Hopp til innhold

Supporteropprør vekker sterke reaksjoner: – Det er jævlig trist

Debatten rundt det omdiskuterte sluttspillet i Toppserien vil ingen ende ta. En rekke supportergrupper nekter nå å anerkjenne systemet. Det får Toppserien-klubb til å reagere.

Toppserien 2022: Vålerenga - Brann (1-1)

FORTVILER: I tillegg til supportergrupper, har også flere Toppserien-spillere vært kritiske til sluttspillsystemet.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Jeg skjønner synspunktene, men jeg synes det er jævlig trist, sier markeds- og medieansvarlig i Vålerenga, Jens August Dalsegg til NRK.

Han fortviler over en rekke supportergruppers aksjon mot sluttspillsystemet i Toppserien. Han mener det er trist for spillerne at flere supportere nå tilsynelatende ikke kommer til å møte opp på kamper under sluttspillet.

Jeg kan kjøpe at argumentene med at sluttspillet ikke er «tingen i bingen». Med støtte fra tribune så øker mulighetene for å prestere. Det er bare en trist situasjon.

Kommer dere til å gjøre noe aktivt for å få de til å snu?

Vi har ikke noe behov for å legge oss ut med de. Vi kommer sikkert til å invitere de til en prat. Ikke noe oppvaskmøte. Vi må bare forklare hvorfor dette er trist. Spillerne forholder seg bra til det som er satt, selv om ikke alle liker det, svarer Dalsegg.

Toppserien 2022: Vålerenga - Brann (1-1)

TAKKER FANSEN: Vålerenga takket fansen på hjemmebane mot Brann tidligere i år.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Hardt ut mot system

Flere supportergrupper ønsker ikke å anerkjenne det nye sluttspillsystemet i Toppserien og har signert under på en felles uttalelse som ble offentliggjort tirsdag formiddag.

– Vi anerkjenner ikke sluttspillet som en ekte seriekonkurranse, ettersom det blant annet strider mot seriens grunnprinsipp om at hver kamp teller like mye, skrev Branns supportergruppe, Brann Bataljonen, på sin Twitter-konto.

De får støtte av Klanen (Vålerenga), Kanarifansen (Lillestrøm), Stabæk Support og Kjernen (Rosenborg).

Supportergruppene sier at de nå ikke kommer til å organisere noe under sluttspillet i Toppserien.

– Vi støtter helhjertet protesten mot sluttspill i Toppserien og fotballen generelt. Det er en oppskrift på å vanne ut kampopplevelsen og ikke minst gjøre det vanskeligere å følge og forstå for folk som er middels interessert, sier leder for Klanen, Erling Rostvåg, til NRK.

Dalsegg i Vålerenga mener det må skje en endring raskt.

Man må rydde opp i den suppa man har laget. Det her har blitt en farse. Man har laget et system her som ikke blir likt. Her må man på jobb, vi kan ikke ha det her neste år, påpeker han.

Rosenborg - Brann i Toppserien (1-0)

KRITISKE: Flere supportergrupper sier at de ikke kommer til å organisere noe under sluttspillet.

Foto: Geir Olsen / NTB

Mange kritiske

Som NRK har omtalt tidligere, har svært mange i Toppserien vært sterkt kritisk til dagens seriesystem.

Kort fortalt innebærer seriesystemet at alle ti lag spiller mot hverandre to ganger, før serien deles i to med de fire beste lagene på den ene siden og de seks svakeste, samt de to beste 1. divisjonslagene, i det andre sluttspillet.

Det er altså dette seriesystemet som får supportergruppene til å tenne på alle plugger. De er klare på hvem de kommer til å anerkjenne som vinneren av Toppserien.

De mener at laget som ligger på topp etter 28. august, får det legitime seriegullet og deres hyllest.

– Hva er målet deres med denne aksjonen?

– Å avvikle sluttspillet. Det er det enkle svaret. At vi aldri skal få se dette igjen i norsk fotball, sier leder for Bataljonen, Erlend Ytre-Arne Vågane til NRK.

Tidligere i år viste en undersøkelse gjort av NRK, som 108 Toppserien-spillere besvarte, at kun én spiller var fornøyd. 98 spillere vil skrote systemet neste sesong.

Les også: Slakter dagens Toppserie-system – vil danne skandinavisk «superliga»

Football, Toppserien, Stabæk - Lyn
Football, Toppserien, Stabæk - Lyn

Talsperson i Kjernen, Espen Viken, sier at det var Bataljonen som tok initiativet til den ferske aksjonen.

– Det er ganske enkelt sånn at de aller fleste organiserte supporterne i Norge, dem anerkjenner ikke sluttspill som en form for serie-konkurranse.

Tuva Hansen Brann-kaptein

HÅP: – Vi elsker å få støtte, så vi håper virkelig at de kommer og støtter oss, sier Tuva Hansen.

Foto: Linnea Skare Oskarsen / NRK

– Skal evalueres

Brann-spiller Tuva Hansen oppfordrer NFF til å høre på supporterne. Hun mener det er sunt og godt at de har meninger. Likevel legger landslagsspilleren til:

– Vi håper de kommer, fordi de har laget så stor blest rundt Toppserien i år. Vi elsker å få støtte, så vi håper virkelig at de kommer og støtter oss, sier Hansen til NRK.

Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i NFF.

VIL EVALUERE: Nils Fisketjønn og Norges Fotballforbund skal evaluere sluttspillsystemet i Toppserien etter sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, sier han ikke har registrert aksjonen, men gir dette som kommentar til NRK:

– Sluttspillet ble vedtatt av tinget for tre år siden. Det ble ikke gjennomført på to år grunn av pandemien, men er nå innført. Seriestrukturen skal evalueres, så får vi se hva dette medfører.

Toppfotballsjef i NFF, Truls Dæhli, ser på debatten med et todelt blikk.

– Det er dumt om det fører til at klubbene og kampene på slutten ikke får publikum. Det er den triste siden av det, men at det er sterke meninger og engasjement kan vi ikke se negativt på, sier Dæhli til NRK.

Han forklarer at seriesystemet ble vedtatt fordi pilene til norsk kvinnefotball pekte nedover. Men han forstår at det er sterke meninger om saken, og påpeker at systemet skal evalueres etter sesongen.

– Det var et veldig tydelig ønske fra veldig mange om å endre systemet slik at man fikk en skarpere konkurranse og ble bedre til å konkurrere i Europa først og fremst, forteller han.

– Vi må forholde oss til det og så må hver og en angripe det systemet på best mulig måte. Det er også mulig å utnytte de mulighetene som ligger der. Vi får gjennom at de beste spiller flere kamper mot de beste. Det tyder på at vi få en skjerpa konkurranse helt i toppen og så er det andre sider ved det som jeg skjønner blir diskutert. Så får vi se når sesongen er over hvordan evalueringen blir, avslutter toppfotballsjefen.

Siste nytt

 • Kipchoge med verdensrekord under Berlin maraton

  Den kenyanske langdistanseløperen Eliud Kipchoge har satt verdensrekord under Berlin maraton.

  Han løp inn til på 2.01.10 søndag, og han forbedret dermed sin egen verdensrekord med 29 sekunder.

  Hans forrige rekord var på 2.01.39, satt i Berlin for fire år siden i 2018.

  Lagkameraten Mark Cohir var nærmest Kipchoge i Berlin søndag, men ble distansert med 4.49 minutter.

  Eliud Kipchoge står med fire seirer i Berlin maraton (2015, 2017, 2018 og 2022). Det er samme antall som etiopieren Haile Gebrselassie har, ifølge NTB.

  Eliud Kipchoge under Berlin maraton
  Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters
 • Uklart skadeomfang for Hegerberg: – Vet ikke hvor lenge

  Stjernespiss Ada Hegerberg er fortsatt skadet etter smellen som gjorde at hun måtte avbryte landslagssamlingen for tre uker siden.

  Det bekrefter hennes manager Victor Bernard overfor NRK.

  – Leggmuskulaturen fikk hard medfart. Hun overvåkes daglig, men jeg vet ikke hvor lenge denne skaden vil holde henne ute, sier han.

  Hegerbergs klubblag Lyon har vært nødt til å klare seg uten den norske spissen i serieåpningen, og det er altså uvisst når hun er tilbake.

  – Det er alltid litt krevende å vurdere når det er snakk om muskelskader forklarer Bernard.

  Hegerberg
 • Syk Brun mister finale – erstattes av klubbkamerat

  Kristoffer Brun i dobbeltsculleren er blitt syk og kan ikke ro dagens B-finale. Han blir erstattet av Mathias Wie.

  Det opplyser roforbundet i en pressemelding.

  – Mathias Wie, som i likhet med Brun er fra Bergens Roklubb, rodde forsøk og oppsamling for dobbeltfireren som reserve tidligere i mesterskapet, lyder meldingen.

  Kristoffer Brun under OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste