Dopingkontrollen i Sotsji: – Russerne gikk inn i én dør. Alle andre en annen

SJUSJØEN (NRK): Paralympics-utøver Nils-Erik Ulset (32) forteller for første gang om det han opplevde som mistenkelige dopingkontroller i Sotsji.

PARALYMPICS/SOCHI Norway's Ulset reacts after winning the silver medal in the men's 15 km biathlon standing at the 2014 Sochi Paralympic Winter Games in Rosa Khutor

SØLVVINNER: Nils-Erik Ulset tar sølv under Paralympics i Sotsji. Det var her han opplevde mistenkelige dopingkontroller.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

I snart to år har han holdt det som skjedde under lekene mer eller mindre for seg selv.

Men nå som Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) har satt fokus på doping i Russland, velger han å fortelle NRK om den skremmende opplevelsen fra Paralympics i Sotsji i 2014.

PARALYMPICS/SOCHI Norway's Ulset celebrates his silver medal during the men's 15 km biathlon standing at the 2014 Sochi Paralympic Winter Games in Rosa Khutor

JUBEL: Nils-Erik Ulseth jubler etter å ha vunnet sølv under Paralympics i Sotsji.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

– Jeg brukte tid på å avlegge urinprøve og ble derfor sittende en stund utenfor dopinkontrollen, forteller han.

– Da ble jeg etter hvert oppmerksom på at utenlandske utøvere ble hentet inn på ett rom, og russerne på et annet. Jeg registrerte også at de russiske utøverne bare var inne i tre til fire minutter. Så fort går det ikke an å gjennomføre en kontroll, sier Nils Erik Ulset.

Da han selv forsøkte å gå inn «russerdøra» ble han stoppet.

– Jeg fikk beskjed om å gå inn på det andre rommet, sier han.

Dette opplevde han både etter 12,5-kilometeren og normaldistansen.

– Jeg var feig

– Sa du fra til noen da det skjedde?

– Nei, jeg var nok for feig. Jeg sa i fra til de i laget og det ble stusset på, men jeg angrer på at jeg ikke sa ordentlig i fra. Jeg hadde nok mer fokus på å prestere selv enn å mistenke andre for å jukse, sier han når NRK møter han søndag.

Han påstår ikke at konkurrenter er dopet, men er tydelig på at han synes det som skjedde er mistenkelig.

Da tidligere WADA-president Dick Pound nylig la frem rapporten som felte russisk friidrett, sa han også at kommisjonen bak rapporten ikke kan utelukke juks i Sotsji-OL. Den anerkjente og erfarne dopingjegeren understreket samtidig at de ikke har beviser.

– Ikke bra

Paralympics foregikk på de samme stedene som OL, bare to uker senere.

Det har nå gått ett år og åtte måneder, og lørdag startet Nils Erik Ulset en ny sesong da han prøvde seg mot de funksjonsfriske skiskytterne på Sjusjøen.

Der var også veteran Ole Einar Bjørndalen. Han synes det Ulset opplevde er skremmende.

– Det er virkelig ikke bra hvis det stemmer. Selv har jeg aldri vært borti noe lignende i Russland, sier Bjørndalen til NRK.

Har benektet noen påstander - men ikke alle

Under mesterskap som OL har WADA observatører til stede for å sørge for at alt går riktig for seg. Likevel har IOC-topp Gerhard Heiberg uttalt til NRK at han frykter det ble jukset i Sotsji.

Russiske myndigheter har svart på en rekke av de graverende påstandene i dopingrapporten i et eget skriv til IAAF, men har nektet å offentliggjøre sine svar.

– Vi innrømmer noen ting, vi er uenige i noe, og noe er allerede fikset, sa presidenten i det russiske friidrettsforbundet da de leverte svaret.

Russerne har imidlertid uttalt til NRK at de ble overrasket av beskyldningene mot dopinglaboratoriet i Moskva, som analyserte prøvene fra OL og Paralympics.

– Enkelte av punktene var overraskende. Jeg hadde for eksempel aldri hørt at vi skulle ha noen problemer ved våre laboratorier i Moskva, sa Mikhail Butov i forbundet i dagene etter avslørinene.

Vil ha doping-gransking

Nå skal presidenten i Norges skiskytterforbund legge press på WADA for å få en full gjennomgang av internasjonal skiskyting.

– Jeg håper IPC (Den internasjonale paralympiske komité) ber WADA om det samme, så vi får vite hva som har skjedd. Jeg har en mistanke om at det ligger noe av det samme her som det vi så i friidretten, sier Ulset.

Den internasjonale paralympiske komité har ikke svart på NRKs henvendelser.

Siste nytt

 • Kamerun sparka Seedorf

  Kamerun sparka tysdag sin nederlandske landslagssjef, tidlegare stjernespelar Clarence Seedorf. Kamerun er regjerande Afrika-meister, men blei slått ut i åttedelsfinalen i årets meisterskap.

  Seedorf har hatt jobben berre sidan august i fjor.

  Seedorf
  Foto: Giorgio Perottino / Reuters
 • Blytung EM-start for jentelaget

  J19-landslaget fekk den verst tenkelege starten på EM med 0-5 mot Nederland i Glasgow. Nederland leia 2-0 etter fem minutt, og 4-0 ved pause etter to raske mål i slutten av omgangen.

  Norge møter Skottland fredag og Frankrike måndag.

 • Travstjerne døde i ulykke

  Den verdenskjente travhesten Aubrion du Gers døde etter en ulykke mandag, skriver Trav og Galopp-Nytt.

  Ulykken skjedde i en kollisjon med hesten Cyrano du Pont der begge hester døde momentant.

  Aubrion du Gers løp inn over 25 mill kr og vant 46 løp, derav 16 på rad fra april i fjor til mai i år.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal