Hopp til innhold

Svendsen om gull-thrilleren: – Jeg stoppet opp midt i løypa for å se på

OSLO/HOLMENKOLLEN (NRK): Etter siste skyting var franskmennene så sikre på gull at Simon Fourcade jublet. Men etter et drama av de sjeldne stod Johannes Thingnes Bø igjen med seieren.

Emil om spurten

OPPSPILT: Emil Hegle Svendsen, her fra tidligere i VM, stod og så på innspurten midt i løypa.

Foto: NTB scanpix

Johannes Thingnes Bø skjønte det nesten ikke selv da han pratet med NRK minutter etter det fantastiske gullet på fellesstarten.

– Hva skjedde nå, egentlig?! Fytti grisen! nærmest ropte han.

Den samme følelsen satt halve nasjonen igjen med også. For det ble en ulidelig spennende siste runde av VM i Holmenkollen, som altså har slagordet «Thriller in the snow».

– Jeg har helt skjelven i beina, sa gullvinneren.

Spesielt to situasjoner fortalte mye om spenningen på sisterunden.

Laster Twitter-innhold

Svendsen stod og så på spurten

La oss ta den siste først. For da Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade gjorde opp om gullet inne på stadion, var det ikke bare TV-seere som satt klistret. Ute i løypa stod gårsdagens ankermann på Norges gullag, Emil Hegle Svendsen, og så på innspurten på storskjerm. Han var fortsatt med i konkurransen, men måtte rett og slett stoppe opp for å følge dramaet.

– Det var helt fantastisk. Jeg måtte stoppe opp i løypa da han gikk over målstreken. Det var så viktig at han slo Fourcade der. Det var så deilig å se, sier Svendsen til NRK.

– Det er viktig å følge opp kompisene sine, vet du. Han hadde tydeligvis en dårlig dag, så da var det nok kjekt for ham å se at jeg kunne slå han franskmannen, sier Johannes.

Johannes Thingnes Bø verdensmester på fellesstart.

VIDEO: Dette er hva Emil Hegle Svendsen fikk se fra sin posisjon ute i løypa: En fantastisk sluttspurt av Johannes Thingnes Bø.

Simon Fourcade jublet

Men spenningen startet lenge før det. For ut fra siste skyting tydet lite på at dette skulle bli en norsk jubeldag. Verdens beste skiskytter, Martin Fourcade, kom først inn til skyting - og plaffet ned alle de fem blinkene. Da var storebror Simon så sikker på gull at han jublet for seier, innrømmer han overfor NRK.

– Jeg tror Johannes er den verste Martin kunne ha møtt på den siste runden. Han er det største talentet i verden. Jeg trodde likevel ikke at Johannes kunne komme tilbake på den siste runden. Martin hadde ti sekunder, og jeg trodde han ville sette fart med engang, slik at Johannes kanskje bare ville gi opp, sier Simon Fourcade etter løpet til NRK.

BIATHLON-WORLD-NORWAY

TOK TETEN: Her var Simon Fourcade sikker på at lillebror Martin skulle ta gull. Men sekunder senere var både Ole Einar Bjørndalen og Johannes Thingnes Bø ferdige å skyte.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det var først da han så Johannes bare syv sekunder bak at Simon Fourcade begynte å tvile. Det samme gjorde Martin Fourcade.

– Jeg prøvde å få et forsprang før siste skyting, men da jeg så Johannes henge på, skjønte jeg at sjansene mine ikke var så gode. Jeg var fullstendig ferdig, sier sølvvinneren.

Fourcade: – Ville tatt gull i 99 prosent av tilfellene

Bekymringen skulle vise seg å stemme. For norske Thingnes Bø hadde kjempekrefter, og tok igjen franskmannen.

– Broren din trodde du skulle ta det etter det siste fulle huset?

– Han er en god skiskytter og en flink ekspert, og i 99 prosent av tilfellene ville jeg også tatt gullet, men som jeg sa, i dag var ikke min dag, sier VM-kongen.

– Sa Johannes noe til deg underveis?

– Nei, jeg tror ikke det. Han så på meg for å finne ut hvordan jeg så ut. Jeg ville gå forbi, men jeg hadde brukt opp mine siste krefter. Jeg hadde ingenting i meg. Jeg vet hvordan nivået mitt er, og jeg ga ikke opp før til slutten, men jeg visste jeg hadde gitt 200 prosent hele veien, sier Fourcade.

BIATHLON-WORLD-NORWAY

DRAMA: Det var ikke før akkurat her at Johannes Thingnes Bø turte å tro på seier.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Nesten-ulykke

For Fourcade var den kanskje mest spennende episoden noe som skjedde så fort at kommentatorene ikke engang fikk det med seg.

Thingnes Bø hadde nettopp gått forbi franskmannen og ledet an, men på vei rundt en sving sto det plutselig en funksjonær et godt stykke innenfor gjerdene.

Det gikk et gisp gjennom publikum, som så hendelsen på storskjerm.

– Han var ikke på et bra sted. Han stod noen meter inne i løypa, sier Fourcade.

– Jeg kunne forsvinne ut til høyre heller, for der var Johannes. Jeg prøvde bare å unngå en krasj, for det var det jeg fryktet skulle skje da jeg så han, sier han.

– Hvis de hadde blitt en krasj, så kunne det jo avgjort hele løpet, sier kommentator Andreas Stabrun Smith.

Martin Fourcade krasjer nesten i en funksjonær.

VIDEO: Her går det nesten galt for Fourcade.

Spenning helt til siste slutt

Forcade kom seg elegant forbi, så situasjonen avgjorde ingenting.

Men selv om Fourcade følte seg helt ferdig, var ingenting avgjort før slutten. Thingnes Bø var så stiv at han ikke ante om han skulle greie å holde inn.

– Jeg prøvde å være litt Northug rundt svingen der, men det gikk ikke så fort, sier han.

– Jeg var pinne stiv, så det var vanskelig å få opp frekvensen på oppløpet. Jeg var ikke sikker på at jeg skulle vinne før jeg stakk ut foten ved målstreken, sier han til NRK.

– Jeg gikk med alt jeg hadde, og jeg tenkte på å ikke dette gjennom teknisk og ha full kraft helt frem til mållinjen. Ingenting var sikkert før jeg krysset mållinjen, sier Bø.

Kongen lo av spenningen

I mål møtte han familiemedlemmer og trenere som var nesten like utmattet som han selv.

– Det var jo så spennende hele veien. VM hadde jo blitt en fest uansett, men dette var det beste punktumet man kunne fått, sier sportssjef Morten Aa Djupvik.

Selv Kong Harald måtte le av hvor spennende det var da Thingnes Bø kom opp på kongetribunen med gulljakke og medalje rundt halsen.

– Det her var helt rått, sa han og lo høyt.

– For en opplevelse, svarte Johannes Thingnes Bø.

Johannes Thingnes Bø på besøk på kongetribunen etter seieren på fellesstarten.

VIDEO: Johannes Thingnes Bø hos Kongen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal