Hopp til innhold

Bolsjunov på plass i Norge – nektet å snakke med pressen

En taus Aleksandr Bolsjunov nektet å si et ord til pressen da han landet på Gardermoen mandag. Vegard Ulvang vil ikke at russiske løpere skal stille til start i Norge.

Bolsjunov landet på Gardermoen tidlig mandag ettermiddag. Flere andre russiske langrennsløpere var også med på flyet fra Helsingfors til Oslo, som landet ved 12.30-tiden.

Deltagelsen til russerne i Norge er blitt svært kontroversiell etter at Russland invaderte Ukraina, og det var møtt opp flere norske journalister som ville snakke med russiske langrennsstjernen.

Han forble imidlertid taus da både NRK og andre forsøkte å stille ham spørsmål om Norges Skiforbunds utspill i helgen.

Bolsjunov på Gardermoen

Bolsjunov på plass i Norge. Russeren ønsket imidlertid ikke å snakke med norsk presse.

Foto: NRK

Lørdag sendte Skiforbundet ut en pressemelding med følgende budskap:

«Styret i Norges Skiforbund har i dag drøftet situasjonen knyttet til Russlands invasjon av Ukraina, og hvordan dette påvirker de kommende verdenscuprennene og verdensmesterskapet i Norge. Norges Skiforbunds beskjed til Russland og russiske utøvere krystallklar; Vi ønsker ikke deres deltagelse!»

Et ønske betyr imidlertid ikke at russerne ikke kan delta, ettersom Det internasjonale Skiforbundet (FIS) ennå ikke har satt foten ned for russisk deltakelse.

En forferdelig situasjon

Selv om Bolsjunov ikke ønsket å la seg intervjue, lyktes det NRK å intervjue Russland-trener og trener for Bolsjunov, Jurij Borodavko. Han sier dette om at Norges Skiforbund ikke ønsker russiske utøvere i Norge.

– Vel, det er en forferdelig situasjon. Krig er alltid fælt. Ingen har noen gang ønsket seg krig, heller ikke vi. Gudskjelov fins det fornuftige folk med sunn fornuft, som ikke gir etter for den panikken som nå brer seg i hele verden, og det er lederne i FIS, sier han.

– Jeg synes det er veldig synd at verden har blitt splittet i to, at man begynner å dele folk i 1.- og 2.-grads mennesker. Det er helt uakseptabelt, og særlig i idretten. Idretten har alltid vært en fredens ambassadør. I dag har politikken trengt inn i sporten og forstyrrer det gode naboforholdet som har blitt bygd opp over mange år, sier han videre.

– Hvordan påvirker situasjonen laget?

– Det er selvsagt psykologisk tungt for alle.

Les også: Svendsen refser Fifa og Uefa til tross for russisk utestengelse

Svendsen-Infantino
Svendsen-Infantino

Det er altså styret i FIS som kan nekte russerne deltakelse i verdenscupen, og leder av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, sier nå rett ut at noe må gjøres for å stoppe russisk deltakelse.

Signalene er at Russland planlegger å konkurrere i langrenn både i Drammen og Holmenkollen denne uka. Bolsjunov er en av de store favorittene på femmila i Holmenkollen søndag.

Jeg synes ikke vi skal ha russere på start. Ukraina er medlem av FIS, og de er under angrep. Vi kan ikke ha det slik at de som blir skutt på, flykter hjem for å krige, men at de som skyter, får gå, sier Ulvang til NRK.

Vegard Ulvang

KREVER HANDLING: Vegard Ulvang mener Det internasjonale skiforbundet burde stoppet Russland allerede. Nå ber han Norges Skiforbund gjøre det.

Foto: Snorre Tønset / NRK

– De er under angrep

Han mener avgjørelsen burde vært tatt av FIS. Når de ikke har gjort det, mener han Norges Skiforbund må ta affære.

Det er en beslutning som FIS burde tatt. Når de ikke tar den, er det vi (Norge), som eier arrangementet, som må ta den. Om FIS er uenig i avgjørelsen, kan de ta fra oss verdenscupen, det er en risiko vi bør ta. Da vil vi også tvinge FIS til en aktiv handling, påpeker Ulvang.

Konsekvensen av at Norge nekter Russland å delta, kan altså være at rennene i Norge mister status som verdenscup.

NRK har foreløpig ikke kommet i kontakt med skipresident Erik Røste. Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff, sier til NRK at Skiforbundet nå sitter i møter om det som skjer, og at de vil komme tilbake til hva de gjør senere mandag.

Vårt standpunkt er kjent, og vi fortsetter dialogen med FIS om dette, skriver Graff i en SMS til NRK.

VM på ski 2021 i Oberstdorf, Bolsjunov

Aleksandr Bolsjunov, kaptein i Putins her og verdens beste langrennsløper.

Foto: Lise Åserud / NTB

Russiske idrettsmenn er offiserer

Vegard Ulvang mener Norge ikke har råd til ikke å være tydelige, og at idretten har et stort ansvar.

Russiske idrettsmenn er offiserer. Det gjør symbolverdien enda større, påpeker han.

Og legger til:

Det er en kamp vi skal ta.

Du er leder i langrennskomiteen i FIS. Hva kan du/langrennskomiteen avgjøre her? Hva vil du gjøre?

Vi blir ikke spurt. Jeg blir ikke spurt.

FIS har altså fratatt Russland verdenscuparrangementene de skulle hatt mot slutten av sesongen, men løperne får likevel konkurrere i andre land.

De burde også mistet muligheten til å starte, er Ulvangs konklusjon.

Vil ikke utestenge

Like før klokken 12 mandag formiddag bekreftet FIS til NRK at de ikke vil utestenge russiske utøvere fra konkurranser i tiden som kommer.

– FIS-styret har vært klar i sin innstilling når det gjelder russiske utøvere på alle FIS-konkurranser. For å sikre rettferdige og inkluderende konkurranser på alle FIS-arrangementer, skal ikke nasjonale forbund og lokale arrangører utestenge utøvere på grunn av kjønn, rase, nasjonalitet eller seksuell legning, skriver FIS i en e-post til NRK.

NRK har også spurt FIS om det vil føre til noen konsekvenser dersom Norges Skiforbund likevel nekter russerne å delta. Dette har ikke FIS besvart.

Les også: Russiske trenere frustrert og opprørt – reiser til Norge selv om de er uønsket

Jegor Sorin
Jegor Sorin

– Må finne ryggraden sin

Høyres idrettspolitiske talsperson Turid Kristensen mener Aleksander Bolsjunov og de andre russiske skiløperne må nektes start i Drammen og i Holmenkollen denne uka. -

– Det er helt uakseptabelt å ha en offiser fra den røde armé som går skirenn i Norge. Det blir et helt feil signal å sende mens ukrainerne drar hjem for å kjempe for landet sitt. Det Jurij Borodavko sier til NRK viser at han med all tydelighet ikke har forstått noe som helst. Høyre støtter Vegard Ulvang og Norges Skiforbund. Det FIS har gjort er feigt, og nå er det på tide at de finner ryggraden sin, sier hun til NRK.

– Hva vil Høyre gjøre for å støtte Skiforbundet?

– Først og fremst det jeg gjør nå: Gå ut offentlig. Idretten er autonom, så vi kan ikke overstyre den, men Skiforbundet kan gjerne be oss politikere om bistand. Jeg vil samtidig be kulturminister Anette Trettebergstuen være enda tydeligere i sin støtte til Skiforbundet.

Les også: Johaug med tydelig beskjed til russerne etter ny seier: – Ikke rett at de får gå

Johaug
Johaug

Stefan Marx, daglig leder i Holmenkollen skifestival, sier at det er lite de kan få gjort som teknisk arrangør.

Vi må la de delta, de som FIS og Skiforbundet sier at skal få delta. Vi har ikke myndighet til å nekte noen å delta, men vi har støttet Skiforbundet og Idrettsforbundets holdning. Det er opp til FIS eller myndighetene å bestemme, men vi er tydelig til vår støtte til Skiforbundets utspill at russiske utøvere ikke er ønsket på grunn av brudd på folkeretten som er begått, sier han til NRK.

Arrangøren av verdenscupsprinten i Drammen ønsker ikke russiske løpere på startstreken, men blir nødt til å la dem delta om ikke FIS utestenger dem. Det opplyser styreleder i eierutvalget for Drammen-sprinten, Geirr Kihle, til NTB.

– Krever et åpent opprør

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt sier dette om Ulvangs utspill:

Ulvang krever et åpent opprør fra NSF mot sine egne overordnende. Og han bør få det. Vegard Ulvang legger et så hardt press på Norges Skiforbund at de ikke kan unngå å handle.

Saltvedt mener Ulvang har gitt Skiforbundet et moralsk ultimatum:

Samtidig uttrykker han jo en meget sterk og klar kritikk mot FIS, der han selv er en av de mektige komitelederen, men likevel overhodet ikke føler han blir hørt, sier Saltvedt.

Siste nytt

 • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

  Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

  Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

  Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

  Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

  – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

  – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nye skadeforfall for Norge - Bjelde og Nautnes ute

  Søndag kom beskjeden om at Caroline Graham Hansen ble skadet under fredagens kamp mot Østerrike og dermed ikke var blant spillerne som reiste sydover for kampen mot Portugal tirsdag.

  Mandag ble det også klart at Emilie Nautnes ikke blir med i tirsdagens kamp. Angriperen var ubenyttet reserve under kampen mot Østerrike.

  Pressesjef Halvor Lea opplyser til NRK at Nautnes ikke ble med til Portugal på grunn av en skade.

  – Hun fikk en smell i ankelen og vi tok beslutningen om at hun ikke ble med rett før vi reiste, sier trener Leif Gunnar Smerud.

  Med til Portugal er Thea Bjelde. Forsvarsspilleren startet kampen mot Østerrike, men ble byttet ut i pausen etter å ha fått seg en smell.

  – Er hun klar til å starte i morgen?

  – Nei. Hun er ute, sier Smerud.

  Treneren bekrefter at årsaken er smellen Bjelde fikk mot Østerrike, etter at landslagsteamet testet hvordan Bjelde lå an på mandagens trening.

  – Det er synd for Thea og synd for oss. Hun gjorde en veldig god figur den omgangen hun spilte mot Østerrike, men nå er hun ute. Da må vi finne en erstatter.

  Thea Bjelde
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste