Hopp til innhold

Tandes første ord til sportssjefen etter fallet: – Dere blir ikke kvitt meg så lett

Mandag morgen kom den gode nyheten fra Slovenia. Skihopperen Daniel-André Tande har våknet fra koma etter det stygge fallet i Planica torsdag. Fra sykesenga i Ljubljana var Tande rask med en kommentar som fikk sportssjef Clas Brede Bråthen til å dra på smilebåndet.

NM Hopp 2019: Normalbakke Kvinner / Menn

VÅKEN: Daniel-André Tande.

Foto: Fredrik Hagen

– Han har prata med mamma og kjæresten og gjenkjenner dem, og alt er bra, sier sportssjef for hopplandslaget Clas Brede Bråthen til NRK mandag morgen.

Senere samme dag fikk også Bråthen noen minutter med Tande over videosamtale.

– Han åpnet med å si «dere blir ikke kvitt meg så lett». Det var ganske lett å skjønne at Daniel var Daniel. Han var selvfølgelig litt omtåket og desorientert, men det skulle bare mangle etter den runden han har vært gjennom, sier Bråthen.

– Det var selvfølgelig godt å se at Daniel åpnet øynene sine i går (søndag) også, men det er noe helt annet når han responderer, snakker og smiler. Da er han den gutten vi kjenner så godt og har blitt så glad i, legger han til.

Tande falt i et prøvehopp før konkurransen torsdag, og ble lagt i kunstig koma på sykehuset i Ljubljana. Han hadde også en punktert lunge og et brukket kragebein etter fallet.

Den ferske verdenscupvinneren Halvor Egner Granerud var lettet og glad da han fikk høre at kompisen hadde våknet.

– Det var en veldig god følelse, en kjempeglede. Det spredte seg en godfølelse i hele kroppen. Vi har vært veldig bekymra alle mann, sier Granerud.

Granerud med verdscupkula

VERDENSCUPVINNER: Halvor Granerud mottok kula som bekrefter at han har vært verdens beste skihopper denne sesongen.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Han og de andre hopperne på landslaget fikk vite om tilstanden til Tande fra samboeren til hopperen.

– Ikke vært noen tøffere perioder

Granerud forteller at det har vært krevende å vite at Tande har ligget i koma mens resten av laget har konkurrert.

– Jeg merka i går, når man er ferdig med å mobilisere til hopprenn kjente jeg hvor bekymra jeg har vært. Når jeg var ut av bobla kjente jeg det hadde ligget langt fremme i hodet hele tiden, sier han.

Han forklarer videre at de to er gode kompiser som har det gøy rundt hoppingen også.

– Det er ikke kult å ha en veldig god kamerat på sykehus i koma.

Han beskriver vennskapet slik:

– Jeg tror det er som kompiser flest. Man har felles interessert og kjemi som klikker godt sammen. Største problemet vårt er at jeg begynner å le av han og han ler av min latter, så vi kan ende i luper. Vi er veldig gode venner.

Tandes fall skjedde kort tid før Granerud selv skulle hoppe. Dermed fikk han med seg at kameraten hadde falt.

– Mens jeg gjør meg klar hører jeg de fyrer i gang helikopteret, og jeg får med meg at han tas inn i helikopteret. Det var blytungt.

I en pressemelding fra Norges Skiforbund står det at Tande har hatt stor fremgang natt til mandag, og at han fortsatt behandles på Universitetssykehuset i Ljubljana.

Tande fall

STYGT FALL: Tande mistet kontrollen i luften og landet på ryggen i Planica.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

– Han ble koblet fra respiratoren i 6-tiden i morges og alt har gått fint. Familien er hos han og han prater med dem, sier Hopplandslagets laglege Guri Ranum Ekås mandag morgen.

I en uttalelse fra Tandes familie bekreftes det at de kom til Slovenia i går og at prosessen med oppvåkningen var i gang da.

– Det var veldig godt å komme på sykehuset i dag tidlig å se at Daniel var våken og at han var seg selv. Det har vært vonde og lange dager med venting. Men det er godt å vite at Daniel har blitt tatt godt vare på og har fått kommet seg til hektene under rolige og trygge forhold, skriver familien.

– Det er ikke vært noen tøffere perioder vi har vært sammen om som lag. Det kan jeg ikke forestille meg, sier Bråthen om tiden etter fallet mandag.

Skryter av det medisinske personellet

Bråthen benytter igjen muligheten til å skryte av arbeidet som har vært gjort ved sykehuset etter hendelsen.

– Det tok 59 minutter fra fallet til han var på intensivavdeling i Ljubljana. Det har vært en oppmerksomhet og oppfølging fra absolutt høyeste hold i Slovenia.

Hoppuka, verdenscup hopp

TØFF PERIODE: Ifølge sportssjef Clas Brede Bråthen har dette vært den tøffeste perioden for landslaget som han kan komme på.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Også Tandes familie og hopptreneren mener han har fått god behandling.

– Legene og støtteapparatet har gitt Daniel den beste behandlingen som tenkes kan. Blir behandlet som en konge! skriver familien i uttalelsen.

– Det er den beste beskjeden denne helgen. Vi er alle ekstremt glad for at Daniel er våken og at det går bra med han. Det er bare å takke hele medisinsk apparat fra Planica til klinikken i Ljubljana. Jeg håper Daniel kan snart dra hjem og blir 100 prosent frisk igjen, skriver hopplandslagets trener Aleksander Stöckl i en melding til NRK.

Mistet kontrollen i luften

Tandes fall skjedde i skiflygingsbakken i Planica, som er kjent for å være en bakke hopperne får stor høyde i. Nordmannen landet stygt på ryggen etter å ha mistet balansen i lufta, og ble raskt flydd til sykehuset i Ljubljana, hvor han ble lagt i koma.

– Han hadde et fint hopp fra hoppkanten med masse energi, og i flyfasen ut går skiene litt for hardt. Han blir litt bred, får venstreskia litt ut og får litt luft oppå tuppen. Da går venstreskien ned, han roterer den veien og lander på ryggen, fortalte hopptrener Aleksander Stöckl etter prøveomgangen torsdag.

Søndag kom det meldinger om at han responderte på å bli snakket til og rørte seg. Han fikk også besøk av moren og samboeren. Det skjedde etter legene startet oppvåkningen lørdag.

– Nå er han i en prosess omkring oppvåkning, som innebærer at han trapper ned på medisinen han får, fortalte hopplandslagets lege Guri Ranum Ekås til NRK søndag.

Søndag stilte hoppeliten opp for den norske hopperen, da de viste et banner hvor det stod: «Daniel-André Tande! Beste ønsker fra Planica. Ser deg snart!»

Slovenia Ski Jumping World Cup
Foto: AP
For ett år siden var Halvor Egner Granerud en middelmådig skihopper, nå er han best i verden. Men sesongen har også bydd på nedturer i Hoppuka og VM.

For ett år siden var Halvor Egner Granerud en middelmådig skihopper, nå er han best i verden. Men sesongen har også bydd på nedturer i Hoppuka og VM.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal