Hopp til innhold

Avslører hvorfor tårene trillet på seierspallen: Fikk dødsbudskap midt i VM

Johannes Thingnes Bø feiret sitt VM-gull nummer 18. Etterpå måtte han trøste både storebror Tarjei og bronsevinner Vetle Sjåstad Christiansen.

Vetle i tårer

TØRKET TÅRER: To dager etter at han fikk beskjed om bestefarens død, står Vetle Sjåstad Christiansen med to nye VM-medaljer. Da kom de store følelsene.

Foto: Reuters

På seierspallen kunne man se at Christiansen gråt. Tårene triller fortsatt når han etterpå avslører årsaken.

– Det var litt todelt, for i år som i fjor så mista jeg en besteforelder i VM. Pappa ringte på fredag og sa at farfar hadde gått bort. Så det var litt tøft å mobilisere til den helga her. To bronsemedaljer var mer enn jeg kunne forvente, sier han til NRK.

Anton B. Christiansen ble 97 år.

Christiansen forteller at farfaren satt benket foran TV-skjermen for å se den blandede stafetten i VM onsdag.

– Han skjønte ikke hvorfor jeg ikke gikk. Jeg tror han har glemt helt konseptet med uttak. De hadde fortalt på hjemmet at han måtte vente til helga, for da skulle jeg gå. Men det rakk han jo ikke, sier han mens stemmen brister.

– Han fulgte med til the bitter end, så det var litt emosjonelt.

Under fjorårets VM, mistet han mormoren.

– Sitter oppe i himmelen

Vetle Sjåstad Christensen sier han er takknemlig for oppfølgingen han har fått av bestefaren. De gode minnene har han hatt med seg i VM-løypa.

– Det var drøssevis av positive følelser i helga. Jeg bare nøt hvert eneste sekund. Det var så deilig å gå her ute med han i bakhodet, sier han.

Johannes Thingnes Bø er imponert over hvordan lagkameraten har klart å holde fokus.

– Det er sterkt levert. Jeg tipper man får litt perspektiv på det, og en følelse av at VM ikke er så viktig. Tipper begge besteforeldrene sitter oppe i himmelen og nyter litt skiskyting og drikker en kopp kaffe mens de heier på barnebarnet sitt, sier han.

– Bismak

Og Vetle Sjåstad Christiansen var ikke den eneste gullvinneren hadde omtanke for etter løpet.

– Det er helt klart en bismak for dagen, sier Johannes Thingnes Bø.

Han sakker da om det som skjedde i avslutningen av søndagens VM-jaktstart.

Inn mot siste skyting hjalp han og storebror Tarjei hverandre med å hente inn Vetle Sjåstad Christiansen i tet.

På standplass sto de tre side ved side.

Johannes Thingnes Bø plaffet alle de fem blinkene rett ned.

Vetle Sjåstad Christiansen bommet to ganger.

Tarjei Bø gikk på en helsprekk og måtte ut i fire strafferunder

Slik falt avgjørelsen:

Feiret som Haaland – så måtte han trøste

Dermed var løpere han tok igjen med en runde de eneste konkurrentene Johannes Thingnes Bø så noe til på vei mot karrierens 18. VM-gull.

Rett før målstreken gjorde han akkurat som han gjorde da han vant jaktstarten under VM i Oberhof i fjor: Gikk ned på ett kne og feiret som Erling Braut Haaland.

Men da bror Tarjei etter hvert kom i mål til en svært skuffende femteplass, var det slutt på jubelen. I stedet måtte Johannes Thingnes Bø bort og gi et klapp på skulderen.

– Det er kjempekjedelig, så ja, som du ser på TV-bildene så er dette brødrekraften vi har. Det er kjekt når vi vinner i lag, og dette er et prakteksemplar på at det kan være veldig gøy for den ene, og veldig tungt for den andre, sier han til NRK.

– Slag i trynet

Så spår han at broren slår tilbake:

– Jeg melder medalje på Tarjei om en dag eller to, sier Johannes Thingnes Bø.

– Ja, han er vel programforplikta til å si slikt som bror. Men vi får håpe han har rett, sier Tarjei Bø.

Han innrømmer at det var mange negative tanker som gikk gjennom hodet etter løpet.

– Det er kjedelig å få sånne slag i trynet. Det var egentlig et perfekt løp, 15 treff, god form og fantastiske ski og alt lå på en måte til rette for å bli ok. Men du få ned de siste blinkene. Johannes klarte det og han stod der sammen med meg, sier Tarjei Bø.

Historisk resultatliste

Johannes Thingnes Bø måtte likevel tillate seg å feire. Verdens beste skiskytter de siste årene har ikke vært på sitt aller beste denne vinteren, og var skuffet etter sølv på lørdagens sprint.

Men det skulle altså bli VM-gull også i 2024.

– Jeg hadde en skikkelig følelse av at jeg tapte et gull sist, så det er godt å føle på det at du mistet noe du ønsket å vinne. De følelsene har vært litt reserverte de siste årene, det at jeg nå må grave etter det og klarer å vinne i dag ... Det er det idrett handler om. En utrolig følelse å vinne noe som du brenner for å klare, sier verdensmesteren.

På plassene bak vinneren, fulgte Sturla Holm Lægreid og Vetle Sjåstad Christiansen. Dermed ble det de samme tre på pallen som i fredagens sprint, bare i omstokket rekkefølge.

Deretter fulgte Johannes Dale-Skjevdal og Tarjei Bø. Og med det ble Norge den første nasjonen i VM-historien til å ta de fem første plassene i et VM-renn.

Siste nytt

 • Eskås dømmer Manchester City-kamp i mesterligaen

  Espen Eskås er satt opp som hoveddommer i åttedelsfinalen i mesterligaen mellom Manchester City og FC København onsdag.

  Han har med seg Isaak Elias Beshevkin og Anders Olav Dale som assistentdommere, og fjerdedommer er Rohit Saggi.

  Kampen starter klokken 21 onsdag. I den første kampen endte det 3-1 til City, og utgangspunktet for hjemmelaget foran returkampen i England er dermed meget godt.

  Kevin De Bryne, Bernardo Silva og Phil Foden scoret for City i det første oppgjøret i Parken. Magnus Mattsson sørget for FCKs trøstemål. (NTB)

   Espen Eskås
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Riiber klar for Holmenkollen

  Jarl Magnus Riiber er konkurranseklar igjen etter å ha testet skulderen. Han blir dermed å se i Holmenkollen til helgen.

  Riiber sto over rennene i Lahti sist helg på grunn av planlagte tester. Skulderen hans har hoppet ut av ledd flere ganger, og en operasjon er aktuell etter sesongen.

  Kombinertherrene skal gå verdenscuprenn i Kollen både lørdag og søndag.

  – Vi gleder oss til å se Jarl på hjemmebane. Han har herjet voldsomt i vinter. Vi ligger fattige 34 poeng bak Østerrike i nasjonscupen. Det er noe vi ønsker å gjøre noe med i Kollen, sier kombinertløpernes sportssjef, Ivar Stuan.

  Riiber har for lengst sikret sammenlagtseieren i verdenscupen individuelt. Han kan nå altså bidra til at Norge vinner også nasjonscupen.

  På kvinnesiden kan Ida Marie Hagen sikre verdenscupkula på hjemmebane. Kvinnene skal ha én konkurranse i Holmenkollen. Dette er uttaket:

  Menn:

  Espen Andersen (Lommedalens), Espen Bjørnstad (Byaasen), Kasper Moen Flatla (Jardar), Jørgen Graabak (Byåsen), Jens Dahlseide Kvamme (Haslum), Jens Lurås Oftebro (Jardar), Jarl Magnus Riiber (Heming), Andreas Skoglund (Molde og Omegn), Marius Solvik (Haslum), Jørgen Berget Storsveen (Elverum), Simen Tiller (Moelven).

  Kvinner:

  Ida Marie Hagen (Haslum), Gyda Westvold Hansen (Nansen), Mari Leinan Lund (Tolga), Marte Leinan Lund (Tolga), Hanna Midtsundstad (Våler), Mille Marie Hagen (Haslum), Nora Helene Evans (Fossum).

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Emmi Korhonen /Lehtikuva
 • Ruud tilbake på topp ti

  Casper Ruud klatrer to plasser på ATP-rankingen etter suksess på tennisbanen de siste ukene. Han er inne blant de ti beste for første gang siden november.

  Ruud står med 9.-plass på den ferske rankingen etter å ha tatt seg til nok en finale i ATP 500-turneringen i mexicanske Acapulco.

  Nordmannen tapte finalen for Alex de Minaur, men klatrer likevel forbi australieren på rankingen. De Minaur faller til 10.-plassen, mens Ruud passerer både ham og Stefanos Tsitsipas.

  Sist gang Ruud var inne blant topp ti i verden, var 6. november i fjor. Da var han ranket på 7.-plass, og i perioden siden har han ligget stabilt som nummer 11 på ATPs ranking.

  Ruuds beste ranking i karrieren er 2.-plassen fra høsten 2022.

  (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal