Hopp til innhold

Sundby sliter med selvtilliten: – Jeg kommer hit og er usikker på det meste

RUKA (NRK): Martin Johnsrud Sundby var frustrert da han forlot Beitostølen for bare fire dager siden. Før verdenscupåpningen i Finland er smilet tilbake, men selvtilliten i langrennssporet har fått seg en skikkelig knekk.

6YPGeO39PUo

PÅ PLASS: Martin Johnsrud Sundby, her avbildet på flyplassen i Kuusamo i Finland, en kort kjøretur fra langrennsstadion.

Foto: Terje Pedersen / NTB sc

– Var det noe som skjedde sist helg? sier en ironisk Martin Johnsrud Sundby til NRK mens han gliser bredt.

Han er på plass torsdag for å trene litt i løypene før verdenscupen starter med minitour i Ruka fredag til søndag. Sundby kom en dag etter resten av troppen. Det ligger ingen dramatikk i det.

Brøt på Beitostølen

For humøret er tilbake selv om han er nødt til å ta seg en kveldstur i snødrevet og flomlysene inne på skistadion.

Den kjappe replikken og glimtet i øynene er også tilbake selv om han la bak seg en helsvart helg på Beitostølen for bare fire dager siden.

Først ved å bli nummer 31 på det som kanskje er favorittdistansen hans, nemlig 15 kilometer klassisk. Søndag brøt han rett og slett samme distanse i fristil. Sundby føk rett i bilen. Ingen fikk svar på hvorfor. Til og med trener Eirik Myhr Nossum ble bekymret.

Sundby

SISTE FINPUSS: Martin Johnsrud Sundby med en drøy time lang økt i verdenscupløypene torsdag kveld.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Usikker på det aller meste

Sundby forteller i dag at han dro hjem fra Beitostølen som et eneste stort spørsmålstegn. Han legger ikke skjul på at han har hatt bedre bilturer hjem fra den nasjonale åpningen tidligere.

– Jeg har ikke noen supergod forklaring, heller. Det er et spenningsmoment inn i denne helgen her. Ting har funket bra på trening og jeg har hatt mye bra økter. Men så har jeg en fullstendig helsvart uke. Jeg skulle hatt den en uke før Beitostølen, sier Sundby.

– Jeg kommer hit og er usikker på det aller meste. Det er spennende på en måte. Men jeg skulle gjerne fått ørlite bedre svar for en uke siden.

Den siste uken har handlet om å finne grunner til at ting ble som de ble på Beitostølen.

– Jeg kunne sikkert gulpet opp mange grunner til at det ble dårlig. Men det ble bare ræva. Da må jeg dytte det til side, legge det bak meg og innse at jeg har nok en utfordring jeg må prøve å klare, sier Sundby – og innrømmer at helgen i Ruka blir svært spennende.

Sundby

SLET SIST HELG: Sundby, her under rennet han brøt på Beitostølen søndag for fire dager siden.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Har ikke peiling

35-åringen har ingen forventninger til fredagens distanse i sprint klassisk. Han ser bare på det som en start på verdenscupsirkuset og en anledning til å få startnummer på brystet.

Lørdagens 15 kilometer klassiske intervallstart blir naturligvis en nøkkel for ham for å gå helt til topps i mini-touren som markerer starten på verdenscupen.

– Men jeg har et langt stykke å reise meg fra helgen på Beitostølen. Det er litt digg å komme inn og ikke ha peiling. Jeg lever på selvtillit – og det har jeg ikke mye av nå.

– Det hadde vært digg å slå under ifra nå. Men jeg har blitt såpass gammel nå at jeg tar disse tingene med relativt knusende ro. Jeg blir forbanna der og da og så sklir det over. Men det skaper et spenningsmoment inn i helgen her. Det blir jo som jeg har prøvd å fortelle meg selv, jeg sesongdebuterer i Ruka i år, sier Sundby – og smiler.

dhSuguylwZ4

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her avbildet fra langrennsåpningen på Beitostølen sist helg.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Forventer toppresultat

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum forteller at han ikke blir fryktelig stressa av at en av løperne hans går noen dårlige skirenn.

Han tror Sundby blir mer stresset enn ham selv. Nossum viser nemlig til at eleven har slått tilbake rett etter noen dårlige konkurranser tidligere.

– Nå har det handlet om nullstille og være klar for å komme seg inn i konkurranseboblen.

– Hva forventer du denne helgen?

– At han blir bedre enn nummer 31 som i nasjonal åpning.

– Litt mer konkret, hvis det går an?

– Jeg håper han kjemper helt oppi toppen der på søndag, sier Nossum og smiler.

Verdenscupen i Ruka følger du på NRK1 eller NRK.no fra fredag til søndag:

Fredag: Sprint klassisk: Fra klokken 11:55.

Lørdag: 10 og 15 kilometer klassisk intervallstart: Fra klokken 09:40.

Søndag: 10 og 15 kilometer jaktstart fristil: Fra klokken 10:05.

Sjekk også sendeplan her!

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Ukrainas idrettsminister: – Russland bruker idretten kun som et PR-verktøy

    Russlands planer om å avholde et «alternativ-OL» beviser at landet bare ønsker å bruke idretten som propaganda, hevder Ukrainas fungerende sportsminister Matviy Bidnyi.

    Russland planlegger i september å arrangere Vennskapslekene, et kjempearrangement som skal gå av stabelen i Moskva og Jekaterinburg etter Paris-OL. Det har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra IOC.

    Ukrainas fungerende idrettsminister Bidnyi ser Vennskapslekene som et eksempel på at Russland prøver å skape uorden også i idretten.

    – Etter at Russland, på statlig nivå, bestemte seg for å finansiere de såkalte Vennskapslekene og etablerte «International Association of Friendship» for å organisere dette arrangementet, viste det seg for hele verden at de ignorerer de olympiske prinsippene, sier han i et epost-intervju med AFP.

    – De prøver bare å bruke idretten til propaganda, for å skjule den aggressive krigen som føres bak en fasade av idretts-PR.

    Det store flertallet av russiske og belarusiske idrettsutøvere oppfyller ikke vilkårene som kreves for at de skal kunne konkurrere som nøytrale i Paris-OL. Vennskapslekene blir således en sjanse til å konkurrere i et stort mesterskap i 2024.

    Fra russisk hold er det samtidig hevdet at arrangementet ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

    (NTB)

    rHPjPlkcEl0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal