Hopp til innhold

Tandes første ord til sportssjefen etter fallet: – Dere blir ikke kvitt meg så lett

Mandag morgen kom den gode nyheten fra Slovenia. Skihopperen Daniel-André Tande har våknet fra koma etter det stygge fallet i Planica torsdag. Fra sykesenga i Ljubljana var Tande rask med en kommentar som fikk sportssjef Clas Brede Bråthen til å dra på smilebåndet.

NM Hopp 2019: Normalbakke Kvinner / Menn

VÅKEN: Daniel-André Tande.

Foto: Fredrik Hagen

– Han har prata med mamma og kjæresten og gjenkjenner dem, og alt er bra, sier sportssjef for hopplandslaget Clas Brede Bråthen til NRK mandag morgen.

Senere samme dag fikk også Bråthen noen minutter med Tande over videosamtale.

– Han åpnet med å si «dere blir ikke kvitt meg så lett». Det var ganske lett å skjønne at Daniel var Daniel. Han var selvfølgelig litt omtåket og desorientert, men det skulle bare mangle etter den runden han har vært gjennom, sier Bråthen.

– Det var selvfølgelig godt å se at Daniel åpnet øynene sine i går (søndag) også, men det er noe helt annet når han responderer, snakker og smiler. Da er han den gutten vi kjenner så godt og har blitt så glad i, legger han til.

Tande falt i et prøvehopp før konkurransen torsdag, og ble lagt i kunstig koma på sykehuset i Ljubljana. Han hadde også en punktert lunge og et brukket kragebein etter fallet.

Den ferske verdenscupvinneren Halvor Egner Granerud var lettet og glad da han fikk høre at kompisen hadde våknet.

– Det var en veldig god følelse, en kjempeglede. Det spredte seg en godfølelse i hele kroppen. Vi har vært veldig bekymra alle mann, sier Granerud.

Granerud med verdscupkula

VERDENSCUPVINNER: Halvor Granerud mottok kula som bekrefter at han har vært verdens beste skihopper denne sesongen.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Han og de andre hopperne på landslaget fikk vite om tilstanden til Tande fra samboeren til hopperen.

– Ikke vært noen tøffere perioder

Granerud forteller at det har vært krevende å vite at Tande har ligget i koma mens resten av laget har konkurrert.

– Jeg merka i går, når man er ferdig med å mobilisere til hopprenn kjente jeg hvor bekymra jeg har vært. Når jeg var ut av bobla kjente jeg det hadde ligget langt fremme i hodet hele tiden, sier han.

Han forklarer videre at de to er gode kompiser som har det gøy rundt hoppingen også.

– Det er ikke kult å ha en veldig god kamerat på sykehus i koma.

Han beskriver vennskapet slik:

– Jeg tror det er som kompiser flest. Man har felles interessert og kjemi som klikker godt sammen. Største problemet vårt er at jeg begynner å le av han og han ler av min latter, så vi kan ende i luper. Vi er veldig gode venner.

Tandes fall skjedde kort tid før Granerud selv skulle hoppe. Dermed fikk han med seg at kameraten hadde falt.

– Mens jeg gjør meg klar hører jeg de fyrer i gang helikopteret, og jeg får med meg at han tas inn i helikopteret. Det var blytungt.

I en pressemelding fra Norges Skiforbund står det at Tande har hatt stor fremgang natt til mandag, og at han fortsatt behandles på Universitetssykehuset i Ljubljana.

Tande fall

STYGT FALL: Tande mistet kontrollen i luften og landet på ryggen i Planica.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

– Han ble koblet fra respiratoren i 6-tiden i morges og alt har gått fint. Familien er hos han og han prater med dem, sier Hopplandslagets laglege Guri Ranum Ekås mandag morgen.

I en uttalelse fra Tandes familie bekreftes det at de kom til Slovenia i går og at prosessen med oppvåkningen var i gang da.

– Det var veldig godt å komme på sykehuset i dag tidlig å se at Daniel var våken og at han var seg selv. Det har vært vonde og lange dager med venting. Men det er godt å vite at Daniel har blitt tatt godt vare på og har fått kommet seg til hektene under rolige og trygge forhold, skriver familien.

– Det er ikke vært noen tøffere perioder vi har vært sammen om som lag. Det kan jeg ikke forestille meg, sier Bråthen om tiden etter fallet mandag.

Skryter av det medisinske personellet

Bråthen benytter igjen muligheten til å skryte av arbeidet som har vært gjort ved sykehuset etter hendelsen.

– Det tok 59 minutter fra fallet til han var på intensivavdeling i Ljubljana. Det har vært en oppmerksomhet og oppfølging fra absolutt høyeste hold i Slovenia.

Hoppuka, verdenscup hopp

TØFF PERIODE: Ifølge sportssjef Clas Brede Bråthen har dette vært den tøffeste perioden for landslaget som han kan komme på.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Også Tandes familie og hopptreneren mener han har fått god behandling.

– Legene og støtteapparatet har gitt Daniel den beste behandlingen som tenkes kan. Blir behandlet som en konge! skriver familien i uttalelsen.

– Det er den beste beskjeden denne helgen. Vi er alle ekstremt glad for at Daniel er våken og at det går bra med han. Det er bare å takke hele medisinsk apparat fra Planica til klinikken i Ljubljana. Jeg håper Daniel kan snart dra hjem og blir 100 prosent frisk igjen, skriver hopplandslagets trener Aleksander Stöckl i en melding til NRK.

Mistet kontrollen i luften

Tandes fall skjedde i skiflygingsbakken i Planica, som er kjent for å være en bakke hopperne får stor høyde i. Nordmannen landet stygt på ryggen etter å ha mistet balansen i lufta, og ble raskt flydd til sykehuset i Ljubljana, hvor han ble lagt i koma.

– Han hadde et fint hopp fra hoppkanten med masse energi, og i flyfasen ut går skiene litt for hardt. Han blir litt bred, får venstreskia litt ut og får litt luft oppå tuppen. Da går venstreskien ned, han roterer den veien og lander på ryggen, fortalte hopptrener Aleksander Stöckl etter prøveomgangen torsdag.

Søndag kom det meldinger om at han responderte på å bli snakket til og rørte seg. Han fikk også besøk av moren og samboeren. Det skjedde etter legene startet oppvåkningen lørdag.

– Nå er han i en prosess omkring oppvåkning, som innebærer at han trapper ned på medisinen han får, fortalte hopplandslagets lege Guri Ranum Ekås til NRK søndag.

Søndag stilte hoppeliten opp for den norske hopperen, da de viste et banner hvor det stod: «Daniel-André Tande! Beste ønsker fra Planica. Ser deg snart!»

Slovenia Ski Jumping World Cup
Foto: AP
For ett år siden var Halvor Egner Granerud en middelmådig skihopper, nå er han best i verden. Men sesongen har også bydd på nedturer i Hoppuka og VM.

For ett år siden var Halvor Egner Granerud en middelmådig skihopper, nå er han best i verden. Men sesongen har også bydd på nedturer i Hoppuka og VM.

Siste nytt

 • Ny norsk overbevisende seier i curling-VM

  Det norske kvinnelaget i curling beseiret Danmark med 7-3 i den fjerde kampen under verdensmesterskapet i Sverige.

  Anført av skip Marianne Rørvik fikk den norske kvartetten en drømmestart på mandagens kamp. Det ble to norske poeng i begge de to innledende omgangene.

  Det ga Rørvik og lagvenninnene et forsprang de danske jentene ikke på noe tidspunkt klarte å utlikne.

  Norges lag består foruten Rørvik av Martine Vollan Rønning, Mille Haslev Nordbye og Kristin Skaslien.

  Norge åpnet mesterskapet i svenske Sandviken med to seirer og ett tap på de tre første kampene. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
 • Kubacki forklarer Vikersund-exiten: Kona havnet på sykehus

  Dawid Kubacki forsvant fra Raw Air-avslutningen i Vikersund av personlige årsaker. Nå opplyser han at det var på grunn av kona som ble syk.

  Det skriver hoppstjernen på Instagram. Kubacki var den eneste som kunne passere Halvor Egner Granerud i verdenscupsammendraget.

  Kubacki skriver at hans kone Marta havnet på sykehus på grunn av hjertet.

  «Hun er i dårlig forfatning og legene kjemper for livet hennes. Hun er i gode hender og en sterk jente. Jeg vet at hun vil bekjempe det», skriver han.

  «Selvfølgelig er dette slutten på sesongen for meg, men det er ikke viktig nå», skriver han videre.

  (NTB)

  Holmenkollen skifestival 2023
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Bayern-stjerne mister landskamper – usikker til toppkamp neste uke

  Bayern München-stjernen Jamal Musiala har meldt forfall til Tysklands kommende landskamper på grunn av en strekk i låret.

  Det opplyste Tysklands landslagssjef Hansi Flick mandag.

  Musiala har vært en av Bayern Münchens beste spillere denne sesongen med 15 mål og 12 målgivende pasninger i alle turneringer. I Bundesliga er han lagets toppscorer med elleve mål.

  – Vi håpet alle at Jamal skulle være klar fordi han har unike egenskaper, sa Flick.

  Bayern har også grunn til å være bekymret. En potensielt avgjørende kamp om seriegullet finner sted etter landslagspausen når Borussia Dortmund venter 1. april. Dortmund leder serien med ett poeng mer enn Bayern etter 25 kamper. (NTB)

  Germany Soccer Champions League
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste