Hopp til innhold

Situasjonen stabil for Tande etter fallet – vekkes gradvis lørdag

PLANICA/OSLO (NRK): Daniel-André Tande følges tett av medisinsk helsepersonell etter det stygge fallet i skiflygingsbakken torsdag. Nå opplyser sportssjefen at han blir vekket fra kunstig koma lørdag morgen.

LPVE9B90naw

STYGT FALL: Daniel-André Tande mistet kontrollen og landet hardt på ryggen.

Foto: AP

Han blir fortsatt behandlet på Universitetssykehuset i Ljubljana i Slovenia.

Fredag kveld bekrefter sportssjef Clas Brede Bråthen at Daniel-André Tande vekkes opp fra kunstig koma lørdag morgen.

– Daniel blir godt ivaretatt og har i dag gjennomgått nye undersøkelser som gir oss litt mer ro og trygghet. Han vil gradvis bli vekket fra sitt kunstige koma i løpet av i morgen tidlig, slik det ser ut nå. Da vil jeg være der sammen med han, skriver Bråthen i en SMS.

Stabil situasjon

Det var i prøveomgangen før rennet det gikk galt for nordmannen. Tande brakk kragebeinet og fikk en punktert lunge, men unngikk hode- og nakkeskader. Han ble lagt i kunstig koma i etterkant av fallet.

– Etter forholdene går det bra med Daniel. I går ble det gjennomført traumeundersøking av et tverrfaglig team samt CT-undersøkelser. Han følges tett og nye undersøkelser gjøres i dag. Neste skritt er at han gradvis skal vekkes opp i kveld eller i løpet av morgendagen, sa hopplandslagets laglege Guri Ranum Ekås til NRK fredag ettermiddag.

Guri Ranum Ekås

LEGE: Guri Ranum Ekås, hoppernes laglege.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Hun lå til at forholdene er uendret fra i går.

– Situasjonen er stabil, han ligger i kunstig koma og har pådratt seg kragebeinsbrudd samt punktert lunge. Han følges tett og skal gjennom nye undersøkelser i morgen. Vi er i tett dialog med legene som følger han på sykehuset, fortalte Guri Ranum Ekås da.

– Det er vanskelig å se

I pausen av hopprennet torsdag var det imidlertid langt mer usikkert hvordan det hadde gått med nordmannen.

– Det er vanskelig å se at en utøver får luft på skiene og går rundt. Man må bare håpe på det beste, at alt er i orden med ham. Det er det viktigste, sa en engstelig hopptrener Aleksander Stöckl.

Etter konkurransen, hvor Robert Johansson ble beste norske med 7.-plass, bekreftet en tydelig preget sportssjef, Clas Brede Bråthen, at Tande var fraktet til sykehuset i Ljubljana.

Nå takker sportssjefen arrangørene for måten de taklet situasjonen på.

Clas Brede Bråthen

PREGET: Clas Brede Bråthen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg kan ikke få fullrost arrangøren, førstehjelp og traumeteamet nok. De har håndtert dette på forbilledlig måte, sier Bråthen fredag og fortsetter:

Fra han detter i bakken til han er på sykehuset tar det 59 minutter. Det er smått utrolig og jeg er stum av beundring for det det slovenske helseteamet har gjort.

– Utfordrende å holde fokus

Norges bestemann i hoppbakken torsdag, Robert Johansson, sa han ble påvirket av det som skjedde med lagkameraten etter hopprennet.

– Det ble en dag hvor det ble utfordrende å holde fokus på rett plass. Det må jeg bare være så ærlig og innrømme. Jeg må i hvert fall si meg fornøyd med hvordan jeg endte opp med å takle dagen, sa han.

Robert Johansson

VIL HOPPE FOR TANDE: Robert Johansson sier de vil få til noen gode hopp for Daniel-André Tande.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

– Likevel tror jeg det er utrolig viktig at vi prøver å jobbe oss gjennom dagen og prøver å få til noen gode skihopp for Daniel, la han til.

Hva har dere snakket om og har dere hørt noe mer?

– Jeg har ikke hørt noe mer ennå, annet enn at han var stabil og pusta på egen hånd. Noe annet har ikke jeg hørt enda, svarte hopperen.

Også Norges hoppstjerne Halvor Granerud har uttalt seg på Twitter. Han tok seg ikke til finaleomgangen etter et skuffende hopp i første omgang på rett i underkant av 200 meter.

Laster Twitter-innhold

«En av de verste dagene jeg har hatt i bakken. Ny dag i morgen, forhåpentligvis med noen gode nyheter fra sykehuset», skriver han.

Mistet kontrollen

Det var i prøveomgangen at Daniel-André Tande falt. Han satte utfor, men like etter avsatsen mistet han balansen i svevet og landet stygt på ryggen.

Skiene falt av og han skled hele bakken ned.

– Hva gikk galt?

– Han hadde et fint hopp fra hoppkanten med masse energi, og i flyfasen ut går skiene litt for hardt. Han blir litt bred, får venstreskia litt ut og får litt luft oppå tuppen. Da går venstreskien ned, han roterer den veien og lander på ryggen, fortalte Stöckl etter prøveomgangen.

Ekspert Johan Remen Evensen fortalte at det Tande opplevde, er noe av det verste en hopper kan gå gjennom.

– Det er det ultimate marerittet til en utøver i den aller største bakken du kan hoppe i. Jeg blir ordentlig uvel, sa Evensen.

Tande fall
Foto: Skjermdump / NRK
Tande
Foto: Skjermdump / NRK

Ekspertkollega Anders Jacobsen var glad for at han ikke landet verre, selv om bildene viste et ganske stygt fall.

– Sånne type fall er det verste man kan få. Han lander heldigvis ikke rett på hodet. Han går inn i en «guard» når han lander, men han lander ganske flatt. At han har 80 km/t når han treffer bakken er nok sikkert, sa Jacobsen.

Utøverne bestemmer selv

En stund var det usikkert om de norske faktisk stilte til start etter det fryktelige fallet til kollegaen, men det gjorde de.

– Det er utøverne som bestemmer om de skal hoppe. Når vi har følelsen av at utøveren ikke føler seg trygg, så får de selvsagt en anbefaling fra oss. Men det virker som om de har ganske bra kontroll, sa trener Stöckl.

– Var det riktig å gjennomføre konkurransen?

– Ja, så lenge man ikke kan si at det er uforsvarlige forhold, så må vi bare leve med at det av og til skjer det sånne fall. Dessverre var det utøverens egen skyld, du kan ikke skylde på noe annet. FIS gjør en god jobb, bakken er veldig bra preppa, alt er i orden. Det var også ganske fine forhold når Daniel hoppa.

Tande fraktet i helikopter

TIL SYKEHUS: Daniel-André Tande i helikopteret til Ljubljana.

Foto: Skjermdump / NRK

Sportsnyheter

Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

For ti år siden herjet to 17-åringer med erfarne landslagsspillere i cupfinalen, og lørdag stod duoen ansikt til ansikt i mesterligafinalen. Der var de toneangivende for hvert sitt lag.

Siste nytt

 • Mbappé feiret ny kontrakt med hattrick

  Kylian Mbappé strålte etter å ha kunngjort at han blir værende i Paris. Den franske stjernen feiret ny PSG-kontrakt med hattrick i 5-0-seieren over Metz.

  – Jeg er veldig glad for å bli værende i Frankrike. I Paris, i min by, sa Mbappé til tilskuerne på Parc des Princes da han før kampstart holdt opp en trøye med "Mbappé 2025" på ryggen.

  Mbappé forlenger med Paris Saint-Germain fram til 2025 og skroter en gigantovergang til Real Madrid.

  Kanskje var det noen tusen kilo med press som forsvant fra skuldrene hans. Da kampen kom i gang, herjet Mbappé og de andre storstjernene i PSG. Først satte Mbappé inn 1-0 etter assist fra Angel di Maria etter 25 minutter, før Lionel Messi viste klasse bare to minutter senere.

  Kylian Mbappé
  Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP
 • Norge straffet i undertall – tapte mot Tsjekkia

  De norske ishockeygutta holdt følge med storfavoritt Tsjekkia i spill fem mot fem, men tapte VM-kampen 1-3 etter nye problemer i undertall.

  Tsjekkia startet VM på skuffende vis, men har hevet seg etter at blant andre NHL-profil David Pastrnak kom inn i troppen. Norge øynet håpet om en sjokkseier, men i stedet ble det tap nummer sju på rad mot Tsjekkia.

  Men de norske gutta holdt godt følge med Tsjekkia så lenge alle spillere var på isen. I rent fem-mot-fem-spill ble det 0-0.

  – Det er litt sånn det er. Det er jevnt i alle kampene og vanskelig å score i fem mot fem. Så det gjelder å holde seg unna utvisningsboksen, sa Norges Andreas Martinsen til Viaplay.

  Norge sliter nemlig i undertall. Så langt i VM har over 1 av 3 undertallsperioder endt med baklengsmål. Det gjentok seg lørdag. To undertall og ett tsjekkisk straffeslag ga 3-0 før Ludvig Hoff reduserte i tredje periode. Det ble det eneste norske målet tross flere sjanser.

  Roman Cervenka kunne sette inn 4-1 i et tomt norsk bur halvannet minutt før full tid.

  – Det er mye bra som vi bare må ta med oss. Vi spiller mot et av verdens beste hockeylag, sa Martinsen.

  Søndag venter Sverige for Norge.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Jussi Nukari / AP
 • La Liga klager mot Mbappé-kontrakt: – Skandaløst

  Kylian Mbappé (23) har valgt å bli i Paris Saint-Germain i stedet for å gå til Real Madrid, opplyser klubbens president. Det får La Liga til å reagere.

  Nå klager den spanske ligaen mot Uefa, franske myndigheter og EU.

  La Liga skriver at det er skandaløst at en klubb som Paris Saint-Germain kan forlenge med en av sine best betalte spillere tross tap på over 2 milliarder kroner sist sesong.

  – Denne typen avtaler er et angrep på den økonomiske stabiliteten i europeisk fotball og setter flere hundre tusen arbeidsplasser og sportens integritet i fare, skriver La Liga i en uttalelse.

  La Liga påpeker at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tidligere har straffet PSG etter klager fra La Liga. Straffen er senere omgjort av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

  – PSG tar på seg en umulig investering med tanke på at klubben har uakseptable lønnskostnader og hadde store økonomiske tap de forrige sesongene. Det er brudd på Uefa-regler og franske økonomiske regler, skriver La Liga.

  La Liga skriver at dette viser at statseide klubber ikke respekterer eller vil respektere reglene i fotballen.

  Mbappé sa sist sommer at han ville bort fra PSG, og Real Madrid ønsket å hente ham. Lørdag ble det kjent at han i stedet forlenger med PSG fram til 2025.

  France Soccer League One
  Foto: Michel Spingler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste