Hopp til innhold

Sundby står uten nye svar – innrømmer mental slitasje: – Et bikkjeslagsmål oppi hodet

SJUSJØEN (NRK): Han har forsøkt å snu hver eneste stein de siste to ukene for å finne ut av de gjentatte ryggproblemene. Men Martin Johnsrud Sundby har ikke fått konkrete svar – og innrømmer at uvisshet og press for alvor begynner å tære på ham mentalt.

DzC5CKzkBBw

PREGET: Martin Johnsrud Sundby, her fra langrennsåpningen på Beitostølen for snaue to uker siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

36-åringen møter NRK på hytta si på Sjusjøen torsdag etter å ha lagt bak seg noen svært frustrerende uker. I slutten av november forlot Sundby langrennsåpningen på Beitostølen i frustrasjon.

Han endte med å pine seg gjennom to konkurranser med store ryggsmerter – der det gikk så langt at han brøt det siste rennet.

– Hvis det ikke løser seg i løpet av fire til seks uker, så må jeg ta disse skiene mine og legge dem på hylla, for jeg kan ikke fortsette som dette, sier han.

Han forstår godt at han har dårlig tid. Slik situasjonen er nå, er det Skandinavisk cup på Lygna andre helgen i januar, og NM i Granåsen i Trondheim en snau uke senere, som avgjør hvilke utøvere som skal til VM i Oberstdorf. I løpet av de to helgene gjennomføres så godt som alle mesterskapsøvelsene med Norgeseliten til stede.

3ToKjtvBGRY

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her sammen med kommentatorkollega Jann Post.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det er skjebneuker for Sundby. I løpet av desember må han kunne belaste kroppen for fullt, slik at han i januar kan få kvalifisert seg for det han vil gå i VM, slår NRK-ekspert Torgeir Bjørn fast.

– Ikke vits å dra til VM for å bryte

Sundby er allerede kvalifisert til 15 kilometer intervallstart som regjerende verdensmester, men han ønsker å gå både tre- og femmil også.

Og han må få orden på ryggen – ellers stiller han heller ikke i VM.

– Ja, jeg kan jo stille på den 15-kilometeren, men jeg det er jo ikke noen vits i å dra til VM for å bryte et skirenn etter syv kilometer. Og jeg trenger en opptreningsfase, jeg trenger at ting skal fungere, sier han.

– Ganske tåpelig

På Sjusjøen trente han lett torsdag formiddag sammen med resten av norske langrennsløpere som forbereder seg til Norgescup denne helgen. Fredag er det sprint – og Sundby er faktisk påmeldt.

Selv om ingenting er endret angående ryggproblemene siden Beitostølen-helgen, til tross for besøk hos både leger og kirurger, stiller han trolig på start. Bare for å få på seg et startnummer igjen.

– Det er mye som taler for at det er ganske tåpelig å spenne på seg skiene. Samtidig som konkurransehodet drar i den andre retningen og har lyst til å håpe på mirakler, at her kan det skje ting, sier Sundby – og smiler.

Sundby

VED GODT MOT: Martin Johnsrud Sundby, her i hytta si på Sjusjøen torsdag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det er ren mental helsehjelp. Ikke for at jeg søker prestasjon, men for å være litt med i spill. Og dette kommer ikke til å bli krise på tre minutter uansett, så jeg kommer til å komme meg … Jeg skal ikke bryte den sprinten, i hvert fall.

– Et bikkjeslagsmål oppi hodet

Det har blitt lite trening de siste to ukene – og mer tidsbruk på undersøkelser av ryggen. Sundby forteller at han kan leve med det, men han innrømmer at han sliter med å motivere seg for å trene fem-seks timer om dagen hvis han ikke får gått skirenn.

– Motivasjonen sier meg at «du er egentlig ikke så gira på å trene», men jeg må jo vedlikeholde. Legge korte planer for hvordan jeg skal vedlikeholde fysisk form og hvordan angripe den neste uka og likevel overleve mentalt. Det er et bikkjeslagsmål oppi hodet her rundt hvordan dette skal løse seg, sier Sundby.

– Jeg prøver å ha en langsiktig horisont, men nå er det mer sånn «hva skjer de neste to dagene», optimalisere det. Alt annet enn det blir irrasjonelt og blir destruktivt, på en måte. Enten blir det et kult VM, eller så blir det ikke noe i det hele tatt, men det hjelper meg ikke så mye å tenke på det nå.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal