Hopp til innhold

Thomas (41) la opp etter å ha stått fram som homofil. Nå tror han fotballen har endret seg

OSLO/SOLLIHØGDA (NRK): Tidligere Lyn-spiller Thomas Berling (41) la opp på grunn av homohets. Han tror fotballen er blitt mer tolerant, til tross for Flamur Kastratis «soper»-utspill.

Tidligere fotballspiller Thomas Berling.

KRITISK: I 2001 var Thomas Berling en lovende fotballspiller, men han la opp fordi han ikke lenger orket det han opplevde som ondskapsfulle homovitser i Lyn-garderoben.

Foto: Carina Olset / NRK

Våren 2001 ble Thomas Berling den første norske mannlige toppfotballspilleren som sto fram som homofil.

En uke senere la han opp.

Den tidligere Lyn-, Nardo- og G19-landslagsspilleren hadde fått nok av det han opplevde som ondskapsfulle homovitser i garderoben.

– Jeg orker ikke den dritten jeg vet følger med, sa han til NRK i april 2001.

– Mange av vitsene jeg hørte både i Nardo og i Lyn var så ondskapsfulle at det ble rett og slett ikke artig å gå på trening, la han til.

Berling forlot Lyn og 1. divisjon og avsluttet karrieren i Drøbak/Frogn og 3. divisjon året etter, men da var fotballgleden borte.

Nå, som 41-åring, er han ikke lenger tilknyttet fotballen, men han reagerte kraftig da han søndag kveld registrerte hva Kristiansund-spiller Flamur Kastrati (28) hadde sagt til Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo uten å bli straffet.

«Jævla soper», sa KBK-spilleren, noe som ble fanget opp av TV-teamet tilstede på eliteseriekampen. Da han i pausen ble spurt av Eurosport om hva han hadde sagt, bekreftet han utsagnet.

Eliteserien fotball 2020, Kristiansund - Molde (2-2)

– VISSTE IKKE: Flamur Kastrati sier at han ikke visste at «soper» er et nedsettende uttrykk brukt om homofile.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Ville ha rødt kort

Berling reagerer ikke mest på at noen kan få seg til å si «jævla soper» i kampens hete, men at utsagnet fikk gå ustraffet.

– At det blir sagt er noe som kan skje, det er ikke det at jeg står inne for det, men jeg reagerer på at Kastrati ikke får rødt kort når det blir oppdaget. Regelverket er tydelig på at hets på legning skal sidestilles med rasisme, og jeg føler meg ganske trygg på at han ville ha blitt utvist hvis han sa noe rasistisk. Det er derfor jeg reagerer, sier han til NRK.

Dommer Tom Harald Hagen sa søndag kveld at han ikke fikk med seg Kastratis utsagn, men at KBK-spilleren ville blitt utvist umiddelbart om han hadde hørt det.

Tror ting er bedre

Ledelsen i Kristiansund vil vente på konklusjonen fra Norges fotballforbund, før de bestemmer seg for hva de vil gjøre videre.

– Så lenge saken er til behandling hos NFF og i klubben, vil ikke Flamur Kastrati delta på trening eller i kamp, skriver klubben i en pressemelding.

Dag Eilev Fagermo og Flamur Kastrati

TOK HVERANDRE I HANDA: VIF-trener Dag-Eilev Fagermo og Flamur Kastrati tok hverandre i handa etter utskjellingen søndag kveld.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Til tross for søndagens hendelse, tror Thomas Berling ting er blitt bedre i fotballen siden han ga seg for 18 år siden.

– Dette burde ikke ha vært tema i fotballen i 2020, men jeg tror ting er blitt bedre. Jeg har nevøer som er juniorspillere, og selv om jeg ikke kjenner sjargongen i laget deres, har måten de har vært mot meg, som homofil, vært null problem. Jeg tror hendelsen søndag dreier seg om en enkeltepisode, sier han.

Natt til mandag sa Kastrati i et intervju med VG at han var svært lei seg og at han ikke visste at «soper» er et nedsettende uttrykk om homofile, men at han trodde det betydde noe à la «tulling»,.

Berling kjøper ikke den forklaringen.

– Unnskyldningen om at han ikke visste hva det betyr er for tynn. Det er ok at han er lei seg, men hvis man ikke vet hva «soper» betyr som 28-åring, har man virkelig ikke fulgt med, sier han.

Berling har ikke vært involvert i fotballen siden han ga seg i Drøbak/Frogn i 2002. Nå bor han på Sollihøgda mellom Oslo og Hønefoss, og jobber i forsikringsbransjen.

– Lettere å stå fram

Han forteller til NRK at han i 2000 tippet at den første aktive spilleren ville stå fram som homofil i 2005, og at han derfor ikke har lyst til å tippe på nytt nå.

– Jeg skal ikke begi meg ut på det siden jeg tok så feil da. Når det er sagt, så er ting annerledes. Hvis en spiller hadde stått fram nå, så hadde det ikke vært noe problem. Hovedutfordringen er at det ville kommet et voldsomt medietrykk, sier han.

Mange tror at det finnes så få homofile spillere i toppfotballen fordi mange homofile legger opp mens de er i tenårene. Berling tror det stemmer at mange – som han selv – legger opp, men er ikke i tvil om at det finnes aktive homofile spillere både i norsk og internasjonal toppfotball.

– Det er ganske mange eksempler på spillere som kommer ut etter karrieren. Den mest åpenbare er Thomas Hitzlsperger. Han hadde en stor karriere, blant annet som tysk landslagsspiller, og kom ut like etter karrieren. En annen var Robbie Rogers, som kom ut etter han la opp, men gjorde comeback, sier han.

– Tør ikke

Leder i Norsk supporterallianse, Gjert Moldestad, er ikke i tvil om at hets er hovedgrunnen til at mange i fotballen vegrer seg for å stå fram.

– Jeg får ofte spørsmål om hvorfor det ikke er noen åpne fotballspillerere i toppfotballen i Norge eller generelt i verden, og svaret er jo egentlig ganske enkelt. Det er fordi de spillerne som vet at de liker noen av samme kjønn ikke tør å være seg selv i fotballen. Det er jo konsekvensen når vi ikke tar sånt på alvor og har en språkbruk som er sjikanerende og hetsende, sier Moldestad, som selv er homofil, til NRK.

Gjert Moldestad

SUPPORTERLEDER: Gjert Moldestad.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han er ikke i tvil om at utsagn som «jævla soper» kan påvirke.

– Vi kan se for oss at det finnes en spiller i 16-17-årsalderen i Kristiansund som satser på fotball og skjønner at han liker en av samme kjønn. Når han da ser at de store profilene i klubben bruker sånne uttrykk, så er det klart at man stiller seg spørsmål som: «Er det noe galt med meg?». «Er det sånn at jeg ikke er velkommen for jeg er homo?» «Er det ikke plass til meg?». Dette må vi bare jobbe videre med, sier Moldestad.

Klar for å støtte

Thomas Berling understreker at det er viktig at den første norske toppspilleren som står fram har solid ryggdekning og at han er mentalt forberedt.

– Da jeg la opp og kom ut som 20-åring var det uten et nettverk i ryggen. Da ble det veldig tøft å stå i stormen. Jeg håper at noen kan komme ut og ta en rolle som et forbilde for yngre spillere, og hvis noen gjør det, er jeg mer enn villig til å støtte ham, sier han.

NRK-ekspert Carl-Erik Torp, som har en lang karriere bak seg i toppfotballen, er tydelig på at hendelsene med rasisme og nå homohets dreier seg mer om et samfunnsproblem enn et fotballproblem.

Carl-Erik Torp

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp.

Foto: NRK

Han understreker samtidig at det er viktig å skille mellom «vanlig» krangling og frustrasjon og hets.

– Det er ikke uvanlig at man blir fly forbanna og kaller hverandre ting på banen, men det fine med idretten er at man kan slåss og være forbanna på hverandre, men at man i garderoben etterpå tar hverandre i handa og er ferdig med det, sier han.

Sportsnyheter

Gundogan dytter

Landslagssjef tordner etter dette: – Jeg tror selv tyskerne reagerer

Tysklands strålende EM-sluttspill fortsetter. Men NRK-ekspert Åge Hareide reagerer på onsdagens første scoring.

Stian Angermund

Krever full renvasking i dopingsaken: Dato ble endret – prøven sto fire døgn i privat kjøleskap

Ultraløperen Stian Angermund mener dopingsaken mot ham bør erklæres ugyldig på grunn av det han mener er formelle feil. Uavhengig av det, mener han å ha bevist sin uskyld.

tyskland

Ut mot EM-kaos: – Rett og slett latterleg

Alt går ikkje på skjener under EM i Tyskland. Fleire har fått nok av det som blir stempla som «eit organisatorisk inferno».

Siste nytt

 • Historiske Shaqiri ødela skotsk fest med drømmemål

  Xherdan Shaqiri spolerte den skotske festen med et drømmemål fra distanse og sørget for 1–1.Med det sikret han et viktig poeng for Sveits og de står nå med fire poeng. Det betyr at de har svært gode muligheter for å ta seg videre.

  – Det er vanskelig å rangere det, men det var et vakkert mål. Jeg er stolt og målet var viktig, sier Shaqiri til NRK.

  Han mener likevel at minst ett mål er penere, nemlig en brassesparkscoring han leverte under EM i 2016.

  – Det er mitt favorittmål, men dette er også høyt der oppe. Forsvarsspilleren gjør en feil og ballen ruller sakte. Min tanke var å treffe rent på første touch. Jeg er glad for at målet gikk inn, sier sveitseren.

  Det var Manchester United-profil Scott McTominay som sendte Skottland i ledelsen da skuddet hans gikk via Fabian Schär.

  Målet ble først regnet som selvmål, men målprotokollen ble senere omgjort av Uefa.

  – Hvis det er selvmål, da er ikke dette fotball, sa McTominay da det fortsatt var usikkert om han ville bli kreditert scoringen.

  Senere skulle altså Shaqiri utligne med et kremmerhus av en scoring. En feilpasning gikk rett i beina til den sveitsiske profilen, og han grep muligheten og banket til fra 17–18 meters distanse.

  Med den scoringen er han eneste spiller som scorer i de tre siste EM og de tre siste VM.

  – Jeg mener du må tro på deg selv, og jeg er veldig glad for å ha oppnådd dette. Dere kommer alltid til å huske dette og jeg er stolt over det, sier Shaqiri selv om milepælen.

  Embolo var i ferd med å fullføre en sveitsisk snuoperasjon da han satte ballen i nettet alene med keeper. Men dommer holdt armen i været og scoringen ble annullert for offside.

  Euro 2024 Soccer Scotland Switzerland
 • Sprintstjerne frikjent etter positiv dopingprøve

  Onsdag ble det kjent at Erriyon Knighton avla en positiv prøve for det forbudte stoffet trenbolone i mars. Samtidig er det også klart at han ikke må sone noen straff.

  Det skriver det amerikanske antidopingbyrået, USADA, i en pressemelding.

  Saken var oppe i en tre dager lang høring tidligere i juni, hvor det ble konkludert med at den positive prøven trolig kom som følge av forurenset kjøtt og at Knighton derfor ikke skulle straffes. Som følge av at testen ble tatt utenfor konkurranse, var det heller ingen resultater som ble strøket.

  Knighton ble midlertidig suspendert 12. april, i påvente av høringen, men han kan nå konkurrere igjen.

  20 år gamle Knighton ble nummer fire på 200 meter i OL i 2021, tok VM-bronse på samme distanse i 2022 og VM-sølv på samme distanse i 2023. Han har en personlig rekord på 200 meter på sterke 19,49.

  Knighton får nå sjansen til å delta i det amerikanske uttaksstevnet til OL senere denne uken. Knighton skal der løpe 200 meter.

  Tokyo Olympics Athletics
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Henrik Christiansen nummer fem i EM-finalen på 800 meter fri

  Henrik Christiansen ble nummer fem i EM-finalen på 800 meter fri. Han svømte på 7.50,88 og var 4,68 sekunder bak den ukrainske vinneren Mykhailo Romantsjuk.

  Dimitrios Markos fra Hellas tok sølv og Zalan Sarkany fra vertsnasjonen Ungarn bronse. Kristiansen var 1,59 sekund fra medalje.

  Christiansen var sist etter 100 meter, men svømte seg noen plasser framover i feltet.

  Romantsjuk var det lite å gjøre med, men nordmannen bet seg fast og truet en stund med å melde seg på i medaljekampen. Til sist ble det for langt fram.

  Christiansen tok den åttende og siste finaleplassen med 7.55,62 i kvalifiseringen. Jon Jøntvedt ble nummer ni med 8.01,04. (NTB)

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal