Svarte på ekspertenes oppfordring – storspilte i norsk målfest

TIRANA/OSLO (NRK): Med Caroline Graham Hansen ute av den norske landslagstroppen mente NRKs eksperter at Guro Reiten måtte ta mer ansvar offensivt. Mot Albania svarte hun på tiltale med en verdensklasseopptreden i den norske målfesten.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Albania - Norway

STORSPILL: Se Guro Reiten herje mot Albania.

Guro Reiten ble flyttet opp fra sin vante venstre vingbackposisjon da Caroline Graham Hansen måtte stå over kampen mot Albania torsdag kveld.

Før kampen stilte NRKs kommentatorer Christian Nilssen og Carl-Erik Torp spørsmål ved om Reiten kunne være mer kreativ og aktiv i det offensive spillet.

Etter fire assist og ett mål var svaret fra Chelsea-stjernen klokkeklart.

– Det blir pen pynting på statistikken for Reiten, konkluderte Nilssen og tok frem sitt eget spørsmål:

– Vi stilte spørsmål om hun kunne være mer kreativ etter at Graham Hansen var ute. Det må vi si at hun gjorde, sier Nilssen, mens Torp fulgte opp:

– Jeg synes Maanum og Reiten har vært våre beste spillere.

Reiten var selv greit fornøyd med egen prestasjon.

– Det kom seg etter hvert. Første omgang var ikke strålende. Det gikk treigt og trått, men det kommer seg og til slutt vinner vi fortjent, sier hun til NRK i Tirana.

Hun sier at hun trives med å være blant de mest erfarne på laget, men at hun ikke tenker så mye på fraværet av Graham Hansen.

– Jeg ønsker å bidra offensivt uansett om Caroline er her eller ikke. Det spiller ikke så stor rolle, men jeg er en av de mer erfarne spillerne som kanskje må dra lasset når det stanger litt. Det er bare kult og løfter meg, forklarer Reiten.

Også landslagssjef Martin Sjögren var edruelig i sin dom av kampen.

– Når vi scorer går deres energi nedover. Vi har bedre fysikk enn dem og drar ifra på grunn av det. Alt det har noe å si, men vi blir bedre i dynamikken og giftigere i gjennombruddsspillet utover i kampen, sier den svenske landslagssjefen til NRK.

Tung første omgang

Albania som er helt nede på 175. plass på FIFA-rankinga stilte med et offensivt lag mot Norge, men Norge tok tidlig initiativet i torsdagens VM-kvalifiseringskamp.

De norske kvinnene styrte spillet, men fikk ikke hull på byllen før 20 minutter var passert. Da satt Guro Reiten fart framover i banen og tredde fint gjennom til Frida Maanum. Arsenal-angriperen var sikker alene med keeper og sendte Norge i føringen etter vakkert spill.

Norge fikk stadig mer rom og leverte tidvis storspill. Spesielt høyresiden med Elisabeth Terland og Frida Maanum var positiv i den første omgangen.

I løpet av de første 45 minuttene var Albania knapt over midtstreken, men Norge slet med å finne nettmaskene til tross for at de var dominerende.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Albania - Norway

SMILTE BREDT: Maria Thorisdottir var fornøyd etter å scoret sitt første landslagsmål på over to år.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Målene rant inn

Norge så et lite øyeblikk ut til å få en drømmestart på andre omgang da Frida Maanum trillet ballen i nettet, men dommer annullerte scoringen for en tvilsom offside.

Men kort tid senere skulle dommeren være på lag med de norske kvinnene. På et frispark skjøt Guro Reiten i armen til Kristina Maksuti, og Chelsea-stjernen fikk en ny dødball-mulighet. Der skrudde Reiten vakkert forbi muren og i nettet til 2–0.

– Når ho (keeperen journ.anm.) stiller seg midt i mål tenkte jeg at jeg ikke skulle gjøre det så vanskelig. Det var bare å sette den i hjørnet, sier Reiten om målet etter kampslutt.

Like etter skulle det endelig lykkes for Norge på hjørnespark. Alle gode ting var 13 i Albania, og på det 13. hjørnesparket kunne Maria Thorisdottir enkelt sette inn 3–0.

Det var Manchester United-stopperens første landslagsmål på over to år.

– Det er veldig kjekt å bidra fram i banen når det ikke er så mye å gjøre bak. For oss bak er det en utfordring å holde konsentrasjonen i kamper som dette, så det er fint å få være med litt fram også, mener Thorisdottir.

En annen som sårt trengte et mål var Karina Sævik.

Den tidligere PSG- og Wolfsburg-spilleren har hatt en trå sesong etter at hun kom tilbake til Avaldsnes før denne sesongen, men mot Albania la hun på til 4–0 med et hodestøt.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Albania - Norway

BARNDOMSDRØM: Slik så det ut da Vilde Hasund fikk barndomsdrømmen oppfylt med mål i landslagsdebuten.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– En barndomsdrøm

Og det skulle bli mer for Norge. Thorisdottir spilte opp til Maanum som vendte opp og avsluttet knallhardt mot mål. Keeper Rexhepi burde og kunne nok reddet avslutningen, men Maanum takket og bukket for keeperblemmen.

Etter 80 minutter ble Sandviken-spiller Vilde Hasund byttet inn til sin landslagsdebut, og med sitt første touch på ballen sendte Hasund Norge opp i en 6-0-ledelse.

– Det er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse. Men det var en veldig trygghet at vi ledet 5-0, så det var nesten bare å spille offensivt, smiler en fornøyd Hasund til NRK.

Men det var ikke nok for målsultne norske kvinner. Guro Reiten fortsatte storspillet med å gi Elisabeth Terland en enkel jobb med å sette inn 7–0.

Den norske troppen fikk forfall på et par viktige spillere før landskampene mot Albania og Armenia denne uka. Caroline Graham Hansen måtte stå over etter at hun ikke har kommet seg helt etter hjerteinngrepet hun var gjennom i begynnelsen av november.

Heller ikke Marie Dølvik Markussen er med i troppen etter at hun nylig reiste til Australia for å tilpasse seg tilværelsen i sin nye klubb.

Seieren sendte Norge nærmere VM i Australia og New Zealand sommeren 2023.

Sportsnyheter

Denne hendelsen skapte debatt – nå vurderer FIDE å endre regelen

Det vekket oppsikt da Magnus Carlsen tirsdag rørte en brikke uten å flytte den. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) erkjenner at den omstridte regelen også har blitt diskutert på bakrommet.

Pique

Barcelona-trenaren etter meisterliga-fadesen: – Eg er sint

Det spanske laget skal ikkje spele sluttspel i Meisterligaen for første gong på 17 år. – Vi må starte heilt frå scratch, seier Xavi Hernanez.

Siste nytt

 • Johnsen sluttar i Eik Tønsberg

  Ronny Johnsen har gitt Eik Tønsberg beskjed om at han ikkje vil halde fram som trenar i klubben. Årsaka er at han ikkje vil halde fram i den nye organieringa som styret har vedteke.

  Det melder klubben sjølv på sine nettsider.

  Johnsen har dei to siste åra leia eit trenarteam på tre personar. Styret vil ha ein modell med færre trenarar.

  Han har også vore sentral i prosessen med samanslåing av Eik Tønsberg og FK Tønsberg. Klubben var to poeng unna opprykk til 2. divisjon i år.

  To profilar har dermed forlate Tønsberg-fotballen i løpet av kort tid. Etter sesongslutt måtte John Arne Riise slutte som trenar i Flint.

  Ronny Johnsen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Tottenhams kamp likevel utsett

  Det var i dag tidleg full forvirring om Tottenhams serieligakamp mot Rennes. Men omsider stadfesta UEFA at kampen er utsett, skriv The Independent.

  Tottenham har minst åtte spelarar ute med koronasmitte, og sende i går kveld ut melding om at kampen var utsett.

  Men det protesterte Rennes sterkt på, og skulda Tottenham for «manglande fair play.»

  UEFA slo i dag tiidleg fast at kampen likevel skal spelast i kveld.

  – Kampen går som planlagt, skreiv UEFA i ei kort melding torsdag morgon.

  Men etter eit par timar kom kontrabeskjeden: Kampen skal likevel utsettast.

  Det er uklart når kampen kal spelast. Reglementet krev at alle gruppekampane må vere spela seinast 31. desember. Men Tottenham har ikkje ledige datoar før den tid, på grunn av ligacup og det tette juleprogrammet i ligaen.

  Tottenham må vinne for å vere sikker på avansement, medan Birger Melings Rennes allereie er gruppevinnar.

  Tottenham har stengt treningsarenaen inntil vidare, og har også søkt Premier League om å få utsett kampen mot Brighton søndag.

  Tottenham Stadium
  Foto: TONY OBRIEN / Reuters
 • Poengstraff for flaskekasting

  Fotballklubben Lyon blir trekt eitt poeng i den franske toppligaen etter at ein supporter kasta ei flaske på Marseille-spelar Dimitri Payet førre månad.

  Hendinga skjedde berre eitt minutt ut i Ligue 1-oppgjeret mellom Lyon og Marseille. Payet skulle ut for å ta eit hjørnespark då ei flaske trefte han i hovudet.

  Han gjekk deretter i bakken før han vart behandla av medisinsk personell. Marseille-spelarane nekta å spele vidare, og kampen vart avbroten.

  Berre dagar seinare vart det stadfesta at kastaren vart dømd til seks månader fengsel på vilkår, i tillegg til at Lyon måtte spele éin kamp for tomme tribunar.

  Onsdag opplyste disiplinærkommisjonen i den franske ligaen at dei trekkjer Lyon eitt poeng.

  Dimitri Payet
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal