Hopp til innhold

Bolsjunov på plass i Norge – nektet å snakke med pressen

En taus Aleksandr Bolsjunov nektet å si et ord til pressen da han landet på Gardermoen mandag. Vegard Ulvang vil ikke at russiske løpere skal stille til start i Norge.

Bolsjunov landet på Gardermoen tidlig mandag ettermiddag. Flere andre russiske langrennsløpere var også med på flyet fra Helsingfors til Oslo, som landet ved 12.30-tiden.

Deltagelsen til russerne i Norge er blitt svært kontroversiell etter at Russland invaderte Ukraina, og det var møtt opp flere norske journalister som ville snakke med russiske langrennsstjernen.

Han forble imidlertid taus da både NRK og andre forsøkte å stille ham spørsmål om Norges Skiforbunds utspill i helgen.

Bolsjunov på Gardermoen

Bolsjunov på plass i Norge. Russeren ønsket imidlertid ikke å snakke med norsk presse.

Foto: NRK

Lørdag sendte Skiforbundet ut en pressemelding med følgende budskap:

«Styret i Norges Skiforbund har i dag drøftet situasjonen knyttet til Russlands invasjon av Ukraina, og hvordan dette påvirker de kommende verdenscuprennene og verdensmesterskapet i Norge. Norges Skiforbunds beskjed til Russland og russiske utøvere krystallklar; Vi ønsker ikke deres deltagelse!»

Et ønske betyr imidlertid ikke at russerne ikke kan delta, ettersom Det internasjonale Skiforbundet (FIS) ennå ikke har satt foten ned for russisk deltakelse.

En forferdelig situasjon

Selv om Bolsjunov ikke ønsket å la seg intervjue, lyktes det NRK å intervjue Russland-trener og trener for Bolsjunov, Jurij Borodavko. Han sier dette om at Norges Skiforbund ikke ønsker russiske utøvere i Norge.

– Vel, det er en forferdelig situasjon. Krig er alltid fælt. Ingen har noen gang ønsket seg krig, heller ikke vi. Gudskjelov fins det fornuftige folk med sunn fornuft, som ikke gir etter for den panikken som nå brer seg i hele verden, og det er lederne i FIS, sier han.

– Jeg synes det er veldig synd at verden har blitt splittet i to, at man begynner å dele folk i 1.- og 2.-grads mennesker. Det er helt uakseptabelt, og særlig i idretten. Idretten har alltid vært en fredens ambassadør. I dag har politikken trengt inn i sporten og forstyrrer det gode naboforholdet som har blitt bygd opp over mange år, sier han videre.

– Hvordan påvirker situasjonen laget?

– Det er selvsagt psykologisk tungt for alle.

Les også: Svendsen refser Fifa og Uefa til tross for russisk utestengelse

Svendsen-Infantino
Svendsen-Infantino

Det er altså styret i FIS som kan nekte russerne deltakelse i verdenscupen, og leder av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, sier nå rett ut at noe må gjøres for å stoppe russisk deltakelse.

Signalene er at Russland planlegger å konkurrere i langrenn både i Drammen og Holmenkollen denne uka. Bolsjunov er en av de store favorittene på femmila i Holmenkollen søndag.

Jeg synes ikke vi skal ha russere på start. Ukraina er medlem av FIS, og de er under angrep. Vi kan ikke ha det slik at de som blir skutt på, flykter hjem for å krige, men at de som skyter, får gå, sier Ulvang til NRK.

Vegard Ulvang

KREVER HANDLING: Vegard Ulvang mener Det internasjonale skiforbundet burde stoppet Russland allerede. Nå ber han Norges Skiforbund gjøre det.

Foto: Snorre Tønset / NRK

– De er under angrep

Han mener avgjørelsen burde vært tatt av FIS. Når de ikke har gjort det, mener han Norges Skiforbund må ta affære.

Det er en beslutning som FIS burde tatt. Når de ikke tar den, er det vi (Norge), som eier arrangementet, som må ta den. Om FIS er uenig i avgjørelsen, kan de ta fra oss verdenscupen, det er en risiko vi bør ta. Da vil vi også tvinge FIS til en aktiv handling, påpeker Ulvang.

Konsekvensen av at Norge nekter Russland å delta, kan altså være at rennene i Norge mister status som verdenscup.

NRK har foreløpig ikke kommet i kontakt med skipresident Erik Røste. Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff, sier til NRK at Skiforbundet nå sitter i møter om det som skjer, og at de vil komme tilbake til hva de gjør senere mandag.

Vårt standpunkt er kjent, og vi fortsetter dialogen med FIS om dette, skriver Graff i en SMS til NRK.

VM på ski 2021 i Oberstdorf, Bolsjunov

Aleksandr Bolsjunov, kaptein i Putins her og verdens beste langrennsløper.

Foto: Lise Åserud / NTB

Russiske idrettsmenn er offiserer

Vegard Ulvang mener Norge ikke har råd til ikke å være tydelige, og at idretten har et stort ansvar.

Russiske idrettsmenn er offiserer. Det gjør symbolverdien enda større, påpeker han.

Og legger til:

Det er en kamp vi skal ta.

Du er leder i langrennskomiteen i FIS. Hva kan du/langrennskomiteen avgjøre her? Hva vil du gjøre?

Vi blir ikke spurt. Jeg blir ikke spurt.

FIS har altså fratatt Russland verdenscuparrangementene de skulle hatt mot slutten av sesongen, men løperne får likevel konkurrere i andre land.

De burde også mistet muligheten til å starte, er Ulvangs konklusjon.

Vil ikke utestenge

Like før klokken 12 mandag formiddag bekreftet FIS til NRK at de ikke vil utestenge russiske utøvere fra konkurranser i tiden som kommer.

– FIS-styret har vært klar i sin innstilling når det gjelder russiske utøvere på alle FIS-konkurranser. For å sikre rettferdige og inkluderende konkurranser på alle FIS-arrangementer, skal ikke nasjonale forbund og lokale arrangører utestenge utøvere på grunn av kjønn, rase, nasjonalitet eller seksuell legning, skriver FIS i en e-post til NRK.

NRK har også spurt FIS om det vil føre til noen konsekvenser dersom Norges Skiforbund likevel nekter russerne å delta. Dette har ikke FIS besvart.

Les også: Russiske trenere frustrert og opprørt – reiser til Norge selv om de er uønsket

Jegor Sorin
Jegor Sorin

– Må finne ryggraden sin

Høyres idrettspolitiske talsperson Turid Kristensen mener Aleksander Bolsjunov og de andre russiske skiløperne må nektes start i Drammen og i Holmenkollen denne uka. -

– Det er helt uakseptabelt å ha en offiser fra den røde armé som går skirenn i Norge. Det blir et helt feil signal å sende mens ukrainerne drar hjem for å kjempe for landet sitt. Det Jurij Borodavko sier til NRK viser at han med all tydelighet ikke har forstått noe som helst. Høyre støtter Vegard Ulvang og Norges Skiforbund. Det FIS har gjort er feigt, og nå er det på tide at de finner ryggraden sin, sier hun til NRK.

– Hva vil Høyre gjøre for å støtte Skiforbundet?

– Først og fremst det jeg gjør nå: Gå ut offentlig. Idretten er autonom, så vi kan ikke overstyre den, men Skiforbundet kan gjerne be oss politikere om bistand. Jeg vil samtidig be kulturminister Anette Trettebergstuen være enda tydeligere i sin støtte til Skiforbundet.

Les også: Johaug med tydelig beskjed til russerne etter ny seier: – Ikke rett at de får gå

Johaug
Johaug

Stefan Marx, daglig leder i Holmenkollen skifestival, sier at det er lite de kan få gjort som teknisk arrangør.

Vi må la de delta, de som FIS og Skiforbundet sier at skal få delta. Vi har ikke myndighet til å nekte noen å delta, men vi har støttet Skiforbundet og Idrettsforbundets holdning. Det er opp til FIS eller myndighetene å bestemme, men vi er tydelig til vår støtte til Skiforbundets utspill at russiske utøvere ikke er ønsket på grunn av brudd på folkeretten som er begått, sier han til NRK.

Arrangøren av verdenscupsprinten i Drammen ønsker ikke russiske løpere på startstreken, men blir nødt til å la dem delta om ikke FIS utestenger dem. Det opplyser styreleder i eierutvalget for Drammen-sprinten, Geirr Kihle, til NTB.

– Krever et åpent opprør

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt sier dette om Ulvangs utspill:

Ulvang krever et åpent opprør fra NSF mot sine egne overordnende. Og han bør få det. Vegard Ulvang legger et så hardt press på Norges Skiforbund at de ikke kan unngå å handle.

Saltvedt mener Ulvang har gitt Skiforbundet et moralsk ultimatum:

Samtidig uttrykker han jo en meget sterk og klar kritikk mot FIS, der han selv er en av de mektige komitelederen, men likevel overhodet ikke føler han blir hørt, sier Saltvedt.

Sportsnyheter

Premier League - Liverpool v Crystal Palace

Klopp ut mot stjernesigneringen: – Ikke sånn han bør oppføre seg

Darwin Núñez (23) fikk en skrekkdebut hjemme på Anfield: Storsigneringen mistet hodet og skallet ned danske Joachim Andersen da Crystal Palace fikk med seg ett poeng. Nå venter en alvorsprat med Jürgen Klopp.

Situasjonen gjorde NRK-Post redd: – Man skal være heldig om ingen løper på deg

Jakob Ingebrigtsen hadde få problemer med å ta seg videre på 1500-meterforsøket i EM, men det kunne fort blitt svært dramatisk.

Siste nytt

 • Normann klar for Serie A – lånes ut til Lecce

  Mathias Normann er klar for den italienske klubben Lecce, skriver klubben på sine nettsider. 26-åringen reiser til Serie A-klubben på låneopphold fra russiske Rostov.

  Normann skal gjennomgå medisinske undersøkelser i Lecce tirsdag kveld.

  Landslagsspilleren har vært i Rostovs eie siden 2019 og har kontrakt til sommeren 2024, men krigssituasjonen i Ukraina har gjort framtiden usikker for nordlendingen.

  Han spilte så godt som hele forrige sesong på låneopphold i Norwich, som endte med å rykke ned fra Premier League.

  Normann spilte flere kamper fra start for Norge i VM-kvalifiseringen sist høst, men kom aldri på banen i de fire nasjonsligakampene i juni.

  Pressetreff med fotballandslaget
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Glimt kjempet mot tre danske toppklubber om rekordsigneringen

  AGF-trener og norgesvenn Uwe Rösler forteller at det var hard kamp om signaturen til Albert Grønbæk. Salget var det største i klubbens historie.

  – Vi har den siste uken avslått tre tilbud fra tre danske toppklubber på Grønbæk, men vi ville helst ikke selge ham til en annen dansk klubb, og så kom det et godt tilbud fra Bodø/Glimt, sa Uwe Rösler.

  Treneren forteller at Grønbæk hadde bestemt seg for å forlate AGF for lenge siden, for å prøve noe nytt. Glimt endte opp med å betale rundt 26 millioner kroner for den danske spissen. Det er det største salget i AGF's historie og det dyreste kjøpet til en klubb i Eliteserien noen gang.

  Den tidligere rekorden var det Rosenborg innehadde fra de kjøpte John Carew fra Vålerenga i 1999 for 23 millioner kroner. (NTB)

  Glimts nysignering Albert Grønbæk.
  Foto: Marius Guttormsen / NRK
 • Collina oppfordrer VM-dommerne til å ikke bruke teknologi

  Både VAR og halvautomatisk offside-system er tilgjengelig under fotball-VM i Qatar. Likevel ønsker Fifas dommersjef, Pierluigi Collina, at det ikke skal brukes.

  – Vårt mål er å forberede dommerne best mulig for å unngå å bruke teknologi, men teknologien er der for å redusere mulighetene for menneskelige feil som kan påvirke utfallet av en kamp, sa Collina.

  Italieneren har advart VM-dommerne om å bruke teknologien de har tilgjengelig under mesterskapet. Dommersjefen ønsker at det kun skal benyttes som en siste utvei.

  – Selv den beste dommeren kan gjøre en feil; de er mennesker de også, og det vet vi, fortsatte han.

  VAR vil være tilgjengelig i turneringen sammen med et semi-automatisert offside-system, som sender et signal direkte til dommerne i VAR-bussen om det skulle være offside. (NTB)

  SOCCER-WORLDCUP/REFEREES
  Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste