Hopp til innhold

Ekspertene forklarer: Derfor mistet Tande kontrollen midt i svevet

For litt over en uke siden mistet Daniel-André Tande brått all kontroll i lufta. Nå som det er bekreftet at det vil gå bra med skihopperen, forklarer NRKs eksperter hvordan det kunne skje.

Daniel-André Tande

SKREKKFALLET: Daniel-André Tande ble liggende i bunn av mammutbakken i Planica etter han mistet kontrollen i prøvehoppet sitt torsdag.

Foto: NRK

Det var forrige torsdag uhellet var ute. Den norske skihopperen Daniel André Tande falt plutselig stygt under et treningshopp i skiflygingsbakken i Planica, og etterpå ble han lagt i kunstig koma med en punktert lunge og brukket kragebein.

Mange har vært bekymret for at Tande hadde pådratt seg enda større skader, men denne uken har de gode nyhetene kommet på rekke og rad etter at skihopperen våknet fra koma: Alt tyder på at Tande utrolig nok ikke kommer til å få varige mén etter fallet, og sportssjefen tror til og med at han kan komme tilbake til hoppbakken snart.

NRK har frem til i dag avventet å publisere video av hele fallet, frem til man visste omfanget av Tandes skader. Vi advarer mot sterke bilder.

Slik så det ut da Tande mistet kontrollen i svevet. OBS: Vi advarer mot sterke bilder.

Nå går NRKs hoppeksperter Anders Jacobsen og Johan Remen Evensen stegvis gjennom hvordan og hvorfor Tande falt:

1. Fra bommen til hoppkanten

Tande på bommen

PÅ BOMMEN: Daniel André Tande klar på bommen før skrekkhoppet.

I første del av hoppet går alt som det skal. Tande oppnår en fart på 102.6 kilometer i timen i det han når hoppkanten. Frem til hit er det ingen dramatikk å spore, men farten er høy og det er med på å prege fallet.

2. Hoppkanten og ut i svev

Tande møter hoppkanten

HOPPKANTEN: Tande møter hoppkanten i 102.6 km/t.

På hoppkanten treffer Tande godt, og hoppet ser ut til å bli udramatisk og godt.

– Han tar sats som normalt. Alex (Stöckl), sier at det er et godt hopp, og det er vi helt enig i. Det er et bra løft, han har bra fremdrift og han har god energi, sier Jacobsen.

3. Tande møter skiene

Tande møter flate ski

FLATE SKI: Tande møter flate ski fra en stående posisjon.

Det er i dette steget at det begynner å bli dramatisk for Tande. Nordmannen møter skiene som vanlig. Å «møte» skiene vil si at han går fra en stående posisjon på skiene, til å ligge mellom dem i lufta.

– Det som skjer her er at man vil ha flate ski for å skape mest mulig løft.

– Som vi ser så møter han skiene sine, men han føler det er for mye motstand, sier Jacobsen.

«Motstanden» som Tande opplever er normal. «Motstanden» er lufttrykket under skiene.

Dette trykket gjør det vanskelig å bevare hastigheten samt komme «over» skiene og i svevstillingen for resten av skihoppet.

– Det er et slags triks for å komme seg over skiene og det er å vinkle dem for å ta bort litt av trykket, sier Remen Evensen.

Og det er her Tande gjør en kritisk feil.

4. Tande vinkler skiene

Tande skrår skiene

MØTER SKIENE: Tande skrår skiene i møte med dem.

For å komme seg ut i svevposisjon raskest mulig så ønsker Tande å minske luftmotstanden, derfor vinkler han skiene sine. På denne måten treffer ikke luften hele flaten/undersiden av skien, men vil «skli» av når skiene vinkles. Da forsvinner mye av motstanden.

– Man presser skiene bort fra seg for å minske motstand – for å bevare hastigheten. Men her er nok Daniel litt for hard rett og slett. Han presser skiene litt for langt ut, forklarer Jacobsen.

5. Luften treffer skiene

Lufta begynner å ta tak

TAR TAK: Her begynner lufta å ta tak i den venstre skien til Daniel André Tande.

Tande vinkler skiene, men vinkler den venstre skien for mye.

– Her kommer lufttrykket, det treffer oppå skien og drar skien ned. Her er det så mye fart og så mye krefter at her er det ingen løsning, sier Jacobsen.

Lufta har dratt skien ned

DRATT NED: Lufta har dratt den venstre skien ned. Den høyre er fortsatt i posisjon. Tande mister balansen.

Når luften trykker på oversiden av skien, vil trykket være så stort at Tande ikke klarer å holde igjen. Siden Tande er fastspent i skien, så blir hele han dratt ned og mot venstre.

– I 100 kilometer i timen er det ekstremt mye trykk. Og du har ikke sjans til å holde igjen. Den eneste måten er å gå rundt, forklarer Jacobsen.

6. Tande mister balansen

Tande i ubalanse

MISTER BALANSEN: Her har Tande mistet balansen helt.

I denne delen av hoppet er uhellet ute. Tande har ingen mulighet til å hente seg inn og må forberede seg på å ikke lande på beina.

Han er i fullstendig ubalanse, men bestemmer seg for å gå inn i en slags «guard». Han bruker hendene og armene til å beskytte overkroppen og hodet så godt det lar seg gjøre.

7. Landingen

I guard

I GUARD: Tande innser at han ikke kommer til å lande på beina. Han prøver å kontrollere fallet så godt som mulig ved å gå i guard.

Tande lander med overkroppen først ned i bakken på kulen. Han er i guard først, men smellen er såpass stor at han ikke klarer å holde guarden ned bakken. Han blir slått i svime og skiene utløser seg. Tande sklir ned resten av bakken.

Fra nordmannen falt til han var på Universitetssykehuset i Ljubjana tok det ifølge sportssjef Clas Brede Bråthen 59 minutter. Både han og familien har hyllet arbeidet det medisinske personellet har gjort for Tande.

Langfredag ble han sendt hjem til Norge, hvor han etter planen snart skal begynne å trene seg opp igjen.

– At vi er der nå at vi kan tenke på hvordan han skal komme tilbake som idrettsutøver, er smått utrolig. Det sier noe om at vi har utøvere som takler ekstreme situasjoner. Det sier litt om hvor langt sporten vår har kommet med sikkerhetsutstyr og preparering, og ikke minst sier det mye om helsevesenet i Slovenia, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

– Jeg tror Daniel kan bli verdens beste skihopper igjen, legger han til.

Sportsnyheter

RBK-LSK

Supportertalsmann om VAR-markeringer: – Overrasket hvis Eliteserien blir ferdigspilt i år

Mandag møtes lederne i landets supporterklubber for å diskutere neste steg i kampen mot videodømming.

Supporterar barka saman i 1. divisjonskampen mellom Vålerenga og Start laurdag.

Går gjennom video etter supporterbråk: – Uakseptabel oppførsel

Det er førebels ikkje klart om slåstinga og blusskastinga i kampen mellom Start og Vålerenga vil få konsekvensar for supporterar.

Thomas Bach Sebastian Coe

Lordens olympiske dilemma

Han har gjort alt i sin makt for å hindre Russland i å delta i internasjonal sport. Nå kan det knuse hans drøm om å bli idrettens mektigste leder.

Siste nytt

 • Pogacar trekker seg fra OL

  Den slovenske sykkelstjernen Tadej Pogacar blir ikke å se i landeveisrittet under sommerens OL i Paris.

  Det kommer fram i en melding fra det slovenske olympiske laget på Instagram.

  «Dessverre vil ikke Tadej Pogacar være i troppen. Han trekker seg ettersom han er for sliten. Han blir erstattet av landslagskollega Domen Novak», heter det i meldingen.

  Pogacar tok søndag sin tredje sammenlagtseier i Tour de France. (NTB)

  QU3coLCQU1c
  Foto: AP
 • Rosenborg henter midtstopper

  Rosenborgs kvinnelag har forsterket seg med den erfarende midtstopperen Andrine Tomter. 29-åringen kommer fra den italienske storklubben Inter.

  RBK bekrefter overgangen på sine nettsider og opplyser at hun har signert en kontrakt som strekker seg ut 2025.

  – Andrine er en erfaren forsvarsspiller som vil bidra til laget med en gang. Vi er godt fornøyd med å få inn hennes personlighet og ferdigheter inn i spillergruppa, sa sportslig leder Mads Pettersen.

  Tomter har tidligere spilt for klubber som Kolbotn, Avaldsnes, Twente og Vålerenga. 29-åringen også notert seg i 16 A-landskamper for Norge.

  (NTB)

  XhUJyRT3fu4
  Foto: NTB
 • Glimt avbryter Nosa Dahls lån

  Bodø/Glimt har avbrutt Petter Nosa Dahls (20) lån i KFUM etter halvspilt sesong.

  Det bekrefter KFUM på X. Nosa Dahl skulle i utgangspunktet vært utlånt til hovedstadsklubben ut sesongen, men Glimt avbrøt nå lånet.

  «Takk for i år Nosa! Spillerens lån er nå avbrutt», heter det i meldingen fra Oslo-klubben.

  Nosa Dahl gjorde i januar 2022 overgang fra Frigg til KFUM, hvor han gjorde kjempesuksess og ble solgt til Glimt etter bare én sesong.

  Unggutten fikk imidlertid ikke tillit i Bodø, og ble lånt tilbake til KFUM før årets sesong, hvor han igjen har blomstret og notert seg for seks mål og tre målgivende på 17 kamper.

  Søndag erfarte Nettavisen at Nosa Dahls lån ville bli avbrutt og at Bodø/Glimt er i sluttforhandlinger om å selge spilleren til den belgiske klubben Mechelen. (NTB)

  oiEuDemZjk4
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal