NRK Meny
Normal

Tidligere toppspiller blir landslagets materialforvalter

BRATISLAVA (NRK): Ikke alle spillere kan forlenge karrieren innen fotballen som trener, sportssjef eller TV-ekspert. Sogndal-karen Bjørge Fedje (32) vasker utstyr og pumper baller.

Bjørge Fedje

KONTROLL: Bjørge Fedje sørger her for å få landslagsspillernes utstyr inn på hotellet i Bratislava.

Foto: Wegard Bakkehaug

– Det er dette som ligger mitt hjerte nærmest, sier Fedje til NRK.

Han er noe så sjeldent som en materialforvalter med bakgrunn fra eliteseriespill. 32-åringen debuterte på toppnivå for Sogndal på Briskeby i 2004, og den lovende målvakten fikk med seg ni kamper for laget i hjembygda før det ble Oslo og daværende 1. divisjonsklubb Manglerud Star.

Spillerkarrieren er for lengst over, og nå har han sagt opp jobben som materialforvalter i Vålerenga for kun å konsentrere seg om å legge til rette for de norske landslagsspillerne.

– Alle tidligere spillere kan ikke bli trenere. Jeg liker å legge til rette med utstyr, at ting skal se bra ut i garderoben og slikt, forklarer Fedje.

Forlater Vålerenga

32-åringen har blant annet jobbet som keepertrener i Kongsvinger etter at han la opp. Foran 2016-sesongen ble han heltidsansatt som «matris» i Vålerenga der han jobber ut året.

I høst har han kombinert oppgavene på Valle med landslagsjobben, men fra 1. januar er det kun plagg med flagget på brystet som skal brettes og legges frem.

Bjørge Fedje

FERDIG I VIF: Fedje har sagt opp jobben i Vålerenga for å konsentrere seg om landslaget.

Foto: Wegard Bakkehaug

– Det er gjevt å få jobbe med landslaget. Jeg har vært heldig som har fått sjansen i en stor klubb som Vålerenga, men 150 reisedøgn blir mye med to små barn, samboer, hund og slikt alle har. Jeg kan ikke strekke strikken så langt at den ryker, sier Fedje.

Under praten med NRK lemper han kasser fra en varebil inn i resepsjonen på hotellet i Bratislava sammen med utstyrsansvarlig Simon Day.

Kjenner sjargongen

Og de fleste hadde nok blitt overrasket over hvor mye utstyr som faktisk er med når landslaget reiser på tur.

– Hva er oppgavene dine som «matris» for Norge?

– Først og fremst utstyr. Å sørge for at alt av utstyr er på plass og legge til rette for spillere og støtteapparat.

– Kan du bruke spillerbakgrunnen til noe i rollen som materialforvalter?

– Ja, det tror jeg nok. Jeg kjenner sjargongen i garderoben, nerven og pulsen i miljøet. Det er ikke vanlig at spillere går over i min rolle, men jeg tror det er positivt, sier Fedje.

Siste nytt

 • Hockeygutta med full kontroll

  De norske ishockeyherrene viste solide takter mot Frankrike i kveld. Franskmennene ble banket 6-0 etter en norsk kanonstart. – Vi var «på» stort sett i hele kampen, og det er jeg fornøyd med, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

  patrick
  Foto: LARSEN, HÃ¥KON MOSVOLD / NTB SCANPIX
 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup kombinert, hopp
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cup alpint: Utfor, menn