof Stache / AFP

Forutsetningene er likevel mer enn gode nok rent sportslig til at Lars Lagerbäcks Norge kan komme seg til EM, selv uten publikum.

Så får vi se hvor lenge den jubelen varer. Dette kan nemlig komme til å minne om en situasjon styrt av den moderne fotballs egen nemesis: VAR.

Gleden over å skulle spille EM, kan fort bli avbrutt av en beslutning tatt i et rom langt unna fullt av monitorer.

For er det ett større idrettsarrangement dette året som ut fra prognosene er utsatt, så er det EM i fotball. Jubileumsutgaven skal spilles i 12 forskjellige byer og land, med alt det medfører av flyreiser og interaksjon mellom tilskuere. Det skal skje mye uventet godt hvis ikke disse planen blir endret på – og at EM blir utsatt eller i verste fall avlyst.

Allerede nå er det krefter som jobber for en utsettelse av hele EM til sommeren 2021. Grunnen er delvis å sikre at man får kåret mestere i alle hjemlige ligaer, men det vil også kunne være eneste løsning for europamesterskapet uansett.

Om det var fulle tribuner i Mesterligaen i Leipzig på tirsdag, var det tomt på Mestalla i Valencia. Og det siste blir veldig snart eneste mulige løsning for å avvikle kamper rundt i Europa. Inntil også den løsningen blir dømt uforsvarlig. Én smittet spiller i én klubb er sannsynligvis alt som skal til for å stoppe en hel liga. Kanskje er bare mistanken nok.

Dette til tross for at de økonomiske motkreftene som ønsker gjennomføring er sterke og mektige. Hvilket vi også så konturene av her hjemme i forbindelse med Norge-Serbia.

Men i denne sammenheng kan selv ikke penger bestemme.

Tomme tribuner på Mestalla i Valencia

DETTE MÅ VI NOK VENNE OSS TIL: Her på Estadio Mestalla skulle 55.000 ha sett Valencia møte Atalanta i europaligaen. Men tirsdag var det tomt

Foto: AP

Stopp for store og små

Og så skal vi ikke glemme, at om dette er trist for NFF og det norske landslaget, så er de veldig langt unna å være alene. Smittefaren kommer veldig snart til å ramme hver eneste jente og gutt som spiller fotball rundt i landet. Allerede ringes idrettsledere i alle sporter ned av bekymrede foreldre, som lurer på om de kan sende barna på treninger eller kamper. Og snart blir hver enkelt klubb og idrettslag rammet inn i sjela når det på ubestemt tid er stopp for kamper, for cuper, for turer, for kiosker, for loppemarkeder.

Mens de unge håpefulle får en brå og brutal påminnelse på tilværelsens skjørhet gjennom den ellers så trygge idretten.

I stedet får de og vi og alle føle de ansvarlige råd og trekke oss tilbake til hvert vårt hjem og fylle sofatribunene den 26. mars – i engasjert håp om at det tross alt finnes en form for rettferdighet her i en plaget verden, selv for den falmede fotballnasjonen Norge.

Sportsnyheter

Her gråter rennlederen etter skandalen – nå kritiseres avgjørelsen

Hele 90 prosent av løperne gikk feil på kvinnenes fellesstart med skibytte på Beitostølen. Arrangøren legger seg flat.

Siste nytt

 • Ny nedtur for Berge og Burnley 

  Burnleys håp om å overleve i Premier League forsvinner sakte, men sikkert. Lørdag fikk de juling mot Crystal Palace.

  Allerede etter 35 minutter gjorde Josh Brownhill livet vanskelig for sine lagkamerater da han ble utvist for en felling som bakerste mann. Burnley, med Sander Berge på midtbanen, holdt stand en stund, men Chris Richards' 1-0-scoring for Palace i det 68. minutt hadde en forløsende effekt.

  Tre minutter senere doblet Jordan Ayew ledelsen, før Jean-Philippe Mateta fastsatte sluttresultatet til 3-0.

  Dermed fikk Oliver Glasner, Palace' nye trener, en perfekt start på livet i London.

  Burnley ligger nest sist i Premier League med bare 13 poeng. Det er åtte poeng opp til Everton og trygg grunn.

  Everton var på vei mot tre viktige og sterke poeng borte mot Brighton. Ben Godfrey sendte «The Toffees» i føringen, men fem minutter på overtid utlignet Lewis Dunk for Brighton, og sørget for uavgjort på den engelske sørkysten.

  Premier League - Crystal Palace v Burnley
  Foto: ISABEL INFANTES / Reuters
 • Tafatte Manchester United gikk på årets første tap 

  Harry Maguire trodde han hadde berget poeng for Manchester United. Så satte Adama Traoré fart.

  Spanjolen løp fra alt og alle, spilte fri Alex Iwobi som plasserte ballen kontrollert i mål. Dermed stakk Fulham av med alle tre poengene på Old Trafford.

  Etter en kamp der Fulham hadde dominert og Manchester United slet stort, trodde Harry Maguire han hadde berget poeng da han utlignet til 1-1 i det 89. minutt. Tidligere i kampen hadde Calvin Bassey sendt gjestene i føringen.

  Det endte med 1-2-tap for et Manchester United-lag som ikke imponerte lørdag ettermiddag, og dette var deres første tap i 2024.

  Tapet betyr at avstanden opp til Aston Villa og en topp fire-plassering øker. Villa seiret nemlig 4-2 over Nottingham Forest lørdag ettermiddag og er nå åtte poeng foran Manchester United.

  Fulham United
  Foto: DARREN STAPLES / AFP
 • Ingen fullklaff for de norske hopperne - Forfang best

  De norske hopperne klarte ikke å følge opp gårsdagens andreplass i superlagkonkurransen i skiflygingsbakken i Oberstdorf lørdag.

  Johann André Forfang var best av de norske etter den første omgangen (5. plass), men fikk det ikke helt til i den andre omgangen. Han ble likevel beste nordmann på 8. plass.

  Oppladningen til helgen har vært preget av bråk og støy i hoppleiren. Hovedtrener Alexander Stöckl er ikke med på turen etter at utøverne har vært kritiske til treneren den siste tiden. Også i går gikk Forfang ut mot Stöckl, før han i dag angret på uttalelsene.

  Det ble dobbelt slovensk. Timi Zajc vant foran Peter Prevc.

  Johann Andre Forfang
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal