NRK Meny
Normal

Svendsen om oppløpet: – Litt arrogant av meg

ØSTERSUND (NRK.no): Akkurat som i OL skremte Emil Hegle Svendsen publikum da han stoppet opp like før målstreken på søndagens jaktstart i Østersund.

Emil Hegle Svendsen

Se video: Emil Hegle Svendsen gjorde det unødvendig spennende på oppløpet da han slapp konkurrentene innpå seg selv om han hadde et godt forsprang.

– Det er litt arrogant, men jeg gjør det fordi jeg ikke vil bruke mer krefter enn jeg trenger, sier verdenscuplederen når han forklarer episoden til NRK.no etter løpet.

Videoen over viser Emil Hegle Svendsen på vei inn til en tilsynelatende trygg 3. plass på søndagens jaktstart i Østersund, men så stopper han plutselig opp.

Bak kommer slovenske Jakov Fak og østerrikske Dominik Landertinger i full fart og tar nesten igjen nordmannen. Det som var en avstand på over sekundet da oppløpet startet, endte til slutt med en differanse på bare fire tideler i mål - bare snaut hundre meter senere.

– Jeg hadde kontroll, men de kom fort så jeg måtte ta noen tak ekstra, innrømmer Svendsen.

Jeg er glad han ikke er ankermann på mitt stafettlag. Da hadde jeg satt hjertet i halsen.

Martin Fourcade

– Nå må du våkne, Emil!

I kommentatorbua til NRK var de, trolig i likhet med både publikum og tv-seere, langt fra sikre på at Super-Svendsen hadde kontroll.

– Nå må du våkne, Emil. Dette går faktisk galt hvis du ikke spar på litt, sa NRKs skiskytterkommentator Andreas Stabrun Smith da han så konkurrentene komme i en enorm fart like bak nordmannen.

– Dette ble litt mer spennende enn vi hadde tenkt, kommenterte NRK-ekspert Halvard Hanevold da Svendsen likevel gled først i mål.

Hjertet i halsen

I målområdet sto franske Martin Fourcade og så det hele. Hans tanker gikk tilbake til OL-fellesstarten i februar da Svendsen gjorde akkurat det samme i duell med han. Da omtalte NRK-ekspert Hanevold det hele som unødvendig.

Etter søndagens episode sier Fourcade, med et smil, følgende til NRK.no om Svendsens oppløp:

– Jeg er glad han ikke er ankermann på mitt stafettlag for da hadde jeg satt hjertet i halsen med en sånn avslutning.

(Les videre under bildet.)

Fourcade-tå

Sett det før? Her på OL-fellesstarten slapp også Emil Hegle Svendsen konkurrenten unødvendig nærme. Da var det franske Martin Fourcade som holdt på å snappe OL-gullet foran nesen på nordmannen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Northug var arrogant, ikke Svendsen

Svendsens største rival vil likevel ikke stemple nordmannen som arrogant.

– Det Northug gjorde under VM i Holmenkollen var arrogant, men det Emil gjør i dag er smart for å spare krefter til det som blir en lang og hard kamp om verdenscupseieren, sier Fourcade.

Franskmannen tenker på episoden på stafetten i Holmenkollen der Petter Northug stoppet på målstreken og ventet på Marcus Hellner. En oppførsel som førte til at Northug ble kalt gris av SVT's ekspertkommentator Anders Blomquist.

Fourcade mener han forstår hvorfor Emil gjør som han gjør.

– Noen løpere, som Ole (Bjørndalen), liker å kjempe helt til mållinjen for å vinne med god margin, men Emil er ikke en slik løper. Han vil bare nyte konkurransen så lenge han kan, akkurat som meg.

Emil Hegle Svendsen leder verdenscupen sammenlagt etter rennene i Østersund.

Resultater: Menn, 12,5 km jaktstart:

1) Martin Fourcade, Frankrike 33.54,9 (4)
2) Anton Sjipulin, Russland 0.10,0 min bak (1)
3) Emil Hegle Svendsen, Norge 0.26,3 (2)
4) Jakov Fak, Slovenia 0.26,7 (3)
5) Dominik Landertinger, Østerrike 0.26,8 (1)
6) Simon Schempp, Tyskland 0.28,1 (1)
7) Andreas Birnbacher, Tyskland 0.31,6 (1)
8) Alexander Os, Norge 0.43,0 (1)
9) Jean Guillaume Beatrix, Frankrike 0.57,0 (2)
10) Ole Einar Bjørndalen, Norge 1.03,2 (3)

Øvrige norske:
14) Tarjei Bø, Norge 1.29,9 (5)
15) Vetle Sjastad Christiansen, Norge 1.30,1 (0)
30) Johannes Thingnes Bø, Norge 2.31,1 (5)

Se video: Emil Hegle Svendsens siste skyting

Emil Hegle Svendsen bommet på siste skudd, og mistet med det muligheten for seier.

Se video: Fourcades målgang

Martin Fourcade vant dagens jaktstart.

Siste nytt

 • Olic tilbake for Kroatia

  Tidligere stjernespiss Ivica Olic er tilbake i Kroatias landslag. Han blir assistent for den nye landslagssjefen Zlatko Dalic. – Det er en ære å være del av Kroatias landslag igjen, denne gang i en annerledes rolle, sier Olic til forbundets nettsted.

  UEFA-CUP
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Dømt for promillekjøring

  Nord-Irlands landslagssjef Michael O'Neill er fratatt førerkortet i 16 måneder og idømt en bot på 1300 pund for promillekjøring. O'Neill ble stoppet i utkanten av Edinburgh i september. Han blåste rødt, og hadde promille på tre ganger tillatt nivå.

  VM-kvalfiseringskamp i fotball, Norge - Nord-Irland (1-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Siste forsøk på løysing

  Leiinga i spelarforeininga møtte spelarane seint i går kveld, truleg for å gjere eit siste forsøk på å finne ei løysing i den danske spelarkonflikten, melder Danmarks Radio.

  Klokka 12 i dag går den endelege fristen ut for Danmark til å bestemme seg for om dei skal spele VM-kvalifiseringskampen for kvinner mot Sverige fredag.

  Danmark jubler
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg