Johaug frustrert og lei seg – føler hun må forsvare hver seier

GRANÅSEN/OSLO (NRK): Therese Johaug fosset gjennom jaktstarten og avslutningen på årets Ski Tour 2020. Hun vant overlegent. Men etter rennet ble differansene ned til konkurrentene og skistjernens dominans tema – igjen.

X7wEipE_e9Y

TOUR-PROFILER: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg, her etter søndagens jaktstart i Granåsen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Laster innhold, vennligst vent..

Johaug innrømmet etter rennet at hun var lei av akkurat det.

– Jeg prøver å ta nye steg hver eneste dag, 365 dager i året, for å bli en bedre skiløper. Så blir du møtt med at du ødelegger sporten og det ene med det andre. Av og til så blir man litt lei seg, når man hele tiden må forsvare seg, forteller Johaug i pressesonen etter den 15 kilometer lange jaktstarten.

SUVEREN: Therese Johaug var suveren på den siste etappen av Ski Tour 2020.

Knusende jaktstart-tid

Den vant hun et hav av tid foran lagvenninnene Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. NRK-kommentator Torgeir Bjørn mener Johaug aldri har vært bedre enn hun er nå. Det var skistjernen langt på vei enig i.

For det var imponerende måten Johaug gjorde det på. Ut fra start på skistadion i Granåsen hadde Johaug to minutter og 33 sekunder ned til de to nærmeste forfølgerne, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg.

Hun bare økte avstanden ned til den norske duoen og resten av feltet underveis. Til slutt vant hun med tre minutter og 40 sekunder til Weng og Østberg.

SPURTOPPGJØR: Heidi Weng spurtslo Ingvild Flugstad Østberg og tok andreplassen i Ski Tour 2020.

– Føler jeg må forsvare meg

Én etter én gikk konkurrentene slukøret gjennom pressesonen. De hadde ingenting å stille opp med i omtrent hele touren. Selv ikke under sprinten i Åre, en fristilsprint Johaug faktisk vant.

Og da det ble en mer vanlig sprint på programmet lørdag, tok Johaug seg også enkelt videre fra prologen. Hun vant rett og slett fem av seks Ski Tour-etapper.

Da kom naturligvis spørsmålene om dominansen var bra for kvinnelangrenn.

– Jeg føler jeg må forsvare meg, det føler jeg. For at jeg går så fort, så er det galt om det er en motbakkesprint, galt om det er et langløp, galt at vi avslutter i en konkurranseløype og galt at vi avslutter opp en alpinbakke, sier Johaug, og fortsetter:

– Jeg føler jeg har tatt steg etter løyper og klarer å gå fort når konkurransetiden er 20 minutter også. Jeg blir litt frustrert.

c-1SUQJFyeQ

OVERLEGEN: Therese Johaug, her ensom over målstreken i Granåsen søndag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Skal ikke få tyn

Johaug får, ikke overraskende, stor støtte av sin nærmeste lagvenninne på landslaget. Ingvild Flugstad Østberg mener Johaug har jo blitt så rå på alt at det er vanskelig å lage en ikke Johaug-vennlig Tour.

Gjøvik-jenta ser naturligvis at det ble store avstander i Ski Tour 2020 i dameklassen til slutt. Hun innrømmer at det selvfølgelig blir kjedelig for de som ser på, men har selv opplevd å få tilbakemelding på at det har vært spennende å følge med.

– Så blir selvfølgelig Therese suveren til slutt. Hun er en rå skiløper og da skal ikke hun få tyn for at hun er god, sier Østberg til NRK.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen endte på en femteplass i årets Ski Tour. Hun har følgende beskjed etter Johaugs dominans:

– Hun er tross alt bare bedre enn oss, og det må vi tåle.

aLh_QkkTHPQ

KLAR MENING: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, her etter 15 kilometer jaktstart i Granåsen søndag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Rekord-Johaug

Men Johaug hadde også tid til å nyte seieren. Og den smakte trolig ekstra godt. For seieren i Granåsen søndag markerte ikke bare sammenlagttriumf i Ski Tour. Hun slo samtidig rekorden i antall verdenscupseire i løpet av en og samme sesong.

Den var det Marit Bjørgen som hadde. I 2011/2012-sesongen var på 17 seire. Nå har Johaug 19 så langt i vinter.

– Oi, jøss! Det er moro det, virkelig. Det er ikke noe jeg går og tenker på sånn sett. Men alle rennene jeg stiller opp i, i alle fall på distansesiden, har jeg lyst til å være med å kjempe om seieren, sier Johaug til NRK:

– Jeg har virkelig prøvd å prikke inn toppformen til denne Touren her. Det er veldig moro å se at man har lyktes med det, og at man har en liten «mal» til en toppform, sier Johaug.

Siste nytt

 • Friidretten fryser OL-kvalifisering

  Det internasjonale friidrettsforbundet har satt kvalifiseringsperioden for Tokyo-OL på vent til desember. Det skriver de i en pressemelding.

  Det betyr at det ikke vil være mulig å kvalifisere seg til OL frem til 1. desember. Utøvere som allerede er kvalifisert etter at kvalifiseringsperioden åpnet i fjor, vil fortsatt være kvalifisert.

  Avgjørelsen er tatt etter samtaler med utøverkommisjonen. Resultater oppnådd før 1. desember kan registreres som verdensrekorder, kontinentale eller nasjonale rekorder, men de vil ikke kvalifisere til OL eller telle på verdensrankingen.

  FILE PHOTO: A 3D printed Olympics logo is seen in front of displayed "Tokyo 2021" words in this illustration
  Foto: Dado Ruvic / Reuters
 • Eliteseriestart utsatt igjen

  Forbudet mot idrettsarrangementer til 15. juni betyr at Norges Fotballforbunds planer for sesongstart i norsk toppfotball må utsettes igjen.

  Kulturminister Abid Raja (V) opplyste tirsdag at regjeringens tiltak for å hindre videre smitte av koronaviruset forlenges inn i juni. Folk skal holde minst to meters avstand til hverandre og ikke samles i grupper på flere enn fem.

  – Det finnes en rekke scenarioer nede på tegnebrettet hos oss, men de avhenger helt av hvor lenge denne krisen varer og hvilke muligheter vi har på de gjenstående dagene i 2020, sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB mandag.

  Eliteserien fotball 2019: Rosenborg - Ranheim (3-2).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Bislett Games utsatt

  Bislett Games, som skulle vært arrangert 11. juni 2020, blir utsatt eller avlyst.

  – Vi jobber nå med alternative kalendere. Det jobbes også med alternative formater. Over påske kommer Diamond League ut med en pressemelding hvor man har noe å melde. Det samme gjør vi fra Bislett, sier stevneleder Steinar Hoen til NRK.

  Han sier han støtter tiltakene som regjeringen har gjort, og vil jobbe med å finne en løsning for å arrangere et Bislett Games, i ett eller annet format, senere.

  Bislett Games 2019
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal