NRK Meny
Normal

Svensk ekspert om Norges dominans: – De vinner i hjel interessen

64 prosent av pallplassene i verdenscupen gjennom langrennssesongen er norske. En svensk langrennsekspert er bekymret.

I 14 internasjonale konkurranser i år har Norge tatt alle de tre pallplassene.

HELNORSKE PALLER: I 14 internasjonale konkurranser i år har Norge tatt alle de tre pallplassene.

Foto: NTB Scanpix

Anders Blomquist

BEKYMRET: SVTs Sports ekspert Anders Blomquist tror Norges storeslem i år ødelegger for langrennsinteressen.

Foto: SVT

– Jeg tror nesten Norge er på vei til å vinne i hjel interessen, sier SVTs langrennsekspert Anders Blomquist til svt.se.

Helt siden sesongåpningen i finske Ruka i november har det ligget i kortene at sesongen 2014/2015 kom til å bli preget av de norske fargene.

Når sesongen er over, forteller tallene sin klare tale: På 54 verdenscuprenn (iberegnet etappene i Tour de Ski) har Norge vært på pallen i 48, noe som tilsvarer 89 prosent av løpene.

64 prosent av pallplassene tilhører nordmenn.

Dette fører ikke overraskende til at verdenscupen totalt også er preget av de norske fargene (se faktaboks).

Spesielt på kvinnesiden er dominansen voldsom, mener Blomquist.

– Det er nesten skummelt å tenke på hvor suverene de norske er når det kommer til «dameskidåkning», sier han.

Bekymret for interessen

Gjennom sesongen har debatten om Norges dominans dukket opp flere ganger. Ekspertene spådde at flere nasjoner ville blande seg inn i medaljekampen i Falun-VM.

Men etter at også dette mesterskapet ble dominert av Norge, og Norge fortsatte å vinne i verdenscupen etter VM, er fasiten altså at 64 prosent av alle pallplassene i verdenscupen var norske.

Anders Blomquist er redd den norske dominansen skal ødelegge for interessen rundt sporten.

– Jeg tror ikke det er bra for langrennsinteressen internasjonalt. Jeg tror heller ikke det er bra for interessen i Norge. Man vil jo ha konkurranse fra utøvere fra andre land, sier han.

– Vi må få til en utvikling i Sverige og i andre land slik at vi kan matche nordmennene, sier SVT-eksperten.

skibilde

TAPETSERTE PALLER: Norge begynte verdenscupen 2014/2015 med helnorsk pall under sprinten i Ruka (Finland) i November. Eirik Brandsdal vant, Petter Northug nummer 2 og Sondre Turvoll Fossli nummer 3. Norge avsluttet på samme måte på 3-mila i Kollen; Marit Bjørgen vant foran Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Trenger flere nasjoner

Norge tok over halvparten av gullene under VM i Falun. Generalsekretær Sarah Lewis i FIS gikk i etterkant ut og sa at sporten trenger flere nasjoner som presterer.

– I et internasjonalt perspektiv trenger vi flere med suksess for at interessen skal vokse. Hvis de kommer hjem med medaljer får de en høyere profil i media, som igjen fører til at ungdom vil prøve sporten, sa Lewis til NRK da.

Siste nytt

 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal