Hopp til innhold

Tandes første ord til sportssjefen etter fallet: – Dere blir ikke kvitt meg så lett

Mandag morgen kom den gode nyheten fra Slovenia. Skihopperen Daniel-André Tande har våknet fra koma etter det stygge fallet i Planica torsdag. Fra sykesenga i Ljubljana var Tande rask med en kommentar som fikk sportssjef Clas Brede Bråthen til å dra på smilebåndet.

NM Hopp 2019: Normalbakke Kvinner / Menn

VÅKEN: Daniel-André Tande.

Foto: Fredrik Hagen

– Han har prata med mamma og kjæresten og gjenkjenner dem, og alt er bra, sier sportssjef for hopplandslaget Clas Brede Bråthen til NRK mandag morgen.

Senere samme dag fikk også Bråthen noen minutter med Tande over videosamtale.

– Han åpnet med å si «dere blir ikke kvitt meg så lett». Det var ganske lett å skjønne at Daniel var Daniel. Han var selvfølgelig litt omtåket og desorientert, men det skulle bare mangle etter den runden han har vært gjennom, sier Bråthen.

– Det var selvfølgelig godt å se at Daniel åpnet øynene sine i går (søndag) også, men det er noe helt annet når han responderer, snakker og smiler. Da er han den gutten vi kjenner så godt og har blitt så glad i, legger han til.

Tande falt i et prøvehopp før konkurransen torsdag, og ble lagt i kunstig koma på sykehuset i Ljubljana. Han hadde også en punktert lunge og et brukket kragebein etter fallet.

Den ferske verdenscupvinneren Halvor Egner Granerud var lettet og glad da han fikk høre at kompisen hadde våknet.

– Det var en veldig god følelse, en kjempeglede. Det spredte seg en godfølelse i hele kroppen. Vi har vært veldig bekymra alle mann, sier Granerud.

Granerud med verdscupkula

VERDENSCUPVINNER: Halvor Granerud mottok kula som bekrefter at han har vært verdens beste skihopper denne sesongen.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Han og de andre hopperne på landslaget fikk vite om tilstanden til Tande fra samboeren til hopperen.

– Ikke vært noen tøffere perioder

Granerud forteller at det har vært krevende å vite at Tande har ligget i koma mens resten av laget har konkurrert.

– Jeg merka i går, når man er ferdig med å mobilisere til hopprenn kjente jeg hvor bekymra jeg har vært. Når jeg var ut av bobla kjente jeg det hadde ligget langt fremme i hodet hele tiden, sier han.

Han forklarer videre at de to er gode kompiser som har det gøy rundt hoppingen også.

– Det er ikke kult å ha en veldig god kamerat på sykehus i koma.

Han beskriver vennskapet slik:

– Jeg tror det er som kompiser flest. Man har felles interessert og kjemi som klikker godt sammen. Største problemet vårt er at jeg begynner å le av han og han ler av min latter, så vi kan ende i luper. Vi er veldig gode venner.

Tandes fall skjedde kort tid før Granerud selv skulle hoppe. Dermed fikk han med seg at kameraten hadde falt.

– Mens jeg gjør meg klar hører jeg de fyrer i gang helikopteret, og jeg får med meg at han tas inn i helikopteret. Det var blytungt.

I en pressemelding fra Norges Skiforbund står det at Tande har hatt stor fremgang natt til mandag, og at han fortsatt behandles på Universitetssykehuset i Ljubljana.

Tande fall

STYGT FALL: Tande mistet kontrollen i luften og landet på ryggen i Planica.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

– Han ble koblet fra respiratoren i 6-tiden i morges og alt har gått fint. Familien er hos han og han prater med dem, sier Hopplandslagets laglege Guri Ranum Ekås mandag morgen.

I en uttalelse fra Tandes familie bekreftes det at de kom til Slovenia i går og at prosessen med oppvåkningen var i gang da.

– Det var veldig godt å komme på sykehuset i dag tidlig å se at Daniel var våken og at han var seg selv. Det har vært vonde og lange dager med venting. Men det er godt å vite at Daniel har blitt tatt godt vare på og har fått kommet seg til hektene under rolige og trygge forhold, skriver familien.

– Det er ikke vært noen tøffere perioder vi har vært sammen om som lag. Det kan jeg ikke forestille meg, sier Bråthen om tiden etter fallet mandag.

Skryter av det medisinske personellet

Bråthen benytter igjen muligheten til å skryte av arbeidet som har vært gjort ved sykehuset etter hendelsen.

– Det tok 59 minutter fra fallet til han var på intensivavdeling i Ljubljana. Det har vært en oppmerksomhet og oppfølging fra absolutt høyeste hold i Slovenia.

Hoppuka, verdenscup hopp

TØFF PERIODE: Ifølge sportssjef Clas Brede Bråthen har dette vært den tøffeste perioden for landslaget som han kan komme på.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Også Tandes familie og hopptreneren mener han har fått god behandling.

– Legene og støtteapparatet har gitt Daniel den beste behandlingen som tenkes kan. Blir behandlet som en konge! skriver familien i uttalelsen.

– Det er den beste beskjeden denne helgen. Vi er alle ekstremt glad for at Daniel er våken og at det går bra med han. Det er bare å takke hele medisinsk apparat fra Planica til klinikken i Ljubljana. Jeg håper Daniel kan snart dra hjem og blir 100 prosent frisk igjen, skriver hopplandslagets trener Aleksander Stöckl i en melding til NRK.

Mistet kontrollen i luften

Tandes fall skjedde i skiflygingsbakken i Planica, som er kjent for å være en bakke hopperne får stor høyde i. Nordmannen landet stygt på ryggen etter å ha mistet balansen i lufta, og ble raskt flydd til sykehuset i Ljubljana, hvor han ble lagt i koma.

– Han hadde et fint hopp fra hoppkanten med masse energi, og i flyfasen ut går skiene litt for hardt. Han blir litt bred, får venstreskia litt ut og får litt luft oppå tuppen. Da går venstreskien ned, han roterer den veien og lander på ryggen, fortalte hopptrener Aleksander Stöckl etter prøveomgangen torsdag.

Søndag kom det meldinger om at han responderte på å bli snakket til og rørte seg. Han fikk også besøk av moren og samboeren. Det skjedde etter legene startet oppvåkningen lørdag.

– Nå er han i en prosess omkring oppvåkning, som innebærer at han trapper ned på medisinen han får, fortalte hopplandslagets lege Guri Ranum Ekås til NRK søndag.

Søndag stilte hoppeliten opp for den norske hopperen, da de viste et banner hvor det stod: «Daniel-André Tande! Beste ønsker fra Planica. Ser deg snart!»

Slovenia Ski Jumping World Cup
Foto: AP
For ett år siden var Halvor Egner Granerud en middelmådig skihopper, nå er han best i verden. Men sesongen har også bydd på nedturer i Hoppuka og VM.

For ett år siden var Halvor Egner Granerud en middelmådig skihopper, nå er han best i verden. Men sesongen har også bydd på nedturer i Hoppuka og VM.

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal