Kommentar

Grådighet i koronaens tid

De tomme tribunene under Norge-Serbia var eneste riktige løsning. Også for fotballforbundets renommé. Nå skal vi kvalifisere oss til et EM det neppe blir noe av.

Tom tribune Ullevaal

TOMME SETER: Det blir like tomt på Ullevaals tribuner under Serbia-kampen som under treningen for landslaget. Selv om NFF i lengste laget prøvde å fortelle noe annet

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det blir ingen tilskuere på Ullevaal 26. mars. Hvilket ga oss to umiddelbare følelsesmessige utslag. Ett av et fotballforbund som prøvde litt for hardt å unngå det uunngåelige. Og ett av en større grad av rettferdighet i kampen om den forjettede kvalifiseringsplass. Til et EM som neppe blir avholdt i sin planlagte form uansett.

Det er i ettertid ingen som kommer til å argumentere mot det som ble konklusjonen tirsdag kveld. Stengingen av tribunene for publikum under Norge-Serbia var eneste mulige løsning da epidemien gikk inn i en ny fase.

Dette reddet også Norges Fotballforbunds (NFF) omdømme på et tidspunkt de selv for lengst burde forberedt seg på samme konklusjon. I stedet brukte de å kombinere antydninger om uklar kommunikasjon med helsemyndighetene med å lansere lett utopiske planer for gjennomføring.

Ingen av disse tiltakene ville fjernet det helt vesentlige motargumentet, nemlig at 27 000 mennesker var tett samlet og sannsynligvis mer enn middels engasjerte i mer enn to sammenhengende timer.

Grådig rettferdighet

Ingen er heller i tvil om at NFF helhjertet ønsket en fotballfest vi nordmenn ikke har opplevd på mer enn et par tiår. Og følte støtten fra hjemmepublikum ville være et essensielt bidrag til å slå Serbia.

Men det ville også kunne reddet inntekter på 10–15 millioner kroner. Som ble i overkant tydelig anført, blant andre av fotballpresidenten selv til VG.

Folkehelseinstituttet (FHI) reddet derfor NFF fra grådighetens bastante stempel. I en tid vi mest av alt venner oss til å vise større grad av kollektiv omtanke enn de aller fleste av oss er vant til.

Det hadde tatt seg dårlig ut for vårt største særforbund om argumentasjonen hadde fortsatt særlig mye lenger.

I stedet kan de inntil videre glede seg over at kampen i det hele tatt blir spilt.

Og fordelen vi hadde med hjemmebane som gruppevinner i Nasjonsligaen er til en viss grad utvisket, eller i hvert fall godt utvannet.

Tidsvinduet landslagene har tilgjengelig i klubbsesongen er ikke langt nok til å muliggjøre returoppgjør i semifinalene, slik at det blir ordentlig rettferdig. Derfor er de tomme tribunene med på å gi den likhet oppgjør av denne viktighet egentlig burde ha. Det samme gjelder en eventuell finale om EM-plass tirsdag 31. mars. Denne har blitt tildelt Norge etter loddtrekning.

EM kan bli utsatt

Fotball-EM 2020

TYNN TRÅD? Fotball-EM skal etter planen spilles i 12 land over hele Europa i sommer. Men virus-problemene er ikke over til da

Foto: Christof Stache / AFP

Forutsetningene er likevel mer enn gode nok rent sportslig til at Lars Lagerbäcks Norge kan komme seg til EM, selv uten publikum.

Så får vi se hvor lenge den jubelen varer. Dette kan nemlig komme til å minne om en situasjon styrt av den moderne fotballs egen nemesis: VAR.

Gleden over å skulle spille EM, kan fort bli avbrutt av en beslutning tatt i et rom langt unna fullt av monitorer.

For er det ett større idrettsarrangement dette året som ut fra prognosene er utsatt, så er det EM i fotball. Jubileumsutgaven skal spilles i 12 forskjellige byer og land, med alt det medfører av flyreiser og interaksjon mellom tilskuere. Det skal skje mye uventet godt hvis ikke disse planen blir endret på – og at EM blir utsatt eller i verste fall avlyst.

Allerede nå er det krefter som jobber for en utsettelse av hele EM til sommeren 2021. Grunnen er delvis å sikre at man får kåret mestere i alle hjemlige ligaer, men det vil også kunne være eneste løsning for europamesterskapet uansett.

Om det var fulle tribuner i Mesterligaen i Leipzig på tirsdag, var det tomt på Mestalla i Valencia. Og det siste blir veldig snart eneste mulige løsning for å avvikle kamper rundt i Europa. Inntil også den løsningen blir dømt uforsvarlig. Én smittet spiller i én klubb er sannsynligvis alt som skal til for å stoppe en hel liga. Kanskje er bare mistanken nok.

Dette til tross for at de økonomiske motkreftene som ønsker gjennomføring er sterke og mektige. Hvilket vi også så konturene av her hjemme i forbindelse med Norge-Serbia.

Men i denne sammenheng kan selv ikke penger bestemme.

Tomme tribuner på Mestalla i Valencia

DETTE MÅ VI NOK VENNE OSS TIL: Her på Estadio Mestalla skulle 55.000 ha sett Valencia møte Atalanta i europaligaen. Men tirsdag var det tomt

Foto: AP

Stopp for store og små

Og så skal vi ikke glemme, at om dette er trist for NFF og det norske landslaget, så er de veldig langt unna å være alene. Smittefaren kommer veldig snart til å ramme hver eneste jente og gutt som spiller fotball rundt i landet. Allerede ringes idrettsledere i alle sporter ned av bekymrede foreldre, som lurer på om de kan sende barna på treninger eller kamper. Og snart blir hver enkelt klubb og idrettslag rammet inn i sjela når det på ubestemt tid er stopp for kamper, for cuper, for turer, for kiosker, for loppemarkeder.

Mens de unge håpefulle får en brå og brutal påminnelse på tilværelsens skjørhet gjennom den ellers så trygge idretten.

I stedet får de og vi og alle føle de ansvarlige råd og trekke oss tilbake til hvert vårt hjem og fylle sofatribunene den 26. mars – i engasjert håp om at det tross alt finnes en form for rettferdighet her i en plaget verden, selv for den falmede fotballnasjonen Norge.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 02.08.2021
1 936
Smittede siste 7 dager
17
Innlagte
799
Døde
3 593 287
Vaksinerte

Siste nytt

 • Filip fikk trøbbel

  Filip Ingebrigtsen løp i det aller første kvalifiseringsheatet på 1500 meter natt til tirsdag, og fikk det svært tøft. Han ble til slutt nummer 10 i heatet, og må nå vente på om han mirakuløst greier å gå videre på tid når alle heatene er ferdigløpt. Favoritten Timothy Cheruiyot løp i samme heat, og vant. Jakob Ingebrigtsen løper litt senere.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Kan Warholm slå Håker?

  Klokka 05.20 i natt skal Karsten Warholm springe finale på 400 meter hekk.

  I 1972 var «halve Norge» på beina klokka 05.00 for å sjå Erik Håker, som leia storslalåm etter første omgang under OL i Sapporo. Kanskje kan det bli endå fleire som står like tidleg opp for å sjå Warholm i kamp om OL-gull.

  Også Jakob og Filip Ingebrigtsen skal i aksjon i natt. Her er høgdepunkta.

  Karsten Warholm
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Juventus-kaptein forlenger

  Italias stopperkjempe Giorgio Chiellini (36) forlenger en allerede lang og merittert Juventus-karriere til sommeren 2023.

  Storklubben opplyste om Chiellinis nye avtale mandag kveld. Veteranen har spilt for Juventus siden 2005. Han har spilt 535 kamper og scoret 36 mål.

  På papiret har han vært klubbløs i en måned, men en forlengelse var ventet å komme før den nye sesongen.

  Tidligere i sommer var Chiellini en nøkkelspiller på Italias vei til EM-tittelen.

  Bonucci Chiellini
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal