Hopp til innhold

Svendsen refser Fifa og Uefa til tross for russisk utestengelse

Det internasjonale fotballforbundet Fifa og det europeiske fotballforbundet Uefa utestenger Russland fra alle fotballturneringer mandag kveld. For sent, mener Norges fotballpresident.

Svendsen-Infantino

Norges fotballpresident i NFF, Terje Svendsen, synes Gianni Infantino og Fifa har handlet for sent.

Foto: NTB/Reuters

Fifa bekrefter utestengelsen i en pressemelding og den gjelder både landslag og klubblag.

«Begge forbundets presidenter håper at situasjonen i Ukraina bedrer seg betraktelig og fort», heter det i uttalelsen.

– Jeg synes den meldingen som kommer er den eneste riktige. Det ville vært en kjempeutfordring arrangementsmessig om russiske klubber for eksempel hadde deltatt på Uefas turneringer utover våren, sier fotballpresident Terje Svendsen til NRK mandag kveld.

Presstreff i NFF

Norges fotballpresident Terje Svendsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Men Svendsen er ikke helt fornøyd.

– Jeg synes godt det kunne kommet i går, og ikke etter 24 timer, sier fotballpresidenten videre.

– Jeg skjønner at Uefa har trengt tid til å flytte mesterligafinalen, men beslutningen burde blitt tatt i går, konstaterer Svendsen.

En eksklusjon betyr at det russiske herrelandslaget blir nektet å spille omspillskamper mot Sverige, Polen og Tsjekkia om en plass i Qatar-VM til høsten. Kampene skal etter planen spilles i slutten av mars.

Det russiske kvinnelandslaget er på sin side kvalifisert for EM-sluttspillet i England i juli. Også den deltakelsen ser nå ut til å ryke.

Forbundsleder i spillernes interesseorganisasjon (NISO), Erlend Hanstveit, mener kraftige reaksjoner er riktig.

– Situasjonen er så alvorlig med et Uefa-land som går til krig med et annet Uefa-land og hvis det ikke utløser de alvorligste sanksjonene er det ingenting som kan gjøre det, sier Hanstveit.

IOC vil utestenge Russland

Den internasjonale Olympiske Komite (IOC) ber nå om utestengelse av Russland fra all internasjonal idrett.

Tidligere på dagen uttalte det internasjonale Skiforbundet at de ikke ønsket å utestenge russiske utøvere fra helgens verdenscuprenn i Norge.

Avgjørelsen fra IOC ble tatt i et styremøte mandag.

Russia

Den russiske olympiske komité under OL-seremonien i Beijing i februar.

Foto: Jae C. Hong / AP

Dersom IOC får det som de vil, kommer ikke noen russiske utøvere til å konkurrere internasjonalt på lang tid. Nå er det opp til de ulike forbundene å ta en slik avgjørelse.

Dette er signalet alle de andre har ventet på. Når den største og mektigste organisasjon har sagt sitt, ville alle andre følge etter, tror NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt.

Kjøll krever handling

Idrettspresident Berit Kjøll håper nå at de forskjellige særforbundene tar affære.

– Jeg forventer nok en gang til alle de internasjonale særforbundene om at de nå raskt fatter nødvendige vedtak som sørger for at utøvere, idrettsledere og tillitsvalgte fra Russland og Hviterussland ikke får anledning til å delta i internasjonal idrett. Dette haster spesielt for de internasjonale særforbund som planlegger gjennomføring av internasjonale idrettskonkurranser i Norge de neste ukene, sier Kjøll til NRK.

VM snøsport for parautøvere

Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Geir Olsen / NTB

Skiforbundene i Norge, Sverige og Finland legger nå ytterligere press på FIS etter IOCs bud om å utestenge Russland.

«Vi ber FIS revurdere beslutningen om å la Russland delta i verdenscup og VM så lenge den militære konflikten består», lyder det i brevet fra de tre forbundene.

Norges Skiforbund er glade for det klare standpunktet fra den internasjonale olympiske komite (IOC), og håper nå det internasjonale Skiforbundet (FIS) vil etterkomme IOCs oppfordring, sier skipresident Erik Røste i en pressemelding.

Russland: – Vi er sterkt uenige

I begrunnelsen for oppfordringen, skriver IOC blant annet følgende:

– Krigen i Ukraina setter den olympiske bevegelsen i et dilemma. Samtidig som utøvere fra Russland og Hviterussland vil kunne fortsette å konkurrere, vil mange utøvere fra Ukraina være forhindret fra å delta på grunn av angrepene i deres land. Dette er et dilemma som ikke kan løses. Derfor har styret med et tungt hjerte besluttet at vi anbefaler alle særforbund om å ikke invitere russiske og hviterussiske utøvere til internasjonale konkurranser, skriver IOC i en pressemelding.

Russia Doping Identity Ban

REAGERER: President for ROC, Stanislav Pozdnjakov.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Samtidig skriver de at i de tilfellene hvor det ikke er mulig å utestenge russere på så kort varsel eller av juridiske årsaker, kan russiske utøvere få delta under nøytralt flagg.

Den russiske olympiske komiteen har allerede lagt ut en pressemelding om oppfordringen fra IOC. De er helt uenig i avgjørelsen.

– Det er bare én kommentar: Vi er sterkt uenige med dem, sier Stanislav Pozdnjakov.

– Dagens avgjørelse fra kollegaene våre i IOC er, etter vårt syn, i strid med IOCs juridiske dokumenter og det olympiske charteret, legger han til.

Fratar Putin utmerkelse

IOC har samtidig vedtatt å frata den russiske presidenten sin Olympiske orden. Dette er IOCs høyeste utmerkelse.

Russia Getting Away with It

FRATATT UTMERKELSE: Vladimir Putin er fratatt den olympiske orden. Her er han på åpningsseremonien av OL i Beijing i februar.

Foto: Sue Ogrocki / AP

IOC gjentar også i sin pressemelding oppfordringen om at Russland ikke bør få arrangere internasjonale konkurranser.

Tidligere mandag besluttet det internasjonale orienteringsforbundet, som første særforbund, å suspendere Russland.

Vi mener at det er riktig å suspendere det russiske forbundet på ubestemt tid. Det har vært krevende å gå så langt, men vi må huske at det er en veldig tett kobling mellom russisk idrett og de russiske myndighetene. Det er en helhetsvurdering med bakgrunn i de etiske retningslinjene for IOF og IOFs verdier, sier generalsekretær i det internasjonale orienteringsforbundet, Sondre Gullord, til NRK.

Siste nytt

 • Stene vant EM-bronse

  Jenny Stene var tredje best på 50 meter rifle liggende under EM i skyting i Kroatia torsdag. Det ble samtidig norsk sølv i lagkonkurransen.

  26-åringen fra Lørenskog leverte seks solide serier og fikk opp poengsummen 628,5. Opp til gullvinner Sara Jarasiva fra Tsjekkia skilte det 0,9 poeng, mens Daria Chuprys tok sølvet 0,3 poeng foran Stene.

  Jeanette Hegg Duestad endte på 9.-plass med 626 poeng, mens Mari Bårdseng Løvseth ble nummer 23 med 622,2.

  De norske prestasjonene holdt til sølv i lagkonkurransen. Der ble også Tsjekkia mester, mens Sveits tok bronsen. Norge fikk 1876,7 poeng, mens vinnerne tok 1881,4.

  Tidligere i mesterskapet tok den norske trioen lagsølv på 50 meter match. Der ble Duestad best av de norske med sin fjerdeplass.

  (©NTB)

  Jenny Stene
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Haugesund utestenger supporter for rasistisk omtale av hovedtreneren

  En supporter får ikke komme på Haugesunds stadion de neste 35 kampene etter rasistisk omtale av hovedtrener Sancheev Manoharan i en podkast-episode.

  Det opplyser klubben en pressemelding torsdag.

  Tidligere har TV 2 omtalt podkast-episoden som skapte sinne i FKH-leiren. Der skal Manoharan ha blitt sammenlignet med en tegneseriefigur som er en ulovlig innvandrer.

  – Det er rystende. Vi har et ansvar for å stoppe slike ting, og derfor synes jeg det er på sin plass å si fra på det kraftigste her, sa Manoharan til TV 2 for noen dager siden.

  – Uakseptabel ordbruk

  Nå har klubben tatt grep.

  – Utestengelsen kommer som følge av en helt uakseptabel ordbruk vi som klubb ikke kan akseptere. Det skjer gjentatte ganger i samme episode, og det er tidligere også blitt benyttet andre, nedsettende begreper om en av våre ansatte som er langt over streken. Sett i lys av det, er vi heller ikke veldig imponert over beklagelsen som er kommet fra podkastens redaksjon i etterkant, sier daglig leder Martin Fauskanger.

  Personen som nå er utestengt, må dessuten gjennom et holdningsprogram før vedkommende får komme tilbake på stadion.

  Norsk Toppfotball reagerer

  Personene bak podkasten har i en uttalelse beklaget hendelsen.

  – Vi beklager at vi i siste episode brukte en referanse som kunne oppfattes som støtende for FKHs trener Sancheev Manoharan. Dette var selvsagt ikke vår intensjon, står det i en uttalelse sendt til TV 2.

  Episoden er senere blitt slettet.

  Også Norsk Toppfotball reagerer sterkt.

  – Rasisme hører ikke hjemme i fotballen, uansett om du befinner deg på tribunen, på banen eller i et podkaststudio. At FK Haugesund reagerer sterkt når en av deres ansatte blir omtalt på denne måten, har vi full forståelse for, sier NTFs administrerende direktør Jens Haugland.

  (©NTB)

  Haugesunds trener Sancheev Manoharan
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Maradona-rettssak utsatt til oktober

  Rettssaken mot Diego Maradonas medisinske team kommer først i gang i oktober. Åtte personer er tiltalt for å ha medvirket til fotballikonets død.

  Maradona døde i november 2020. Kort tid i forveien hadde han vært innlagt på sykehus, der han ble operert for hjerneblødning.

  Argentinsk påtalemyndighet har tatt ut drapstiltale mot åtte medisinere for å ha medvirket til legendens død. Det er blant annet anført at helsepersonellet ikke gjorde forsøk på å redde Maradonas liv.

  Maradonas personlige lege Lepoldo Luque er blant de åtte tiltalte i saken.

  Opprinnelig skulle rettssaken starte kommende uke, men onsdag opplyste en dommer i Buenos Aires at det ikke skjer før i oktober. Grunnen skal være at det fortsatt gjenstår å få plass en del praktiske ting før høringene kan starte.

  De åtte medisinerne risikerer fengselsstraffer fra åtte til 25 år.

  Den samme dommeren besluttet onsdag å avvise deler av familiens forespørsel om å flytte Maradonas levninger fra en privat kirkegård til et mausoleum.

  (NTB)

  GJuZoXKupr4
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal