Hopp til innhold

Tandes første ord til sportssjefen etter fallet: – Dere blir ikke kvitt meg så lett

Mandag morgen kom den gode nyheten fra Slovenia. Skihopperen Daniel-André Tande har våknet fra koma etter det stygge fallet i Planica torsdag. Fra sykesenga i Ljubljana var Tande rask med en kommentar som fikk sportssjef Clas Brede Bråthen til å dra på smilebåndet.

NM Hopp 2019: Normalbakke Kvinner / Menn

VÅKEN: Daniel-André Tande.

Foto: Fredrik Hagen

– Han har prata med mamma og kjæresten og gjenkjenner dem, og alt er bra, sier sportssjef for hopplandslaget Clas Brede Bråthen til NRK mandag morgen.

Senere samme dag fikk også Bråthen noen minutter med Tande over videosamtale.

– Han åpnet med å si «dere blir ikke kvitt meg så lett». Det var ganske lett å skjønne at Daniel var Daniel. Han var selvfølgelig litt omtåket og desorientert, men det skulle bare mangle etter den runden han har vært gjennom, sier Bråthen.

– Det var selvfølgelig godt å se at Daniel åpnet øynene sine i går (søndag) også, men det er noe helt annet når han responderer, snakker og smiler. Da er han den gutten vi kjenner så godt og har blitt så glad i, legger han til.

Tande falt i et prøvehopp før konkurransen torsdag, og ble lagt i kunstig koma på sykehuset i Ljubljana. Han hadde også en punktert lunge og et brukket kragebein etter fallet.

Den ferske verdenscupvinneren Halvor Egner Granerud var lettet og glad da han fikk høre at kompisen hadde våknet.

– Det var en veldig god følelse, en kjempeglede. Det spredte seg en godfølelse i hele kroppen. Vi har vært veldig bekymra alle mann, sier Granerud.

Granerud med verdscupkula

VERDENSCUPVINNER: Halvor Granerud mottok kula som bekrefter at han har vært verdens beste skihopper denne sesongen.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Han og de andre hopperne på landslaget fikk vite om tilstanden til Tande fra samboeren til hopperen.

– Ikke vært noen tøffere perioder

Granerud forteller at det har vært krevende å vite at Tande har ligget i koma mens resten av laget har konkurrert.

– Jeg merka i går, når man er ferdig med å mobilisere til hopprenn kjente jeg hvor bekymra jeg har vært. Når jeg var ut av bobla kjente jeg det hadde ligget langt fremme i hodet hele tiden, sier han.

Han forklarer videre at de to er gode kompiser som har det gøy rundt hoppingen også.

– Det er ikke kult å ha en veldig god kamerat på sykehus i koma.

Han beskriver vennskapet slik:

– Jeg tror det er som kompiser flest. Man har felles interessert og kjemi som klikker godt sammen. Største problemet vårt er at jeg begynner å le av han og han ler av min latter, så vi kan ende i luper. Vi er veldig gode venner.

Tandes fall skjedde kort tid før Granerud selv skulle hoppe. Dermed fikk han med seg at kameraten hadde falt.

– Mens jeg gjør meg klar hører jeg de fyrer i gang helikopteret, og jeg får med meg at han tas inn i helikopteret. Det var blytungt.

I en pressemelding fra Norges Skiforbund står det at Tande har hatt stor fremgang natt til mandag, og at han fortsatt behandles på Universitetssykehuset i Ljubljana.

Tande fall

STYGT FALL: Tande mistet kontrollen i luften og landet på ryggen i Planica.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

– Han ble koblet fra respiratoren i 6-tiden i morges og alt har gått fint. Familien er hos han og han prater med dem, sier Hopplandslagets laglege Guri Ranum Ekås mandag morgen.

I en uttalelse fra Tandes familie bekreftes det at de kom til Slovenia i går og at prosessen med oppvåkningen var i gang da.

– Det var veldig godt å komme på sykehuset i dag tidlig å se at Daniel var våken og at han var seg selv. Det har vært vonde og lange dager med venting. Men det er godt å vite at Daniel har blitt tatt godt vare på og har fått kommet seg til hektene under rolige og trygge forhold, skriver familien.

– Det er ikke vært noen tøffere perioder vi har vært sammen om som lag. Det kan jeg ikke forestille meg, sier Bråthen om tiden etter fallet mandag.

Skryter av det medisinske personellet

Bråthen benytter igjen muligheten til å skryte av arbeidet som har vært gjort ved sykehuset etter hendelsen.

– Det tok 59 minutter fra fallet til han var på intensivavdeling i Ljubljana. Det har vært en oppmerksomhet og oppfølging fra absolutt høyeste hold i Slovenia.

Hoppuka, verdenscup hopp

TØFF PERIODE: Ifølge sportssjef Clas Brede Bråthen har dette vært den tøffeste perioden for landslaget som han kan komme på.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Også Tandes familie og hopptreneren mener han har fått god behandling.

– Legene og støtteapparatet har gitt Daniel den beste behandlingen som tenkes kan. Blir behandlet som en konge! skriver familien i uttalelsen.

– Det er den beste beskjeden denne helgen. Vi er alle ekstremt glad for at Daniel er våken og at det går bra med han. Det er bare å takke hele medisinsk apparat fra Planica til klinikken i Ljubljana. Jeg håper Daniel kan snart dra hjem og blir 100 prosent frisk igjen, skriver hopplandslagets trener Aleksander Stöckl i en melding til NRK.

Mistet kontrollen i luften

Tandes fall skjedde i skiflygingsbakken i Planica, som er kjent for å være en bakke hopperne får stor høyde i. Nordmannen landet stygt på ryggen etter å ha mistet balansen i lufta, og ble raskt flydd til sykehuset i Ljubljana, hvor han ble lagt i koma.

– Han hadde et fint hopp fra hoppkanten med masse energi, og i flyfasen ut går skiene litt for hardt. Han blir litt bred, får venstreskia litt ut og får litt luft oppå tuppen. Da går venstreskien ned, han roterer den veien og lander på ryggen, fortalte hopptrener Aleksander Stöckl etter prøveomgangen torsdag.

Søndag kom det meldinger om at han responderte på å bli snakket til og rørte seg. Han fikk også besøk av moren og samboeren. Det skjedde etter legene startet oppvåkningen lørdag.

– Nå er han i en prosess omkring oppvåkning, som innebærer at han trapper ned på medisinen han får, fortalte hopplandslagets lege Guri Ranum Ekås til NRK søndag.

Søndag stilte hoppeliten opp for den norske hopperen, da de viste et banner hvor det stod: «Daniel-André Tande! Beste ønsker fra Planica. Ser deg snart!»

Slovenia Ski Jumping World Cup
Foto: AP
For ett år siden var Halvor Egner Granerud en middelmådig skihopper, nå er han best i verden. Men sesongen har også bydd på nedturer i Hoppuka og VM.

For ett år siden var Halvor Egner Granerud en middelmådig skihopper, nå er han best i verden. Men sesongen har også bydd på nedturer i Hoppuka og VM.

Sportsnyheter

Robert Lewandowski

Unge for alltid

De fleste EM-stjernene kan snart spille til de er 40 år, tror eksperter. Hva kan vi lære av utøverne som aldri blir gamle?

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Knallhardt ut mot blodig Mbappé: – Mangler respekt for motstanderen

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

Siste nytt

 • Sikret seieren på overtid med sitt første landslagsmål

  Sluttminuttene mellom Tsjekkia og Portugal var ikke for de med svakt hjerte.

  To minutter på overtid sendte Fransisco Conceicao hele Portugal til himmels med sitt aller første landslagsmål. Da røk både hemningen og drakta.

  21-åringen spilte bare sin fjerde landskamp tirsdag. Poengene han sikret var svært viktige for portugiserne, som er storfavoritter til å ta seg videre fra gruppe F.

  Og bare fem minutter tidligere rakk Diogo Jota å være i himmelen et lite minutt, da han stanget inn en Ronaldo-retur. Men scoringen ble VAR-annullert for en marginal offside.

  Men det var Tsjekkia som skulle få den første nettkjenningen, mot spillets gang.

  For dette mesterskapet har vist seg å være et for de vakre målene. Lukas Provod hadde fått med seg det. For da tsjekkerne bet seg fast i angrep, havnet ballen hos Slavia Praha-spilleren på 18–19 meter, og han prøvde lykken.

  Utagbart for Portugals sisteskanse gikk ballen i lengste hjørne, og tsjekkerne hadde, dog noe ufortjent, gått i ledelsen.

  – Det er mye følelser og en forbanna Ronaldo.

  Det sa NRKs kommentator Nora Johnsen da 1–0 var et faktum.

  Den skulle ikke vare lenge. Portugiserne fortsatte å trykke på, og fikk både betalt og tsjekkisk hjelp.

  Nuno Mendes la inn foran mål, men det hadde Stanek kontroll på. Keeperen bokset ut, men klareringen gikk rett i beina på Robin Hranac. Ballen spratt inn i målet, og lagene var like langt.

  Francisco Conceicao jubler for å ha vunnet kampen for Portugal.
  Foto: AP
 • IK Starts medlemmer godkjente avtalen med amerikansk investorgruppe

  Roger Loughney, David Grim og Jean Bley er hovedaksjonærene som nå skal investere i Start gjennom en såkalt dualmodell. Start har inngått en tiårsavtale med aksjeselskapet «Stein på Stein 1905», som har signalisert at de skal inn med 40 millioner kroner.

  4. juni gjorde klubben det kjent at de hadde landet en avtale med investorgruppen. Dermed var det opp til medlemmene å stemme over den.

  360 stemmeberettigede stemte for avtalen, mens 85 stemte mot. Åtte medlemmer stemte blankt.

  Det krevdes to tredels flertall for at samarbeidet skulle bli noe av.

  Daglig leder i Start, Sveinung Hedding-Valvik, påpekte i sitt innlegg tirsdag at klubben er avhengig av sju millioner kroner for å unngå konsekvenser som fratrekk av poeng og degradering.

  Hedding-Valvik omtalte det som et «sjansespill» å ikke akseptere avtalen.

  Det er ingen hemmelighet at Start har slitt økonomisk. Som følge av et underskudd på 8,6 millioner kroner i 2022, gikk klubben inn i 2023 med en egenkapital på 3,3 millioner kroner.

  Fjoråret endte så med et nytt estimert underskudd på rundt 10,5 millioner. (NTB)

  Sparebank Sør-Arena
  Foto: NTB
 • Tennislegenden Murray nådde utrolig milepæl – passerte 1000 kamper på ATP-touren

  To ganger olympisk mester Andy Murray tok seg tirsdag videre til 2. runde i ATP500-turneringen i London. Det var britens 1000. kamp på ATP-touren i karrieren.

  37-åringen står bokført med to Wimbledon-titler og én US Open-tittel. Karrierens største triumf sikret han under OL i 2012, da han tok gull på hjemmebane.

  I tillegg til tre Grand Slam-titler har Murray spilt hele fem finaler i Australian Open.

  Roger Federer (1526) har rekorden for flest kamper på ATP-touren gjennom tidene. Bak sveitseren følger Novak Djokovic (1324), Rafael Nadal (1300) og David Ferrer (1111).

  Jordan Thompson er Murrays neste motstander i London. Turneringen er viktig i oppladningen til prestisjetunge Wimbledon senere i sommer.

  I november 2016 tronet Murray øverst på verdensrankingen.

  (NTB)

  koFTFOJK_DQ
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal