Hopp til innhold

Svenskene er lei av Norge: – Føles som en straff

Nå har svenskene fått nok. Sebastian Samuelsson sier at det «føles som en straff» å høre Norges nasjonalsang gang etter gang.

Toppbilde

NORSK DOMINANS: Ut kom tre norske medaljevinnere. Helt til høyre stirrer Sebastian Samuelsson tomt ut i luften. Ved siden av står fem stolte nordmenn og stemmer i til «Ja, vi elsker».

Foto: BILDBYRÅN

– Det er som NM, det her, gliser Johannes Dale-Skjevdal overfor NRK etter at det ble femdobbelt norsk på VM-jaktstarten.

De norske herrene har åpnet mesterskapet med et brak. I de individuelle rennene har Norge tatt samtlige medaljer på herresiden så langt, og i tillegg er det flere norske kort som hevder seg i toppen.

De norske glisene går helt rundt. I Sverige begynner man å få nok av å se rødt, hvitt og blått på pallen.

– Irriterende er kanskje ikke rett ord, men man er litt lei av det, sier Sveriges landslagstrener, Johannes Lukas.

– Litt lei, sier du. Hvorfor det?

– Det er dumt for sporten, det tror jeg alle er enige i.

2024 Biathlon World Championships, Day 4, Men's 10 km Sprint

BESVIKEN: Sveriges trener Johannes Lukas.

Foto: BILDBYRÅN

– Føles som en straff

Sveriges store stjerne Sebastian Samuelsson begynner også å bli mør av norsk dominans. Han var jaktstartens beste utlending, tett etterfulgt av landsmann Martin Ponsiluoma.

Nok en gang måtte Samuelsson følge medaljeseremonien med «Ja, vi elsker» på stadionanlegget.

– Jeg har vært på blomsterseremonien to ganger nå. Og det har vært fullt av Norge der. Det føles som en straff å stå der, faktisk. Så neste gang skal jeg enten vinne eller bli nummer sju, sier han.

Sebastian Samuelsson

NUMMER SEKS: Ingen var nærmere å bryte opp de norske i toppen enn Samuelsson.

Foto: BILDBYRÅN

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde er ikke imponert over svenskenes klaging, og nevner at både Russland og Tyskland tidligere har vært totalt dominerende.

Slik trenger det ikke å være, mener Lunde.

– Gå hjem og tren, er hans klare melding til Lukas og hans elever.

Les også Avslører hvorfor tårene trillet på seierspallen: Fikk dødsbudskap midt i VM

Vetle i tårer

– Det er ikke vår feil

Det er tydelig at de norske nyter tilværelsen som verdens beste skiskytternasjon på herresiden.

Og så skader det ikke at utlendingene utstråler misunnelse og sjalusi.

– Jeg håper de andre utledningene blir forbannet over den norske dominansen og ønsker å slå tilbake. Det er ikke vår feil at vi er gode. Det er det som er jobben vår, sier Endre Strømsheim.

– Vi får ikke bli helt som langrenn. Jeg skjønner at utledningene river seg i håret nå, supplerer Sturla Holm Lægreid.

Pallen

SEIERSVANTE: Sturla Holm Lægreid, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen.

Foto: BILDBYRÅN

I VM i fjor vant Norge tre av fire individuelle gull, og tok åtte av tolv mulige medaljer. Starten på årets mesterskap er enda bedre, men Lukas advarer nordmennene om å bli for høye på seg selv.

– Jeg tror ikke de kommer til å vinne alle medaljer fremover. Det er mulig å slå dem. I dag var vi ikke langt unna. Vi må tro på oss selv, og vi er på en oppadgående kurve, sier Sveriges trener.

Samuelsson maner også til kamp mot overmakten fra Norge.

– Jeg synes det er noen lag som kanskje ikke kommer opp på nivå. Jeg er der og forsøker å ikke gjøre det lett for dem. Vi får se til å heve oss et hakk før resten av uka.

Johannes Thingnes Bø mener det er ødeleggende for sporten om samme land dominerer over en lang periode. Stryingen tipper Lukas klør seg i hodet over hvordan danke Norge av tronen, og kommer med en liten oppmuntring.

– VM startet jo litt slik i fjor også. Plutselig satt jo Sverige med gull og sølv på fellesstarten. Så selv om det har skjedd to ganger nå så er det ikke sikkert det skjer på neste distanse, sier Thingnes Bø.

Sturla Holm Lægreid hånes av lagkameratene etter at han la ut et barisbilde i sosiale medier.

Sturla Holm Lægreid hånes av lagkameratene etter at han la ut et barisbilde i sosiale medier.

Frankrike herjer på damesiden

Tyske Johannes Kühn sier det er «blitt ren rutine» å se fem-seks nordmenn oppe i toppen. Men han lar seg ikke bekymre, skiskyttersporten lever videre i beste velgående.

– Jeg mener ikke at det er dumt for sporten. Skiskyting handler om glede og spenning, og det er ikke så nøye om det er nordmenn eller andre som vinner, mener Kühn.

Ola Lunde

EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Vidar Ruud / NRK

Lunde følger tyskerens tankerekke.

– Jeg blir ikke redd for skiskyttersporten når jeg ser på publikumsoppmøtet her og hvor stor interessen er. Selv om Tsjekkia presterer på sitt laveste nivå på år og dag, er det fulle tribuner. Idretten kommer til å leve videre, konstaterer NRKs ekspert.

PS! På kvinnesiden har dominansen nesten vært like stor for det franske laget. På sprinten ble det tredobbelt, mens det på jaktstarten ble gull og bronse. Fem av seks mulige individuelle medaljer så langt.

null
Spiller nå
Her prøver de seg på unikt hopp 01:08
Neste

Siste nytt

 • Sørloth scoret i Villareal-seier

  Alexander Sørloth scoret det tredje og siste målet da Villareal slo Real Sociedad i La Liga fredag kveld.

  Det var hans niende scoring for sesongen.

  Nordmannen startet på benken, men ble byttet inn drøyt ti minutter før slutt. Villareal vant kampen 3-1. Laget ligger nå på 12.plass på tabellen.

  Alexander Sørloth
  Foto: Reuters
 • Kiptum gravlagt i hjembyen

  Maratonløper Kelvin Kiptum ble fredag gravlagt i hjembyen Chepkorio i Kenya. Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet var blant de fremmøtte.

  Sebastian Coe var til stede sammen med Kenyas president William Ruto. Friidrettsstjernen Faith Kipyegon, med en rekke gjeldende verdensrekorder, møtte også opp.

  Kiptums enke Asenath Rotich holdt en følelsesladd tale under seremonien.

  – Det er helt ufattelig å tenke på at du aldri igjen vil komme hjem til meg og våre kjære barn, sa Rotich.

  Flere har tatt til orde for en grundig etterforskning av ulykken, og tirsdag forrige uke ble det tatt opp at parlamentsmedlemmer i Kenya krever bedre beskyttelse av landets idrettsutøvere.

  – Våre idrettsutøvere bør behandles som VIP-er og gis sikkerhet, sa parlamentsmedlem Phelix Odiwuor.

  Kiptum løp inn til ny rekord i Chicago Marathon i oktober på tiden 2.00.35. Med det knuste han den gamle verdensrekorden på 2.01.09 som ble satt av Eliud Kipchoge under Berlin Marathon i 2022. Kiptum ville vært stor favoritt til å gå til topps i OL i Paris senere i år.

  (NTB)

  IDnroTGLye8
  Foto: AP
 • Nordås med kanonløp én uke før VM

  Narve Gilje Nordås slo til med tiden 7.41,28 på 3000 meter innendørs i Madrid fredag. Det er et snaut sekund bak Jakob Ingebrigtsens norske rekord.

  25-åringen slettet dermed sin egen bestenotering på 7.45,39. Ingebrigtsens rekord lyder på 7.40,32.

  Fredag var Gilje Nordås offensivt framme gjennom hele løpet. Mot slutten satte han inn et støt og vant etter en langspurt.

  – Jeg fikk de svara jeg ønska, men jeg føler jeg hadde mer inne, sier Gilje Nordås til NRK.

  Treningskamerat Per Svela satte også ny bestenotering på distansen med 7.47,86. Han ble nummer sju.

  – Det var gøy. Jeg så han ikke kom så langt bak meg i mål. Både jeg og han fikk en nok så dårlig start for to uker siden. Det var en mental utfordring, og så snu det å komme her og perse. Det er veldig fortjent, og det er godt å se, sier 25-åringen om treningskameraten.

  Gilje Nordås stiller til start i innendørs-VM i Glasgow neste helg. Der skal han løpe 1500 meter. Ingen av Ingebrigtsen-brødrene stiller i mesterskapet.

  – Det ser mer lovende ut før VM nå enn hva det gjorde for to uker siden. Det føltes som om jeg avsluttet godt nå, det blir viktig i et mesterskap, sier han til X-kanalen AthleticsWeekly.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal