Hopp til innhold

Avslører hvorfor tårene trillet på seierspallen: Fikk dødsbudskap midt i VM

Johannes Thingnes Bø feiret sitt VM-gull nummer 18. Etterpå måtte han trøste både storebror Tarjei og bronsevinner Vetle Sjåstad Christiansen.

Vetle i tårer

TØRKET TÅRER: To dager etter at han fikk beskjed om bestefarens død, står Vetle Sjåstad Christiansen med to nye VM-medaljer. Da kom de store følelsene.

Foto: Reuters

På seierspallen kunne man se at Christiansen gråt. Tårene triller fortsatt når han etterpå avslører årsaken.

– Det var litt todelt, for i år som i fjor så mista jeg en besteforelder i VM. Pappa ringte på fredag og sa at farfar hadde gått bort. Så det var litt tøft å mobilisere til den helga her. To bronsemedaljer var mer enn jeg kunne forvente, sier han til NRK.

Anton B. Christiansen ble 97 år.

Christiansen forteller at farfaren satt benket foran TV-skjermen for å se den blandede stafetten i VM onsdag.

– Han skjønte ikke hvorfor jeg ikke gikk. Jeg tror han har glemt helt konseptet med uttak. De hadde fortalt på hjemmet at han måtte vente til helga, for da skulle jeg gå. Men det rakk han jo ikke, sier han mens stemmen brister.

– Han fulgte med til the bitter end, så det var litt emosjonelt.

Under fjorårets VM, mistet han mormoren.

– Sitter oppe i himmelen

Vetle Sjåstad Christensen sier han er takknemlig for oppfølgingen han har fått av bestefaren. De gode minnene har han hatt med seg i VM-løypa.

– Det var drøssevis av positive følelser i helga. Jeg bare nøt hvert eneste sekund. Det var så deilig å gå her ute med han i bakhodet, sier han.

Johannes Thingnes Bø er imponert over hvordan lagkameraten har klart å holde fokus.

– Det er sterkt levert. Jeg tipper man får litt perspektiv på det, og en følelse av at VM ikke er så viktig. Tipper begge besteforeldrene sitter oppe i himmelen og nyter litt skiskyting og drikker en kopp kaffe mens de heier på barnebarnet sitt, sier han.

– Bismak

Og Vetle Sjåstad Christiansen var ikke den eneste gullvinneren hadde omtanke for etter løpet.

– Det er helt klart en bismak for dagen, sier Johannes Thingnes Bø.

Han sakker da om det som skjedde i avslutningen av søndagens VM-jaktstart.

Inn mot siste skyting hjalp han og storebror Tarjei hverandre med å hente inn Vetle Sjåstad Christiansen i tet.

På standplass sto de tre side ved side.

Johannes Thingnes Bø plaffet alle de fem blinkene rett ned.

Vetle Sjåstad Christiansen bommet to ganger.

Tarjei Bø gikk på en helsprekk og måtte ut i fire strafferunder

Slik falt avgjørelsen:

Feiret som Haaland – så måtte han trøste

Dermed var løpere han tok igjen med en runde de eneste konkurrentene Johannes Thingnes Bø så noe til på vei mot karrierens 18. VM-gull.

Rett før målstreken gjorde han akkurat som han gjorde da han vant jaktstarten under VM i Oberhof i fjor: Gikk ned på ett kne og feiret som Erling Braut Haaland.

Men da bror Tarjei etter hvert kom i mål til en svært skuffende femteplass, var det slutt på jubelen. I stedet måtte Johannes Thingnes Bø bort og gi et klapp på skulderen.

– Det er kjempekjedelig, så ja, som du ser på TV-bildene så er dette brødrekraften vi har. Det er kjekt når vi vinner i lag, og dette er et prakteksemplar på at det kan være veldig gøy for den ene, og veldig tungt for den andre, sier han til NRK.

– Slag i trynet

Så spår han at broren slår tilbake:

– Jeg melder medalje på Tarjei om en dag eller to, sier Johannes Thingnes Bø.

– Ja, han er vel programforplikta til å si slikt som bror. Men vi får håpe han har rett, sier Tarjei Bø.

Han innrømmer at det var mange negative tanker som gikk gjennom hodet etter løpet.

– Det er kjedelig å få sånne slag i trynet. Det var egentlig et perfekt løp, 15 treff, god form og fantastiske ski og alt lå på en måte til rette for å bli ok. Men du få ned de siste blinkene. Johannes klarte det og han stod der sammen med meg, sier Tarjei Bø.

Historisk resultatliste

Johannes Thingnes Bø måtte likevel tillate seg å feire. Verdens beste skiskytter de siste årene har ikke vært på sitt aller beste denne vinteren, og var skuffet etter sølv på lørdagens sprint.

Men det skulle altså bli VM-gull også i 2024.

– Jeg hadde en skikkelig følelse av at jeg tapte et gull sist, så det er godt å føle på det at du mistet noe du ønsket å vinne. De følelsene har vært litt reserverte de siste årene, det at jeg nå må grave etter det og klarer å vinne i dag ... Det er det idrett handler om. En utrolig følelse å vinne noe som du brenner for å klare, sier verdensmesteren.

På plassene bak vinneren, fulgte Sturla Holm Lægreid og Vetle Sjåstad Christiansen. Dermed ble det de samme tre på pallen som i fredagens sprint, bare i omstokket rekkefølge.

Deretter fulgte Johannes Dale-Skjevdal og Tarjei Bø. Og med det ble Norge den første nasjonen i VM-historien til å ta de fem første plassene i et VM-renn.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Norske seilere viste storform

    Mina Mobekk og Line Flem Høst sørget for norsk 2.- og 3.-plass i OL-klassene brettseiling og laser i verdenscupen i Hyères i Frankrike denne helgen.

    Mobekk konkurrerte i brettseiling og sikret 2.-plass, mens Høst sikret bronsen i laser. Det er årsbeste for Høst denne sesongen.

    – Vi har ett sterkt lag som er godt forberedt til årets høydepunkt, sommer-OL i Paris. Det kommer til å bli noen spennende uker i Marseille der seilingen skal foregå. Verdenscupregattaen i Hyères var svært krevende med skiftende forhold – fra vindstille til Mistral-vind (40 knop). Våre norske seilere taklet det uforutsette godt og er på vei mot sine beste prestasjoner, sier sportssjef i Norges Seilforbund Eirik Verås Larsen.

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Juel og Solbakken sikret femteplass i ro-EM

    Den norske duoen i dobbeltsculler endte på 5.-plass i en finale der rumenske Andrei-Sebastian Cornea og Marian Enache vant suverent.

    Tyskland tok sølv og Italia bronse. Det skilte vel elleve sekunder opp til seierspallen for Juel og Solbakken.

    De forsøker å feste grepet om den norske OL-plassen i dobbeltsculler foran lekene i Paris. Oscar Helvig og Kristoffer Brun kvalifiserte inn den norske båten, og per nå er det et jevnt løp mellom de to roduoene om hvem som skal til OL.

    I verdenscupregattaen i Varese tidligere i måneden var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    (NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB
  • Helseth og Kavlie viste storform før OL: – De seiler opp som en av favorittene

    Thea Helseth og Inger Seim Kavlie sikret historisk EM-gull i dobbeltsculler-klassen i Ungarn.

    – De seiler opp som en av favorittene i OL, kommenterte Pål Thomassen for NRK.

    – Det var strålende, helt utrolig. Jeg sitter med en klump i halsen, dette har vi ventet på i 20 år, sa ekspertkommentator Lars Bjønness.

    Duoen åpnet sterkt og var elleve hundredeler bak Litauen ved 500 meter. Romania fulgte like etter. Disse tre nasjonene fulgte hverandre tett gjennom hele løpet. Norge fikk imidlertid en halv båtlengde ned til Litauen da det nærmet seg 1500 meter.

    De holdt avstanden og rodde inn til historisk seier, 2 sekunder foran Litauen. Romania sikret bronse.

    De norske jentene slo Romania i forsøksheatet og gikk direkte til finalen. Romania har ikke har blitt slått siden 2019.

    Jenny Rørvik, som har rodd sammen med Helseth i to år, måtte imidlertid bli hjemme etter at landslagssjefen bestemte seg for å splitte duoen. Dette ble gjort for å finne den beste båten til OL i Paris.

    – All ære til treneren og de andre som turte å ta den litt tøffe avgjørelsen om å splitte en båt som ble nummer to i verdenscupen, og prøve en ny båt her. Det står det all respekt av, sier Bjønness.

    Roforbundet har ikke tatt ut utøverne ennå. I forkant av EM uttalte forbundet at det skulle sende de utøverne «med størst prestasjonspotensial i form av plassering i OL/PL i Paris»

    Roing
    Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal