Hopp til innhold

Supporteropprør vekker sterke reaksjoner: – Det er jævlig trist

Debatten rundt det omdiskuterte sluttspillet i Toppserien vil ingen ende ta. En rekke supportergrupper nekter nå å anerkjenne systemet. Det får Toppserien-klubb til å reagere.

Toppserien 2022: Vålerenga - Brann (1-1)

FORTVILER: I tillegg til supportergrupper, har også flere Toppserien-spillere vært kritiske til sluttspillsystemet.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Jeg skjønner synspunktene, men jeg synes det er jævlig trist, sier markeds- og medieansvarlig i Vålerenga, Jens August Dalsegg til NRK.

Han fortviler over en rekke supportergruppers aksjon mot sluttspillsystemet i Toppserien. Han mener det er trist for spillerne at flere supportere nå tilsynelatende ikke kommer til å møte opp på kamper under sluttspillet.

Jeg kan kjøpe at argumentene med at sluttspillet ikke er «tingen i bingen». Med støtte fra tribune så øker mulighetene for å prestere. Det er bare en trist situasjon.

Kommer dere til å gjøre noe aktivt for å få de til å snu?

Vi har ikke noe behov for å legge oss ut med de. Vi kommer sikkert til å invitere de til en prat. Ikke noe oppvaskmøte. Vi må bare forklare hvorfor dette er trist. Spillerne forholder seg bra til det som er satt, selv om ikke alle liker det, svarer Dalsegg.

Toppserien 2022: Vålerenga - Brann (1-1)

TAKKER FANSEN: Vålerenga takket fansen på hjemmebane mot Brann tidligere i år.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Hardt ut mot system

Flere supportergrupper ønsker ikke å anerkjenne det nye sluttspillsystemet i Toppserien og har signert under på en felles uttalelse som ble offentliggjort tirsdag formiddag.

– Vi anerkjenner ikke sluttspillet som en ekte seriekonkurranse, ettersom det blant annet strider mot seriens grunnprinsipp om at hver kamp teller like mye, skrev Branns supportergruppe, Brann Bataljonen, på sin Twitter-konto.

De får støtte av Klanen (Vålerenga), Kanarifansen (Lillestrøm), Stabæk Support og Kjernen (Rosenborg).

Supportergruppene sier at de nå ikke kommer til å organisere noe under sluttspillet i Toppserien.

– Vi støtter helhjertet protesten mot sluttspill i Toppserien og fotballen generelt. Det er en oppskrift på å vanne ut kampopplevelsen og ikke minst gjøre det vanskeligere å følge og forstå for folk som er middels interessert, sier leder for Klanen, Erling Rostvåg, til NRK.

Dalsegg i Vålerenga mener det må skje en endring raskt.

Man må rydde opp i den suppa man har laget. Det her har blitt en farse. Man har laget et system her som ikke blir likt. Her må man på jobb, vi kan ikke ha det her neste år, påpeker han.

Rosenborg - Brann i Toppserien (1-0)

KRITISKE: Flere supportergrupper sier at de ikke kommer til å organisere noe under sluttspillet.

Foto: Geir Olsen / NTB

Mange kritiske

Som NRK har omtalt tidligere, har svært mange i Toppserien vært sterkt kritisk til dagens seriesystem.

Kort fortalt innebærer seriesystemet at alle ti lag spiller mot hverandre to ganger, før serien deles i to med de fire beste lagene på den ene siden og de seks svakeste, samt de to beste 1. divisjonslagene, i det andre sluttspillet.

Det er altså dette seriesystemet som får supportergruppene til å tenne på alle plugger. De er klare på hvem de kommer til å anerkjenne som vinneren av Toppserien.

De mener at laget som ligger på topp etter 28. august, får det legitime seriegullet og deres hyllest.

– Hva er målet deres med denne aksjonen?

– Å avvikle sluttspillet. Det er det enkle svaret. At vi aldri skal få se dette igjen i norsk fotball, sier leder for Bataljonen, Erlend Ytre-Arne Vågane til NRK.

Tidligere i år viste en undersøkelse gjort av NRK, som 108 Toppserien-spillere besvarte, at kun én spiller var fornøyd. 98 spillere vil skrote systemet neste sesong.

Les også: Slakter dagens Toppserie-system – vil danne skandinavisk «superliga»

Football, Toppserien, Stabæk - Lyn
Football, Toppserien, Stabæk - Lyn

Talsperson i Kjernen, Espen Viken, sier at det var Bataljonen som tok initiativet til den ferske aksjonen.

– Det er ganske enkelt sånn at de aller fleste organiserte supporterne i Norge, dem anerkjenner ikke sluttspill som en form for serie-konkurranse.

Tuva Hansen Brann-kaptein

HÅP: – Vi elsker å få støtte, så vi håper virkelig at de kommer og støtter oss, sier Tuva Hansen.

Foto: Linnea Skare Oskarsen / NRK

– Skal evalueres

Brann-spiller Tuva Hansen oppfordrer NFF til å høre på supporterne. Hun mener det er sunt og godt at de har meninger. Likevel legger landslagsspilleren til:

– Vi håper de kommer, fordi de har laget så stor blest rundt Toppserien i år. Vi elsker å få støtte, så vi håper virkelig at de kommer og støtter oss, sier Hansen til NRK.

Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i NFF.

VIL EVALUERE: Nils Fisketjønn og Norges Fotballforbund skal evaluere sluttspillsystemet i Toppserien etter sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, sier han ikke har registrert aksjonen, men gir dette som kommentar til NRK:

– Sluttspillet ble vedtatt av tinget for tre år siden. Det ble ikke gjennomført på to år grunn av pandemien, men er nå innført. Seriestrukturen skal evalueres, så får vi se hva dette medfører.

Toppfotballsjef i NFF, Truls Dæhli, ser på debatten med et todelt blikk.

– Det er dumt om det fører til at klubbene og kampene på slutten ikke får publikum. Det er den triste siden av det, men at det er sterke meninger og engasjement kan vi ikke se negativt på, sier Dæhli til NRK.

Han forklarer at seriesystemet ble vedtatt fordi pilene til norsk kvinnefotball pekte nedover. Men han forstår at det er sterke meninger om saken, og påpeker at systemet skal evalueres etter sesongen.

– Det var et veldig tydelig ønske fra veldig mange om å endre systemet slik at man fikk en skarpere konkurranse og ble bedre til å konkurrere i Europa først og fremst, forteller han.

– Vi må forholde oss til det og så må hver og en angripe det systemet på best mulig måte. Det er også mulig å utnytte de mulighetene som ligger der. Vi får gjennom at de beste spiller flere kamper mot de beste. Det tyder på at vi få en skjerpa konkurranse helt i toppen og så er det andre sider ved det som jeg skjønner blir diskutert. Så får vi se når sesongen er over hvordan evalueringen blir, avslutter toppfotballsjefen.

Sportsnyheter

Askeladden måtte gi tapt – finaleklare Molde ga blaffen i ekspertenes advarsler

Molde skal til Ullevaal. Miniputten Kjelsås kjempet heroisk, men et tidlig mål fra gjestene ble avgjørende.

Siste nytt

 • Glimt-profil mister cupsemifinalen mot Vålerenga

  Bodø/Glimt må klare seg uten Brice Wembangomo når det skal kjempes om cupfinalebillett mot Vålerenga i Oslo torsdag.

  Det er Avisa Nordland som onsdag melder at Wembangomo ikke var med da Glimt-troppen satte seg på flyet til hovedstaden.

  Høyrebacken pådro seg en skade i seriekampen mot Vålerenga søndag og ble ikke friskmeldt i tide til cupoppgjøret mot samme motstander.

  Tidligere denne uken ble det også kjent at Runar Espejord er uaktuell i lengre tid som følge av en skade. (NTB)

  Brice Wembangomo
  Foto: Alessandro Crinari / AP
 • Skandalekamp fullført med ny Ajax-baklengs – kaoset i storklubben fortsetter

  Fotballstorheten Ajax røk 0-4 for Feyenoord i den avbrutte kampen i den nederlandske æresdivisjonen onsdag. Samtidig røk en ny leder ut dørene i Amsterdam.

  Det råder kaos i Ajax-leiren. Nylig fikk teknisk direktør Sven Mislintat sparken, og onsdag ble det opplyst at også styreleder Pier Eringa forlater sin post.

  Samtidig ble søndagens storkamp mot Feyenoord, som måtte avbrytes som følge av tribunebråk, fullført. Kampen ble gjenopptatt på stillingen 3-0 til Feyenoord.

  I løpet av de 36 minuttene som gjensto å spille røk Ajax på ytterligere et baklengsmål, slik at stillingen til slutt ble 0-4. Storklubben fra Amsterdam er i krise.

  – Spesielt når det ikke går bra, er det viktig å være der som rådgiver. Men jeg er ikke døv for kritikken og ikke blind for situasjonen Ajax er i nå, sier avtroppende styreleder Pier Eringa i en uttalelse.

  Ajax har startet sesongen med kun én seier, to uavgjorte kamper og to tap. (NTB)

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Landslagsløper i kombinert med langt skadeavbrekk – hele sesongen ryker

  Landslagsløper Einar Lurås Oftebro mister etter alle solemerker hele den kommende kombinertsesongen som følge av en alvorlig kneskade.

  Det er Norges Skiforbund som opplyser om skadesituasjonen til Lurås Oftebro.

  En meniskskade han pådro seg under Sommer Grand Prix-konkurransen i Oberwiesenthal kommer til å plassere kombinertutøveren på sidelinjen i lang tid.

  – Jeg pådro meg en kompleks ruptur i menisken under SGP i Oberwiesenthal i slutten av august. Det skjedde i utkjøringen på sletta i PCR-hoppet på fredagen. Operasjonen var vellykket. Menisken ble sydd sammen og en liten del ble også fjernet, sier Lurås Oftebro i en uttalelse.

  Nå venter en lang periode med rehabilitering.

  – Jeg er nok ikke tilbake i konkurranse før 2024/25-sesongen. Menisken har begrenset med blodårer og bruker derfor lang tid på å gro. Vi ønsker å gjøre opptreningen skikkelig og i riktig tempo, så jeg unngår unødvendige setback’s på veien, sier landslagsløperen, som er storebroren til Jens Lurås Oftebro. (NTB)

  Einar Lurås Oftebro
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste