Hopp til innhold

Situasjonen stabil for Tande etter fallet – vekkes gradvis lørdag

PLANICA/OSLO (NRK): Daniel-André Tande følges tett av medisinsk helsepersonell etter det stygge fallet i skiflygingsbakken torsdag. Nå opplyser sportssjefen at han blir vekket fra kunstig koma lørdag morgen.

LPVE9B90naw

STYGT FALL: Daniel-André Tande mistet kontrollen og landet hardt på ryggen.

Foto: AP

Han blir fortsatt behandlet på Universitetssykehuset i Ljubljana i Slovenia.

Fredag kveld bekrefter sportssjef Clas Brede Bråthen at Daniel-André Tande vekkes opp fra kunstig koma lørdag morgen.

– Daniel blir godt ivaretatt og har i dag gjennomgått nye undersøkelser som gir oss litt mer ro og trygghet. Han vil gradvis bli vekket fra sitt kunstige koma i løpet av i morgen tidlig, slik det ser ut nå. Da vil jeg være der sammen med han, skriver Bråthen i en SMS.

Stabil situasjon

Det var i prøveomgangen før rennet det gikk galt for nordmannen. Tande brakk kragebeinet og fikk en punktert lunge, men unngikk hode- og nakkeskader. Han ble lagt i kunstig koma i etterkant av fallet.

– Etter forholdene går det bra med Daniel. I går ble det gjennomført traumeundersøking av et tverrfaglig team samt CT-undersøkelser. Han følges tett og nye undersøkelser gjøres i dag. Neste skritt er at han gradvis skal vekkes opp i kveld eller i løpet av morgendagen, sa hopplandslagets laglege Guri Ranum Ekås til NRK fredag ettermiddag.

Guri Ranum Ekås

LEGE: Guri Ranum Ekås, hoppernes laglege.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Hun lå til at forholdene er uendret fra i går.

– Situasjonen er stabil, han ligger i kunstig koma og har pådratt seg kragebeinsbrudd samt punktert lunge. Han følges tett og skal gjennom nye undersøkelser i morgen. Vi er i tett dialog med legene som følger han på sykehuset, fortalte Guri Ranum Ekås da.

– Det er vanskelig å se

I pausen av hopprennet torsdag var det imidlertid langt mer usikkert hvordan det hadde gått med nordmannen.

– Det er vanskelig å se at en utøver får luft på skiene og går rundt. Man må bare håpe på det beste, at alt er i orden med ham. Det er det viktigste, sa en engstelig hopptrener Aleksander Stöckl.

Etter konkurransen, hvor Robert Johansson ble beste norske med 7.-plass, bekreftet en tydelig preget sportssjef, Clas Brede Bråthen, at Tande var fraktet til sykehuset i Ljubljana.

Nå takker sportssjefen arrangørene for måten de taklet situasjonen på.

Clas Brede Bråthen

PREGET: Clas Brede Bråthen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg kan ikke få fullrost arrangøren, førstehjelp og traumeteamet nok. De har håndtert dette på forbilledlig måte, sier Bråthen fredag og fortsetter:

Fra han detter i bakken til han er på sykehuset tar det 59 minutter. Det er smått utrolig og jeg er stum av beundring for det det slovenske helseteamet har gjort.

– Utfordrende å holde fokus

Norges bestemann i hoppbakken torsdag, Robert Johansson, sa han ble påvirket av det som skjedde med lagkameraten etter hopprennet.

– Det ble en dag hvor det ble utfordrende å holde fokus på rett plass. Det må jeg bare være så ærlig og innrømme. Jeg må i hvert fall si meg fornøyd med hvordan jeg endte opp med å takle dagen, sa han.

Robert Johansson

VIL HOPPE FOR TANDE: Robert Johansson sier de vil få til noen gode hopp for Daniel-André Tande.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

– Likevel tror jeg det er utrolig viktig at vi prøver å jobbe oss gjennom dagen og prøver å få til noen gode skihopp for Daniel, la han til.

Hva har dere snakket om og har dere hørt noe mer?

– Jeg har ikke hørt noe mer ennå, annet enn at han var stabil og pusta på egen hånd. Noe annet har ikke jeg hørt enda, svarte hopperen.

Også Norges hoppstjerne Halvor Granerud har uttalt seg på Twitter. Han tok seg ikke til finaleomgangen etter et skuffende hopp i første omgang på rett i underkant av 200 meter.

Laster Twitter-innhold

«En av de verste dagene jeg har hatt i bakken. Ny dag i morgen, forhåpentligvis med noen gode nyheter fra sykehuset», skriver han.

Mistet kontrollen

Det var i prøveomgangen at Daniel-André Tande falt. Han satte utfor, men like etter avsatsen mistet han balansen i svevet og landet stygt på ryggen.

Skiene falt av og han skled hele bakken ned.

– Hva gikk galt?

– Han hadde et fint hopp fra hoppkanten med masse energi, og i flyfasen ut går skiene litt for hardt. Han blir litt bred, får venstreskia litt ut og får litt luft oppå tuppen. Da går venstreskien ned, han roterer den veien og lander på ryggen, fortalte Stöckl etter prøveomgangen.

Ekspert Johan Remen Evensen fortalte at det Tande opplevde, er noe av det verste en hopper kan gå gjennom.

– Det er det ultimate marerittet til en utøver i den aller største bakken du kan hoppe i. Jeg blir ordentlig uvel, sa Evensen.

Tande fall
Foto: Skjermdump / NRK
Tande
Foto: Skjermdump / NRK

Ekspertkollega Anders Jacobsen var glad for at han ikke landet verre, selv om bildene viste et ganske stygt fall.

– Sånne type fall er det verste man kan få. Han lander heldigvis ikke rett på hodet. Han går inn i en «guard» når han lander, men han lander ganske flatt. At han har 80 km/t når han treffer bakken er nok sikkert, sa Jacobsen.

Utøverne bestemmer selv

En stund var det usikkert om de norske faktisk stilte til start etter det fryktelige fallet til kollegaen, men det gjorde de.

– Det er utøverne som bestemmer om de skal hoppe. Når vi har følelsen av at utøveren ikke føler seg trygg, så får de selvsagt en anbefaling fra oss. Men det virker som om de har ganske bra kontroll, sa trener Stöckl.

– Var det riktig å gjennomføre konkurransen?

– Ja, så lenge man ikke kan si at det er uforsvarlige forhold, så må vi bare leve med at det av og til skjer det sånne fall. Dessverre var det utøverens egen skyld, du kan ikke skylde på noe annet. FIS gjør en god jobb, bakken er veldig bra preppa, alt er i orden. Det var også ganske fine forhold når Daniel hoppa.

Tande fraktet i helikopter

TIL SYKEHUS: Daniel-André Tande i helikopteret til Ljubljana.

Foto: Skjermdump / NRK

Sportsnyheter

U21 EM-kvalifisering i fotball: Norge - Latvia (7-0)

Solbakken tok ut Bobb – vraket sønnen

Manchester Citys Oscar Bobb (20) skal for første gang vise seg frem på A-landslaget. Markus Solbakken må bli hjemme denne gangen.

Siste nytt

 • Russland varsler 300 Paralympics-deltakere

  Det kan bli inntil 300 russiske deltakere i Paralympics i Paris, anslår Pavel Rozjkov, som er leder i Russlands paralympiske komité (RPC).

  Han legger til at antallet vil bli null dersom utøverne må signere en erklæring om at de fordømmer Russlands krigføring i Ukraina.

  Generalforsamlingen i Den internasjonale paralympiske komité (IPC) stemte i forrige uke for bare delvis suspensjon av Russland og Belarus. Det betyr at utøvere fra de landene kan delta i Paralympics som nøytrale og uten bruk av nasjonssymboler.

  – Omkring 300 utøvere kan få delta. Vi håper at særforbundene lar våre utøvere være med i konkurranser slik at de kan kvalifisere seg, sier Rozjkov til nyhetsbyrået Tass, gjengitt av nettstedet Insidethegames.

  – Kriteriene for deltakelse er svært generelle. IPC-styret vil med det første formulere dem klarere, legger han til. (NTB)

  VbGBwnS13AI
  Foto: NTB
 • Dommerne fra Liverpool-kampen vrakes

  De to VAR-dommerne som feilaktig annullerte en Liverpool-scoring mot Tottenham i helgen, får en pause fra kampene i neste runde, skriver BBC.

  Darren England og hans assistent Dan Cook har måttet tåle hard kritikk etter at de lot være å bryte inn da Luis Diaz feilaktig ble avvinket for offside. VAR-feilen kostet Liverpool et ledermål, og laget endte med å tape 1–2 i en kamp der det også fikk to røde kort.

  Dommerforeningen PGMOL har uttalt at målet burde blitt stående, og at tabben i VAR-rommet var en «betydelig menneskelig feil».

  Verken England eller Cook blir involvert i kommende helgs kamper i Premier League. Det blir derimot hoveddommeren og fjerdedommeren fra den nevnte kampen, Simon Hooper og Michael Oliver.

  BBC skriver at Hooper skal være VAR-dommer i kampen mellom Everton og Bournemouth, mens Oliver blir VAR-dommer i Luton – Tottenham og hoveddommer i toppkampen mellom Arsenal og Manchester City.

  (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • Dette er U21-troppen mot Østerrike og Italia

  U21-landslagstrener i fotball Jan Peder Jalland har tatt ut troppen til kamp mot Østerrike og EM-kvalifiseringskamp mot Italia.

  Keepere: Sander Tangvik (Rosenborg), Magnus Sjøeng (Vålerenga)

  Backer: Leo Fuhr Hjelde (Leeds), Nikolai Hopland (Aalesund), Halvor Rødølen Opsahl (HamKam), Max Williamsen (Kristiansund), Eskil Edh (Lillestrøm), Fredrik Sjøvold (Bodø/Glimt), David Møller Wolfe (AZ Alkmaar), Mathias Løvik (Molde), Frederik Oppegård (PSV Eindhoven).

  Midtbanespillere: Alwande Roaldsøy (Atalanta U23), Isak Hansen-Aarøen (Manchester United), Kristian Malt Arnstad (Anderlecht), Christos Zafeiris (Slavia Praha), Tobias Fjeld Gulliksen (Bodø/Glimt), Odin Thiago Holm (Celtic).

  Spisser: Thelonious Aasgaard (Wigan), Andreas Schjelderup (Benfica), Joel Mvuka (Lorient), Daniel Karlsbakk (Heerenveen), Seedy Jatta (Sturm Graz).

  Norge møter Østerrike 12. oktober og bortekampen mot Italia går 17. oktober.

  (NTB)

  U21 EM-kvalifisering i fotball: Norge - Latvia (7-0)
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste