Hopp til innhold

- En ulv i løypa, men en GRIS ved målgang

Svenskene måtte bare akseptere at Petter Northug var først over mål i herrenes stafett. Men de likte absolutt ikke Northug-showet da han gikk i mål og sikret norsk gull.

Video Hør SVT's kommentar på innspurten.

Se svenskenes versjon av Petter Northugs innspurt og show på målstreken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Petter Northug hadde distansert alle. Og med bare noen få meter til målstreken var det tid for Northug-show. Det bestod av litt ploging, og en elegant skrens ved målstreken.

Twitter-melding om Northug

Twitter-melding om Northug

– Petter burde holde seg for god til det. Han er så bra skiløper at han ikke burde gjøre sånn, sa SVT's ekspertkommentator Anders Blomquist.

Victoria/Daniel/Mette-Marit

Det var svensk også på kongetribunen unde stafetten. Kronprinsesse Victoria her sammen med sin Daniel og Kronprinsesse Mette-Marit.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Og svenskenes Jonas Karlsson fulgte og tok i bruk metaforer fra dyreriket for å skildre hans oppfatning av Petter Northug.

– Han er en ulv ute i løypa, men ved målgang er han en gris, sier Jonas Karlsson i SVT.

Karlsson sier han hele tiden har hatt sans for Petter Northug, men at dette var et stunt for mye.

Les svenske Aftonbladet: - Han er en gris!

Les SVT: Northugs guldhån

Les svenske Expressen: Northug förnedrar Sverige

Bli med på diskusjonen: Er det greit at Petter Northug lager slikt show? Eller er du enig i at han er en GRIS ved målgang? Diskuter nederst i artikkelen.

– Det hadde vært moro om han ramlet

Da de svenske sølvvinnerne ble intervjuet av svensk TV om Northugs gest etter å ha knust rivalene på oppløpet, ville de ikke si direkte at de mislikte Northugs gest.

Men Johan Olsson lot det likevel skinne gjennom.

- Det er Petter-stil. Noen gjør sånne ting, andre gjør det ikke, sa Olsson.

- Det hadde jo vært moro om han ramlet der, sa Daniel Richardsson.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det var lite «kacksigt»

De svenske gutta lot seg imponere voldsomt av Northug på den siste kilometeren. De kunne ikke se at sin ankermann Marcus Hellner kunne gjort noe annerledes for å ta knekken på Northug.

- Vi er fornøyde alle sammen. Det er bra gjeng, og moro at vi kan være der oppe og slåss om medaljene. Det er et bevis på at vi er sterke, sier Marcus Hellner.

- Hva synes du om det Northug gjør på slutten?

- Det er vel vanlig Petter-stil. Det er vel ”lite kacksigt”, sier Marcus Hellner. Han velger å kjøre den stilen. Jeg hadde ikke gjort det selv, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Som en sjuåring i skolegården

Etter løpet strømmer det inn med flere kommentarer fra svensk hold. Stabæks tidligere stjerne, svenske Daniel Nannskog, har ikke mye til overs for Northug-showet i Holmenkollen i dag.

– Northug er som en sjuåring på skolgården! Man skal aldri fornedre sine motstandere. Det er en gammel regel, skriver Daniel Nannskog på sin side på nettstedet Twitter.

– Petter hyllet publikum

Men den norske landslagsledelsen kommer absolutt ikke til å ta affære overfor Petter Northug for denne gesten som satte svensk sinne i kok. Tvert om. Petter Northug gjorde dette for å hylle publikum, sier landslagssjef Åge Skinstad.

– Han hyller jo bare publikum. Det var jo tusener på tusener som hadde kommet å se. Det finnes vel ikke noen bedre måte å hylle publikum på enn det Petter gjorde, sier Åge Skinstad.

– Kunstneren signerte sitt verk

Men ikke alle svensker er i harnisk over Petter Northugs målgang. I NRKs direktesending var også kjenneren av norsk langrenn, svenske Sverker Sörlin. Han minner om at Petter Northug er en kunstner.

- En kunstner må få signere sitt verk. Å si at han er en gris er en overreaksjon, sier Sörlin.

På Twitter haglet det med kommentarer i timene etter målgang. De fleste mener svenskene sutrer.

– Drøyt å se en heil nasjon med lefsemunn, hahaha Sverige, skriver gauseth.

– Svenskene er en gjeng sutrekopper!, mener BettiYes.

Men til og med noen av svenskene hyller Northug.

– Kan nån förklara för mig VARFÖR Northug är en gris? Det var ju bara kul det han gjorde! skriver svenske olastromcom.

– Har funderat en stund och kommit fram till ... håll i er nu ... Northug förtjänar inget annet än allas hyllningar ..., skriver snabbasteg.

– Oppnådde det jeg ville

Petter Northug gliser godt over svenskenes reaksjon. Han sier målgangen var myntet på ordkrigen og duellen med svenskene. Og svenskene har også sine svin på skogen i så måte, sier han.

– Hellner gikk jo over målstreken på en ski. Det også er jo litt arrogant. Begge nasjonene var med på å kjempe om gullet til siste meter. Det er bra. Når svenskene reagerer har jeg lyktes med det jeg har gjort, sier Petter Northug.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal