Hopp til innhold

– Vi trenger flere nasjoner med suksess

Norge dominerte VM i Falun med å ta over halvparten av gullmedaljene. FIS mener regler for å redusere støtteapparatet må implementeres bedre i langrenn.

SPO-WIT-SKI-LADIES'-DOWNHILL-TRAINING

VIL HA MED FLER: Sarah Lewis snakker om den norske dominansen.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

– For å være helt ærlig, så vil dette skade sporten. Det er ikke noe spørsmål.

Ordene tilhører FIS-president Gianfranco Kasper på avslutningsdagen av VM i Val di Fiemme i 2013. Da hadde Norge tatt sju gullmedaljer på langrennsarenaen.

Petter Northug

VM-KONGEN: Hele fire gull tok Petter Northug under VM i Falun.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

To år senere har Norge tatt ni.

– Det har vært et fantastisk VM, med prestasjoner på toppnivå, noen overraskelser og fulle tribuner med et entusiastisk publikum, sier Sarah Lewis, generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet.

Trenger flere nasjoner

Og det er ikke tilfeldig at Lewis nevner overraskelser som en av de mest positive tingene fra VM. FIS ønsker at flere nasjoner melder seg på i medaljekampen, mens det i Falun-VM har handlet mye om de norske løperne, som kan dra over grensa med over halvparten av gullene som ble delt ut i mesterskapet.

– I et internasjonalt perspektiv trenger vi flere nasjoner med suksess for at interessen skal vokse. Hvis de kommer hjem med medaljer får de en høyere profil i media, som igjen fører til at ungdom vil prøve sporten, sier generalsekretæren.

Vidar Løfshus

INVITERER TIL NORGE: Landslagssjef Vidar Løfshus sier at utenlandske trenere og løpere er hjertelig velkommen til å lære av Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

De norske løperne har vært dominerende i verdenscupen denne sesongen, både på dame- og herresiden.

– I VM har det vært dager hvor Norge ikke har vært topp seks og Frankrike og Sverige har også gjort det bra. Men Norge har vært veldig sterke og vi beundrer dem for det de oppnår, men det er viktig at Finland og Russland kommer sterkere tilbake.

– De andre nasjonene ser at Norge ikke er uslåelige. Det inspirerer de andre nasjonene til å nå det samme nivået.

Norges Skiforbund kan ikke noe for at utlendingene ikke yter nevneverdig mer konkurranse, men ifølge landslagssjef Vidar Løfshus så inviterer forbundet stadig vekk utenlandske trenere og løpere til Norge for å bidra til at andre nasjoner skal bli bedre.

– Ja, selvfølgelig. Vi har kompetanse som også andre nasjoner kan få nyte godt av, gratis, sier landslagssjefen til NRK.

Ikke pengebegrensninger

– Er det snakk om sette regler for de enkelte nasjonene?

– Det finnes allerede regler, men ikke alle er like godt implementert og kontrollert i langrenn, sier Lewis.

Hun tenker på en begrensning av antall personer i støtteapparatet som får akkreditering til mesterskapsområdet og løypene. Logistikkmessig begynner også smørebussene å skape problemer, samt det å huse alle i støtteapparatet.

– Det her er det opp til langrennskomiteen å følge opp. Dette blir ikke håndtert sentralt, sier Lewis.

– Er det snakk om å sette en grense for hvor mye penger en nasjon kan bruke.

– Nei, det totale budsjettet har ikke vært et tema.

Petter Northug

SE SAMMENDRAGET AV SKI-VM: Reporter Jan Petter Saltvedt og redigerer Vegard B. Lien har laget dette sammendraget av ski-VM i Falun

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal