Hopp til innhold

Sundby står uten nye svar – innrømmer mental slitasje: – Et bikkjeslagsmål oppi hodet

SJUSJØEN (NRK): Han har forsøkt å snu hver eneste stein de siste to ukene for å finne ut av de gjentatte ryggproblemene. Men Martin Johnsrud Sundby har ikke fått konkrete svar – og innrømmer at uvisshet og press for alvor begynner å tære på ham mentalt.

DzC5CKzkBBw

PREGET: Martin Johnsrud Sundby, her fra langrennsåpningen på Beitostølen for snaue to uker siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

36-åringen møter NRK på hytta si på Sjusjøen torsdag etter å ha lagt bak seg noen svært frustrerende uker. I slutten av november forlot Sundby langrennsåpningen på Beitostølen i frustrasjon.

Han endte med å pine seg gjennom to konkurranser med store ryggsmerter – der det gikk så langt at han brøt det siste rennet.

– Hvis det ikke løser seg i løpet av fire til seks uker, så må jeg ta disse skiene mine og legge dem på hylla, for jeg kan ikke fortsette som dette, sier han.

Han forstår godt at han har dårlig tid. Slik situasjonen er nå, er det Skandinavisk cup på Lygna andre helgen i januar, og NM i Granåsen i Trondheim en snau uke senere, som avgjør hvilke utøvere som skal til VM i Oberstdorf. I løpet av de to helgene gjennomføres så godt som alle mesterskapsøvelsene med Norgeseliten til stede.

3ToKjtvBGRY

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her sammen med kommentatorkollega Jann Post.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det er skjebneuker for Sundby. I løpet av desember må han kunne belaste kroppen for fullt, slik at han i januar kan få kvalifisert seg for det han vil gå i VM, slår NRK-ekspert Torgeir Bjørn fast.

– Ikke vits å dra til VM for å bryte

Sundby er allerede kvalifisert til 15 kilometer intervallstart som regjerende verdensmester, men han ønsker å gå både tre- og femmil også.

Og han må få orden på ryggen – ellers stiller han heller ikke i VM.

– Ja, jeg kan jo stille på den 15-kilometeren, men jeg det er jo ikke noen vits i å dra til VM for å bryte et skirenn etter syv kilometer. Og jeg trenger en opptreningsfase, jeg trenger at ting skal fungere, sier han.

– Ganske tåpelig

På Sjusjøen trente han lett torsdag formiddag sammen med resten av norske langrennsløpere som forbereder seg til Norgescup denne helgen. Fredag er det sprint – og Sundby er faktisk påmeldt.

Selv om ingenting er endret angående ryggproblemene siden Beitostølen-helgen, til tross for besøk hos både leger og kirurger, stiller han trolig på start. Bare for å få på seg et startnummer igjen.

– Det er mye som taler for at det er ganske tåpelig å spenne på seg skiene. Samtidig som konkurransehodet drar i den andre retningen og har lyst til å håpe på mirakler, at her kan det skje ting, sier Sundby – og smiler.

Sundby

VED GODT MOT: Martin Johnsrud Sundby, her i hytta si på Sjusjøen torsdag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det er ren mental helsehjelp. Ikke for at jeg søker prestasjon, men for å være litt med i spill. Og dette kommer ikke til å bli krise på tre minutter uansett, så jeg kommer til å komme meg … Jeg skal ikke bryte den sprinten, i hvert fall.

– Et bikkjeslagsmål oppi hodet

Det har blitt lite trening de siste to ukene – og mer tidsbruk på undersøkelser av ryggen. Sundby forteller at han kan leve med det, men han innrømmer at han sliter med å motivere seg for å trene fem-seks timer om dagen hvis han ikke får gått skirenn.

– Motivasjonen sier meg at «du er egentlig ikke så gira på å trene», men jeg må jo vedlikeholde. Legge korte planer for hvordan jeg skal vedlikeholde fysisk form og hvordan angripe den neste uka og likevel overleve mentalt. Det er et bikkjeslagsmål oppi hodet her rundt hvordan dette skal løse seg, sier Sundby.

– Jeg prøver å ha en langsiktig horisont, men nå er det mer sånn «hva skjer de neste to dagene», optimalisere det. Alt annet enn det blir irrasjonelt og blir destruktivt, på en måte. Enten blir det et kult VM, eller så blir det ikke noe i det hele tatt, men det hjelper meg ikke så mye å tenke på det nå.

Siste nytt

 • Sykkelstjerne angrer på hotellbråket

  Sykkelstjernen Mathieu van der Poel tar selvkritikk etter at han havnet i klammeri med to tenåringsjenter og ble anholdt av politiet natten før VM-fellesstarten i Australia søndag.

  – Jeg holdt den ene jenta i armen, men det var absolutt ikke med hensikt å skade noen. Alle som kjenner meg vet at jeg aldri har skadet noen, sier belgieren til avisen Het Niewsblad, ifølge NTB.

  – Det er mange historier om at jeg dytter og sånne ting. Det er absolutt ikke sant. Det var ikke det som skjedde, forteller 27-åringen.

  Mathieu van der Poel under VM-fellesstarten i Australia
  Foto: Rick Rycroft / AP
 • Doblar talet på sprintløp i formel 1

  Neste års VM-kalender i Formel 1 vil innehalde seks sprintløp. Det er tre fleire enn i 2022.

  I 2021-sesongen blei det halde sprintløp på Silverstone, Monza og Interlagos-banen. Inneverande sesong blei Imola, Red Bull Ring og Interlagos valt som arrangørar.

  – Sprintløp gir ein spennande dynamikk til løpshelgformatet, og har vist seg å vere populært dei siste to sesongane, seier presidenten i Det internasjonale bilsportsforbundet (FIA), Mohammed Ben Sulayem.

  Formel 1-sjef Stefano Domenicali seier auken som no er vedtatt, vil gi sporten ein heilt ny dimensjon.

  I helger med sprintløp blir kvalifiseringa flytta til fredag. Samtidig blir resultatlista frå laurdagens køyring avgjerande for startrekkefølgja i hovudløpet 24 timar seinare.

  Denne sesongen har i tillegg poengea under sprintløypa økt. Vinnaren har fått åtte, mens nummer to og tre får med sju og seks.

  Formel 1-sprint
  Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP
 • Bekreftet: Slik starter Norge mot Serbia

  Norges lag i skjebnekampen mot Serbia er bekreftet.

  Her er Ståle Solbakkens 11 utvalgte i kampen som enten vil gjøre Norge til gruppevinner eller gruppetoer i nasjonsligaen gruppe B4:

  Ørjan Nyland – Julian Ryerson, Leo Skiri Østigård, Andreas Hanche-Olsen, Birger Meling – Martin Ødegaard, Fredrik Aursnes, Sander Berge – Alexander Sørloth, Erling Braut Haaland, Mohamed Elyounoussi.

  Solbakken fortsetter dermed med Nyland i mål, tross tabben sist kamp. Fredrik Aursnes erstatter også suspenderte Kristian Thorstvedt på Norges midtbane. Aursnes tar trolig den dype rollen og skyver Sander Berge lenger frem i midtbanekonstellasjonen sentralt.

  Serbias superspiss Aleksandar Mitrović rakk kampen og starter på topp for gjestene.

  Kampstart er 20.45. Dramatikken kan du høre på NRK Sport eller se på TV 2.

  4yOcES1Nlf4
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste