Hopp til innhold

Thingnes Bø ble parkert av svenskene: – Kanskje det mest irriterende som finnes

Johannes Thingnes Bø bommet på siste og avgjørende skudd og gikk glipp av muligheten til å ta fire av fire individuelle gull i et VM. Da slo Sebastian Samuelsson til.

Johannes Thingnes Bø, Sebastian Samuelsson

SVENSK SEIER: Sebastian Samuelsson parkerte en sliten Johannes Thingnes Bø, som måtte gå flere strafferunder.

Foto: NTB/AFP

– Jeg var på skuddhold til gull, selv om jeg bommet på siste skyting, men rullegardinen min gikk ned da svenskene gikk voldsomt over toppen på Birxsteig, sier bronsevinner Thingnes Bø til NRK.

For mens de norske bommet, leverte Sebastian Samuelsson fire fulle hus. Da svensken også rykket ifra en sliten Thingnes Bø på siste runde var det ingen tvil. «Silver-Sebbe» hadde fått et nytt navn.

– Nå er jeg gull-Sebbe, og jeg viser det til hele Norge, sier Samuelsson med et stort glis til NRK.

Germany Biathlon World Championships

Samuelsson kom i mål hele 38,8 sekunder foran Thingnes Bø, mens sølvvinner Martin Ponsiluoma var 29,2 sekunder foran nordmannen.

– Som norsk er jo det kanskje det mest irriterende som finnes. Men jeg må si jeg er imponert over langrennet til Ponsiluoma og avslutningen til Sebbe, sier Thingnes Bø.

Stryningen ender likevel med imponerende fem gull, ett sølv og én bronse i VM. Kun Marte Olsbu Røiseland har tatt medaljer i alle øvelser tidligere.

– Det er kjempestort. Jeg har på mange måter isolert sett et medaljemål på hvert løp, men du har likevel ikke et mål om ta syv medaljer. Jeg har vært fokusert hele veien ut og gått ut mitt beste potensial. Det synes jeg at jeg fikk i dag og, sier Thingnes Bø.

VM i skiskyting 2023: 15 km fellesstart for menn

MEDALJEFANGST: Johannes Thingnes Bø viser frem medaljene etter et imponerende mesterskap.

Foto: Javad Parsa / NTB

Innrømmet tabbe

Thingnes Bø startet med én bom på første skyting, men tok enkelt igjen tetgruppen bestående av blant annet Sturla Holm Lægreid og Ponsiluoma, som hadde fullt hus.

På forsøk nummer to på standplass kom enda en bom fra VM-kongen, som dermed måtte bruke første del av fellesstarten på å jage inn sekunder. Lægreid måtte også i strafferunden.

Etter løpet innrømmet Thingnes Bø at han brukte for mye krefter på å hente inn teten.

– Ja, jeg brukte nok litt vel mye krefter de to-tre første rundene da jeg bommet én på hver skyting der, forteller han.

Men etter å ha summet seg litt sier han at han hadde gjort det samme igjen.

– Når du bommer må du prøve å ta igjen det tapte. Det er et fokusområde jeg har, og det kan koste litt mot slutten, men jeg klarte nå å stå alene på skive én i dag og, uten og lykkes helt med det. Jeg følte jeg gjorde det jeg kunne i dag, og synes jeg angrep løpet på rett måte, sier Thingnes Bø.

Til den første stående skytingen måtte Thingnes Bø altså nok en gang hente inn sekunder, men viste på standplass hvorfor han regnes som verdens beste skiskytter. Først inn på start stilte han seg opp og senket blink etter blink i et ellevilt tempo.

– Det er perfekt, helt perfekt! Ikke bare treffer han, han skyter raskere enn de andre også. Han får en kjempeluke, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

– Da kom tårene

Da var veien åpen for et historisk gull for VM-kongen, men på aller siste skudd i VM kom en kostbar bom.

– Jeg var sliten på slutten. Jeg måtte jobbe bra med hvert eneste skudd og jeg fant ikke den raske rytmen som jeg har hatt på de andre seriene de foregående dagene, men jeg ga det virkelig en sjanse. Hjernen henger ikke helt med når man er sliten, sier Thingnes Bø.

Gullvinneren Samuelsson fikk med seg nordmannens bom på standplass.

– Jeg merker at Thingnes Bø bommer på hvert skudd, da kjenner jeg det at nå må han snart bli sliten. Så forsøkte jeg bare å fokusere på mitt. Jeg trodde jo han skulle skyte fullt hus på siste, men han bommet og da var det bare å gi alt på sisterunden, sier svensken.

Og det gjorde Samuelsson, som i ensom majestet kunne juble for VM-gull. Det er Sveriges første individuelle VM-gull på herresiden i mesterskapet.

– Det er veldig heftig og utrolig kult. Jeg fikk ringe hjem til samboeren på FaceTime, og da kom tårene. Det er en utrolig følelse nå, sier Samuelsson.

Biathlon World Championship

PALLEN: Gull til Sebastian Samuelsson, sølv til Martin Ponsiluoma og bronse til Johannes Thingnes Bø.

Foto: LISA LEUTNER / Reuters

Sturla Holm Lægreid ble nest beste norske på en fjerdeplass. Tarjei Bø ble nummer ni, Johannes Dale nummer elleve, mens Vetle Sjåstad Christiansen endte på tolvteplass.

Norge ender som det mestvinnende laget i VM med totalt 13 medaljer, foran Sverige (11) og Frankrike (4). Alle de fem norske gullene var Johannes Thingnes Bø en del av.

Det ble gull på 10 kilometer sprint, 12,5 kilometer jaktstart og 20 kilometer normaldistanse. Sammen med Marte Olsbu Røiseland i parstafett og på miksstafetten med Lægreid, Ingrid Landmark Tandrevold og Røiseland ble det også valør type gull.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal