Hopp til innhold

Tallenes klare tale: Stabæk rykker ned

Norsk Regnesentral levner ikke «De Blaa» noen sjanse i kampen om fornyet kontrakt i eliteserien. – Det er fint at regnesentralen ikke har viktigere ting å drive med, kontrer «Mr. Stabæk».

Eliteserien 2018: Stabæk-Vålerenga (1-1).

TØFF TABELLSITUASJON: Stabæk sliter på nest siste plass på tabellen i Eliteserien i øyeblikket.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Nei, men dette er ikke noe overraskende for oss i Stabæk. Vi har mange tallknusere blant våre supportere, og tre ganger daglig oppdateres sannsynligheten for alle mulige plasseringer.

– Vi kan regne vi også, ler Ingebrigt Steen Jensen, som ofte bare kalles «Mr. Stabæk» på grunn av sitt mangeårige engasjement for klubben.

Med tre gjenstående kamper av årets fotballsesong, den første mot Kristiansund i dag, er det ingen grunn til å bite negler for dem som i likhet med Jensen holder med Stabæk, ifølge Norsk Regnesentral.

Sannsynligheten for at det blir spill på nest øverste nivå på Nadderud i 2019 er ifølge dem 62,6 prosent.

– Det høyst sannsynlig at Stabæk rykker ned. For Sandefjord sitt vedkommende er det bare luft og teori som kan redde dem, forteller assisterende forskningssjef, Anders Løland.

Norsk regnesentral

SLIK ENDER ELITESERIEN: Norsk Regnesentral sannsynlighetsberegner hvordan eliteserien ender. På bildet assisterende forskningssjef Anders Løland.

Foto: Mohamed Mnawar / NRK

NRK-ekspert: – Jeg har sagt det før

Det er et komplisert maskineri som har konkludert med dette.

Først legger regnesentralen inn alle 216 kampene som er spilt hittil i år. Deretter tallfester de styrkeforholdet mellom lagene, og tar hensyn til hjemmebanefordel og hvor mange mål som vanligvis scores.

– Men det er alltid et element av tilfeldighet, forteller Løland.

Likevel, det er ikke tilfeldighetene som gjør at Stabæk rykker ned. NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp svarer selvsikkert når han får spørsmålet om hvem som tar turen ned til 1. divisjon:

– Jeg har sagt det før: Stabæk rykker ned. Det er det laget som har scoret færrest mål i det siste kvarteret. De ligger an til nedrykk akkurat nå, og der tror jeg de ligger når vi teller opp til slutt, sier Torp, og legger til:

– Hvis jeg skulle satt pengene mine på noe, så blir det akkurat som det ligger an nå.

– OBOS er et bra firma

Stabæks kampprogram er overkommelig, på grensen til enkelt, mener Ingebrigt Steen Jensen, mannen som har vært med på hver eneste opp- og nedtur i bærumsklubbens historie.

– Jeg har vært med å rykke ned til 5. divisjon to ganger med Stabæk. Å rykke ned ett nivå, er ingen katastrofe.

I de tre siste «må vinne»-kampene er det Kristiansund hjemme først, deretter Odd borte og til slutt «Godset i Drammen».

Steen Jensen

VED GODT MOT: Ingebrigt Steen Jensen har vært med på det meste i Stabæks historie.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ingebrigt Steen Jensens vurdering:

 • Kristiansund: – «Sjåka» fullt på Nadderud. God mulighet.
 • Odd: – Vi har vunnet åtte av de ti siste bortekampene mot Odd.
 • Strømsgodset: – Dette blir en avgjørende kamp

– Vi har spilt 27 kamper og vunnet fem. Nå har vi tre og skal vinne alle. Det høres ikke ut som vi kommer til å gjøre det, men det er fullt mulig.

– Vi kommer ikke til å begå noe harakiri (selvmord, red. anm.) eller noe annet forferdelig hvis det skulle bli en tur ned. OBOS er et bra firma.

Er du medlem da?

Ikke jeg, men jeg har meldt inn ungene mine. OBOS har forresten bidratt til å få fylt opp stadion til helga. Så når vi ikke kommer ned til dem, så kommer de opp til oss.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • 6000 fulgte Nadals trening i Paris: – Må nyte det

  Rafael Nadal spiller om kort tid sin siste Roland-Garros-turnering. Mange vil se den spanske tennisstjernen i aksjon før han legger racketen på hylla.

  Spanjolen har vunnet Grand Slam-turneringen hele 14 ganger. Selv om Nadal de siste årene har slitt stort med skader, er han full av håp før turneringsstart.

  – Jeg skal gi mitt beste. Og hvis 100 prosent ikke er nok til å vinne en kamp, skal jeg akseptere det. Men jeg går ikke på banen uten tro på at jeg kan klare det. Hvis det er 0,01 prosent sjanse skal jeg fortsatt gi det et forsøk, uttalte Nadal sist uke.

  Nyhetsbyrået AFP rapporterer at om lag 6000 personer var til stede på tribunene på hovedbanen under Nadals trening mandag.

  – Vi må nyte den tiden han har igjen på banen. Trolig vil ikke noe slikt skje igjen, sier Nadal-trener Carlos Moya.

  – Personlig pleier jeg aldri å være på tribunen før han kommer eller når han går av, men i år skal jeg gjøre et unntak for å få med meg all kjærligheten han får fra tilskuerne, fortsetter Moya.

  Nadal tok sin hittil siste tittel da han slo Casper Ruud i Roland-Garros-finalen i 2022. I fjor ble Novak Djokovic mester, også det med finaleseier over Ruud.

  (©NTB)

  Nadal
  Foto: NTB
 • FCKs gullhåp ute – får ingen mesterliga-sjanse

  FC København blir ikke dansk seriemester for tredje år på rad. Laget til Birger Meling og Mohamed Elyounoussi er hektet av før siste runde.

  Det ble klart etter 2-3-tapet borte mot AGF tirsdag kveld. Mads Emil Madsen scoret samtlige av vertenes mål før pause.

  FCK måtte vinne for å holde liv i en tynn gullteori. Mesterne fra de to siste sesongene er fire poeng bak erkerival Brøndby og Midtjylland før seriesesongen runder av søndag.

  Meling spilte svært svakt og ble byttet ut i pausen. I referatet til nyhetsbyrået Ritzau står det at Gift Links fikk rogalendingen til å se ut som en Serie 4-spiller (nivå ti i Danmark) gjennom hele omgangen.

  På tampen av kampen ble Elyounoussi tatt av banen.

  Brøndby topper tabellen på bedre målforskjell (+26 mot Midtjyllands +19). Klubben kan ta sitt første seriegull siden 2021.

  FCK tok seg i fjor høst overraskende videre fra gruppespillet i Mesterligaen og bidro til å slå ut Manchester United, men til høsten blir det maksimalt spill i Serieligaen (Uefas tredjerangerte europacup).

  (©NTB)

  Mohamed Elyounoussi
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Start fortsatt på nedrykksplass – tapte mot Moss

  Start tapte 1–2 borte mot Moss i 1. divisjon tirsdag kveld. Dermed forbli Kristiansand-klubben på direkte nedrykk.

  På de ni første kampene på nivå to har Azar Karadas og Start bare tatt seks poeng. Kun Aalesund har færre med sine fem, men sunmøringene har én kamp mindre spilt enn Start.

  Ranheim på nedrykkskvalik og Åsane på trygg grunn har begge syv poeng, men de har henholdsvis én og to kamper mindre spilt enn Start.

  I tirsdagens kamp tok Moss ledelsen ved Ian Hoffmann rett før pause, før Marius Andersen doblet like etter sidebytte. Sander Sjøkvist reduserte for Start 20 minutter før fulltid, men utligningen kom aldri.

  Moss tar steget opp på fjerdeplass med 14 poeng, ett bak Sogndal og Kongsvinger på de to direkte opprykksplassene.

  Start-trener Azar Karadas etter 1.-divisjonskampen mot Aalesund
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal