Hopp til innhold

Thingnes Bø ble parkert av svenskene: – Kanskje det mest irriterende som finnes

Johannes Thingnes Bø bommet på siste og avgjørende skudd og gikk glipp av muligheten til å ta fire av fire individuelle gull i et VM. Da slo Sebastian Samuelsson til.

Johannes Thingnes Bø, Sebastian Samuelsson

SVENSK SEIER: Sebastian Samuelsson parkerte en sliten Johannes Thingnes Bø, som måtte gå flere strafferunder.

Foto: NTB/AFP

– Jeg var på skuddhold til gull, selv om jeg bommet på siste skyting, men rullegardinen min gikk ned da svenskene gikk voldsomt over toppen på Birxsteig, sier bronsevinner Thingnes Bø til NRK.

For mens de norske bommet, leverte Sebastian Samuelsson fire fulle hus. Da svensken også rykket ifra en sliten Thingnes Bø på siste runde var det ingen tvil. «Silver-Sebbe» hadde fått et nytt navn.

– Nå er jeg gull-Sebbe, og jeg viser det til hele Norge, sier Samuelsson med et stort glis til NRK.

Germany Biathlon World Championships

Samuelsson kom i mål hele 38,8 sekunder foran Thingnes Bø, mens sølvvinner Martin Ponsiluoma var 29,2 sekunder foran nordmannen.

– Som norsk er jo det kanskje det mest irriterende som finnes. Men jeg må si jeg er imponert over langrennet til Ponsiluoma og avslutningen til Sebbe, sier Thingnes Bø.

Stryningen ender likevel med imponerende fem gull, ett sølv og én bronse i VM. Kun Marte Olsbu Røiseland har tatt medaljer i alle øvelser tidligere.

– Det er kjempestort. Jeg har på mange måter isolert sett et medaljemål på hvert løp, men du har likevel ikke et mål om ta syv medaljer. Jeg har vært fokusert hele veien ut og gått ut mitt beste potensial. Det synes jeg at jeg fikk i dag og, sier Thingnes Bø.

VM i skiskyting 2023: 15 km fellesstart for menn

MEDALJEFANGST: Johannes Thingnes Bø viser frem medaljene etter et imponerende mesterskap.

Foto: Javad Parsa / NTB

Innrømmet tabbe

Thingnes Bø startet med én bom på første skyting, men tok enkelt igjen tetgruppen bestående av blant annet Sturla Holm Lægreid og Ponsiluoma, som hadde fullt hus.

På forsøk nummer to på standplass kom enda en bom fra VM-kongen, som dermed måtte bruke første del av fellesstarten på å jage inn sekunder. Lægreid måtte også i strafferunden.

Etter løpet innrømmet Thingnes Bø at han brukte for mye krefter på å hente inn teten.

– Ja, jeg brukte nok litt vel mye krefter de to-tre første rundene da jeg bommet én på hver skyting der, forteller han.

Men etter å ha summet seg litt sier han at han hadde gjort det samme igjen.

– Når du bommer må du prøve å ta igjen det tapte. Det er et fokusområde jeg har, og det kan koste litt mot slutten, men jeg klarte nå å stå alene på skive én i dag og, uten og lykkes helt med det. Jeg følte jeg gjorde det jeg kunne i dag, og synes jeg angrep løpet på rett måte, sier Thingnes Bø.

Til den første stående skytingen måtte Thingnes Bø altså nok en gang hente inn sekunder, men viste på standplass hvorfor han regnes som verdens beste skiskytter. Først inn på start stilte han seg opp og senket blink etter blink i et ellevilt tempo.

– Det er perfekt, helt perfekt! Ikke bare treffer han, han skyter raskere enn de andre også. Han får en kjempeluke, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

– Da kom tårene

Da var veien åpen for et historisk gull for VM-kongen, men på aller siste skudd i VM kom en kostbar bom.

– Jeg var sliten på slutten. Jeg måtte jobbe bra med hvert eneste skudd og jeg fant ikke den raske rytmen som jeg har hatt på de andre seriene de foregående dagene, men jeg ga det virkelig en sjanse. Hjernen henger ikke helt med når man er sliten, sier Thingnes Bø.

Gullvinneren Samuelsson fikk med seg nordmannens bom på standplass.

– Jeg merker at Thingnes Bø bommer på hvert skudd, da kjenner jeg det at nå må han snart bli sliten. Så forsøkte jeg bare å fokusere på mitt. Jeg trodde jo han skulle skyte fullt hus på siste, men han bommet og da var det bare å gi alt på sisterunden, sier svensken.

Og det gjorde Samuelsson, som i ensom majestet kunne juble for VM-gull. Det er Sveriges første individuelle VM-gull på herresiden i mesterskapet.

– Det er veldig heftig og utrolig kult. Jeg fikk ringe hjem til samboeren på FaceTime, og da kom tårene. Det er en utrolig følelse nå, sier Samuelsson.

Biathlon World Championship

PALLEN: Gull til Sebastian Samuelsson, sølv til Martin Ponsiluoma og bronse til Johannes Thingnes Bø.

Foto: LISA LEUTNER / Reuters

Sturla Holm Lægreid ble nest beste norske på en fjerdeplass. Tarjei Bø ble nummer ni, Johannes Dale nummer elleve, mens Vetle Sjåstad Christiansen endte på tolvteplass.

Norge ender som det mestvinnende laget i VM med totalt 13 medaljer, foran Sverige (11) og Frankrike (4). Alle de fem norske gullene var Johannes Thingnes Bø en del av.

Det ble gull på 10 kilometer sprint, 12,5 kilometer jaktstart og 20 kilometer normaldistanse. Sammen med Marte Olsbu Røiseland i parstafett og på miksstafetten med Lægreid, Ingrid Landmark Tandrevold og Røiseland ble det også valør type gull.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal