NRK Meny
Normal

The Guardian: Utestenger Russland fra Paralympics

Ifølge den britiske avisen The Guardian vil den internasjonale paralympiske komité (IPC) utestenge Russland fra Paralympics i Rio. Avgjørelsen tas søndag.

OLY-2016-RIO-VILLAGE

RUSSERNE RISIKERER UTESTENGELSE: Den internasjonale paralympiske komité kommer trolig til å utestenge Russland fra Paralympics i Rio.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) kommer til å utestenge alle russiske utøvere fra det kommende Paralympics i Rio de Janeiro, i følge The Guardian.

– IPC skal gjøre det Den internasjonale olympiske komité (IOC) ikke har gjort i OL. De skal utestenge alle russiske utøvere fra lekene, skriver avisen lørdag.

Den endelige avgjørelsen, som skal tas førstkommende søndag, kommer som følge av den russiske dopingskandalen der McLaren-rapporten avslørte omfattende doping i statlig regi i Sotsji-OL.

Forsvunnede dopingprøver

I motsetning til IOC skal IPC ha vært i kontakt med McLaren, som var hovedpersonen bak den mye omtalte dopingrapporten, for å finne flere bevis og mer informasjon.

Forrige uke bekreftet McLaren at IPC hadde tatt kontakt med han.

– Vi har samarbeidet svært tett og de tok kontakt med meg kun timer etter at rapporten ble publisert, sa han til The Guardian.

I perioden 2012-2015 skal 35 angivelig positive dopingprøver av russiske paralympikere ha forsvunnet. I tillegg viser McLaren-rapporten at det under Paralympics i Sochi ble byttet prøver, angivelig fra positive under-konkurranse-prøver til eldre, rene prøver.

Viktig og vanskelig avgjørelse

IPC skal ha blitt satt under et stort press for å følge IOCs avgjørelse, men kommer sannsynligvis til å ta sin egen beslutning basert på bevisene de har fremskaffet.

IPC-president, Philip Craven, mener avgjørelsen som nå skal tas er den viktigste og en av de vanskeligste hans komité noen gang har tatt.

– McLarens avsløringer er til stor bekymring for alle som er tilknyttet en ren og ærlig sport, sa han til avisen forrige uke.

Siste nytt

 • Ulsrud sviktet i norsk tap

  Norges skip Thomas Ulsrud gjorde en kjempeblemme i tiende omgang, noe som kostet Norge seieren. Norge kunne tatt to poeng, og tatt seieren, men i stedet stjal Sveits ett poeng og vant 7–5.

  Norge står med en seier og tre tap etter fire kamper.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters
 • Tsjekkia senket Canada

  Canada tok ledelsen to ganger, men Tsjekkia slo tilbake og vant 3–2 i gruppe A i OL-turneringen i ishockey. Det sto 2–2 etter 60 minutter, og det måtte straffeslag til for å skille lagene.

  Der var scoret Tsjekkias Jan Kovar eneste som scoret.

  s
  Foto: Julio Cortez / AP
 • Halfvarsson på ankeretappen

  Lørdag morgen slapp Sveriges langrennsledelse søndagens stafettlag . Det er Calle Halfvarsson som får ankeretappen. Det svenske laget forøvrig er 1. Jens Burman, 2. Daniel Rickardsson og 3. Marcus Hellner.

  Det norske laget offentliggjøres 13.20.

  VINTER-OS 2018
  Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin