Thorir om familiesavnet: – Gjør oss sterkere

NOVI SAD (NRK.no): Landslagssjef Thorir Hergeirsson (49) kjenner på savnet av familien under de lange mesterskapsdagene. I Serbia byr internettet på ekstra utfordringer.

Thorir

Thorir Hergeirsson har ledet Norge til fem strake seire i gruppespillet. Nå er det vinn eller forsvinn mot Tsjekkia i åttedelsfinalen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Breivang

Norge-kaptein Karoline Dyhre Breivang er kjent for å ta og gi litt juling på banen. Her fra VM-åpningskampen mot Spania.

Foto: Djorovic, Aleksandar / NTB scanpix
Tsjekkia

Tsjekkia og Jana Knedlikova er store underdogs før møtet med Norge.

Foto: PEDJA MILOSAVLJEVIC / Afp

NRK.no møter den islandske suksesstreneren på spillerhotellet Hotel Park i Novi Sad. I lobbyen vrimler det av andre VM-spillere, men de norske jentene har som vanlig pressefri på kampdagen.

Mandag kveld venter nemlig den første utslagsrunden når Norge skal bryne seg på Tsjekkia i åttedelsfinalen.

Norge har møtt tsjekkerne tre ganger under Hergeirssons ledelse. Alle har endt med knappe seire det siste året (21-19, 24-23, 25-22).

– Det er et godt lag. De har gode kantspillere, og de er flinke til å skyte både fra gulvet og fra luften. I tillegg har de en solid sisteskanse, sier Hergeirsson om hvorfor kampene er blitt jevne.

Det er imidlertid ingen tvil om hvem som har favorittstempelet i Novi Sad: Av de 28 møtene siden 1980, står Norge med 23 seire og 2 uavgjorte, ifølge handball.no.

– Lite kontakt

Hergerisson har igjen brukt hviledagene til å forberede seg maksimalt til oppgaven. Islendingen er blitt kjent for å legge ned utallige arbeidstimer under et mesterskap, og han har liten tid til annet enn håndball.

Det betyr mindre kontakt med kona Kirsten Gaard og deres tre barn, som er oppvokst på Jæren i Norge.

– Det er synd å si det, men det blir lite kontakt med familien her nede. Jeg prøver å holde jevnlig kontakt gjenom Snapchat og Skype og sånn, men her nede er det litt utfordringer med nettet, sier Hergeirsson.

– Kjenner du på savnet?

– Ja, jeg gjør det. Men det er jo slik med kjærlighet at den blir sterkere når det er litt avstand av og til. Da merker du savnet og hvor mye de betyr for deg, smiler landslagssjefen.

Demper nervene med «julespinning»

Etter å ha kjørt harde økter på fridagene så langt i mesterskapet, startet spillerne mandagen på ergometersykkelen i spillerhotellet.

Her ledet kaptein Karoline Dyhre Breivang håndballjentene gjennom en «julespinning».

– Mange liker å gå over til mer fitnesstrening utover i mesterskapet. Da blir det mindre spill i hall. Julespinningen er blitt en tradisjon, og Breivang styrer showet med julesanger, sier Hergeirsson.

Han tror den tradisjonsrike sykkeltreningen gir en ekstra effekt utover å få musklene i gang.

– Det kan bli en ventil for litt nerver. Det bidrar til å lette stemningen.

Håndballjentene fikk fri både lørdag og søndag etter å ha flyttet fra gruppespillbyen Zrenjanin til Serbias nest største by, Novi Sad.

Flere av spillerne tror det ekstra hviledøgnet er en fordel for Tsjekkia, fordi Norge har et bedre fysisk grunnlag enn konkurrentene. De norske jentene har lagt inn flere tøffe styrketreninger for å få overskudd når alvoret virkelig begynner.

Hergeirsson er imidlertid ikke like overbevist om at Tsjekkia drar noen fordeler av pausen.

– Det er likt for alle lag. Det gir også oss mer sprut i beina. Vi satser på det i hvert fall, sier treneren og gir et selvsikkert blunk.

Sportsnyheter

Reistad

Disse bildene bekymrer Norge: Supertalentet i store smerter

TOKYO/OSLO (NRK): Henny Reistad (22) rakk å vise hvorfor mange mener hun er den neste store håndballstjerna før hun måtte ut med skade. Etterpå var Thorir Hergeirsson bekymret for hvor alvorlig skaden kan være.

Are Weierholt Strandli

Brun om skuffelsen etter OL-exiten: – Jeg hulket som et lite barn

TOKYO/OSLO (NRK): Kristoffer Brun og Are Strandli har hatt det tøft både mentalt og fysisk etter den dramatiske avslutningen på deres OL-drøm.

Siste nytt

 • Løyning med norsk rekord i OL

  Ingeborg Løyning knuste sin egen norske rekord på 200 meter rygg i forsøksheatene i Tokyo torsdag med tiden 2.11,68.

  Løyning forbedret sin gamle bestenotering 2.13,25 med god margin.

  Det er ikke ventet at tiden vil holde til semifinale.

  Løyning var tidligere i OL svært nær å nå semifinalen på 100 meter rygg, men misset den med tre hundredeler.

  Pressetreff med VM-troppen i svømming
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Heatseier og ny norsk rekord

  Tomoe Zenimoto Hvas vant sitt heat på 100 meter butterfly torsdag og satte også ny norsk rekord med tiden 52,22. Han hadde den gamle rekorden på 52,39 selv. Tiden holdt imidlertid ikke til en semifinale. Han havnet til slutt et stykke bak de 16 beste som er klar for mer OL-svømming på distansen.

  51,74 var den 16. beste tiden i forsøkene. Raskest av samtlige var amerikanske Caeleb Dressel. Han slo inn til tiden 50,39, som er ny olympisk rekord.

  Med exiten på 100 meter butterfly er OL over for Tomoe Zenimoto Hvas.

  Mandag satte han også norsk rekord på 200 meter butterfly. Onsdag kom han seg til semifinale på 200 meter medley, men havnet sist i semifinalen natt til torsdag.

  Svømmehåpet har satt tre norske rekorder under sommerlekene i Japan.

  SWIM OPEN 2019
  Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
 • Djokovic enkelt videre i OL

  Novak Djokovic herjet med japanske Kei Nishikori i kvartfinalen i OL-turneringen i tennis og vant i strake sett 6-2, 6-0.

  Verdensener Djokovic viste tidlig at det skulle ende med serbisk avansement. Han tok styringen og vant det første settet 6-2 etter å ha brutt Nishikori i hans første servegame.

  Serberen viste ikke Nishikori noen nåde i kampen og sendte japaneren ut med 6-0 i siste og avgjørende sett. Nishikori er rangert som nummer 69 i single.

  Dermed er Djokovic klar for semifinale.

  Djokovic
  Foto: Tiziana Fabi / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal