Sundby om OL-sikkerheten: – Bekymret for Mr. Kim og cowboyen i USA

Sikkerheten rundt OL i Pyeongchang opptar flere norske vinteridrettsutøvere, men toppidrettssjefen sier det er uaktuelt for å Norge å trekke seg, med mindre IOC avlyser lekene.

Martin Johnsrud Sundby

FØLGER MED: Langrennsløper Martin Johnsrud Sundby håper ikke konflikten i Nord-Korea setter en stopper for vinter-OL, men innrømmer at han er bekymret for situasjonen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det ville være ignorant ikke å tenke på det, sier Martin Johnsrud Sundby.

Flere land har gått ut og sagt at de vil vurdere å trekke seg fra OL i Sør-Korea konflikten om Nord-Koreas atomvåpenprogram forverres og sikkerheten til utøverne ikke kan garanteres.

Dette var også et tema da Norges idrettsforbund arrangerte åpen time mandag. Men toppidrettssjef Tore Øvrebø vil kun holde den norske troppen hjemme dersom Den internasjonale olympiske komité (IOC) avlyser lekene.

– Jeg kan umulig tenke meg at vi holder dem hjemme om det ikke blir avlyst, sier Øvrebø til NRK.

– OL blir uvesentlig

De siste ukene har en ordkrig mellom USAs president Donald Trump og Nord Koreas leder Kim Jong-un gjort situasjonen ytterligere betent. Det bekymrer også langrennsløperne.

– Det totale verdensbildet blir preget av situasjonen, og for alle på jorda er det viktig at ting ikke forverrer seg veldig mye. Nøyaktig om Sør-Korea og OL har jeg ikke tenkt så mye på. Jeg er mer bekymret for totalsituasjonen mellom Mr. Kim og han cowboyen borti USA, sier Sundby til NRK.

Kim Jong-un og Donald Trump

BETENT FORHOLD: Ordkrigen mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump gir økt bekymring.

Foto: Saul Loeb Ed Jones / AFP

– OL blir uvesentlig om det blusser opp mellom Trump og Kim, understreker Emil Iversen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

USIKKER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen stoler på Olympiatoppen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg har valgt å forholde meg til informasjon fra Olympiatoppen, så får vi se hva det blir til. Det er jo en mulighet for at det ikke blir noe OL, men inntil videre må jo vi som idrettsutøvere forholde oss til at vi skal dit, forteller Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Også i alpinleiren blir situasjonen hyppig diskutert.

– Vi vet egentlig veldig lite, men er klar over at det er spent situasjon. På toppen av løypene ser vi jo nærmest over til Nord-Korea, så er det ikke langt unna. Som privatperson hadde jeg nok kanskje revurdert å reise, sier Leif Kristian Haugen.

Ber utøvere ta kontakt

Øvrebø understreker at de tar situasjonen på alvor, og at Olympiatoppen har jevnlig kontakt med både IOC, arrangør, PST og personer i Sør-Korea.

– Jeg forstår godt at noen er bekymret. Dette er et tema som er mye fremme og retorikken er voldsomt aggressiv. Hvis noen er ekstra bekymret, så må de ta kontakt. Vi blir jevnlig informert om situasjonen, og det er gjennomgående at det er rolig på bakken, men retorikken er intens, forklarer Øvrebø.

Idrettsutøverne vil uansett følge Olympiatoppens råd.

– Jeg er helt sikker på at jeg innfinner meg de beslutningene som tas. Man sender ikke en OL-tropp hvis det ikke er trygt, mener Sundby.

– Hvis det ikke kommer en beskjed fra myndigheter eller Olympiatoppen, så reiser vi for å kjempe med flagget på brystet, sier Haugen.

Siste nytt

 • God start for Storhamar

  Storhamar valset over Stavanger Oilers, og vant den første NM-semifinalen 5–2. Hamar-laget vant både serie og NM-sluttspillet forrige sesong. Neste kamp mellom de to lagene spilles søndag i Stavanger.

  Storhamar
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Norge tapte mot Finland

  Det norske U21 landslaget i fotball er i Spania for å spille privatlandskamper mot Finland. I møte med Finland fikk de nordmennene det tøft. Til tross for tre mål, tapte laget 8–3. Mandag venter Russland på stadion Dama de Noche i Málaga.

  U21 fotball
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Klæbo vant prologen

  Johannes Høsflot Klæbo vant prologen i Quebec. Aleksandr Bolsjunov, som er hans nærmeste utfordrer i verdenscupen sammenlagt, ble nummer tre. Åtte nordmenn gikk til kvartfinalen. Det gjorde ikke Hans Christer Holund.

  Verdenscup langrenn sprint klassisk menn
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal