Tar et oppgjør med kjønnshets: – Blir så god at folk må finne en unnskyldning

Selv har hun opplevd å bli kalt en mann når hun har prestert bra på brytematta. Onsdag tok bryteren Grace Bullen til sosiale medier for å ta et oppgjør med hetsen.

Grace Bullen

GULLVINNER: Grace Bullen (23) har både to EM-gull og fem NM-gull så langt i karrieren.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

– For meg så betyr det bare at jeg har gjort noe ganske bra. Det vi gjør på trening er så bra at folk ikke kan tro at det er trent opp. Så det betyr bare at jeg tar det aldri negativt egentlig, forteller Bullen til NRK.

– Man blir så god at folk må finne en unnskyldning på hvorfor jeg er så bra.

På sin egen Instagram-profil fortalte hun at hun ikke har telling på hvor mange ganger hun har blitt kalt mann. Og hvis hun gjør det bra, så har hun fått høre at det er fordi hun er mer mannlig. Noen har også sagt at hun er i «feil kjønnskategori».

European Wrestling Championships in Rome

Bullen tok gull i 57-kilosklassen i EM i bryting i Roma i februar i år.

Foto: Szilard Koszticsak / Epa / NTB

Vil utnytte plattformen sin

Bakgrunnen for at Bullen tok opp dette temaet, var denne Instagram-posten om den mye omtalte Caster Semenya-saken.

Saken om friidrettsstjernen har vart nesten sammenhengende siden hun vant VM-gull i 2009. Det siste i denne sagaen skjedde i forrige uke.

Semenya tapte sin langvarige juridiske kamp for retten til å konkurrere på 800 meter uten å måtte gjennomgå hormonell behandling.

Det internasjonale friidrettsforbundet (World Athletics) har nemlig bestemt at kvinner med naturlig høyt testosteronnivå må gjennomgå denne behandlingen for å senke testosteronnivået før de får delta på elitenivå på distanser fra 400 meter til en engelsk mil

Semenyas spesialdistanse 800 meter er en av disse øvelsene.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) konkluderte i fjor med at regelen er diskriminerende, men at den likevel må tillates for å sikre rettferdige konkurranser. Semenya anket altså saken inn for sveitsisk høyesterett, men tapte også der.

– For meg så har hun en fordel, men hun har også trent for det. Tror ikke akkurat hun har stått opp fra senga og så kan hun løpe så fort, sier Bullen.​

Semenya vant OL-gull på 800 meter både i 2012 og 2016. Hun har også tre VM-gull på den samme distansen.

FILE PHOTO: South Africa's Caster Semenya wins the women's 800 metres at the Diamond League in Doha

Caster Semenya får ikke konkurrere i sin spesialdistanse - 800 meter.

Foto: Ibraheem Al Omari / Reuters

Positive tilbakemeldinger

Den nevnte Instagram-posten sammenligner Caster Semenyas høye produksjon av testosteron, og svømmeren Michael Phelps' lave produksjon av melkesyre.

«Vi hyllet Michael Phelps' genetiske forskjeller. Hvorfor straffe Caster Semenya for hennes?» spurte også Washington Post i 2019.

Bullens' deling av Instagram-posten førte til at flere tok kontakt med den norske bryteren, og spurte hva hun mente om saken.

Da valgte hun å svare følgerne med sine egne opplevelser.

– Jeg har lært meg litt mer å bruke plattformen min til å dele meninger på, forteller hun.

Bryteren har stort sett fått positive tilbakemeldinger etter at hun selv tok opp temaet.

– Jeg er ikke så synlig i norsk idrett som utøvere i for eksempel friidrett, ski eller fotball – eller håndballutøverne. Jeg ønsker fremdeles å bruke de følgerne jeg har til å fortelle min historie, forteller 23-åringen.

Til tross for hetsen understreker Bullen at det ikke går inn på henne.

– Jeg tar meg ikke nær av det. Aldri gjort det. Det er noe jeg har vokst opp med igjennom den tiden jeg har vært på landslaget fra ungdomsårene av, sier hun.

Sportsnyheter

Lunde og Stabrun kommenterer fra hotellrommet

Her kommenterer Stabrun Smith og Lunde den norske nedturen fra hotellrommet

NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith har testet positivt på korona og kommenterte derfor torsdagens sprint i Östersund fra hotellrommet. Der fikk de se de norske kvinnene bli fragått i sporet da Marte Olsbu Røiseland ble beste norske på 12. plass.

Siste nytt

 • Ennå usikkerhet rundt Davos-helg

  Den sveitsiske arrangører jobber fremdeles med å sikre at utenlandske utøvere kan delta i verdenscuprennene i langrenn i Davos neste helg.

  Den siste utviklingen i koronapandemien har ført til at Sveits har innført en regel om ti dager karantene om du kommer fra land der omikron-varianten av covid-19 er påvist.

  Norge er et av landene, og i og med at verdenscupsirkuset er på Lillehammer denne helgen, vil ikke verdenscupen kunne bli arrangert om de ikke får unntak fra reglene.

  Fredag ble det klart at neste helgs verdenscuparrangement i alpint i St. Moritz har fått unntaket, men renndirektør Pierre Mignerey i Det internasjonale skiforbundet (FIS) opplyser til NRK at det ikke er tatt noen avgjørelse for rennene i Davos.

  – Myndighetene tar for seg sak for sak og vurderer arrangementenes koronaprotokoll, sier han.

  Tour de ski 2019/20
  Foto: Terje Pedersen
 • Grønt lys for alpinkvinnene

  De lokale myndighetene i St. Moritz har gitt utenlandske utøvere som skal delta i verdenscuprennene i St. Moritz 11.-12. desember tillatelse til å reise inn i Sveits uten å gå i ti dager karantene.

  Det betyr at verdenscuprennene kan gå som planlagt.

  Den siste utviklingen i koronapandemien har ført til at Sveits har innført en regel om ti dager i karantene om du reiser til landet.

  Verdenscup storslalåm
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Mister OL-kvalifisering

  Snowboarderen Ståle Sandbech sliter med ettervirkninger av koronavirus og går glipp av å samle viktige kvalifiseringspoeng til OL kommende helg, skriver VG.

  28-åringen ble smittet av koronaviruset for tre uker siden, men er ennå ikke helt frisk. I helgen er det kvalifiseringsrenn i USA for snowboarderne.

  – Jeg har slitt med forkjølelse etter korona. Det kan hende svakere immunforsvar er årsaken. Jeg vet ikke. Vi fant i alle fall ut at jeg bør være helt frisk før jeg drar hjemmefra, sier Sandbech til avisen.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal