Hopp til innhold

Ekspert om sykling i 45 grader: – Helsefarlig

Team Coop-rytter Krister Hagen mener arrangøren av Portugal Rundt burde tatt grep for å ivareta rytterne. En av hans lagkamerater har stått av på grunn av dehydrering.

Tour des Fjords 2018

VARMT: Krister Hagen og resten av Team Coops ryttere blir preget av hetebølgen i Sør-Europa.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Jeg tror varmen stoppet hele fordøyelsen. Jeg klarte ikke spise, og til slutt måtte jeg gi opp, sa portugisiske Joaquim Silva, syklist for det spanske laget Caja Rural – Seguros RGA, til arrangørens nettside. Silva måtte bryte torsdagens etappe.

Norske Team Coop er også blant lagene som sykler i Portugal. De har fått kjenne på den ekstreme varmen. Verst har det gått utover Louis Bendixen, som måtte bryte etter den første etappen.

Laster Twitter-innhold

– Besvimte flere ganger

Til NRK sier Team Coops Krister Hagen at Bendixen var helt utmattet etter onsdagens etappe.

– Han spydde og besvimte et par ganger da han kom tilbake etter dopingkontrollen. Han ble fraktet til sykehus, fikk intravenøs og ble liggende på intensivavdelingen under overvåkning hele natten, forteller Hagen om Bendixen.

Selv sier den norske syklisten at han klarer seg greit i varmen. Men, han mener arrangøren burde tatt grep.

– Da vi startet i dag var det 39 grader. På det varmeste var det 45 grader, og samtidig syklet vi rittets lengste etappe. Den 203 kilometer, og arrangøren kunne kanskje redusert avstanden til 100–120 kilometer.

Kommunikasjonsdirektør for Volta a Portugal, Vasco Impis, sier at de er bekymret for de høye temperaturene. Ifølge deres værmeldinger vil de neste dagene derimot bli langt kjøligere.

– Det som skjedde med Team Coop-rytteren kan skje selv om temperaturen er 29 grader. Har vi en ekstrem dag så kan vi revurdere situasjonen. Vi tror at dagens etappe blir den varmeste.

Spyles av brannbiler

Det arrangøren har gjort for å hjelpe rytterne er å be brannvesenet stå langs løypa for å spyle kaldt vann over rytterne. Det hjelper litt, sier Krister Hagen.

– Det er i det minste utrolig deilig. Feltet stoppet opp noen ganger for å nyte det litt.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen er derimot usikker på hvor mye syklistene faktisk blir nedkjølt.

– Selv om du blir spyler ned rytterne med kaldt vann vil det tørke i løpet av fire sekunder, så det hjelper egentlig ingenting, sier Pedersen, som mener det hviler er enormt ansvar på arrangøren.

– Ingen mennesker er rigget for å sykle alt de kan i 45–50 grader. Det er og forblir helsefarlig. Jeg syns de burde gå ned i antall kilometer og antall utfordrende fjell.

Dag Erik Pedersen med sykler

KRITISERER ARRANGØREN: Dag Erik Pedersen mener man må ta bedre hensyn til rytternes helse.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Frykter søndagens etappe

Foreløpig har syklistene ikke besteget rittets verste fjell. På søndag venter derimot en knalltøff etappe. Krister Hagen sier at han er redd for at den etappen skal bli for vanskelig, dersom temperaturen ikke synker betydelig.

– I utgangspunktet synes jeg det er verre å sykle i 4 grader og regn, men på søndag har vi en knalltøff etappe. Da kan det hende jeg endrer mening.

Selv om mange av syklistene har brutt allerede før rittets virkelig tøffe etapper er i gang, sier arrangøren at de ikke har noen planer om å redusere antall kilometer. De vil prøve å gjennomføre rittet som planlagt.

– Vi mener det er viktig for våre sponsorer og vertsbyene at vi fullfører etappene. Vi mener å redusere antall dager ville redusere kvaliteten på rittet, sier Vasco Impis.

Siste nytt

  • Glimt med sliteseier – slik endte eliteserierunden

    Det måtte hele 74 minutter til før Håkon Evjen klarte å få hull på byllen for Bodø/Glimt sin del mot Strømsgodset. Dermed beholder de tabelltopp foran Brann med to poeng og én kamp mindre spilt.

    Nyopprykkede KFUM Oslo har hatt en god sesongstart i Eliteserien, den trenden fortsatte de mot Haugesund da de vant 1–0. For rett før pause fant Johannes Hummelvoll Nuñez veien til nettmaskene. Oslo-laget er på en fin-fin 6.-plass i Eliteserien, mens Haugesund er kun to poeng foran kvalifiseringsplassen.

    Kristiansund tok imot HamKam, hvorav sistnevnte sårt trengte noen poeng for å komme seg ut av bunnsjiktet. Denne kampen endte med 1–1 og poengdeling. HamKam er på direkte nedrykksplass, ett poeng bak Sandefjord, mens Kristiansund er på 7. plass.

    Odd – Fredrikstad endte med oppskriftsmessig seier til bortelaget, 2–0. Laget fra Østfold beholder med det 4.-plassen og er to poeng unna Molde som er på 3.-plass.

    Sarpsborg 08 tok imot Lillestrøm og lagene hadde lik poengsum før avspark. Sarpsborg 08 sørget for å øke luken da de vant 1–0 ved et mål signert Eirik Wichne.

    IgtC0MfL-lA
    Foto: NTB
  • Sjokktap for Molde mot Sandefjord

    Sandefjord snudde til 3-1-seier mot Molde i Eliteserien. Sandefjord lå under til pause, men snudde kampen med tre mål i andre omgang.

    På overtid satte Aleksander Nilsson inn 3-1 for Sandefjord.

    Molde taper dermed terreng til serieleder Bodø/Glimt på oppsiktsvekkende vis. Sandefjord lå på direkte nedrykksplass i eliteserien før kampen.

    Bodø/Glimt er nå tre poeng foran Molde med en kamp mindre spilt enn sine blåhvite tittelutfordrere.

    Molde
    Foto: NTB
  • Strand Larsen scoret og vant i norsk La Liga-duell med Sørloth

    Jørgen Strand Larsen noterte seg for scoring da Celta vant 3-2 hjemme over Alexander Sørloths Villarreal i La Liga søndag ettermiddag. Strand Larsen scoret Celtas 2-1-mål. Sørloth hadde målgivende pasning på Villareals utlikning til 2-2.

    Norges Jørgen Strand Larsen og Alexander Sørloth under EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Spania og Norge på La Rosaleda stadion i Malaga.
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal