Hopp til innhold

– Det er en merkelig følelse. Jeg har tatt OL-medalje, men er dritskuffa

SOTSJI (NRK.no): I 29,5 kilometer var Martin Johnsrud Sundby (29) sikker på at han skulle ta OL-gull, men i løpet av ti vonde sekunder ble OL-drømmen smadret. Nå vurderer han å endre taktikk før femmila.

Sundby

Martin Johnsrud Sundby klarte ikke skjule skuffelsen over å ikke ha vunnet lørdagens tremil.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Jeg følte meg sterk underveis og visste at avslutningen min er bedre enn noen gang, men så kom «slegga» som et prosjektil i den siste bakken og da hadde jeg ikke mer å gå på, sier Johnsrud Sundby etter OL-bronsen på tremila.

Med «slegga» mener han melkesyra som plutselig hogg tak i musklene, og sendte nordmannen rett i veggen.

Trodde han spurtet mot seks andre

Det er under en time siden han sjanglet inn til sin første individuelle OL-medalje. 29-åringen var så sliten på oppløpet at han trodde det var sju mann som kjempet om gullet.

De var i realiteten bare fire.

På de siste meterne vinglet han seg over i spurtkorridoren til russiske Maxim Vylegzhjanin – uten å merke det, ifølge han selv.

– Jeg var så i ørska at jeg ikke klarte å holde balansen, sier nordmannen.

– Skal ta gull

Han virker sliten og smiler ikke.

I stedet for gulljubel ble det jurymøte. Johnsrud Sundby slapp unna med en advarsel for manøveren og beholder bronsen, men det hjelper ikke på humøret. Sundby ser på bronsemedaljen som et tap.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sundby

Martin Johnsrud Sundby dro stoler deler av lørdagens tremil. Her er han foran sølvvinner Marcus Hellner fra Sverige.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er en merkelig følelse. Jeg har tatt OL-medalje, men er dritskuffa. I dag var jeg sikker på at jeg skulle vinne i 29,5 kilometer, sier han og legger bestemt til:

– Jeg skal hjem med et individuelt OL-gull.

Vurderer taktikkbytte

Han dro feltet i store deler av tremila, men vurderer å bytte taktikk utover i OL for å gå helt til topps.

– Jeg må gjøre noen nye vurderinger til neste renn med fellesstart som er femmila. Det går på om jeg skal holde meg fullstendig i ro i stedet for å styre feltet.

– Samtidig er jeg glad det bare var 14 mann og ikke 30 med i tetgruppa på sisterunden i dag, og det kan være fordi jeg satte farten underveis.

Spist av melkesyre

Han gjentar flere ganger at han gikk et godt løp og klarer ikke skjule skuffelsen over at han ikke holdt helt inn. Det var kun én motbakke igjen da det sa stopp i løypene som ligger på 1 500 meter.

På pressekonferansen blir han spurt om å forklare følelsen av å «bli truffet av slegga».

– Det er veldig spesielt i høyden, begynner han.

– Forskjellen mellom å ha full kontroll og ikke, er så ektremt liten. Spesielt når farten økes mot slutten. På ti sekunder kan kroppen være stappfull av melkesyre og du klarer ikke bevege verken armer eller bein.

– Det skjedde med meg i dag. Jeg forsto ikke hvordan jeg skulle klare den siste svingen, sier han.

Nordmannen måtte ta flere støttetak i svingen og tapte verdifulle metere til gullvinner Dario Cologna og sølvvinner Marcus Hellner.

– I dag blir jeg rett og slett slått av to som er bedre enn meg. Jeg er skuffet over at jeg ikke leverer, sier han.

Neste gullsjanse for Johnsrud Sundby er på 15-kilometeren til fredag.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater 30 km med skibytte, menn» i nytt vindu

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal