Hopp til innhold

Tande bryter tausheten om skrekkfallet: – Jeg kunne våknet som en annen person

Daniel-André Tande (27) rystet en hel hoppverden da han falt på grusomt vis i Planica 25. mars. Nå, 68 dager senere, snakker han ut i offentligheten for første gang siden skrekkfallet.

Tande

FORTELLER: Daniel-André Tande har ikke snakket med noen offentlig om fallet i Planica 25. mars. Onsdag brøt han tausheten.

Foto: Hopplandslaget

Tande legger ikke skjul på at det har vært en svært spesiell periode han har gått gjennom både som privatperson og idrettsutøver.

– De anslo at jeg var uten puls i to og et halvt til tre minutter. Så det er ikke bare-bare, det, sier han i et videointervju.

Intervjuet er gjort i regi av hopplandslaget, og verken NRK eller andre medier har fått slippe til med spørsmål i denne sekvensen.

– Husker absolutt ingenting

Tande sier at det nå går veldig bra med ham og at han har begynt å trene igjen.

– Hva husker du fra fallet?

– Jeg husker absolutt ingenting. Det siste jeg husker er at jeg gikk tur med søsteren min og samboeren hennes dagen før vi reiste til Slovenia, sier Tande.

– Hvordan er det å ikke huske et slikt fall?

– Jeg tror det er like greit. Da jeg møtte resten av gutta, så tror jeg det var et større traume for dem. De husker det, men det gjør ikke jeg, sier han.

Tande

Tande har lagt bak seg en svært tøff tid.

Foto: Hopplandslaget

– Kunne våknet som en annen person

Han forteller i intervjuet at det venstre kragebeinet var helt knust etter fallet, noe som først ikke ble oppdaget på røntgen. Nå har han operert inn totalt ti skruer som holder delene på plass.

27-åringen røper at han også pådro seg fire indre hjerneblødninger.

– Blødningen var hovedsakelig fremme i venstre del (av hjernen). Det er i området som styrer personligheten, så hadde det vært en stor blødning kunne jeg våknet som en annen person. Hadde det vært større blødning kunne jeg vært ganske annerledes nå, innser hopp-profilen.

Han håper å gjøre sitt første hopp siden fallet allerede i juli. Han tror ikke opplevelsen vil hemme ham i særlig grad neste gang han sitter på startbommen.

– Det er kanskje litt vondere med hoppdress med platen under her, men noe annet tror jeg ikke blir noe problem. Jeg gleder meg til å hoppe igjen, sier Tande.

– Man blir ikke redd etter et slikt fall?

– Det gjenstår å se, men foreløpig er jeg ikke det. Det kan hende kroppen reagerer første gang man skal hoppe igjen. Jeg ser ikke for meg at det blir noe problematisk å hoppe i normalbakke og storbakke igjen. Første hopp i skiflyging kan gi litt større nerver, og hakket verre i Planica, medgir han.

oIyDu8YYIvI

Tande ble fort tatt hånd om av medisinsk personell etter fallet i Planica.

Foto: AP

– Jeg gråt godt da jeg så dem

Tande sier i intervjuet at første gang det går opp for ham at noe alvorlig er skjedd, var da han fikk besøk av moren sin og kjæresten Anja på akuttmottaket i Slovenia.

– Jeg gråt godt da jeg så dem første gangen. Jeg tror det hadde vært veldig fælt å ligge der uten noen til stede. Det er vanskelig å få med seg ting når man kommer ut av koma og er i den situasjonen, sier han.

Se fallet til Tande her (NRK advarer mot sterke bilder)

Ble lagt i kunstig koma

Selve fallet var av den rystende sorten. Tande mistet fullstendig kontrollen i lufta og landet stygt.

NRK valgte å vente til det var bekreftet at det ville gå bra med 27-åringen før vi viste klipp av fallet på våre plattformer.

Da gikk samtidig NRKs hoppeksperter Anders Jacobsen og Johan Remen Evensen stegvis gjennom hvordan og hvorfor Tande falt.

c_6Na5HZ42M

Daniel-André Tande på Sognsvann i forbindelse med uttaket av neste sesongs landslag. Han lot seg avbilde, men ikke intervju.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Fra nordmannen falt til han var på Universitetssykehuset i Ljubjana tok det ifølge sportssjef Clas Brede Bråthen 59 minutter.

Hopperen ble lagt i kunstig koma på et sykehus i Slovenia, og våknet først fire dager senere. I etterkant fikk han påvist brudd i kragebeinet og en punktert lunge.

Både han og familien har hyllet arbeidet det medisinske personellet har gjort for Tande.

– Kan bli verdens beste skihopper igjen

I midten av april ble han skrevet ut fra Akershus Universitetssykehus og har nå startet jobben med å returnere som toppidrettutøver.

Han ble nylig tatt ut på neste sesongs hopplandslag, og sportssjef Clas Brede Bråthen har klokkertro på at 27-åringen kommer tilbake sterkere enn noensinne.

– Jeg tror Daniel kan bli verdens beste skihopper igjen, sa Bråthen til NRK nylig.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal