Hopp til innhold

Sundby om OL-sikkerheten: – Bekymret for Mr. Kim og cowboyen i USA

Sikkerheten rundt OL i Pyeongchang opptar flere norske vinteridrettsutøvere, men toppidrettssjefen sier det er uaktuelt for å Norge å trekke seg, med mindre IOC avlyser lekene.

Martin Johnsrud Sundby

FØLGER MED: Langrennsløper Martin Johnsrud Sundby håper ikke konflikten i Nord-Korea setter en stopper for vinter-OL, men innrømmer at han er bekymret for situasjonen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det ville være ignorant ikke å tenke på det, sier Martin Johnsrud Sundby.

Flere land har gått ut og sagt at de vil vurdere å trekke seg fra OL i Sør-Korea konflikten om Nord-Koreas atomvåpenprogram forverres og sikkerheten til utøverne ikke kan garanteres.

Dette var også et tema da Norges idrettsforbund arrangerte åpen time mandag. Men toppidrettssjef Tore Øvrebø vil kun holde den norske troppen hjemme dersom Den internasjonale olympiske komité (IOC) avlyser lekene.

– Jeg kan umulig tenke meg at vi holder dem hjemme om det ikke blir avlyst, sier Øvrebø til NRK.

– OL blir uvesentlig

De siste ukene har en ordkrig mellom USAs president Donald Trump og Nord Koreas leder Kim Jong-un gjort situasjonen ytterligere betent. Det bekymrer også langrennsløperne.

– Det totale verdensbildet blir preget av situasjonen, og for alle på jorda er det viktig at ting ikke forverrer seg veldig mye. Nøyaktig om Sør-Korea og OL har jeg ikke tenkt så mye på. Jeg er mer bekymret for totalsituasjonen mellom Mr. Kim og han cowboyen borti USA, sier Sundby til NRK.

Kim Jong-un og Donald Trump

BETENT FORHOLD: Ordkrigen mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump gir økt bekymring.

Foto: Saul Loeb Ed Jones / AFP

– OL blir uvesentlig om det blusser opp mellom Trump og Kim, understreker Emil Iversen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

USIKKER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen stoler på Olympiatoppen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg har valgt å forholde meg til informasjon fra Olympiatoppen, så får vi se hva det blir til. Det er jo en mulighet for at det ikke blir noe OL, men inntil videre må jo vi som idrettsutøvere forholde oss til at vi skal dit, forteller Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Også i alpinleiren blir situasjonen hyppig diskutert.

– Vi vet egentlig veldig lite, men er klar over at det er spent situasjon. På toppen av løypene ser vi jo nærmest over til Nord-Korea, så er det ikke langt unna. Som privatperson hadde jeg nok kanskje revurdert å reise, sier Leif Kristian Haugen.

Ber utøvere ta kontakt

Øvrebø understreker at de tar situasjonen på alvor, og at Olympiatoppen har jevnlig kontakt med både IOC, arrangør, PST og personer i Sør-Korea.

– Jeg forstår godt at noen er bekymret. Dette er et tema som er mye fremme og retorikken er voldsomt aggressiv. Hvis noen er ekstra bekymret, så må de ta kontakt. Vi blir jevnlig informert om situasjonen, og det er gjennomgående at det er rolig på bakken, men retorikken er intens, forklarer Øvrebø.

Idrettsutøverne vil uansett følge Olympiatoppens råd.

– Jeg er helt sikker på at jeg innfinner meg de beslutningene som tas. Man sender ikke en OL-tropp hvis det ikke er trygt, mener Sundby.

– Hvis det ikke kommer en beskjed fra myndigheter eller Olympiatoppen, så reiser vi for å kjempe med flagget på brystet, sier Haugen.

Siste nytt

 • Mbappé-oppdatering: – Hevelsen på nesen har gått ned

  På Frankrikes pressekonferanse torsdag kom Antoine Griezmann med en oppdatering om tilstanden til lagkamerat og superspiss Kylian Mbappé, som brakk nesen i åpningskampen deres mot Østerrike.

  – Det går bra med Kylian. Hevelsen på nesen har gått ned. Vi får se fram mot siste sekund, om han kan være med, forteller Griezman.

  I morgen møter Frankrike Nederland kl. 21.00. Kampen kan du se på NRK1.

  Mbappe nese
  Foto: AP
 • Serbia til himmels etter overtidsscoring

  Det så lenge ut til at Slovenia skulle stikke av med alle tre poengene, men så dukket Luka Jovic opp dypt inne i overtiden.

  Den tidligere Real Madrid-spilleren stusset inn 1-1 på corner, og dermed lever håpet for Serbia.

  – Det var en ganske tam førsteomgang, men det ble en heftig opplevelse på slutten. Resultatet gjør at vi får en spennende kamp mellom Serbia og Danmark til slutt, sier NRKs fotballekspert Åge Hareide.

  Han føler med Slovenia, som var nære på å ta sin første seier i et mesterskap noensinne.

  – Det går ikke an å beskrive hvor vanskelig det er når man ikke lykkes. Du er så nærme og holder ut. Den følelsen er tom. Alt blir tomt. Det motsatte er når du lykkes, da blir du forferdelig glad, sier Hareide.

  Det var en rekke sjanser til begge lag og de byttet ofte på hvem som hadde initiativet i kampen.

  Slovenia hadde blant annet et stolpetreff og Serbias Aleksandar Mitrović var farlig frempå flere ganger.

  – Det virker som det er to lag som er redd å ryke på en smell enn å gå for det, kommenterte NRK-kommentator Patrick Rowlands.

  Det virker som kommentatoren ble hørt av spillerne på banen, for et minutt senere satte Slovenia ballen i nettet og tok ledelsen.

  Det var høyreback Zan Karnicnik som kom på et sugende løp og satte ballen i mål. Det skjedde etter et presist innlegg fra Timi Max Elsnik.

  – Han står akkurat der han skal være. Han elsker å være med på det offensive! utbrøt Rowlands.

  Med det satte Karnicnik stjernene i skyggen og sørget for en svært viktig Slovenia-scoring.

  Det skulle altså ikke holde, for Serbias Jovic hadde andre planer. Med målet betyr det at Serbias håp om avansement fortsatt lever.

  Det ble ellers et norsk innslag på sidelinjen med Espen Eskås som fjerdedommer.

 • Tre nordmenn til Diamond League i Monaco

  Tre nordmenn er bekreftet til Diamond League i Monaco 12. juli.

  Både Karsten Warholm, Jakob Ingebrigtsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal stiller til start. Det bekreftet Diamond League på Instagram.

  Karsten Warholm er den eneste av de tre som også deltok i Monaco i fjor. Da vant han finalen i 400 meter hekk med tiden 46,51.

  Friidrett under OL starter drøye to uker senere, den 1. august.

  Jakob Asserson Ingebrigtsen
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal