Hopp til innhold

Thingnes Bø ble parkert av svenskene: – Kanskje det mest irriterende som finnes

Johannes Thingnes Bø bommet på siste og avgjørende skudd og gikk glipp av muligheten til å ta fire av fire individuelle gull i et VM. Da slo Sebastian Samuelsson til.

Johannes Thingnes Bø, Sebastian Samuelsson

SVENSK SEIER: Sebastian Samuelsson parkerte en sliten Johannes Thingnes Bø, som måtte gå flere strafferunder.

Foto: NTB/AFP

– Jeg var på skuddhold til gull, selv om jeg bommet på siste skyting, men rullegardinen min gikk ned da svenskene gikk voldsomt over toppen på Birxsteig, sier bronsevinner Thingnes Bø til NRK.

For mens de norske bommet, leverte Sebastian Samuelsson fire fulle hus. Da svensken også rykket ifra en sliten Thingnes Bø på siste runde var det ingen tvil. «Silver-Sebbe» hadde fått et nytt navn.

– Nå er jeg gull-Sebbe, og jeg viser det til hele Norge, sier Samuelsson med et stort glis til NRK.

Germany Biathlon World Championships

Samuelsson kom i mål hele 38,8 sekunder foran Thingnes Bø, mens sølvvinner Martin Ponsiluoma var 29,2 sekunder foran nordmannen.

– Som norsk er jo det kanskje det mest irriterende som finnes. Men jeg må si jeg er imponert over langrennet til Ponsiluoma og avslutningen til Sebbe, sier Thingnes Bø.

Stryningen ender likevel med imponerende fem gull, ett sølv og én bronse i VM. Kun Marte Olsbu Røiseland har tatt medaljer i alle øvelser tidligere.

– Det er kjempestort. Jeg har på mange måter isolert sett et medaljemål på hvert løp, men du har likevel ikke et mål om ta syv medaljer. Jeg har vært fokusert hele veien ut og gått ut mitt beste potensial. Det synes jeg at jeg fikk i dag og, sier Thingnes Bø.

VM i skiskyting 2023: 15 km fellesstart for menn

MEDALJEFANGST: Johannes Thingnes Bø viser frem medaljene etter et imponerende mesterskap.

Foto: Javad Parsa / NTB

Innrømmet tabbe

Thingnes Bø startet med én bom på første skyting, men tok enkelt igjen tetgruppen bestående av blant annet Sturla Holm Lægreid og Ponsiluoma, som hadde fullt hus.

På forsøk nummer to på standplass kom enda en bom fra VM-kongen, som dermed måtte bruke første del av fellesstarten på å jage inn sekunder. Lægreid måtte også i strafferunden.

Etter løpet innrømmet Thingnes Bø at han brukte for mye krefter på å hente inn teten.

– Ja, jeg brukte nok litt vel mye krefter de to-tre første rundene da jeg bommet én på hver skyting der, forteller han.

Men etter å ha summet seg litt sier han at han hadde gjort det samme igjen.

– Når du bommer må du prøve å ta igjen det tapte. Det er et fokusområde jeg har, og det kan koste litt mot slutten, men jeg klarte nå å stå alene på skive én i dag og, uten og lykkes helt med det. Jeg følte jeg gjorde det jeg kunne i dag, og synes jeg angrep løpet på rett måte, sier Thingnes Bø.

Til den første stående skytingen måtte Thingnes Bø altså nok en gang hente inn sekunder, men viste på standplass hvorfor han regnes som verdens beste skiskytter. Først inn på start stilte han seg opp og senket blink etter blink i et ellevilt tempo.

– Det er perfekt, helt perfekt! Ikke bare treffer han, han skyter raskere enn de andre også. Han får en kjempeluke, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

– Da kom tårene

Da var veien åpen for et historisk gull for VM-kongen, men på aller siste skudd i VM kom en kostbar bom.

– Jeg var sliten på slutten. Jeg måtte jobbe bra med hvert eneste skudd og jeg fant ikke den raske rytmen som jeg har hatt på de andre seriene de foregående dagene, men jeg ga det virkelig en sjanse. Hjernen henger ikke helt med når man er sliten, sier Thingnes Bø.

Gullvinneren Samuelsson fikk med seg nordmannens bom på standplass.

– Jeg merker at Thingnes Bø bommer på hvert skudd, da kjenner jeg det at nå må han snart bli sliten. Så forsøkte jeg bare å fokusere på mitt. Jeg trodde jo han skulle skyte fullt hus på siste, men han bommet og da var det bare å gi alt på sisterunden, sier svensken.

Og det gjorde Samuelsson, som i ensom majestet kunne juble for VM-gull. Det er Sveriges første individuelle VM-gull på herresiden i mesterskapet.

– Det er veldig heftig og utrolig kult. Jeg fikk ringe hjem til samboeren på FaceTime, og da kom tårene. Det er en utrolig følelse nå, sier Samuelsson.

Biathlon World Championship

PALLEN: Gull til Sebastian Samuelsson, sølv til Martin Ponsiluoma og bronse til Johannes Thingnes Bø.

Foto: LISA LEUTNER / Reuters

Sturla Holm Lægreid ble nest beste norske på en fjerdeplass. Tarjei Bø ble nummer ni, Johannes Dale nummer elleve, mens Vetle Sjåstad Christiansen endte på tolvteplass.

Norge ender som det mestvinnende laget i VM med totalt 13 medaljer, foran Sverige (11) og Frankrike (4). Alle de fem norske gullene var Johannes Thingnes Bø en del av.

Det ble gull på 10 kilometer sprint, 12,5 kilometer jaktstart og 20 kilometer normaldistanse. Sammen med Marte Olsbu Røiseland i parstafett og på miksstafetten med Lægreid, Ingrid Landmark Tandrevold og Røiseland ble det også valør type gull.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • PSG-sjefen avviser rolle i Manchester United-oppkjøp

  Paris Saint-Germains president Nasser Al-Khelaifi sier han ikke har noe å gjøre med et potensielt Qatar-basert oppkjøp av Manchester United.

  PSG-sjefen møtte journalister lørdag i forbindelse med mesterliga-finalen i Istanbul. Der tok han avstand fra landsmannen Sjeik Jassim bin Hamad Al Thanis forsøk på å overta kontrollen over United.

  – Paris Saint-Germain er klubben min og hjertet mitt, og jeg har ingenting å gjøre med Manchester United, sa Al-Khelaifi.

  Fredag kom det rapporter om at PSG-toppen, som også er styreleder i Den europeiske klubbforeningen ECA, hadde spilt en «betydelig» rolle i samtalene mellom Sjeik Jassim og United-eierne i den amerikanske Glazer-familien.

  Al-Khelaifi sier potensielle investorer ofte søker råd hos ham, og PSG-sjefen røper videre at han under Formel 1-løpet i Miami ble kontaktet av en investor som vurderte å by på to navngitte engelske klubber:

  – Jeg jobber ikke for noen. Jeg vil det beste for fotballen. Da denne personen spurte meg, fortalte jeg ham min mening. Så hvis de spør meg om min mening, vil jeg svare dem.

  (NTB)

  Nasser bin Ghanim Al-Khelaifi
  Foto: AP
 • Sykkelfest fikk klarsignal i tolvte time

  Sykkelrittet Trondheim-Oslo går som planlagt lørdag 17. juni etter uker med usikkerhet.

  Rittet, som har tilnavnet Styrkeprøven, opplyser selv at det endelige og avgjørende klarsignalet fra Statens vegvesen kom fredag. Dermed er de nødvendige tillatelsene på plass til å arrangere ritt fra startstedene Trondheim, Lillehammer, Hamar og Eidsvoll om få dager. Målområdet er flyttet fra Vallhall Arena til Hellerudsletta i Oslo.

  Usikkerheten som har rådet de siste ukene har handlet om veimyndighetene ville gi tillatelse til å gjennomføre det tradisjonsrike turrittet. For en tid tilbake avslo Statens vegvesen arrangørenes søknad. I begrunnelsen lå blant annet skepsis til å skulle senke fartsgrensene i traseen mens rittet pågikk.

  Arrangørene tok saken videre til Vegdirektoratet, som kom til motsatt konklusjon av Statens vegvesen. Dermed ble det innledet nye samtaler om gjennomføringen av årets ritt.

  Fredag kom den endelige beslutningen om at 2023-utgaven av arrangementet kan gå som oppsatt.

  (NTB)

  Sykkel: Tour of Scandinavia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • U21-landslagsspiller forlenget med Kristiansund

  U21-landslagsspiller Max Normann Williamsen (19) har skrevet under på en ny kontrakt med Kristiansund som varer ut 2025-sesongen. Det opplyser klubben på sin nettside.

  – Det betyr veldig mye for folk at det er noen lokale på laget, det tror jeg folk synes er artig. Det er et mål å komme tilbake til Eliteserien, og jeg har lyst til å bidra til at vi kommer dit. Det er en god utfordring, og jeg gleder meg til å bli med videre, sier 19-åringen.

  Max Normann Williamsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste