Hopp til innhold

Hevder hun ble bedt om å lyve – kjæresten ble rasende

Den 16. oktober 2016 ble det kjent at Therese Johaug hadde testet positivt på den anabole steroiden klostebol. I kulissene utspilte det seg heftige diskusjoner om hvordan man skulle formidle sjokknyheten til omverden.

Langrennsløper Therese Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff møter pressen torsdag ettermiddag.

STORM I KULISSENE: Therese Johaug kunne ikke tro det hun hørte da hun angivelig ble bedt om å ikke fortelle sannheten. Det fikk kjæresten til å rase.

Foto: Berit Roald / NTB

På et møterom på Holmenkollen Park Hotel satt en dypt preget gjeng. Johaug var i møte med Norges Skiforbund og hadde tatt med seg advokat, manager Jørn Ernst og kjæresten Nils Jakob Hoff.

Fra Skiforbundet hadde president Erik Røste, kommunikasjonssjef Espen Graff, leder av langrennskomiteen Torbjørn Skogstad og medieansvarlig for langrennslandslaget Gro Eide møtt opp.

– Det var åpenbart ikke bare meg denne saken var tøff for, det var en gjeng hardt prøvede og slitne mennesker som satt rundt bordet, forteller Johaug i sin nye biografi, som er ført i pennen av NRK-journalist Anders Skjerdingstad.

Langrennsløper Therese Johaug og kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping.

I TÅRER: Therese Johaug og kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff på pressekonferansen i 2016 etter at det ble kjent at Johaug ble tatt for doping.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Trodde nesten ikke det jeg hørte

Johaug skriver at hun ønsket å gå ut med nyheten om den positive dopingprøven i media, og fikk støtte fra Skiforbundet. De ønsket imidlertid at hun skulle vente til etter et planlagt kickoff for langrennslandslagene to dager senere, ifølge henne selv.

Her skulle planene for den kommende vinteren presenteres og de største stjernene skulle være tilgjengelig for pressen. Skiforbundet lurte på om det var aktuelt for Johaug å stille, men fikk kontant nei.

Therese Johaug

SE: Therese Johaug snakker om hendelsen med Skiforbundet.

Da kom forslaget om at hun kunne lyge og si at hun var syk, slik at man hadde en forklaring på hvorfor hun ikke kunne være der, hevder Johaug.

– Jeg trodde nesten ikke det jeg hørte, skriver langrennsesset, som gjorde det klart at hennes offentliggjøring måtte finne sted før kickoffet.

NRK har prøvd å få en kommentar fra mangeårig kommunikasjonssjef i skiforbundet Espen Graff og tidligere skipresident Erik Røste til saken, men har foreløpig ikke lykkes. Til VG har kommunikasjonssjefen sagt følgende til Johaugs versjon av saken:

– Det var et møte hvor alle var sterkt preget og det ble diskutert ulike løsninger, både kloke og mindre kloke. Vi diskuterte utfordringer rundt det store kickoffet, men det viktigste fra mitt ståsted er at vi selvsagt ville fortelle historien slik den var. Vi hadde god kommunikasjon med Christian Hjort og Jørn Ernst. Det resulterte med at skistyret avlyste kickoffet og planla for pressekonferanse, sier Graff til avisen.

Les også Johaug åpner opp om vektproblemer – alarmen gikk etter VM

Therese Johaug

Var rasende

Ifølge Johaug argumenterte Skiforbundet på sin side for at det ville ødelegge for deres planer, og at det ville stjele alt fokuset fra resten av kickoffet. Det var på dette tidspunktet det kokte over for Nils Jakob Hoff.

Langrennsløper Therese Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff møter pressen torsdag ettermiddag.

RASTE: Johaugs kjæreste, Nils Jakob Hoff.

Foto: Berit Roald / NTB

Johaug skriver at han klasket neven i bordet, skjøv stolen tilbake og leverte en tordentale om hvor forferdelig kjæresten hadde det for tiden. «Og nå vil dere at Therese skal gå ut og ljuge?» ropte han rasende, samtidig som han tok opp en penn fra bordet og kasta den av all kraft.

Den føk igjennom rommet som et prosjektil, ikke langt over huet på skipresidenten, og traff veggen med et smell», heter det i et utdrag fra boka.

Vi var i en kaotisk situasjon alle sammen og ble kastet inn noe vi ikke visste hva var. Begge parter som satt i det rommet hadde veldig høye skuldre og sa ting de ikke burde sagt sett i ettertid, sier Johaug på Dagsrevyen torsdag.

Hun mener det var uaktuelt å lyve.

– Det sto ikke til min troverdighet. Det var ikke de verdiene jeg vokste opp med hjemme i Dalsbygda. Jeg skulle ikke lyve. Det gjorde at min kjæreste fikk veldig nok og hisset seg opp. Jeg fikk viljen min til slutt heldigvis, fortsetter hun.

Holmenkollen skifestival 2022

STØTTESPILLER: Therese Johaug blir gratulert av kjæresten Nils Jakob Hoff etter 30 kilometer-fellesstarten under Holmenkollen skishow tidligere i år.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det ble stille i rommet, og etter litt tok Røste ordet. Han ba Johaug holde pressekonferansen sin og bestemte samtidig at kickoffet skulle avlyses.

– Jeg husker Nils Jakob ble sint og kastet en penn. Det var mange til stede, men mitt inntrykk er at detaljene ikke huskes så godt. Det er ulike versjoner av hvorfor han var sint, sier Graff til VG om møtet.

Johaug ble til slutt dømt for brudd på dopingreglene og fikk ikke returnere til profesjonell idrett før 19. april 2018. Dermed gikk hun glipp av OL samme år.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal