Hopp til innhold

FIS har ikke mottatt anke fra russerne

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby fikk beholde sin bronsemedalje etter at juryen ga ham en skriftlig advarsel for sitt sporbytte. Den russiske landslagsledelsen varslet at de ville anke saken, men FIS har ikke mottatt noen anke søndag ettermiddag.

Sundby

Her skjærer Martin Johnsrud Sundby over i Maxim Vylegzhjanins korridor på oppløpssiden.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Vidar Løfshus

Sportssjef Vidar Løfshus uttaler at han føler seg trygg på at den siste anken til Russland ikke går gjennom.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det hersket mye usikkerhet rundt Sundbys siste sporskifte noen meter før mål på dagens 30 km i Sotsji. TV-bildene viser at han skjærer over i Maksim Vylegsjanins korridor like før målgang, og spørsmålet var om han hindret russeren.

Men etter et møte med juryen så fikk han beholde bronsen sin og slapp unna med en advarsel. Da meldte den russiske ledelsen at de ville anke til FIS.

Renndirektør i FIS melder at de ikke har fått informasjon om at russerne har anket juryens avgjørelse om at Martin Johnsrud Sundby blir stående som bronsevinner.

– Så langt har vi ikke mottatt noen anke fra russerne. Det må skje innen 48 timer, sier Pierre Mignerey til VG.

Dermed er ikke fristen for å anke ute, men foreløpig ser det ut til at Sundby blir stående som bronsevinner på dagens skiathlon.

Les også: – Det er en merkelig følelse. Jeg har tatt OL-medalje, men er dritskuffa

– Hvis de endrer avgjørelsen, skal vi lage baluba

Sportssjef Vidar Løfshus uttaler at han føler seg trygg på at den siste anken til Russland ikke går gjennom.

– Hvis de endrer avgjørelsen, skal vi lage baluba, sier sportssjef for langrennsgutta Vidar Løfshus, til NRK.no.

– Vi er helt sikre på at avgjørelsen som er fattet, blir stående. Vi mener juryen har gjort det riktig. Det er tydelig at noen nasjoner begynner å bli desperate, avslutter Løfshus.

Russerne anket juryens avgjørelse

Siste utvikling er at den russiske landslagsledelsen har anket denne avgjørelsen, melder TV2.no.

– Vi legger inn en protest. En ny protest, sa Russland-manager Jurij Tsjarkovski etter avgjørelsen.

– Det Johnsrud Sundby gjorde var ikke «fair». Alle så hva han gjorde. Jeg kunne vunnet spurten hvis han ikke hadde gjort det. Jeg har gjort alt jeg kunne, sa Vylegsjanin etter avgjørelsen.

– Vi hadde sikkert protestert vi også

Sundby på vei ut fra jurymøte

Her er Martin Johnsrud Sundby på vei ut av jurymøtet der det ble bestemt at han fikk beholde bronsemedaljen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby har full forståelse for at russerne la inn en protest etter dagens renn og at han var bekymret for at medaljen skulle glippe.

– Klart jeg er nervøs for at bronsen kunne ryke. Vi hadde sikkert protestert vi også hvis samme situasjon hadde oppstått, sa Sundby etter jurymøtet.

– Jeg ser på meg selv som en av de mest fair play-løperne i feltet, så jeg synes det er dødskjipt at det skjer. Jeg tror Maksim sa etter løpet at han ikke følte han ble sperret, og det er det samme som juryen kom frem til, sa Sundby.

På pressekonferansen etter rennet forklarer Sundby hvordan han opplevde de dramatiske siste meterne, etter at russisk media spurte om hva som skjedde på oppløpet.

– Jeg var så sliten de siste hundre meterne, at jeg ikke så sporskiftet. Jeg hadde virkelige store problemer med å stå på skiene, jeg ville aldri hindre noen med vilje.

– Jeg var ikke borti skiene til Maksim, forhåpentligvis føler ikke han at jeg ødela for ham. Jeg synes bildene viser at jeg ikke ødela for Maksim og jeg tror ikke dette påvirket resultatet, sier Sundby.

Sundby: – Ikke fair play

Det var en tydelig utmattet nordmann som kastet seg over målstreken i feil korridor på oppløpssiden i Sotsji. Sundby ga uttrykk for at han synes det er trist det som skjedde, da han ble spurt om dette på pressekonferansen.

– Var det fair play i spurten?

– Når jeg ser bildene av de siste ti meterne, var det ikke fair play siden jeg byttet spor, men det var aldri min intensjon å gjøre det, forteller Sundby.

– Heldigivs påvirket det ikke resultatet siden jeg allerede var foran Maksim og ville vært det uansett. Jeg har ingen god følelse for det som skjedde og jeg synes det er trist, forklarer Sundby.


Les også: Cologna vant gull

Northug: – Det blir krig

Det er reaksjonen til Petter Northug da han ble konfrontert med russernes klage på Sundby.

– Det er litt typisk, det. Det er vel Välbe som har vært ute og snakket. De skal få mer å protestere på framover.

– Hva mener du med det?

– Det blir krig. Det blir sikkert krig med dem både i sprint og stafett. I femmila har de mange sterke kort. Det blir brutalt, avslutter Northug.

– Selvfølgelig må Sundby diskvalifiseres

Den russiske landslagstreneren Jelena Välbe var ikke fornøyd med måten Sundby gikk oppløpet på.

– Selvfølgelig må Sundby diskvalifiseres. Bare se på video. Det er ingen tvil. Vi legger inn protest. Vylegsjanin skal ha medaljen, sa Jelena Välbe til VG før de gikk i møtet med juryen. Hovedtrener Oleg Perevoztsjikov bekrefter til Itar-Tass at de legger inn protest.

Saken fortsetter under bildet

Vylegzhjanins jurymøte

Her er Vylegzhjanin og russisk landslagstrener Jelena Velbe på vei inn til jurymøte. Foto: Anders Rove Bentsen (NRK)

– Et grensetilfelle

NRKs langrennsekspert Jann Post var også i sterk tvil like etter målgang om Sundby skulle få beholde medaljen eller ikke.

– Man reagerer instinktivt når folk er i ferd med å gli over i en annen korridor på oppløpet. Dette er et grensetilfelle. Jeg hadde følt meg tryggere om han gikk rett frem. På reprisen kan det se ut som han hindrer russerens aller siste tak, så jeg vil tro juryen ser på saken, sa Post like etter målgang.

Også landslagstrener Trond Nystad var med på jurymøtet der Sundby fikk beholde bronsemedaljen.

– De mente at han kom over i korridoren. Vi har sett video, og han snubler over litt. Men juryen har konkludert at han ikke gjorde det med vilje og at det ikke hadde noen betydning for resultatet. Derfor får han gult kort, og han beholder bronsen, sier landslagstrener Trond Nystad.

Hør innspurten og se bildene her:

Det ble sveitsisk seier til sterke Cologna som slo Hellner, Sundby og Vylegzhanin i spurten etter at de fire stakk fra resten i siste bakken. Foto: Scanpix

Se resultatene fra dagens 30 kilometer under

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater langrenn 30 km skiathlon, menn» i nytt vindu

Sportsnyheter

Thomas Bach Sebastian Coe

Lordens olympiske dilemma

Han har gjort alt i sin makt for å hindre Russland i å delta i internasjonal sport. Nå kan det knuse hans drøm om å bli idrettens mektigste leder.

RBK-LSK

Kastet fiskekaker på banen: – Helt uakseptabelt

VAR-protestene i eliteseriekampen mellom Rosenborg og Lillestrøm på Lerkendal sendte spillerne i garderoben flere ganger. Til slutt valgte dommeren å avlyse kampen.

Josefine Tomine Eriksen og Henriette Jæger

Norges ukjente «stafettrakett» var nær ved å gi opp: – Skulle spurt om hjelp mye tidligere

Hun var yngst av alle, men tok likevel medalje i junior-EM. Veien derfra til OL-debut skulle imidlertid bli lang for Josefine Tomine Eriksen (23).

Siste nytt

 • Gregersen-dobbel i MLS – stanget Atlanta til seier

  Stian Gregersen headet inn to hjørnespark og ble den store helten da Atlanta United snudde til 2-1-seier over Columbus Crew i MLS søndag.

  United lå under ved pause foran 42.601 tilskuere på hjemmebane, men Gregersen rettet opp det ved å knuse gjesteforsvarerne i lufta på to hjørnespark fra Saba Lobjanidze i det 60. og det 77. minutt.

  Begge ganger løp han inn, tårnet over to motspillere og stanget ballen utagbart i nettet fra kort hold. Det var Gregersens to første mål for Atlanta United.

  – Det var lagscoringer. Servene fra Saba var fantastiske, og Jay (Fortune) sto for flotte sperrer slik at jeg kunne løpe meg fri og score. Vi hadde planlagt det slik, sa Gregersen.

  Han ble etter kampen uttatt på rundens lag i MLS. (NTB)

  MLS Toronto Atlanta Soccer
  Foto: Danny Karnik / AP
 • Bodø/Glimt kan få polsk motstand i mesterliga-kvalifiseringen

  Bodø/Glimt skal opp mot polske Jagiellonia Bialystok eller Panevezys fra Litauen i neste runde hvis laget unngår fiasko mot RFS i jakten på mesterligaspill.

  Det ble klart da trekningen av kvalifiseringens 3. runde ble gjort mandag.

  Glimt var seedet i sin pulje og kunne ikke trekke potensielt tøffe motstandere som greske PAOK og Ferencváros fra Ungarn.

  Nordlendingene er klare favoritter når europasommeren starter mot RFS. Den første kampen spilles på Aspmyra torsdag, mens returen går i Latvia en uke senere.

  Dobbeltmøtet med Jagiellonia Bialystok eller Panevezys er lagt til 6./7. og 13. august. Skulle det bli sammenlagtseier også der, vil Glimt være én siste runde unna plass i den gjeveste europacupen.

  Eliteserien i fotball 2024: Bodø/Glimt-Odd (3-1)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Vingegaard står over Vueltaen: – Tror aldri jeg har vært så sliten

  Jonas Vingegaard føler seg tom etter en knalltøff Tour de France og dropper å sykle Vuelta a España.

  I fjor ble dansken nummer to i det spanske Grand Tour-rittet. Han ble kun slått av lagkamerat Sepp Kuss.

  – Dessverre stiller jeg ikke til start i Vuelta a España. Jeg har andre prioriteringer i år, men jeg kommer sikkert til å stille der igjen i framtiden, sier Vingegaard til Eurosport, ifølge Reuters.

  Tour de France har vært en prøvelse for Vingegaard, som i april pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter å ha veltet stygt i Baskerland rundt.

  Vingegaard var ikke i nærheten av å hamle opp med Tadej Pogacar sammenlagt i Tour de France, men sikret likevel 2.-plass totalt og fikk også med seg en emosjonell etappeseier på rittets 11. etappe.

  Rittet har kostet mange krefter, forteller dansken.

  – Jeg er sliten. Jeg tror aldri at jeg har vært så sliten etter et Grand Tour-ritt før. For å være ærlig er jeg utslitt, sier Vingegaard, som forteller at han vil forsøke å vinne Tour de France igjen neste år.

  Vingegaard vant touren både i 2022 og 2023 foran Pogacar. Sloveneren vant derimot rittet sammenlagt både i 2020 og 2021, i tillegg til seieren i årets tour.

  Vuelta a España starter 17. august og varer til 8. september.

  (NTB)

  oWhE5-p_DQk
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal