Tapte tid på staking: – Martin skuffet oss litt

LA CLUSAZ/OSLO (NRK): Lagkompisene er langt fra imponert over Martin Johnsrud Sundbys stakeetappe. Sundby innrømmer at han brant seg med valget.

Sundby

GIKK PÅ EN SMELL: Martin Johnsrud Sundby tapte mye tid på å stake seg gjennom sin etappe av stafetten.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Martin skuffet oss litt i dag faktisk, sier Didrik Tønseth og smiler stort.

Trønderen fikk se at lagkompisen Sundby fikk bank av konkurrentene på den andre etappen av stafetten i La Clusaz.

Røa-løperen valgte nemlig å stake hele etappen.

– Slo et slag for diagonalgang

Sundby gikk raskt opp i tet, men med blanke ski falt han gradvis bakover.

Verdenscuplederen klarte ikke å prege stafetten og måtte jobbe hardt mot slutten.

– Vi trodde du skulle skaffe et forsprang?

– Det var planen, men så endte det opp med et realt slag for diagonalgang og klassisk langrenn. Det har vært snakk om at det er på vei ut, men jeg viste vel at vi ikke er der ennå, sier Sundby til NRK og smiler.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har lenge vært bekymret for stake-utviklingen og konsekvensene det kan få for klassisk langrenn.

Denne sesongen er det blant annet blitt testet ut såkalte stakefrie soner.

– Han (Sundby) slo et slag for diagonalgang i dag. Han viser at han er et menneske han også. En russer fikk også problemer med staking. Den løypa er hardere enn vi tror, sier diagonalgangspesialist Tønseth.

Norge vant mennenes stafett i La Clusaz. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn

Sundby var til slutt nummer åtte og 11,3 sekunder bak da han vekslet med Gløersen.

Han har tidligere hatt stor suksess med staking, men nå innrømmer stakekongen at valget ikke var det smarteste trekket.

– Jeg var i alle fall ikke sterk nok. Jeg hadde kjempetro, men steike hvor stiv jeg ble. Når gutta gjør jobben, er det ikke så farlig. Men jeg mislyktes med det valget, sier Sundby.

– Lærte litt

Heldigvis for Sundby gikk både Anders Gløersen og Finn-Hågen Krogh fantastisk på den tredje og fjerde etappen.

Krogh sikret seieren etter å ha banket russiske Sergej Justjugov.

Etter målgang fikk Sundby gjennomgå av lagkompisene, men heller ikke Tønseth var helt sikker på å droppe stakingen før rennet.

– Det er vanskelig å si. Det viste seg å være et feilvalg, men begge deler var aktuelt, sier Tønseth.

– Jeg tror ikke vi staker på klassisk neste år. Vi lærte litt i dag.

Finn-Hågen Krogh sikret norsk seier etter at han spurtslo Sergej Ustjugov på oppløpet. Kroghs andre seier denne helgen. Frankrike sikret tredjeplassen.

Siste nytt

 • USA knuste Europa i Ryder Cup

  USA har dominert hele helgen, og avsluttet med stil også på den siste dagen av Ryder Cup. Colin Morikawa satt vinnerputten i duell med Viktor Hovland.

  På hull 17 slo Hovland en lang birdieputt som stoppet rett foran hullet. Morikawa hadde levert et fantastisk innspill, og da han senket sin birdieputt fra en snau meter var USA garantert halvpoenget som holdt til sammenlagtseier.

  Dermed ble det tap for Hovland i hans Ryder Cup-debut. Han var én av tre som spilte alle fem kampene.

  Ryder Cup er stort, noe Rory McIlroy viste i intervjuet etter sin kamp. Oppløst i tårer sa han følgende på Vsport sin sending:

  – Det har vært ekstremt skuffende at jeg ikke har bidratt mer for laget. Det har vært en tøff uke. Det er den beste turneringen i golf, og jeg håper å få spille mange flere.

  USA gikk inn i turneringen med tidenes høyeste gjennomsnittlig verdensranking, og vant tilbake trofeet etter at Europa vant sist Ryder Cup i 2018.

  The 2020 Ryder Cup
  Foto: Brian Snyder / Reuters
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • VM-sølv til Borch

  Kjetil Borch slo til med sølv, bak Italia, i verdensmesterskapet i kystroing i Portugal søndag. Medaljen kom i strandsprint, og øvelsen skal inn på OL-programmet i 2028.

  – Det er litt rart. Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg kom hit og hadde ikke lagt inn så mye trening. Det er en ny konkurranseform, en avart av roing, så det er kult å kunne gjøre det nokså bra på første forsøk, sier han til NRK.

  Borch fortalte nylig at han var lei roing etter OL, og la på seg 10 kilo siden sølvet i Tokyo.

  – Fett er fart. Jeg har jo gått opp en del og trent i snitt én økt i uka, så jeg er ikke i sykt god form. Men det er en kort konkurranse, så kravet til aerob kapasitet er ikke like stort, sier han.

  Kjetil Borch
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal