NRK Meny
Normal

Straffet 16 lag - men håper klubbene anker avgjørelsen hans

John Aalberg var med på å gi tidsstraff til hele 16 av stafettlagene i NM. Han ser gjerne at klubbene anker avgjørelsen - for å få en ny diskusjon om regelverket.

Det er trolig i denne bakken flere løpere på første etappen, ifølge juryen i NM, tok for mange skøytetak.

– Det er egentlig en god ting at det blir anker, sier John Aalberg, som var teknisk delegert under NM i Tromsø i helgen.

Det vakte oppsikt at juryen ga tre minutters tidsstraff til en rekke stafettlag søndag. Årsaken var i samtlige tilfeller ulovlig skøyting i klassisk stil.

Fire klubber anket

Flere klubber raste over avgjørelsen, og fire klubber har nå anket avgjørelsen. Det er Kjelsås, Rindal, Varden og Heming.

Aalberg, som har lang erfaring fra juryarbeid, ønsker ankene velkommen - selv om han står for avgjørelsen den enstemmige juryen tok.

John Aalberg

VIL HA DISKUSJON: John Aalberg var juryleder under NM på ski og ønsker anker velkommen for å få en ny diskusjon rundt reglementet.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Personlig har jeg ikke noe imot det, og jeg har heller ikke noe imot å eventuelt tape anken. Det kan være viktige presiseringer som kan bli viktige for fremtiden og klassisk teknikk som en konkurranseform, sier Aalberg.

Under NM-stafetten var det overraskende mange som valgte å stake. Det førte til flere regelbrudd enn vanlig, mener Aalberg, og det er på grunn av den nye staketrenden han ønsker seg en større debatt om hva man skal tillate.

– Det er en viktig diskusjon å ta i miljøet, sier han.

72 timer frist

Øistein Lunde, spesialrådgiver i Norges Skiforbund, er mannen som mottar ankene. Disse behandles så av ankeutvalget som er oppnevnt av forbundet. Det er tre personer som skal behandle denne saken, deriblant Vegard Ulvang.

– De har 72 timer på seg i ankeutvalget fra de har mottatt den infoen de trenger. Med all sannsynlighet kommer det en avgjørelse denne uken, sier Lunde.

Reglene rundt skøyting og klassisk langrenn har vært et diskusjonstema i en årrekke.

Det internasjonale skiforbundet har skjerpet inn reglene denne sesongen, som en konsekvens av at staking har kommet for fullt.

– Riktig med straff

Aalberg mener det skaper en ny «gråsone» at stadig flere staker.

– Kanskje vi kan få en juridisk avgjørelse på hva man kan og ikke kan gjøre. Nå er vi som er TD-er ganske strenge og tolker regelverket strengt, slik retningslinjene vi har fått sier. Det var ønsket av både løpere og ledere. Men får vi beskjed om å gjøre noe annet, så er det også greit, sier Aalberg.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland har ikke sett alle tilfellene, men mener det var riktig av juryen å sanksjonere.

– Spesielt bak i feltet var det mange som la inn noen skøytetak. Løpere som rett og slett ikke har trent nok på staking, og som fikk det tungt på sisterunden. Da er det riktig at de får straff, sier Aukland.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM feltritt: Dressurridning
EM feltritt: Dressurridning
EM feltritt: Dressurridning
EM feltritt: Dressurridning
EM feltritt: Dressurridning
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka: Fellesstart
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Fellesstart