NRK Meny
Normal

Tallene som bør bekymre Bjørndalen

RUHPOLDING (NRK): – Jeg har gått på mange smeller, innrømmer Ole Einar Bjørndalen (42).

Bjørndalen

TRØBLER: Ole Einar Bjørndalen har slitt med å prikke inn VM-formen.

Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

En femteplass i verdenscupåpningen, og så en lang rekke dårligere resultater, før det igjen ble en femteplass i Oberhof forrige helg.

Det er sesongen kort oppsummert for Ole Einar Bjørndalen.

På sprinten i Ruhpolding ble han nummer åtte, og var egentlig ganske fornøyd med det.

– Jeg er mest fornøyd med at jeg taklet vinden på standplass, men det gikk også bra i sporet. Jeg kunne gå jevnt fort og møtte ikke veggen, slik jeg har gjort de forrige løpene, sa han til NRK etter fredagens sprint, der det forøvrig ble én bom.

Halvard Hanevold

HASTER: NRK-ekspert Halvard Hanevold mener tidligere lagkamerat Ole Einar Bjørndalen begynner å få dårlig tid.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Men selv om Bjørndalen ikke møtte noen vegg, var det sisterunden som igjen spolerte sjansene for en topplassering.

Der går han nemlig langt, langt saktere enn de beste.

Holder ikke til mål

I mål var Bjørndal ett minutt bak suverene Martin Fourcade. 38 sekunder ble tapt i sporet, og 26 av disse på de 3,3 siste kilometerne - godt over halvparten.

Franskmannen var riktignok i en egen klasse sammenlignet med samtlige løpere, men også når du sammenligner Bjørndalens sisterunde med Julian Eberhard, som ble nummer to, er det grunn til bekymring.

Bjørndalen gikk 16 sekunder saktere enn østerrikeren, men var kun 4 sekunder bak før tredjerunden. 12 sekunder ble tapt etter siste skyting - tre fjerdedeler av tiden.

– Ole Einar hadde tiende beste langrennstid. Han går hardt på midtrunden, men det holder ikke helt til mål. Kanskje han må ta det litt mer med ro før siste skyting, mener NRKs skiskytingsekspert, Halvard Hanevold.

– Jeg har hatt stor respekt for sisterunden etter å ha gått på mange smeller på slutten av løp, men i dag hadde jeg mer å gå med på slutten.

Ikke i VM-form

Det var Bjørndalens egen oppfatning etter fredagens konkurranse. Sprinten var den siste på verdnescupkalenderen, og dermed generalprøven, før VM. Skiskytterlegenden tok sølv på distansen i Holmenkollen fjor.

Da tapte han 16 av totalt 32 sekunder i sporet på sisterunden til gullvinner Fourcade - halvparten. Men holdt unna for de andre, litt mer menneskelige, konkurrentene, og kunne juble for sølvmedaljen.

Hanevold mener Bjørndalen må finne tilbake til den formen ganske raskt, for å ha realistiske sjanser til å ta nytt VM-metall.

– Det er mentalt stressende når du kommer til sisterunden og ikke er trygg på langrennsformen. Heldigvis er han en mester i å forberede seg til mesterskap, og han har skutt bra i det siste. Nå må bare langrennsformen opp en del hakk.

– Det har vært litt for mange rufsete renn, og det er litt langt opp i tid til de beste. Men i dag var det bedre, og det tar jeg med meg, oppsummerer Bjørndalen.

Siste nytt

  • Ønsker å trene med Johaug

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen håper «med hver eneste celle i kroppen» at Therese Johaug fortsetter til tross for at lagvenninnen mister OL neste år. – Heldigvis kan hun trene med hvem hun vil på privaten. Jeg har i alle fall et ønske om å bidra der. Jeg tror det blir viktig å ha noen ting felles, sier Jacobsen til NRK.

    Lagvenninnene støtter Johaug

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM ryttersport: Dressurridning og sprangridning