Har gransket anklager om systematisk doping - Russland kan bli utestengt fra OL

En uavhengig kommisjon har gransket anklager om at Russland skal ha drevet med systematisk doping under Sotsji-OL. Mandag legges konklusjonen frem i en ny rapport.

moskva

På denne laben i Russland skal deler av dopingarbeidet ha foregått, ifølge den tidligere sjefen for laboratoriet.

Russland er som kjent allerede utestengt fra all friidrett på ubestemt tid på grunn av flere dopingavsløringer.

De siste månedene har uavhengig kommisjon, utnevnt av det internasjonale antidopingbyåret (WADA), etterforsket anklager om doping i andre idretter i Russland.

– En bombe

Mandag legges konklusjonen til utvalget frem i en ny rapport. Utfallet er foreløpig ikke kjent, men dommen kan bli knusende.

I ytterste konsekvens kan Russland stenges ute fra hele sommer-OL, som arrangeres om knappe tre uker. Men det kommer helt an på hva rapporten sier, og hva IOC deretter bestemmer seg for å gjøre.

ATHLETICS-CORRUPTION/ WADA former president, Pound, who heads the commission into corruption and doping in athletics, addresses a news conference in Unterschleissheim

Tidligere WADA-president Dick Pound blir ikke overrasket dersom Russland blir utestengt fra OL.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

– Å sparke Russland ut av OL vil være en bombe, men det er ikke umulig, sier den tidligere WADA-presidenten Dick Pound til The Sunday Times.

I Russland venter utøvere som i utgangspunktet er klare for OL nervøst på avgjørelsen.

– Å delta i OL har vært drømmen min hele livet. Det vil være veldig vanskelig og smertefullt for meg hvis den drømmen blir tatt fra meg. Jeg håper antidopingmyndighetene forstår dette og tar de riktige valgene, sier bokseren Artjom Tsjebotarjov til Reuters.

Etterforskingen startet da den tidligere sjefen for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014, Grigorij Rodtsjenkov, uttalte til The New York Times at det foregikk systematisk arbeid for å gjemme unna positive dopingprøver under mesterskapet på hjemmebane.

Han hevder at flere russiske utøvere, inkludert medaljevinnere, var dopet, og at det hele var både godt planlagt, systematisert og statsstøttet.

Rodtsjenkov hevder at både agenter og den russiske sportsministeren var involvert i dopingsystemet, noe myndighetene i Russland har avvist.

Den tidligere antidopingsjefen bor nå i USA.

Flere har vært kritiske og stilt spørsmål ved om uttalelsene hans kan være sanne. Det har også vært kritiske røster mot granskingen, fordi den kan ramme uskyldige og rene utøvere fra Russland. Men WADA har uansett gått inn for full etterforsking.

Norsk utøver reagerte på dopingkontrollen

Den norske Paralympics-utøveren Nils Erik Ulset har tidligere fortalt om det han opplevde som spesielle rutiner under dopingkontrollen i Sotsji i 2014.

– Jeg brukte tid på å avlegge urinprøve og ble derfor sittende en stund utenfor dopingkontrollen. Da ble jeg etter hvert oppmerksom på at utenlandske utøvere ble hentet inn på ett rom, og russerne på et annet. Jeg registrerte også at de russiske utøverne bare var inne i tre til fire minutter. Så fort går det ikke an å gjennomføre en kontroll, har han fortalt.

Da han selv forsøkte å gå inn «russerdøra» ble han stoppet.

– Jeg fikk beskjed om å gå inn på det andre rommet, sa Ulset.

Siste nytt

 • Finaletap for Barcelona

  Barcelona hadde sjansen til å sikre «the double» da de møtte Valencia i cupfinalen lørdag. Kevin Gameiro scoret for de hvite etter 21 minutter, før Rodrigo Moreno doblet før pause. Lionel Messi scoret etter hvilen, men Valencia vant til slutt 2-1.

  AFP_1GX4IX
  Foto: JOSE JORDAN / AFP
 • Skarstein tildelt ærespris

  Birgit Skarstein (30) mottok lørdag den prestisjetunge Egebergs Ærespris. Skarstein får prisen som følge av sine prestasjoner i både paralangrenn og pararoing. Idrettsprofilens rolle som forbilde nevnes i begrunnelsen fra komitéleder Børre Rognlien.

  Birgit Skarstein
  Foto: Geir Owe Fredheim / Norges Idrettsforbund
 • Filip Ingebrigtsen meldte avbud

  Filip Ingebrigtsen kom aldri til start på 800-meteren i et internasjonalt friidrettsstevne i belgiske Oordegem lørdag.

  – Det er helt uproblematisk og udramatisk, men vi valgte denne løsningen for å forberede optimalt fram mot Stockholm, Roma og Bislett, sier Gjert Ingebrigtsen.

  Trond Mohn Games 2019
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal