Tande tilbake i Norge etter skrekkfallet - sportssjefen tror han kan bli best igjen

Daniel André Tande ble sendt hjem til Norge med ambulansefly fredag. En lettet sportssjef kan nå slå fast at skihopperen ikke har pådratt seg karrieretruende skader.

MdoGFTuwa6M

PÅ BEDRINGENS VEI: Mange har vært bekymret for Daniel André Tande den siste uken, men nå ser det ut til at det kommer til å gå bra med skihopperen.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Daniel ble transportert hjem i dag med ambulansefly. Han er nå i trygge hender i det norske helsevesenet, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Den siste uken har mange vært bekymret for hvordan det ville gå med Daniel André Tande etter at han falt svært stygt i skiflygingsbakken i Planica i Slovenia forrige torsdag.

Hopperen ble lagt i kunstig koma på et sykehus i Slovenia, og våknet først mandag denne uken.

La ut hilsen på Instagram

Ifølge Bråthen kan man nå puste lettet ut, og torsdag kveld la også Tande selv ut en betryggende hilsen på Instagram. Han skrev blant annet at han nå føler seg mye bedre, og takket for all kjærligheten og støtten han har mottatt.

pndyDacKxLk

De andre skihopperne sendte denne hilsenen til Tande etter sesongens siste verdenscuprenn i helgen som var.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

I dag har han altså fått lov til å reise hjem til Norge.

– Han har vært i trygge hender også i det slovenske helsevesenet, legger Bråthen til.

Tande pådro seg brudd i kragebeinet og fikk en punktert lunge, men unngikk heldigvis hode- og nakkeskader. Bråthen sier at de nå med stor lettelse kan utelukke at det stygge fallet har ført til mer alvorlige skader enn de som allerede er kjent.

– Helt konkret er det kragebeinet som må leges en del før han er klar til å være i full aktivitet igjen. Utover det så virker det som det er riktig bra. Det er ingen karrieretruende skader av noen karakter, sier Bråthen.

Tande fall

Tande mistet kontrollen i svevet i Planica og landet hardt på ryggen.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

Tror Tande kan bli verdens beste igjen

Nå sier sportssjefen at det faktisk ikke er lenge til Tande kan begynne å tenke på å komme tilbake til hoppbakken.

– Det har vært mye tanker rundt dette de siste syv-åtte dagene, og at vi er der nå at vi kan tenke på hvordan han skal komme tilbake som idrettsutøver er smått utrolig. Det sier noe om at vi har utøvere som takler ekstreme situasjoner. Det sier litt om hvor langt sporten vår har kommet med sikkerhetsutstyr og preparering, og ikke minst sier det mye om helsevesenet i Slovenia.

– Vi må ta det steg for steg, men det finnes idrettsutøvere som har vist at det går an å få til mye etter et dramatisk fall. Den første jeg kommer på er Aksel Lund Svindal, legger Bråthen til, før han understreker:

– Jeg tror Daniel kan bli verdens beste skihopper igjen.

Siste nytt

 • Bare Benjaminsen videre

  Andrine Benjaminsen vant sin kvartfinale kontrollert, og er som eneste norske kvinne klar for semifinale i knockoutsprinten i EM i orientering i sveitsiske Neuchatel.

  De øvrige norske kvinnene er slått ut. Viktoria Hæastad Bjørnstad var nærmest, hun var ett sekund for sen i sin semifinale. Det er første gang knockoutsprint er mesterskapsøvelse for orienteringsløperne.

  Andrine Benjaminsen
  Foto: Ivar Haugen/NOF
 • Norsk lag brøt Ungarn rundt

  Det norske sykkellaget Uno-X får ikke fortsette Ungarn rundt etter en positiv koronatest hos «en ekstern medarbeider».

  Det oppgir laget selv via Twitter. Alle rytterne har avgitt negativ prøve, men det blir ikke mer sykling i etapperittet i Ungarn. «Vi er ute av Tour de Hongrie», står det i en av twittermeldingene fra laget.

  – Vi fikk vite om dette lørdag. Vi forberedte likevel laget som om vi skulle starte. Vi har tidligere i sesongen opplevd at en positiv prøve var falsk, sier Uno X-leder Jens Haugland til NTB.

  – Når det så ble slått fast at prøven var positiv, var det ikke noe annet å gjøre enn å gi seg. Vi følger selvfølgelig de protokollene som gjelder i de landene vi oppholder oss i. Nå blir det flere tester på rytterne våre, sier Haugland.

  Det skal være snakk om «en ekstern» medarbeider som har jobbet inne i lagets boble under rittet. Vedkommende avla positiv koronatest, og dermed blir hele Uno-X-laget definert som mulige nærkontakter.

  Rittet avsluttes med etapper lørdag og søndag. (NTB)

  NM sykkel fellestart
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Stabilt for Lunde Pedersen

  Skøytestjernen Sverre Lunde Pedersen er våken og klar etter fredagens operasjon. Han blir værende på Ullevål sykehus til videre observasjon.

  Norges Skøyteforbund skriver i en kort statusoppdatering at det «etter forholdene går fint» med Pedersen. Torsdag pådro han seg flere skader i en sykkelulykke.

  Videre blir det opplyst at skøyteløperen fra Os har litt smerter i nakken. Plagene blir vurdert nærmere i løpet av de neste dagene.

  28-åringen ble fredag kveld operert for to mindre brudd i venstrehånden og et brudd i høyre underarm. Han har også et mindre brudd i kinnbeinet, men den skaden krever ingen operasjon.

  I tillegg har Pedersen en rift i leveren. Han skal fortsatt ligge på Ullevål sykehus til observasjon.

  Landslagsløperen pådro seg skadene da han veltet ved Nesvatn i Fyresdal kommune i Vestfold og Telemark torsdag ettermiddag. Han mistet kontrollen over sykkelen etter å ha kjørt i et hull i veien.

  Pedersen ble fraktet til Arendal sykehus i luftambulanse. På kvelden samme dag ble han fløyet til Oslo for videre behandling. (NTB)

  Netherlands Speed Skating European Championships
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal