Hopp til innhold

Johaug åpner opp om vektproblemer – alarmen gikk etter VM

Therese Johaug (34) fikk beskjed om at karrieren kunne være på vei i grøfta. Grunnen var tilbakevendende problemer med vekt og mat tidlig i karrieren.

Therese Johaug

Therese Johaug forteller om vektproblemer tidlig i hennes karriere.

Foto: Nils Christian Mangelrød / NRK

Det kommer frem i Therese Johaugs selvbiografi «Hele historien», som slippes fredag.

Dersom jeg ikke hadde skjønt alvoret da og ikke hatt de rette folkene til å hjelpe meg, så kunne karrieren min sett helt annerledes ut, sier Johaug til NRK om perioden da hun slet.

Hun møtte NRK i Holmenkollen i forkant av bokslippet. Til slutt ble hun en av tidenes mestvinnende skiløpere. Men den ukjente alvorsgraden av problemene kunne gitt et helt annet utfall.

Situasjonen ble spesielt alvorlig våren 2011.

Hun hadde da nylig blitt en nasjonal helt etter VM-gullet i Holmenkollen. Men noen måneder etter gulløpet gikk alarmen etter en helsetest. Bentettheten var faretruende lav, noe som indikerte underernæring. Hun veide for lite, og fettprosenten hadde rast.

Allerede hadde hun jobbet med en ernæringsfysiolog i flere måneder på grunn av lav vekt. Nå ble også psykiateren Finn Skårderud, som var ekspert på spiseforstyrrelser, koblet inn.

Johaug trener styrke i 2010. Landslagstrener Egil Kristiansen bak henne.

Egil Kristiansen jobbet tett med Johaug da hun slet. Her fra treningssamling på Gjøvik i august 2010.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

«Hvis jeg ikke klarte å snu denne trenden, kunne hele karrieren min være på vei i grøfta, og ikke bare fordi jeg kunne bli sjuk eller skada», skriver Johaug i boken som er ført i pennen av NRK-journalisten Anders Skjerdingstad.

Hun fikk også beskjed om at hun ikke ville gå fort på ski med den kroppen hun nå hadde.

Fallende vekt og spising hadde blitt et tilbakevendende tema det siste året. Det å bli kjendis og innfri andres forventninger hadde også blitt tøft.

– Jeg havnet tilbake i en dårlig tralt med kosthold og ernæringsbiten. Jeg selv visste at jeg burde spise mer, men en skulder sa ja og den andre skulderen sa nei, sier Johaug til NRK.

Hun slet med å innrømme overfor seg selv at hun hadde et problem.

– Det tror jeg er startfasen på noe som har med ernæringsproblem å gjøre. Men i dag ser jeg det veldig godt, sier Johaug.

Se NRKs intervju med Therese Johaug i Dagsrevyen 27. oktober her:

Alvorsprat

Før VM-suksessen hadde hun også gradvis mistet nesten 10 prosent av kroppsvekten fra hun som 18-åring tok bronse i VM i 2007. Nå var hun 22 år.

To og en halv måned før mesterskapet i Oslo tok daværende landslagstrener Egil Kristiansen en viktig alvorsprat med henne. Hun fikk en klar advarsel. Dersom hun ikke skjerpet seg, kunne hun bli nektet å gå både skirenn og i verste fall VM på hjemmebane.

Han sier at jeg ser veldig tynn ut, og han lurer på om jeg har det bra med meg selv. Jeg ville kanskje ikke da innse problemet helt. Men jeg skjønte jo da også innerst inne hva han mente, og jeg ville gå skirenn, sier Johaug.

Det ble laget en langsiktig strategi. Kristiansen forteller til NRK at han fulgte med, men at han samtidig utfordret henne på hva som måtte til for å snu problemet.

Johaug jubler for VM-gull i 2011.

Therese Johaug tok VM-gull på tremilen i Holmenkollen 2011. Deretter fikk hun tilbakefall.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hvis Therese selv og vi i støtteapparatet ikke hadde gjort noen ting, så tror jeg det kunne det gått skikkelig ille. Det kunne det absolutt. Det at vi klarte å få snudd det over tid var alfa og omega, sier Kristiansen.

Da hun kom hjem til familien til jul, etter alvorspraten, var hun frustrert og lei seg og forteller at vektoppgangen gikk sakte. I boken forteller hun at hun blant annet satt hun gråtende sammen med moren hjemme på kjøkkenet. Der ble Johaug satt på det hun selv kaller en fetekur.

– Mamma trykket i meg rømmegrøt, og jeg drakk kumelk hver dag. Jeg gikk opp i vekt, sier Johaug.

Hun innser i ettertid at hun ikke hadde en sunn langrennskropp i denne perioden, men at situasjonen snudde til høsten 2011. Hun hadde kontakt med Olympiatoppen flere ganger i uken om hvordan hun kunne få i seg nok mat, og hun rapporterte tilbake hva hun hadde spist.

At det snudde takker hun støtteapparat for. Egil Kristiansen var en av de som ble viktige.

– Det er noe jeg setter enormt stor pris på, sier Johaug.

Usunn matkultur

Johaug forteller at det i denne perioden hadde utviklet seg en dårlig matkultur i kvinnelandslaget.

– Jeg var kanskje en av de som bidro til at det har vært dårlig. Fordi jeg kanskje i den usikre perioden gikk fra bordet og tenkte at «oi, jeg burde egentlig spist mer». Jeg var en av de som skapte en dårlig kultur. Det ser jeg i dag, sier Johaug.

Forholdet til mat blant andre løpere på landslaget, tidlig i hennes egen karriere, er også noe Marit Bjørgen kom inn på i sin selvbiografi, som ble gitt ut i fjor høst.

Johaug mener det imidlertid har blitt bedre i laget senere i karrieren, selv om enkeltutøvere har slitt.

Therese Johauig møter NRK i Holmenkollen

Therese Johaug gir ut selvbiografien om hennes liv fredag. NRK møtte henne i forkant av bokslippet.

Foto: Nils Christian Mangelrød/NRK

Egil Kristiansen påpeker at vekt og spising er et vanskelig tema å jobbe med og at det kan være litt vondt.

Han sier dette ble tatt enda mer tak i etter hvert.

– Det var ikke bare Therese. Det var flere der som vi måtte ta tak i. Det var en greie vi jobbet ganske mye med. Og det var noe vi brukte utrolig mye energi på. Det var samtidig påkrevd, sier Kristiansen.

Johaug påpeker at hun etter høsten 2011 aldri var i faresonen igjen i løpet av karrieren, men ble fulgt opp tett. Blant annet ble det satt en nedre vektgrense hun ikke skulle under.

Reagerte på foredrag

Den tidligere skistjernen beskriver i boken at hun hadde hundre prosent naturlig forhold til mat frem til den første juniorlandslagssamlingen på Olympiatoppen i 2006.

Der holdt professor Jorunn Sundgot-Borgen, et foredrag om kosthold og mat. Johaug er sikker på at intensjonene var gode, men at konsekvensene ikke bare var positive.

Blant annet ble veiing av mat og tilbakemelding av matinntaket et tema, som utøverne fulgte opp i etterkant. Hun forteller at det ble et kjempetema i laget da en av utøverne fikk tilbakemelding fra Sundgot-Borgen at hun ikke burde spist en bolle med smør, brunost og syltetøy, men burde valgt en brødskive med makrell i tomat og agurk.

Johaug tror det å lære unge utøvere å veie maten kan være med å skape et unaturlig forhold til mat, spesielt ledsaget av advarsel mot syltetøy på osten.

SPISEFORSTYRRELSER

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole, ekspert på spiseforstyrrelser.

Foto: Morten Holm / NTB

Sundgot-Borgen forteller til NRK at bakgrunnen for foredraget var en bekymring fra treneren om næringsinntaket i laget.

– Vi var selvfølgelig opptatt av å minimalisere risiko for at flere av jentene kom i en slik situasjon at det var en økt risiko for konsekvenser knyttet til for lavt energiinntak og økt risiko for spiseforstyrrelser. Det ble i den forbindelse sagt at det kunne være aktuelt å kartlegge inntaket for å se om det var tilstrekkelig med energi- og ernæringsmessig fullverdig. Det stemmer at noen ble fulgt opp i forhold til kosthold og blodstatus, skriver Sundgot-Borgen i en e-post til NRK.

Hun forteller at hun sier til utøvere, som er restriktive med næringsinntak, at det smarteste først er å spise brødskiver med verdifullt pålegg, som makrell og deretter ta bollen om de orker.

– Hva tenker du om Johaugs meninger rundt veiing av mat og utøveres kosthold?

– Jeg er helt enig i at dersom utøvere bare får beskjed om å veie og registrere mat uten at det er satt i en sammenheng der de følges tett opp av fagpersoner, så er det absolutt ikke å anbefale.

Johaug selv tror at vekt- og spiseproblematikk ikke er noe man kommer til å bli kvitt i idretten.

– Det er et problem som har vært før i tiden. Det er et problem som er den dag i dag, og det er et problem som vil bli i fremtiden. Det er ikke bare i idretten det skjer. Det er et samfunnsproblem. Så må vi forhindre det og forebygge det på best mulig måte. Der føler jeg at det har blir gjort utrolig mye bra, sier Johaug.

Siste nytt

 • Formel 3: Stenshornet nummer 13 i Ungarn-sprinten

  Martinius Stenshorne (18) klatret ni plasser, men endte likevel bare på 13.-plass i Formel 3-sprinten i Ungarn lørdag.

  Den norske unggutten fikk fredagens kvalifisering ødelagt av rødflagg. Nordmannen var på vei mot å sette en respektabel rundetid da Luke Browning snurret rundt foran han og det ble vinket med det røde flagget. Da var det bare 24 sekunder igjen på klokken, og Stenshornet endte med en tid som kun holdt til en 22.-plass.

  Nordmannen hadde dermed et nærmest håpløst utgangspunkt før både lørdagens sprint og søndagens hovedløp. Stenshornet klatret imidlertid flere plasser i løpet av sprintløpet, men måtte likevel se seg fornøyd med en 13.-plass.

  Før lørdagens sprint hadde ikke Stenshorne kjørt et Formel 3-løp siden Østerrikes Grand Prix i slutten av juni.

  Unggutten måtte stå over forrige F3-runde i Storbritannia ettersom han er utestengt fra løpene på Silverstone etter at han i april kjørte et GB3-løp på banen uten tillatelse fra Det internasjonale bilsportforbundet.

  Med helgens Grand Prix i Ungarn gjenstår det tre VM-runder denne Formel 3-sesongen, som avsluttes i italienske Monza 1. september.

  (NTB)

  JdNCujizDAY
  Foto: NTB
 • Thomas Delaney vender hjem – gjør comeback i FC København

  Fotballstjernen Thomas Delaney er tilbake i den danske superligaen etter over sju år i utlandet. Lørdag signerte han for barndomsklubben FC København.

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  – Dette er en veldig stor dag for meg! Å returnere hjem til FC København er noe jeg alltid har hatt i tankene og ønsket meg mange ganger, sier han.

  – Hjertet mitt er i FC København. Det har alltid vært det og vil alltid være det. Derfor er jeg utrolig glad for at vi nå har lyktes med å få dette til å ordne seg, fortsetter han.

  Delaney gikk gradene i FCK fra han var et lite barn til han debuterte på A-laget i 2008. Der noterte han seg for 24 mål og 17 målgivende på 246 kamper, før turen gikk videre til tyske Werder Bremen i 2018.

  Siden har den danske 32-åringen spilt for klubber som Borussia Dortmund, Sevilla, Hoffenheim og Anderlecht. Delaney har også notert seg for åtte mål og åtte målgivende på 81 landskamper for Danmark.

  I løpet av karrieren har dansken vært med på å vinne elleve trofeer, hvor høydepunktene var den tyske cupen og den tyske supercupen med Dortmund.

  (NTB)

  AM_PjZS7DTU
  Foto: AP
 • England-jobben lyst ut – dette kreves for å bli Southgates erstatter

  Englands fotballforbund (FA) har lagt ut en stillingsannonse i jakten på ny landslagssjef. Fristen for å søke er 2. august.

  Utlysningen ble publisert på FAs nettsider få dager etter at Gareth Southgate trakk seg fra jobben. Han hadde trenerrollen i nesten åtte år.

  FA understreker at de allerede ha en liste med potensielle erstattere, men vil likevel ha en åpen prosess.

  I stillingsinstruksen står det at jobben består av «å lede og utvikle det engelske herrelandslaget til å vinne et mesterskap og være konsekvent rangert som et av de beste lagene i verden».

  Dette er kriteriene FA stiller:

  * Prolisens fra Uefa

  * Betydelig erfaring fra engelsk fotball og en sterk merittliste med resultater i Premier League og/eller ledende internasjonale konkurranser

  * En eksepsjonell leder som forstår og nyter landslagsfotballen

  * Erfaring med å identifisere, håndtere og utvikle engelske spillere

  * Motstandsdyktig og komfortabel i en svært høyprofilert rolle med intens offentlig interesse

  * En merittliste for å skape en presterende og positiv lagkultur

  * Må ha sterke personlige verdier, en integritet og forstå at rollen som landslagssjef kan inspirere en hel nasjon

  (NTB)

  bIpQW1HUI3k
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal