Hopp til innhold

Strandberg åpner opp – ukjent drama ødela karrieren

– Hadde jeg fått blodfortynnende ville dette aldri skjedd, sier fotballprofil Stefan Strandberg i ny dokumentar. Norges fremste ekspert på blodpropp går langt i å støtte påstanden.

NRK/Drømmen om EM

FRUSTRERT: Stefan Strandberg måtte brått legge opp som fotballspiller etter å ha blitt rammet av en livstruende blodpropp.

Foto: NRK/Drømmen om EM

Man er jo sint og lei seg.

Det sier Stefan Strandberg i NRKs nye dokumentarserie «Drømmen om EM» om det som til slutt endte med en brå og uventet karriereslutt som profesjonell fotballspiller.

Det hele startet da Vålerenga-kapteinen skulle opereres for en prolaps i ryggen like før jul.

Operasjonen gikk fint, men Strandberg merket tidlig at noe var galt. Han hadde mye vondt, slet med nattesvette og oppkast.

Siden han har levd et langt fotballiv med mange skader og ulike smerter, tenkte han ikke så mye over det.

I midten av januar smalt det.

s

PÅ SYKEHUS: Stefan Strandbergs liv endret seg totalt etter en livstruende blodpropp i januar.

Foto: NRK/Drømmen om EM

Han hadde så vondt i beinet at han ikke klarte å gå. På kvelden, da han satt hjemme og så en håndballkamp, skulle han hinke på do i pausen.

Da han dro ned buksa fikk han hakeslepp. Hele det venstre beinet hadde skiftet farge og var det han beskriver som «mørke-mørke-blått» og helt hardt.

Ambulansen ble tilkalt, Strandberg ble fraktet til Ullevål sykehus og hasteoperert.

Han beholdt livet, men legene ga klar beskjed om at fotballkarrieren måtte få en bråstopp.

I en alder av 33 ble han fotballpensjonist, en livskrise, slik han selv beskrev det selv da nyheten sprakk.

Se alle episodene av «Drømmen om EM» på NRK TV nå.

EM-drømmen knuses, men for visekaptein Stefan Strandberg står det om livet etter en hasteopererasjon. Oscar Bobb tenner håp om lysere landslagstider.

– Sint og lei seg

I ettertid har han fått vite at den livstruende blodproppen trolig aldri hadde oppstått hvis Martina Hansens Hospital, som utførte ryggoperasjonen i desember, hadde fulgt instruksene i legejournalen hans.

NRK har sett Strandbergs legejournal. Under «kritiske medisinske tilstander» står det at han ved to ulike tilfeller har opplevd å få blodpropp, i henholdsvis 2016 og 2020.

I Martina Hansens Hospitals egne retningslinjer står det at normalen ved prolapskirurgi er å gi blodfortynnende ved kjent økt risiko, som for eksempel en historikk med blodpropp.

Men det fikk han ikke.

Og noen uker senere ble karrieren, og livet slik han kjente det, ødelagt.

Dette skjedde som en konsekvens av den operasjonen jeg gjorde, ryggoperasjonen. Med tanke på min historikk, skulle jeg hatt blodfortynnende etter den operasjonen. Det ble glemt, og som en konsekvens av det, så smalt det. Hadde jeg fått blodfortynnende ville det aldri skjedd, sier Strandberg.

NRK/Drømmen om EM

TUNGT: Stefan Strandberg er mest stolt av å ha få representere Norge. Den muligheten får han ikke lenger. Her sammen med Drømmen om EM-programleder Erik Solbakken hjemme i leiligheten på Tjuvholmen.

Foto: NRK/Drømmen om EM

– Skulle aldri ha skjedd

De siste ukene har både fotballprofilen og folkene rundt ham kjent på en følelse av fortvilelse og maktesløshet.

– Familien min har vært ekstremt frustrert og kjent mye på det. Men jeg kan ikke gå rundt og være bitter på folk. Det skulle aldri ha skjedd, og det er noe jeg må ta konsekvensen av. Men jeg skal ikke hogge hodet av folk på grunn av det. Det var en stor feil som ble gjort, og det må jeg dessverre betale prisen for, sier Strandberg.

NRK har forelagt kritikken og påstandene for Martina Hansens Hospital.

Kjetil Nerhus, klinikkdirektør og viseadministrerende direktør, ønsker ikke å stille til intervju, men skriver følgende i en e-post til NRK:

«Dessverre oppstår det av og til komplikasjoner i forbindelse med kirurgiske inngrep, også hos oss. Vi ønsker ikke å kommentere enkeltsaker i mediene, men jeg kan si generelt at dette er noe vi er svært opptatt av, og hver gang vi får informasjon om at det er oppstått en komplikasjon så tar vi det på alvor.»

S

HJEMME: Stefan Strandberg har fått mer tid til å være hjemme i det siste.

Foto: NRK/Drømmen om EM

Varsler erstatningskrav

Den 33 år gamle lyngdølen er nå i tenkeboksen om hva han skal gjøre videre. Slik han vurderer det nå, er det sannsynlig at det ender med et erstatningskrav.

– Jeg må ta en samtale med spesialistene på Ullevål, men også landslagslegen og de folkene der, sammen med advokater. Så må vi finne ut av hva de synes er «fair» ut fra kontrakten jeg hadde og fremtidig tapt arbeidsinntekt, sier Strandberg.

Martina Hansens Hospital skriver i e-posten til NRK at de har som retningslinjer at de informerer pasientene om muligheten for å få en grundig ekstern gjennomgang av hendelsen hos Norsk pasientskadeerstatning eller hos Statsforvalterens helseavdeling.

Martina Hansens hospital

MARTINA HANSENS HOSPITAL: Her foretok Stefan Strandberg operasjonen før jul.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Ekspert: – Vesentlig mindre sannsynlig

Per Morten Sandset er viserektor for forskning og innovasjon ved Universitetet i Oslo og blir sett på som Norges fremste ekspert på blodpropp.

– Jeg har ikke sett saksdokumentene, men på generelt grunnlag er det vesentlig mindre sannsynlig at han ville fått denne blodproppen hvis han hadde fått blodfortynnende behandling. Og den ville sannsynligvis vært mindre alvorlig hvis han likevel hadde fått blodpropp, sier Sandset til NRK.

Det er ikke uvanlig eller unormalt at det tok rett i overkant av tre uker mellom operasjonen og blodproppen, mener eksperten.

Sandset forteller at det er gjort mange undersøkelser som viser at blodpropprisiko vedvarer over tid.

– Dødsfall hvert år

For cirka ti år siden var han med på å lage nasjonale retningslinjer for hvordan man skal behandle pasienter med økt risiko for blodpropp i forbindelse med kirurgiske operasjoner.

– De gjelder fortsatt og sier at pasienter som har hatt blodpropper tidligere og skal gjennom denne type kirurgi, de skal ha beskyttelse med blodfortynnende behandling og kanskje også høyere dose enn det man ville gitt til en som ikke hadde hatt blodpropp tidligere, forteller Sandset.

Viserektor ved Universitetet i Oslo, Per Morten Sandset

EKSPERT PÅ BLODPROPP: Viserektor ved Universitetet i Oslo, Per Morten Sandset.

Foto: Pressebilde / Jarli & Jordan/UiO

Han er glad for at Strandbergs historie kommer frem og bidrar til å øke bevisstheten rundt at norske sykehus må ha gode rutiner for hvordan de skal håndtere pasienter med økt risiko for blodpropp.

– Dette er kjempeviktig, det er folk som dør av dette. Hvert år har vi dødsfall som en følge av manglende blodfortynnende behandling, understreker han.

– Høy pris å betale

Strandberg har hatt det svært tungt siden realiteten gikk opp for ham.

Han legger ikke skjul på at han er opprørt over at han ikke fikk den behandlingen han skulle ha fått.

– Det jeg kjenner mest på, er at fotballen er blitt tatt ifra meg. Det er ikke et valg jeg fikk ta selv. Det er en konsekvens av noe som har blitt gjort, eller ikke gjort. Det er en høy pris å betale, sier han.

UxJ0bNktDUc

LANDSLAGSSPILLER: Stefan Strandberg har vært en viktig brikke på det norske landslaget over lang tid.

Foto: NTB

Usikker fremtid

Strandberg forteller at fokuset nå er å få kroppen på bedringens vei før han orker å ta stilling til en eventuell rettslig prosess.

Han har slitt mye med mangel på energi siden blodproppen oppsto. Siden han verken får lov til å reise eller trene med det første, har det blitt mange ensformige dager hjemme i leiligheten i Oslo.

Heldigvis har han sønnen på snart fem måneder å bruke tiden på. Tilværelsen som pappa har vært et lyspunkt i en svært tøff tid.

– Det er en vanskelig situasjon, men når ting heldigvis gikk så bra som det kunne, ut fra den situasjonen som skjedde, så er det fint å skifte litt bleier i ny og ne, sier han.

St

LYSPUNKT: Stefan Strandberg ble nylig far for første gang. Her får han besøk av sønnen etter operasjonen i januar.

Foto: Skjermdump Drømmen om EM / Privat

Han er usikker på hva fremtiden bringer. Han vil gjerne fortsette å være i fotballen, og har allerede pratet løst med Ståle Solbakken om en rolle rundt landslaget.

– Jeg har et sterkt ønske og stort håp om at jeg skal kunne leve et vanlig, aktivt liv i fremtiden. Det er det vi jobber mot nå. Også vet jeg at jeg må ta medisiner livet ut. Men så lenge jeg kan få lov til å slå alle kompisene mine i tennis, så skal det være greit, sier han i dokumentaren.

Se alle episodene av «Drømmen om EM» på NRK TV nå.

ramm solbakken
null
Spiller nå
Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21
Neste

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal