Hopp til innhold

Tenåringar tek eliteserien med storm – debutant takkar koronapausen

BÆRUM/STAVANGER/ÅLESUND (NRK): 18-åringane Emil Konradsen Ceide, Henrik Heggheim og Filip Jørgensen er blant unggutane som har imponert i sesongstarten. Mange kampar på få dagar gjer at fleire unge får sjansen.

Emil Ceide, Henrik Heggheim, Filip Jørgensen og Kornelius Normann Hansen

TALENT: Emil Ceide (Rosenborg, frå venstre), Henrik Heggheim (Viking) og Filip Jørgensen (Odd) har hatt ein god start på eliteserien.

Foto: NTB SCANPIX

Berre fem rundar er spelte, men kampprogrammet tærer allereie på klubbane i eliteserien. Det gjer at nye stjerner får sjansen.

I Ålesund gjorde trenar Lars Bohinen sju endringar på laget før kampen mot Mjøndalen.

I Stavanger blei Viking-debutanten Henrik Heggheim kåra til banens beste.

I Bærum fekk nok ein spelar frå akademiet sjansen frå start.

– Eg har alltid vore positiv til det. Vi må tore å bruke talenta viss norsk fotball skal ta steg, seier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Eliteserien fotball 2020, Molde - Stabæk (4-1)

FRÅ START: Magnus Strandman Lundal starta kampen mot Strømsgodset. Her frå bortekampen mot Molde, der han blei bytta inn ni minutt før slutt.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

20 år gamle Magnus Strandman Lundal spelte på Stabæk-midtbane saman med Hugo Vetlesen og Emil Bohinen, to andre unggutar som har gått gradane i klubben. Så langt i sesongen har Tortol Lumanza spelt, men han var ikkje klar for 90 minutt etter ein smell i førre kamp.

– Hadde det ikkje vore så tett, hadde kanskje Lumanza blitt klar. Då hadde eg kanskje fått nokre innhopp i år. At eg startar er nok grunna koronaen, seier Lundal.

Torp peikar på to årsaker: økonomi og kampprogrammet.

– Kampane kjem veldig tett, det er stor belastning og skaderisiko for spelarane. Laga hadde ein tøff runde som gjer at breidda i troppen må vere yngre enn den har vore, seier Torp.

Meiner byta har tvinga seg fram

Trenar Jan Jönsson fekk meir å smile for. Laget vann 2-0, Lundal debuterte frå start og i sluttminutta kom nok ein unggut inn. Nicolas Pignatel Jenssen spelte sine første minutt i eliteserien.

Kampens store spelar? 19 år gamle Kornelius Normann Hansen, som scora begge måla for Stabæk.

– Det byggjer opp klubben og vår profil. Og det byggjar opp individa, seier Jönsson.

Eliteserien i fotball 2020: Stabæk - Strømsgodset (2-0)

GIGANT: Kornelius Normann Hansen er 19 år gamal, men herja med Strømsgodset.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Eliteserien starta i juni, og laga spelar to kampar i veka. Belastninga gjer at spelarar ikkje tole å spele alle kampar, og trenarane blir tvinga til å sleppe til yngre krefter.

Til dømes gjorde Aalesund-trenar Lars Bohinen sju endringar før kampen mot Mjøndalen.

– Vi gjer ein del byte, det går på slitasje. De (bytta) har tvinga seg fram. Elles manglar vi sju spelarar som normalt hadde spelt i dag, sa Lars Bohinen til Eurosport før kampen.

Parfait Bizouza debuterte frå start, og spelte hele kampen på Aalesund-midtbanen.

– Det var herleg endeleg å få spele, det var første kamp på tre-fire månader, seier Bizoza til NRK.

Eliteserien 2020: Viking - Sandefjord (2-0)

KLAR: Henrik Heggheim blei kåra til banens beste, og spelar gjerne neste kamp.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Det blei 1-3-tap for AaFK, men Bizoza innser at han må brette opp ermene, sjølv om han er blant dei yngre i troppen.

– Vi må alle gå saman og gjere ein jobb. Vi kan ikkje vere nøgde med å tape fotballkampar. Vi må prøve å vinne, seier han til NRK.

19-åring kåra til banens beste

I Stavanger fekk ein anna nykomling tillit. Henrik Heggheim har gått gradane i Viking og sto fram til i går med 21 kampar for rekruttlaget. Onsdag blei han kåra til banens beste av både VG og Eurosport. «Drømmestart for debutanten», skreiv lokalavisa Stavanger Aftenblad.

– Prestasjonen er veldig bra. Han innfridde alt eg hadde håpa han skulle vise, seier trenar Bjarne Berntsen.

– Det var heilt fantastisk, seier ein ekstatisk debutant til NRK.

Eliteserien 2020: Viking - Sandefjord (2-0)

KLAR: Henrik Heggheim blei kåra til banens beste, og spelar gjerne neste kamp.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Eg hadde gleda meg til å få spele, og har vore spent den siste natta. Det er kjekt å høyre at trenaren var nøgd, seier Heggheim

– Forventar du å spele frå start neste kamp?

– Nei, men eg er klar viss han sender meg ut igjen.

– Må vere forsiktig

Ein annan som var klar var 2001-modellen Emil Konradsen Ceide. Med Samuel Adegbenro skada briljerte 18-åringen på Rosenborgs venstrekant mot Vålerenga. Han er ein av få spelarar som har fått godkjent så langt i ein mager Rosenborg-sesong.

Branns midtstoppar Ole Martin Kolskogen er også fødd i 2001 og har vore eit stjerneskot i Brann-forsvaret. Torsdag blei han kåra til banens beste i kampen mot Sarpsborg 08.

Også i Skien dukkar nye talent opp. Filip Jørgensen (18) storspelte i debuten mot Vålerenga i 3. runde.

– Eg synest nivået er veldig høgt. Det er ofte dei som blir best, dei som spelar mykje seniorfotball, seier fotballekspert Torp.

Det er berre spelt fem rundar i eliteserien, og fleire har allereie fått sjansen. Difor kjem Torp med ei åtvaring.

– Ein må vere forsiktig. Viss det blir for mange, kan det vatne ut nivået. Det er ein viktig balanse. På sikt vil det heve nivået, men ein må gjere det på ein fornuftig måte.

Eliteserien fotball 2020: Rosenborg - Vålerenga (1-1).

KVIKK: Emil Konradsen Ceide spelte ein god kamp mot Vålerenga.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal