Hopp til innhold

Thingnes Bø ble parkert av svenskene: – Kanskje det mest irriterende som finnes

Johannes Thingnes Bø bommet på siste og avgjørende skudd og gikk glipp av muligheten til å ta fire av fire individuelle gull i et VM. Da slo Sebastian Samuelsson til.

Johannes Thingnes Bø, Sebastian Samuelsson

SVENSK SEIER: Sebastian Samuelsson parkerte en sliten Johannes Thingnes Bø, som måtte gå flere strafferunder.

Foto: NTB/AFP

– Jeg var på skuddhold til gull, selv om jeg bommet på siste skyting, men rullegardinen min gikk ned da svenskene gikk voldsomt over toppen på Birxsteig, sier bronsevinner Thingnes Bø til NRK.

For mens de norske bommet, leverte Sebastian Samuelsson fire fulle hus. Da svensken også rykket ifra en sliten Thingnes Bø på siste runde var det ingen tvil. «Silver-Sebbe» hadde fått et nytt navn.

– Nå er jeg gull-Sebbe, og jeg viser det til hele Norge, sier Samuelsson med et stort glis til NRK.

Germany Biathlon World Championships

Samuelsson kom i mål hele 38,8 sekunder foran Thingnes Bø, mens sølvvinner Martin Ponsiluoma var 29,2 sekunder foran nordmannen.

– Som norsk er jo det kanskje det mest irriterende som finnes. Men jeg må si jeg er imponert over langrennet til Ponsiluoma og avslutningen til Sebbe, sier Thingnes Bø.

Stryningen ender likevel med imponerende fem gull, ett sølv og én bronse i VM. Kun Marte Olsbu Røiseland har tatt medaljer i alle øvelser tidligere.

– Det er kjempestort. Jeg har på mange måter isolert sett et medaljemål på hvert løp, men du har likevel ikke et mål om ta syv medaljer. Jeg har vært fokusert hele veien ut og gått ut mitt beste potensial. Det synes jeg at jeg fikk i dag og, sier Thingnes Bø.

VM i skiskyting 2023: 15 km fellesstart for menn

MEDALJEFANGST: Johannes Thingnes Bø viser frem medaljene etter et imponerende mesterskap.

Foto: Javad Parsa / NTB

Innrømmet tabbe

Thingnes Bø startet med én bom på første skyting, men tok enkelt igjen tetgruppen bestående av blant annet Sturla Holm Lægreid og Ponsiluoma, som hadde fullt hus.

På forsøk nummer to på standplass kom enda en bom fra VM-kongen, som dermed måtte bruke første del av fellesstarten på å jage inn sekunder. Lægreid måtte også i strafferunden.

Etter løpet innrømmet Thingnes Bø at han brukte for mye krefter på å hente inn teten.

– Ja, jeg brukte nok litt vel mye krefter de to-tre første rundene da jeg bommet én på hver skyting der, forteller han.

Men etter å ha summet seg litt sier han at han hadde gjort det samme igjen.

– Når du bommer må du prøve å ta igjen det tapte. Det er et fokusområde jeg har, og det kan koste litt mot slutten, men jeg klarte nå å stå alene på skive én i dag og, uten og lykkes helt med det. Jeg følte jeg gjorde det jeg kunne i dag, og synes jeg angrep løpet på rett måte, sier Thingnes Bø.

Til den første stående skytingen måtte Thingnes Bø altså nok en gang hente inn sekunder, men viste på standplass hvorfor han regnes som verdens beste skiskytter. Først inn på start stilte han seg opp og senket blink etter blink i et ellevilt tempo.

– Det er perfekt, helt perfekt! Ikke bare treffer han, han skyter raskere enn de andre også. Han får en kjempeluke, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

– Da kom tårene

Da var veien åpen for et historisk gull for VM-kongen, men på aller siste skudd i VM kom en kostbar bom.

– Jeg var sliten på slutten. Jeg måtte jobbe bra med hvert eneste skudd og jeg fant ikke den raske rytmen som jeg har hatt på de andre seriene de foregående dagene, men jeg ga det virkelig en sjanse. Hjernen henger ikke helt med når man er sliten, sier Thingnes Bø.

Gullvinneren Samuelsson fikk med seg nordmannens bom på standplass.

– Jeg merker at Thingnes Bø bommer på hvert skudd, da kjenner jeg det at nå må han snart bli sliten. Så forsøkte jeg bare å fokusere på mitt. Jeg trodde jo han skulle skyte fullt hus på siste, men han bommet og da var det bare å gi alt på sisterunden, sier svensken.

Og det gjorde Samuelsson, som i ensom majestet kunne juble for VM-gull. Det er Sveriges første individuelle VM-gull på herresiden i mesterskapet.

– Det er veldig heftig og utrolig kult. Jeg fikk ringe hjem til samboeren på FaceTime, og da kom tårene. Det er en utrolig følelse nå, sier Samuelsson.

Biathlon World Championship

PALLEN: Gull til Sebastian Samuelsson, sølv til Martin Ponsiluoma og bronse til Johannes Thingnes Bø.

Foto: LISA LEUTNER / Reuters

Sturla Holm Lægreid ble nest beste norske på en fjerdeplass. Tarjei Bø ble nummer ni, Johannes Dale nummer elleve, mens Vetle Sjåstad Christiansen endte på tolvteplass.

Norge ender som det mestvinnende laget i VM med totalt 13 medaljer, foran Sverige (11) og Frankrike (4). Alle de fem norske gullene var Johannes Thingnes Bø en del av.

Det ble gull på 10 kilometer sprint, 12,5 kilometer jaktstart og 20 kilometer normaldistanse. Sammen med Marte Olsbu Røiseland i parstafett og på miksstafetten med Lægreid, Ingrid Landmark Tandrevold og Røiseland ble det også valør type gull.

Sportsnyheter

Slovenia gult kort

Absurd EM-situasjon: Gult kort til assistent skilte Danmark og Slovenia

Å skille Slovenia og Danmark skulle vise seg å være en svært vanskelig oppgave.

Kristoffer Løkberg

NRK-ekspert med voldsom England-tirade: – Jeg er fly forbanna

England får massiv kritikk etter svak kamp mot Slovenia. I NRK-studio gikk det en kule varmt for Kristoffer Løkberg.

Mia Rusthen

Roadracer Mia Rusthen har våknet til: – Puster selv uten respirator

Rusthen har ligget i koma siden den alvorlige ulykken under roadracing-VM i Italia i midten av juni.

Siste nytt

 • Tiril Udnes Weng: – Jeg er nok hacket

  Tirsdag kveld la langrennsløper Tiril Udnes Weng ut en oppdatering på Instagram, som viste et skjermbilde som skulle vise en lukrativ investering hun hadde gjort.

  Men det er ikke noe hun selv har lagt ut.

  – Ja, jeg er nok hacket. Jeg kommer meg ikke inn på brukeren min, skriver hun i en SMS til NRK.

  Weng legger til at hun er litt usikker på hva hun skal gjøre med det. Hun forteller videre at hun har fått en del meldinger etter Instagram-oppdateringen.

  – Jeg får håpe folk skjønner at de ikke skal investere, skriver hun.

  Tiril Weng
  Foto: NTB
 • Lewandowski ødela for Frankrike – gruppeseieren glapp

  Kylian Mbappés comeback-scoring var ikke nok og Frankrikes stjernegalleri må nøye seg med andreplass i gruppa etter 1-1 mot Polen.

  – Det er ikke imponerende, det Frankrike har vist, fastslo TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen.

  Mbappé showet lenge, men uten å sette ballen i nettet. Men da Ousmane Dembélé gikk i bakken i sekstenmeteren var han sikker. Frankrike fikk tildelt straffe og Mbappé satte ballen sikkert i nettet.

  Han feiret med å fjerne den mye omtalte maska.

  Målet var for øvrig Mbappés første EM-scoring noensinne.

  Det skulle senere bli noe dramatisk. Polen fikk straffespark etter en VAR-sjekk, men superspiss Robert Lewandowskis straffe ble reddet mesterlig.

  Polakken var kjapp på å påpeke at keeper Maignan var for tidlig ute, noe dommerteamet var enige i. Dermed skulle straffen tas på nytt.

  – Det der var flaks for Lewandowski, for det var ingen god straffe, kommenterte Gulbrandsen.

  Men senere skulle polakken være både god og heldig. Han ventet og ventet på keeperens første bevegelse. Maignan gikk riktig vei, men Barcelona-spissen satte ballen likevel i nettet via stolpen.

  Det betyr at Østerrike og Frankrike er sikret avansement, men Nederland ligger også svært godt an til å gå videre som gruppetreer.

  Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group D France v Poland
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Christian Michelsen blir ny trener i Sarpsborg 08

  Sarpsborg 08 bekrefter at Christian Michelsen er deres nye hovedtrener. Det skjer kort tid etter at svenske Stefan Billborn ble meldt ferdig i klubben.

  48-åringen er blitt enig med klubben om en avtale som gjelder ut 2026-sesongen.

  Michelsen har stått uten jobb siden han fikk sparken som Kristiansund-sjef i august i fjor, halvannet år etter at han hadde signert en ny fireårskontrakt.

  – Det er mange grunner til at jeg står her. Det er en hardtarbeidende klubb der mange flotte folk vil få ting til sammen. Sarpsborg har hatt imponerende perioder der man viser at alt er mulig, og den entusiasmen jeg har opplevd på stadion her som motstander er noe jeg vil oppleve med dem i ryggen. Jeg er stolt og ydmyk, sier Michelsen i en pressemelding.

  Eliteserien i fotball 2022: Kristiansund - Jerv (1-1)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal